ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ

Λυκούργος Καλλέργης 
Ο Λυκούργος Καλλέργης του Σταύρου ήταν Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής δραματικής, λογοτέχνης - μεταφραστής και βουλευτής του ΚΚΕ.
Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1914 στην Κρήτη, στο Χουμέρι Μυλοποτάμου. Πατέρας του ήταν ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, Σταύρος Καλλέργης. Μετοίκισε στην Αθήνα σε ηλικία 10 ετών και μετέπειτα, τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση και τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν. Στη σκηνή ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1934 με τον ίδιο θίασο και πρώτο ρόλο τον Πανάρετο στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης (1942-1950), ο Λυκούργος Καλλέργης μετράει πλέον εξήντα χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς στο Ελληνικό Θέατρο, περίοδος κατά την οποία πήρε μέρος σε πάμπολλα έργα, δράματα και κωμωδίες. Υπήρξε επίσης αναγνωρισμένο πρωταγωνιστικό στέλεχος σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια πρωταγωνιστής του Εθνικού, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Συμμετείχε σε παραγωγές στην Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό, ερμηνεύοντας εξέχοντες ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου: Αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Ίψεν, Τσέχωφ, Στρίνμπεργκ, Πιραντέλλο, Γκόγκολ, Γκόρκι, Ο'Νηλ, Πρίσλεϋ κ.ά. Στη θεατρική του πορεία συνάντησε και συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Αιμίλιο Βεάκη, την Κατίνα Παξινού, την Κυβέλη, τον Αλέξη Μινωτή κ.ά.
Μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1977 εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.
Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπου για μια δεκαετία υπήρξε Γενικός Γραμματέας (1956-1957) και για μικρό διάστημα Πρόεδρος. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών. Στο διεθνή χώρο είχε λάβει μέρος στα Συνέδρια για την Ειρήνη στη Φραγκφούρτη (1976) και τη Σόφια (1977. Ήταν επίσης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών του Πειραιά και επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Ήταν ο μόνος Έλληνας ηθοποιός που είχε τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο, ενώ είχε λάβει το Βραβείο Βεάκη καθώς και τιμητικές διακρίσεις από το Δήμο Αθηναίων, πολλούς δήμους της χώρας, πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.
Στις 14 Μαΐου 2007 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών [1].
Ο Λυκούργος Καλλέργης είχε νυμφευθεί τη θανούσα ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τρεις εγγονές και οκτώ δισέγγονα που κατοικούν μόνιμα στην Αγγλία. Από το 1972 είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου και έχει ένα γιο, τον Σταύρο, παντρεμένο με τη Δέσποινα Δερμιτζάκη και έναν εγγονό, τον Λυκούργο Σ. Καλλέργη.
Ο Λ. Καλλέργης πέθανε στις 27 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 97 ετών. Tο τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική πτέρυγα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», καθώς η επιβαρυμένη υγεία του είχε επιδεινωθεί έπειτα από επέμβαση στο ισχίο.
Φιλμογραφία
Αλεξανδρος και Αϊσε (2001)
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) [Καίσαρης]
Ένα κορίτσι που τα θέλει όλα (1972) [Νέστορας]
Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
Επιχείρησις Κράιπε ο τάφος του Γ`Ράιχ (1972)
Σεξ 13 μποφώρ (1971) [Νικόλας]
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! (1971) [Καλφαράς]
Η Μεσόγειος φλέγεται (1970) [Δελής]
Δεν υπάρχουν λιποτάκτες (1970)
Η άγνωστη της νύχτας (1970) [Φερώνης]
Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970) [(συνταγματάρχης) Κωλέττης]
Φουκαράδες και λεφτάδες (1970) [Βασίλης Βρανάς]
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)[εισαγγελέας Θάνος Χρήστου, πατέρας Μάρθας]
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969)
Η δίκη ενός αθώου (1969)
Τελευταίο αντίο (1969)
Το φθινόπωρο μιας καρδιάς (1969)
Το κορίτσι του 17 (1969)
Στον ίσκιο του Θεού (1969) [Λεωνίδας Μαντίκας]
Στον ίλιγγο της ζωής (1969) [Τίμος Γεωργίου]
Ελπίδες που ναυάγησαν (1968) [Δεληγιάννης] 
Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου (1968) 
Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα (1968) 
Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
Οι άνδρες δεν λυγίζουν ποτέ (1968)
Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
Η ζωή ενός ανθρώπου (1968) [Χατζηπέτρος]
Η ώρα της οργής (1968) [Γεώργιος Παμίχας]
Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968) [καθηγητής Λαμπρινός]
Η ώρα της δικαιοσύνης (1967) [Φώτης Αντωνιάδης]
Ήθελε να γίνει Βασιλιάς (1967) [Γερόλυμος]
Ο νικητής (1965) [Βασίλης Βασιλειάδης]
Θα ζήσω για σένα (1965) [Αρβανίτης]
Οι καταφρονεμένοι (1965) [Φαίδωνας Κάραλης]
Ευχή και κατάρα (1964)
Παιδί μου, δεν αμάρτησα (1964)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963)[ψυχίατρος Σγούρος]
Αθώα η ένοχη (1963)
Αμαρτίες γονέων (1963) [Νίκος Βαλέρης]
Η καρδιά της μάνας (1963)
Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963)
Συντρίμμια της ζωής (1963)
Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα (1963) [Δαρζέντας]
Οργή (1962) [γιατρός]
Ενώ σφύριζε το τραίνο (1961) [αστυνόμος Παπαγιάννης] 
Πόθοι στα στάχια (1960) [Αντώνης Τσάκας]
Αμαρτωλά νιάτα (1960) [πατέρας]
Ο ξένος της νύχτας (1960)
Στην πόρτα της Κολάσεως (1960)
Ραντεβού στη Βενετία (1960) [(πλοίαρχος) Ανδρέας Μαρκάτος] 
Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960) [Λανίτης]
Ο Αλή Πασάς και η Κυρά Φροσύνη (1959)
Το νησί των γενναίων (1959) [ταγματάρχης φον Έρχαρτ] 
Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) [Βέμπερ]
Θύελλα στο φάρο / Το σφάλμα μιας μητέρας (1950) [καπετάν Μπόχαλης]
Κόκκινος βράχος (1948)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: