ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ Νίκος Εμμανουήλ Αντωνού
ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟ facebook.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

ΚΙΜΩΝ ΦΛΕΤΟΣ

Κίμων Φλετός (Φλεμοτόμος) 
Αναγράφεται συχνά λανθασμένα και ως Φλεττός. Ξεκίνησε σε μικρή ηλικία ως ηθοποιός σε παιδικούς ρόλους. Αργότερα ασχολήθηκε ως τεχνικός σε διάφορες θέσεις, κυρίως ως διευθυντής παραγωγής (4 ταινίες), βοηθός διευθυντή φωτογραφίας (12 ταινίες), αλλά και φροντιστής (3 ταινίες), μοντάζ (3 ταινίες) και ηλεκτρολόγος (1 ταινία).
Φιλμογραφία 
Τελευταία αποστολή (1949)   [ Σπουργίτης]
Αμάρτησα για το παιδί μου (1950)
Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)   [Γιωργάκης] 
Νυχτερινή περιπέτεια (1954) 
Ο Γολγοθάς μιας ορφανής (1954)[Νίκος Μερσίνας]     
Καταραμένη ώρα (1968) [γιατρός] 
Ελπίδες που ναυάγησαν (1968)  [διευθυντής κλινικής]
Δάκρυα και διπλοπεννιές (1969)
Πού πας χωρίς αγάπη (1970)
Ένας χίππυς με φιλότιμο (1970)  [αστυφύλακας]

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

ANGEL DEL POZO MERINO

Άνχελ Ντελ Πόζο
Ισπανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1934.
Φιλμογραφία
Στη Μάχη της Κρήτης (1970)
Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)[Λοχαγός Χανς φον Ρίτερ]

    FRANCISCO BRANA PEREZ

    Φρανκ Μπράνα
    Ισπανός ηθοποιός. Γεννήθηκε  στις 24 Φεβρουαρίου 1934 και πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 2012.
    Φιλμογραφία
    Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)[Κοσμάς Γεωργίου]

    Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

    ΣΙΜΟΣ ΤΣΑΠΝΙΔΗΣ

    Σίμος Τσαπνίδης
    Γεννήθηκε στη Σινώπη της Μ.Ασίας το 1919. Πρόσφυγας με τη μητέρα του και τα αδέλφια του έφτασε στον Πειραιά. Υποδηματοποιός αρχικά, γράφτηκε το 1938 στη σχολή κινηματογράφου του Αχιλλέα Μαδρά και έπαιξε μεταπολεμικά σε μερικές ταινίες. Ήδη όμως από το 1949 έχει γνωριστεί με υπαρξιστές με τους οποίους ιδρύει τον "Εθνικό Σύλλογο Ελλήνων Υπαρξιστών" με γραφεία την «ιπτάμενη παράγκα». Αντιμετωπίζει όμως δικαστικές διώξεις και το 1956 φεύγει για την Ευρώπη όπου γίνεται ευρύτερα γνωστός ως αρχηγός των Ελλήνων υπαρξιστών, ζώντας με πολλές στερήσεις. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 με τη μεταπολίτευση αφού είχε δημόσια και έντονα αντιταχθεί στη χούντα των συνταγματαρχών. Πέθανε στις 9 Ιουνίου 1999 στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια.
    Φιλμογραφία 
    Θύελλα στο φάρο/ Το σφάλμα μιας μητέρας  (1950)   [εργάτης υαλουργίας]
    Αμάρτησα για το παιδί μου (1950)
    Λυπηθείτε το παιδί μου  (1950)
    Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952)  [Υποπλοίαρχος]
    Από εξ μείναμε δύο (1952)
    Άγγελος με χειροπέδες (1952)    [Σίμος] 
    Ο καπετάν Σοροκάδας (1953)
    Ο γενίτσαρος (1953)

    Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

    ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΣ

    Λευτέρης Καστρίτσιος
    Φιλμογραφία
    Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη (1949)
    Μαύρη γη (1952)    [Κωνσταντής]
    Άγγελος με χειροπέδες (1952)  [Ανδρέας Κωτσάκος, αστυνομικός]
    3 δραπέται του φρενοκομείου (1954) [Νώντας]  

    Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

    ΦΑΝΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

    Φανή Νικολαίδου
    Η Φανή Νικολαΐδου (αναγράφεται και ως Φώφη) γεννήθηκε το 1903 και ξεκίνησε την καριέρα της το 1920. Ήταν αυτοδίδακτη ηθοποιός πρόζας σε κωμωδίες. Εμφανίστηκε με πολλούς θιάσους όπως της Μαρίκας Κοτοπούληκαι του Κώστα Μουσούρη. Είχε μακροχρόνια συνεργασία με το Βασίλη Αργυρόπουλο και τον θίασό του, με τον οποίο μάλιστα πρωταγωνίστησε στη μοναδική ταινία που αυτός εμφανίστηκε, "Το στραβόξυλο", που είχαν παίξει μαζί και στο θέατρο. Μεταπολεμικά συμμετείχε στο θίασο του Αδ. Λεμού και παράλληλα εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες.
    Φιλμογραφία
    Διαγωγή μηδέν (1949)    [κυρα-Λενιώ]  
    Το στραβόξυλο (1952)   [θεία, σύζυγος γιατρού]
    Συγχώρεσε με παιδί μου (1957)
    Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957)  [νταντά στο πάρκο]

    Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

    ΜΑΡΙΚΑ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Μαρίκα Ανθοπούλου 
    Γεννήθηκε το 1899 σε θεατρικό περιβάλλον. Ήταν κόρη της τραγουδίστριας όπερας Μάγδας Κομνηνού και από παιδική ηλικία (13 ετών) εμφανίστηκε στη σκηνή με τον θίασο Κ. Μουστάκα. Έχοντας τα ακούσματα από τη μητέρα της, ειδικεύτηκε στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Έπαιξε στα "Παραπήγματα" του Θ. Σακελλαρίδη όπου έκανε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της και στη γνωστή επιθεώρηση "Παναθήναια". Σ' αυτήν μάλιστα γνωρίστηκε με τον σύζυγό της Νίκο Μηλιάδη, με τον οποίο στη συνέχεια ακολούθησε κοινή πορεία σε θιάσους που αυτός δημιουργούσε είτε μόνος είτε συνεργαζόμενος με άλλους, παίζοντας οπερέτες του Θ. Σακελλαρίδη και επιθεωρήσεις. Διέκοψε για ένα διάστημα και επανήλθε μεταπολεμικά μέχρι το 1955 όπου εμφανίστηκε για τελευταία φορά με τον θίασο της Κας Κατερίνας. Γιός της Μαρίκας και του Νίκου Μηλιάδη ήταν ο εξαίρετος πρωταγωνιστής Τάκης Μηλιάδης.
    Φιλμογραφία
    Ο κόκκινος βράχος (1949) [Ερμίνα Σάντρη] 
    Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953) 

    Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

    Στέφανος Φωτιάδης 
    Θεατρικός συγγραφέας κατά κύριο λόγο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1913 και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Σωκ. Καραντινού. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός εμφανιζόμενος με διάφορους θιάσους όπως του Εθνικού θεάτρου, του Βασ. Αργυρόπουλου και μεταπολεμικά με τον θίασο "Ελληνική Κωμωδία". Από το 1950 στράφηκε στη συγγραφική του δραστηριότητα, έγραψε πολλές κωμωδίες και ηθογραφίες και μετέφρασε για το θέατρο έργα του Μολιέρου και του Σασά Γκιτρύ. Έργα του επίσης διασκεύασε για τον κινηματογράφο, όπως ο "Φαταούλας" (1952) κ.α.
    Διετέλεσε στο ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Απεβίωσε το 1975.
    Φιλμογραφία
    Ο Κόκκινος Βράχος (1949)  [Τώνης] 
    Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958)  [οδηγός στο οτοστόπ]
    Το τεμπελόσκυλο (1963)  [πρόεδρος δικαστηρίου]

    Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    Γιάννης Νικολαίδης
    Ο Γιάννης Νικολαΐδης, γεννήθηκε το 1892 και απεβίωσε περί τα τέλη της δεκαετίας του '70. Ερμήνευσε ως επί το πλείστον ρόλους δεύτερους ή κομπάρσου. Άσκησε επίσης και τα καθήκοντα υποβολέα στο θέατρο. Λόγω του εξαιρετικά κοινού ονοματεπωνύμου του, πολλές φορές στους τίτλους των ταινιών συγχέεται με άλλα πρόσωπα, ή παραποιείται το όνομά του ή και παραλείπεται εντελώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ταινία "Χωρίσαμε ένα δειλινό" αν και έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους του, δεν αναγράφεται στους τίτλους.
    Φιλμογραφία 
    Δύο κόσμοι (1949)    [πάρεδρος δικαστηρίου] 
    Ο γρουσούζης (1952)     [θαμώνας του καφενείου]
    3 δραπέται του φρενοκομείου (1954)   [κος Μανώλης, πατέρας της Τιτίκας]
    Ο μεγαλοκαρχαρίας (Κατά λάθος διάσημος) (1957)  [κυρ-Δημητράκης]
    Της νύχτας τα καμώματα (1957)    [πελάτης στο μπακαλιάρο]
    Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)   [δικαστικός κλητήρας] 
    Κάτι να καίη (1963)   [υπάλληλος στου Πετρίδη]
    Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)  [καθηγητής στο συμβούλιο]
    Χωρίσαμε ένα δειλινό (1966)  [θείος της Φανής]
    Ο παραμυθάς (1968)    [διευθυντής σεμιναρίου]
    Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)    [θυρωρός στο ΚΑΤ]
    Ψυχραιμία Ναπολέων (1968)  [θείος Ανδροκλής]
    Γοργόνες και μάγκες (1968)    [ένας νησιώτης]
    Αργυρώ, η προδομένη τσελιγγοπούλα (1968)
    Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
    Κρίμα το μπόι σου (1970)   [φίλος του Δεληπέτρου]
    Ο κύριος Σταθμάρχης (1972)  [μπάρμπα-Κώστας, κλειδούχος]

    Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

    ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΕΛΗΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Σωτήρης Δεληκατερίνης
    Γεννήθηκε το 1908. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1936 με τον θίασο του Τζαβαλά Καρούσου. Συνέχισε με πολλούς θιάσους, όπως των Κοκκίνη - Μαυρέα, Αϊβαλιώτη - Φύριου καθώς και με το Εθνικό Θέατρο. Έπαιξε σε έργα Σαίξπηρ, σε έργα πρόζας και μουσικού θεάτρου. Μετά το 1970 διέκοψε τις εμφανίσεις του. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε κυρίως με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.
    Φιλμογραφία
    Δύο κόσμοι (1949)   [Στέφανος, φωτογράφος]
    Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951) [πελάτης νυκτερινού κέντρου]
    Η ψεύτρα (1963)   [μέλος διοικ. συμβουλίου] 
    Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963)   [νοσοκόμος]