ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ

Θόδωρος Μορίδης
Ο Θόδωρος Μορίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1903 στην Κύπρο και πέθανε το Δεκέμβριο του 2003 σε ηλικία 100 ετών. Ήταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Τζόλυς Γαρμπή.
Γεννημένος το 1903 στη Λεμεσό της Κύπρου, ο Θόδωρος Μορίδης πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με το θίασο των Βεάκη - Νέζερ στο έργο «Για την αγάπη της». Μαζί τους συμπρωταγωνίστησε και στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή κ.ά.
Με το θίασο της Κυβέλης έπαιξε στον «Αγνωστο» (1927) και την επόμενη χρονιά στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» με την Ελένη Χαλκούση, με την οποία ξανασυνεργάστηκε στα «Αρραβωνιάσματα» του Μπόγρη. Υπήρξε βασικό στέλεχος του «Λαϊκού Θεάτρου» του Βασίλη Ρώτα και το 1932 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Μαρίκα Κοτοπούλη –συνεχίστηκε αργότερα στο θέατρό της όπου στεγαζόταν και το Θέατρο Τέχνης–, ενώ το 1936 ξεκίνησε η συνεργασία του με την κυρία Κατερίνα, στης οποίας το θίασο παρέμεινε έως το 1943, ερμηνεύοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους σε μεγάλα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου («Η κυρία με τις καμέλιες», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Έντα Γκάμπλερ», «Πυγμαλίω», «Η Κυρά της Θάλασσας», «Νόρα» κ.ά.). Στο θίασο της Κατερίνας γνώρισε και αγάπησε και την Τζόλυ Γαρμπή, με την οποία ήταν μαζί 60 χρόνια στη σκηνή και στη ζωή.
Ακολούθησαν συνεργασίες με το θίασο Μανωλίδου - Βεάκη - Παππά (1943-44) («Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»), με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-46) («Ιούλιος Καίσαρ», «Εχθροί» του Μαξίμ Γκόρκι,
«Αδελφοί Καραμαζόφ», «Φον Δημητράκης» κ.ά.), με το «Θυμελικό Θίασο», με τον Μίμη Φωτόπουλο, με τον Νίκο Χατζίσκο, όπου ερμήνευσε Πολώνιο στον «Άμλετ» (1955), με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη («Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ηλίθιος», «Βασίλισσα Αμαλία»), με την Αντιγόνη Βαλάκου, τη Μαίρη Αρώνη («Μαντώ Μαυρογένους»), με την Έλσα Βεργή.
Από το 1961 έως το 1983 εντάχθηκε στη δύναμη του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύοντας δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο αρχαίο δράμα και στο παγκόσμιο δραματολόγιο («Αίας», «Αγαμέμνων», «Τρωάδες», «Φιλοκτήτης», «Μήδεια», «Ρόσμερσχολμ», «Ο Βασιλικός», «Οι δαιμονισμένοι», «Η Τρικυμία», «Βυσσινόκηπος», «Μαρία Στιούαρτ», «Γενικός Γραμματέας» κ.ά.). Αμέσως μετά συμμετείχε στον «Αρχιμάστορα Σόλνες», τελευταία παράσταση του Δημήτρη Χορν. Ακολούθησαν το «Παράξενο ιντερμέτζο» με Αλεξανδράκη - Γαληνέα, «Οιδίπους επί Κολωνώ» με τον «Εμπειρικό Θίασο» του Μινωτή, συνεργασίες με τους Δάνη Κατρανίδη, Μαριέττα Ριάλδη, Γιώργο Μεσσάλα.
Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες από το 1948 έως τη δεκαετία του ’70 («Χαμένοι άγγελοι», «Φωτεινή Σάντρη», «Η δούκισσα της Πλακεντίας», «Γκόλφω», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Ηλέκτρα» - κινηματογραφημένη παράσταση από την Επίδαυρο το 1961 σε σκηνοθεσία Μουζενίδη με την Άννα Συνοδινού κ.ά.), όπως και στην τηλεόραση («Αστυνομικές Ιστορίες», «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» κ.ά.).
Πέθανε το Δεκέμβριο του 2003 σε ηλικία 98 ετών. Ο θάνατος τον βρήκε στο Αττικό Θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν και έγινε γνωστός στις 2 Ιανουαρίου 2004.

