ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ

Βάσος Ανδρονίδης
Ο Βάσος Ανδρονίδης γεννήθηκε το 1930 στο Κάιρο. Πρωτοεμφανίστηκε πριν ακόμη τελειώσει τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης στη «Μικρή μας πόλη». Η πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματία ηθοποιού πραγματοποιήθηκε το 1955 με τον θίασο της Βίλμας Κύρου στο «Τρελοκόριτσο». Εκτοτε έπαιξε σε παραστάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα του ρεπερτορίου από αρχαίο δράμα και Σαίξπηρ έως Καμί, Κοκτό και Πιραντέλο κι από ελληνικό έργο και Φεϊντό έως Μπρεχτ, Τσέχοφ και Αρμπούζοφ. Στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που υπηρέτησε το σανίδι ως ηθοποιός συνεργάστηκε με όλους τους θιάσους της εποχής του και με καλλιτέχνες όπως ο Δ. Χορν, ο Δ. Μυράτ, ο Αλ. Αλεξανδράκης, ο Δ. Παπαμιχαήλ, ο Γ. Φέρτης, η Ξ. Καλογεροπούλου, ο Στ. Ληναίος και η Ελ. Φωτίου. Εξαιρετικά δημιουργική υπήρξε η περίοδος που συνεργάστηκε με το «Θέατρο Τέχνης» (1977-1993), όπου συμμετείχε σε ιστορικές παραγωγές των Επιδαυρίων («Βάκχες», «Οιδίπους τύραννος», «Ειρήνη», «Ιππής», «Πέρσες») αλλά και σε παραστάσεις όπως «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Δάφνες και πικροδάφνες», Υβόννη», «Κύκνειο άσμα», «Οι αγρότες πεθαίνουν», «Θεϊκά λόγια», «Φυντανάκι», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι». Δέκα χρόνια νωρίτερα, πάλι με το «Θέατρο Τέχνης», ερμήνευσε τον Ευριπίδη στους «Βατράχους» και τον Εποπα στην ιστορική παράσταση των «Ορνίθων» (1967). Στον κινηματογράφο έπαιξε σε περίπου 74 ταινίες («Ο θάνατος θα ξανάρθει», «Η αυγή του θριάμβου», «Πάρε το όπλο σου, Θανάση», «Ελευθέριος Βενιζέλος»), ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές («Κεκλεισμένων των θυρών», «Εγνατία οδός», «Απόμαχοι», «Στην λάμψη των άστρων», «Κυρία Ντο Ρε Μι») και σε ραδιοφωνικές (θεατρικά έργα, εκπομπές συνέχειας, μεταγλωττίσεις). Στο Βέλγιο, όπου έδωσε και διαλέξεις για τον Κουν, σκηνοθέτησε πέντε έργα στο εκεί «Ελληνικό Θέατρο Βελγίου». Το τελευταίο (1999) ήταν η κομεντί «Αλίμονο στους νέους» των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου. Πέρα όμως από τη δραστηριότητά του ως ηθοποιού υπηρέτησε το θέατρο από επιτελικές θέσεις κι είχε συνδικαλιστική δράση. Πέθανε στις 22/08/2008.
Φιλμογραφία
Λευτέρης Δημακόπουλος (1993) [(καθηγητής) Παπαμιχαήλ]
Η Αριάδνη Μένει στη Λέρο - Ariadne Lives in Leros (1993) [πατέρας Αριάδνης]
Δεξιότερα της Δεξιάς (1989)
Ψάχνοντας για την Πηνελόπη (1981)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [(υπουργός Ακρίβειας)]
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [(υπουργός)]
Ο φαλακρός μαθητής (1979) [Γεώργιος Κουβιτάκης]
1922 (1978)
Βοσκοί (1975)
Ζήτημα ζωής και θανάτου (1973) [Κοσμάς]
Αναζήτησις... (1972) [Αλεξίου] 

Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972) [Απόστολος]
Με Φόβο και Πάθος (1972) [Ράγος]
Χωρίς Συνείδηση (1972)
Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας (1972) [Ντίντης Σιμόπουλος]
Συμμορία εραστών (1972) [Σωτηρίου]
Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971) [Ορέστης Βαλσάμης]
Αδέλφια μου Αλήτες Πουλιά (1971)
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [Χαραλαμπίδης]
Η λεωφόρος του μίσους (1971) [(πρόεδρος δικαστηρίου)]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970) [(αρχισυντάκτης)]
Αυτοί που Μίλησαν με τον Θάνατο (1970)
Ο Σταύρος είναι Πονηρός (1970)
Σε Ικετεύω, Αγάπη μου (1970)
Ο Μεγάλος Ενοχος (1970)
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)
Ο Μικρός Δραπέτης (1969)
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [(ανακριτής)]
Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) [(ανχης)]
Ο πρόσφυγας (1969) [(πρόεδρος δικαστηρίου)]
Όταν η πόλις πεθαίνη (1969) [Πολυζώης] 

Ζήσε για την Αγάπη μας (1968)
Η Λεωφόρος του Μίσους (1968)
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
Αυτη η Γη είναι Δική μας (1967)
Πυρετός στην άσφαλτο (1967)
Ο Πουλημένος Ανθρωπος (1967)
Εκείνος κι Εκείνη (1967)
Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) [(υπεύθυνος τσιμεντοβιομηχανίας)]
Μιράντα αγάπη μου (1966)
Μια Γυναίκα Κατηγορείται (1966) [Καλαντζής]
Η Φωνή μιας Αθώας (1965)
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965)
Τζένη Τζένη (1965) [(διοικητής χωροφυλακής)]
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965)
Ο Ανήφορος (1964)
Πετώντας με τον Ανεμο (1963)
Ανήσυχα Νιάτα (1963)
Η κυρία του κυρίου (1962) [ Σταματίου]
Κατήφορος (1961) [(εισαγγελέας)]
Συνοικία το "όνειρο" (1961)
Ο Θάνατος θα Ξανάρθει (1961) [αστυνόμος Πετρίδης]
Το Σπίτι της Ηδονής (1961)
Είμαι αθώος (1960) [(συνήγορος Ντρέυφους)]
Η αυγή του θριάμβου (1960)
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [(φίλος Τώνη)]
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [(εκφωνητής ραδιοφώνου)]
Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955)

Σειρές που έχει παίξει
Αργώ 1980 ΕΡΤ
Για μια καινούργια ζωή 1988 ΕΤ2
Εγνατία οδός 1978 ΥΕΝΕΔ
Εκάτη 1979 ΕΡΤ 

Ερωτικά της Εδέμ 1993 ΕΤ1
Ετυμηγορία 1978 ΥΕΝΕΔ
Η βεντέτα 1986 ΕΡΤ2
Η κυρία Ντορεμί 1983 ΕΡΤ
Η τελευταία άνοιξη 1973 ΥΕΝΕΔ
Κεκλεισμένων των θυρών 1972 ΕΙΡΤ
Λάμψη των άστρων 1983 ΕΡΤ2
Μανιάτισσα 1987 ΕΤ1
Μικρές αγγελίες 1984 ΕΡΤ2
Νύχτα 1980 ΕΡΤ
Οι ακροβάτες 1981 ΕΡΤ
Πωλείται αγάπη 1992 ΕΤ1
Το δίλημμα 1986 ΕΡΤ2
Χίλια χρόνια πριν - Βυζάντιο 1976

ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: