ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ


Χρήστος Δοξαράς
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου και κινηματογράφο στην ΑΣΚΕ. Τη δεκαετία του 1970 απομακρύνθηκε από τη σκηνή και ανέπτυξε ευρύτατη συγγραφική δραστηριότητα, η οποία επεκτάθηκε επί σειρά ετών σε κινηματογράφο, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Ηταν αυτός που μετέφερε αριστουργηματικά τo μυθιστόρημα "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου στην τηλεόρασή. Η «Λωξάντρα» το 1980 στην ΕΡΤ αποτελεί ίσως την πιο πιστή διασκευή αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος. Ο Χρήστος Δοξαράς που την επιμελήθηκε, κράτησε σχεδόν τα πάντα από το βιβλίο κι έτσι αν το διαβάσει κάποιος, είναι σαν να έχει δει και τη σειρά (και το αντίστροφο).Είχε γράψει τα σενάρια για πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως "Χαμογελάστε παρακαλώ" το 1983 στην ΕΡΤ, "Οικογένεια Βλαμένου" στην ΕΡΤ το 1986 του Δ. Ψαθά σε σενάριο Χρ. Δοξαρά, "Μιά απίθανη γιαγιά" το 1991/ΕΤ2, "το λευκό σταυρόλεξο" 1986 στην ΕΡΤ, "Η παγίδα" 1987 απ το βιβλίο του Μαν. Κορρέ σε σενάριο Χρ. Δοξαρά στην ΕΤ1,"Το ημερολόγιο ενός θυρωρού" 1979 στην ΥΕΝΕΔ κ.α. Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 2018.
Φιλμογραφία 
Ο Σταύρος είναι πονηρός (1970)
Το όνειρο της Κυριακής (1970)
Η ζούγκλα των πόλεων (1970) [Σώστης]
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969) [Ευγένιος]
Τα δυο πόδια σ`ένα... παπούτσι! (1969)
Ξύπνα Βασίλη (1969) [Θόδωρος]

Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα!.. (1969) [Αριστείδης]
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968) [Γιώργος]
Γοργόνες και μάγκες (1968) [Δημητρός]
Η αγάπη μας (1968) [Σωτήρης]
Ο τσαχπίνης (1968)
Η ζηλιάρα (1968) [ντετέκτιβ]
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) [Ηλίας Μασούρος]
Ο Μικές παντρεύεται (1968)
5 γυναίκες για έναν άνδρα (1967) [Κώστας]
Το κορίτσι της οργής (1967)
Βίβα Ρένα (1967) [ράφτης]
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967) [πελάτης]
Καλώς ήλθε το δολάριο (1967) [Γιάννης]
Τα δύο πόδια σ' ένα... παπούτσι! (1967)
Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) [Γιώργος]
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966) [Σώτος]
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Κοσμάς]
Φίφης ο ακτύπητος (1966)
Κοινωνία ώρα μηδέν (1966) [δικηγόρος]
Το πρόσωπο της ημέρας (1965) [πρόσκοπος]
Υπάρχει και φιλότιμο (1965) [Σωτήρης]
Η βίλα των οργίων (1964) [Ανδρόνικος]
Λόλα (1964)
Το παιδί του μεθύστακα (1961)
Ο παληκαράς (1961)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.pinterest.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μία διευκρίνηση: Στις περισσότερες σειρές από αυτές που αναφέρονται δεν έχει παίξει ο κύριος Δοξαράς, αλλά τις έχει γράψει ή διασκευάσει για την τηλεόραση.

MARO B. είπε...

"Εφυγε" σήμερα 3/1/2018...