Φιλμογραφία
Η γυναίκα που έβλεπε όνειρα (1989) [θείος]
Ο κήπος με τα αγάλματα (1982)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980) [Μπενάκης]
Επικίνδυνη νύχτα (1974)
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) [Γιαννόπουλος]
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 (1971) [Παλαιών Πατρών Γερμανός]
Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
Η αρχόντισσα του κάμπου (1971)
Η ηλιογέννητη (1971)

Ο αήττητος (1971) [Παύλος Κέλτης]
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [Ιορδάνης Τζοάνογλου (Τζον Τζάφερσον)]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970) [καθηγητής]
Η σκλάβα (1970) [καπετάν Καλογρεάς]
Ο αετός των σκλαβωμένων (1970) [Θανάσης Ζάκης]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)
Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)[πρόεδρος δικαστηρίου]

Τελευταίο αντίο (1969)
Κουρέλι της ζωής (1969)
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969)
Η δίκη ενός αθώου (1969)
Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
Η μεγάλη Ανάσταση (1969) [καθηγητής Αλεξίου]
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [πρόεδρος δικαστηρίου]
Η κραυγή μιας αθώας (1969) [Νίκος Παπαδήμας]
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969) [Τομ Άντερσον (Ανδρεάδης)]
Η σφραγίδα του Θεού (1969) [Αναστάσης]
Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969) [γιατρός]
Αυτή που δεν λύγισε (1968) [(πατέρας Αλέκου)]
Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
Κατηγορούμενη απολογήσου (1968)[συνήγορος πολιτικής αγωγής]

Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Αργύρης Δελησταύρου]

Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) [Αριστείδης Μαλάμος]
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) [Νικολαΐδης]
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) [Πάνος Νικολάου]
Άδικη κατάρα (1967) [διευθυντής νοσοκομείου] 

Δάκρυα οργής (1967) [Χρηστίδης]
Δρόσω, η αρχοντοπούλα (1967)
Τα ψίχουλα του κόσμου (1967) [Αριστείδης Μαλάμος]
Η κόρη της Πενταγιώτισσας (1967)
Δακρυσμένα μάτια (1967) [αφεντικό]
Δοκιμασία (1966) [Τέλης Χατζηγιάννης]
Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου (1966) [Μίλτος Περότης]
Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966) [Ζάννας]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966) [Γρηγόρης]
Με πόνο και με δάκρυα (1965) [Απόστολος Κωνσταντινίδης]
Άγγελοι χωρίς φτερά (1965)
Θα ζήσω για σένα (1965)
Προδομένη (1965)
Πικρή ζωή (1965)
Μια γυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
Η τιμωρία (1965)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) [Χαραλαμπόπουλος]
Κάθε καημός και δάκρυ (1964) [κύριος Πετράς]
Αυτοί που ξέχασαν το Θεό (1964) [καθηγητής Νίκος Μαρόγλου]

Πικρή μου, αγάπη (1964) [κύριος Σιδέρης]
Αγάπησα και πόνεσα (1963) [(πατέρας Λάκη)]
Αθώα η ένοχη (1963)
Αφοσίωση (1963)
Μίσος (1963)[Πανάγος]
Το μεροκάματο του πόνου (1963) [Βενέτης]
Σταυραετοί (1963)

Διεστραμμένοι (1963) [Δημήτρης Λιόσης]
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963) [κ. Οικονομίδης]
Δύο μάνες στο σταυρό του πόνου (1962)
Λαφίνα (1962) [Μανώλης Μπούρνοβας]
Αντιγόνη (1961)
Μανταλένα (1960) [Γιωργάρας Γιόκαρης]
Για την αγάπη μιας ορφανής (1960)[ιατρός Άλκης Μαρίνης]

Μια του κλέφτη... (1960) [Χαρτάς]
Τυφλός άγγελος (1960) [Νικήτας]
Επιστροφή από το Μέτωπο (1959)
Σαρακατσάνισσα (1959)[Θάνος Μαρκώνης, πατέρας Δρόσου]

Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) [πατέρας Δήμου]
Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) [Θεμιστοκλής Παπασταύρου]
Γερακίνα (1958) [Πάνος]
Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας (1958) [Βρασίδας]
Το μυστικό του πατέρα (1958)
Ξαναγύρισε αγάπη μου (1957)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) [Θωμάς]
Θυσία της μάνας (1956) [Τεγάς]
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Κυριακάτικοι ήρωες / Οι άσσοι του γηπέδου (1956) [πρόεδρος ομοσπονδίας]
Γκόλφω (1955) [Ζήσης]
Μπροστά στο Θεό (1953)
Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)
Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)
Ωρκίσθηκα εκδίκηση (1952)[Σπύρος Φόρνεζης]
Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)

Το παιδί μου πρέπει να ζήσει (1951) [Ευάγγελος Ρονής]
Θύελλα στο φάρο (1950)
Λυπηθείτε το παιδί μου (1950) [Τζίμης Ζορμπάς]
Κόκκινος βράχος (1948)
Χαμένοι άγγελοι (1948)

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μερικές διορθώσεις. Ο Μορίδης γεννήθηκε το 1903 και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου του 2003 σε ηλικία 100 ετών.