ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ANDREW JOHNSON

Andrew Johnson
Άγγλος ηθοποιός που γεννήθηκε το 1955.
Φιλμογραφία
Το κορίτσι βόμβα  (1976)
Passi di morte perduti nel buio(1977)
Ναταλί  (1981) [Ανδρέας Ιωάννου]

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ΚΛΕΙΩ ΔΕΝΑΡΔΟΥ

Κλειώ Δενάρδου
Η Κλειώ Δενάρδου γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 25 Ιουνίου 1936, αλλά σε μικρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα. Τα πρώτα της μαθήματα στη μουσική τα πήρε από τον πατέρα της. Την μύησε στο τραγούδι και την όπερα μιας και συμμετείχε ο ίδιος σε όπερες που έρχονταν από την Ιταλία. Παράλληλα, με τις σπουδές της στην Εμπορική σχολή της Καλλιθέας συμμετείχε στη φιλαρμονική της περιοχής παίζοντας κορνέτο. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές στο Εθνικό Ωδείο στο κλασικό τραγούδι. Σταθμό στην καριέρα της αποτέλεσε το τραγούδι «Που να ’ναι ο ίσκιος σου Θεέ» σε μουσική Ζακ Ιακωβίδη και στίχους Μιχάλη Γαβριηλίδη. Με το τραγούδι αυτό έλαβε το πρώτο βραβείο στη  Β΄ Ολυμπιάδα Τραγουδιού το 1969. Ακολούθησαν πολλά  βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό: Βαρκελώνη, Μαγιόρκα, Ρίο ντε Τζανέϊρο, Βελιγράδι, Βουλγαρία, Πολωνία. Σε πολλά απ’ αυτά έλαβε τηη πρώτη θέση. Το πρώτο τραγούδι που έγραψε σε στούντιο ήταν το « Μαργαρίτα – Μαγιοπούλα» του Μίκη Θεοδωράκη. Ακόμα, ερμήνευσε πρώτη το «Καράβια Αλήτες» του Μάνου Λοΐζου. Στα πιο γνωστά κέντρα της Αθήνας συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Τέρη Χρυσός και η Άντζελα Ζήλεια ενώ στο θέατρο με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Σωτήρη Μουστάκα, τη Μαίρη Χρονοπούλου και τη Μάρω Κοντού. Επίσης, δεν ήταν λίγες και οι εμφανίσεις της ως ερμηνεύτριας στον κινηματογράφο ( π.χ. Κοντσέρτο για πολυβόλα). Επιτυχημένες ήταν και οι εμφανίσεις της στην Αμερική (Carnegie Hall, Νέα Υόρκη), τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη.   Μέσα στο 2018 κυκλοφόρησε καινούριο τραγούδι με τον τίτλο « Το πικρό» σε δίστιχα από δημοτικά τραγούδια και μουσική του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.
Φιλμογραφία
Αυτό το κάτι άλλο (1963)
Το Δόλωμα (1964)
Υιέ μου... Υιέ μου... (1965)
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν    (1968)
Ο παλιάτσος (1968)
Η ώρα της αλήθειας   (1969)
ΑΠΟ ΤΟ  www.corfuland.gr

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Νίκος Κόκκινος
Φιλμογραφία
Στον ίσκιο του θεού (1969)
Ο φακίρης Σταμάτης Κόκορας  (1969)
Βρώμικη παρθένα (1975)
Γυναίκες που ζητούσαν τον έρωτα   (1975)[ηδονοβλεψίας]
Η σπηλιά της αμαρτίας  (1976)
Εραστές του Αιγαίου  (1983)
Ανώμαλοι Έρωτες Στη Σαντορίνη   (1983)
Διακοπές στην Ύδρα  (1984)
Διπλή ηδονή στα Καμίνια   (1984) [Γιώργος]
Και από μπρος και από πίσω (1985)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020

ΝΑΣΟΣ ΠΑΤΕΤΣΟΣ

Νάσος Πατέτσος
O παλιός τραγουδίστης του Ελαφρού Τραγουδιού Nάσος Πατέτσος γεννήθηκε στο νησί της Λήμνου στις 29 Ιουλίου 1928 και η μουσική του καριέρα διήρκησε 40 περίπου χρόνια, από το 1950 ως το 1992. Μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί, το Μάιο του 1945, πήγε στην Αθήνα όπου και κατατάχθηκε ως εθελοντής στο Ναυτικό, θέλοντας να ακολουθήσει αυτό δρόμο. Στο διάστημα της θητείας του, τον ανακάλυψε ο μαέστρος Ζοζέφ Κορίνθιος, ο οποίος τον πήγε στην Κολούμπια, για να τον ακούσουν. Πέτυχε και γύρισε τον πρώτο του βινύλιο το 1951. Τον Ιανουάριο του ΄52, προτού αποστρατευτεί και ντυμένος ναυτικά, πήγε στο στούντιο και τραγούδησε το «Τραγούδι του ναύτη». Μετά από κάποιες βδομάδες οι Γιώργος Οικονομίδης και Πρετεντέρης τον παρουσίασαν στο Άλσος. Η επιτυχία του εκεί ήταν άνευ προηγουμένου. Τον χειμώνα του '53 κάνει ντεμπούτο και στο θέατρο, συνεργαζόμενος έκτοτε με όλα τα λαμπερά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Έκανε εκατοντάδες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ έκανε και περιοδείες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Φιλμογραφία
Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται  (1953)
ΑΠΟ ΤΟ https://mousikovlog.blogspot.com/

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΡΙΒΑΛ

Σοφία Ντοριβάλ
Η Σοφία Δαμόγλου ήταν Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου είχε φύγει σε πολύ μικρή ηλικία και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Εκεί έκανε καριέρα ως ηθοποιός με το όνομα Σοφία Ντοριβάλ. Το ελληνικό κοινό τη γνώριζε από παλιότερη συμμετοχή της στην ταινία «Άβε, Μαρία».
Φιλμογραφία
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1932)
ΑΠΟ ΤΟ http://protestainies.blogspot.com/

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

NECDET MAHFI AYRAL

Necdet Mahfi Ayral
Τούρκος ηθοποιός που γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1908 και πέθανε στις 5 Ιουνίου 2004.
Φιλμογραφία
Ο κακός δρόμος (1936)

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΑΣ

Νίκος Μαντάς
Ο Νίκος Μαντάς γεννήθηκε στη Νεμέα το 1948.  Υπήρξε, κυρίως, ηθοποιός του θεάτρου. Υπήρξε μέλος του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου (1884-1986), του Δημοτικού Θεάτρου Σερρών (1986) και του Εθνικού Θεάτρου (μετά το 1987). Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην ταινία "Μάντεψε τι Κάνω τα Βράδια" με τον Στάθη Ψάλτη (1984). Πέθανε το 1992.
Φιλμογραφία
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση  (1979)
Ο φαλακρός μαθητής (1979)
Άγγελος (1982)
Ζητείται... δράκος (1983)
Πες τα βρωμόστομε (1983)
Το παίζω και πολύ άντρας (1983)
Μάντεψε τι κάνω... τα βράδια (1984)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.protothema.gr/

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ΜΑΡΙΚΑ ΤΖΙΡΑΛΙΔΟΥ

Μαρίκα Τζιραλίδου
Η Μαρίκα Τζιραλίδου (Νέα Φιλαδέλφεια 1943 - 4 Απριλίου 2005) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Εκανε σπουδές στη Δραματική Σχολή του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη. Η σταδιοδρομία της στο θέατρο ξεκίνησε στα 23 της χρόνια και διήρκεσε συνολικά 36 χρόνια, ως το 2003. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους καταξιωμένους Eλληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους ενός ευρύτατα γνωστού και ξένου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε σε ταινίες και σίριαλ των Π. Bούλγαρη, K. Aριστόπουλου, Π. Kοκκινόπουλου, B. Bαφέα, M. Kαραμαγκιόλη, T. Ψαρά, Γ. Σμαραγδή, Δ. Σοφιανόπουλου, T. Mαρκετάκη, T. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάππα και άλλων. Πέθανε από καρκίνο και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. Συνεργάστηκε επίσης με το θίασο του Φαίδωνα Γεωργίτση και της Μπέττυς Αρβανίτη, του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη («Διαμάντια και μπλουζ»), με την Εταιρεία Θεάτρου «Πράξη» στον «Μανδραγόρα», στις «Εκκλησιάζουσες» με τον Σ. Χατζάκη, κ.α. Στο θέατρο του Γ. Αρμένη εκτός από τον «Θείο Βάνια» όπου ερμήνευσε τη Μαρία Βασίλιεβνα, τελευταίο της ρόλο, συνεργάστηκε στα «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, στην «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, κ.α. Δούλεψε ακόμη με τους σημαντικότερους Ελληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων οι: Λ. Τριβιζάς, Σπ. Ευαγγελάτος, Γ. Χουβαρδάς, B. Παπαβασιλείου, I. Καμπανέλλης, Π. Μάτεσις, κ.ά. Στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης εργάστηκε με τους: Π. Βούλγαρη, K. Αριστόπουλο, Π. Κοκκινόπουλο, B. Βαφέα, M. Καραμαγγιώλη, T. Ψαρρά, T. Μαρκετάκη, T. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάπα κ.ά.
Φιλμογραφία
Ζαβολιές (1969)
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί   (1981)
Ρομ (1989)
Με μια κραυγή   (1995)
Η σκόνη που πέφτει (2004)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κώστας Δημητρίου
Ο Κώστας Δημητρίου είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Κύπριους ηθοποιούς. Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1943 και κουβαλά στις πλάτες του 55 χρόνια καριέρας. Όταν τελείωσε το σχολείο πήγε στην Ελλάδα για να σπουδάσει Ιατρική, το οποίο και ήταν το όνειρο των γονιών του όμως κρυφά γράφτηκε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Μετά σπούδασε σχολή κινηματογράφου στο Λονδίνο και εκεί γνώρισε και την μετέπειτα σύζυγο του. Ο Κώστας Δημητρίου αν και είχε τη δυνατότητα να πάει Αμερική επέστρεψε στην Κύπρο. Έχει παίξει σε πάμπολες θεατρικές παραστάσεις (Αρχαίο ελληνικό θέατρο, Κλασικό και Σύγχρονο θέατρο, Επιθεώρηση) στην Επίδαυρο, στο ΘΟΚ, σε θιάσους και δεκάδες τηλεοπτικές σειρές κυπριακής παραγωγής. Ο Κώστας Δημητρίου υπήρξε και πρωτοπόρος στον κυπριακό κινηματογράφο αφού μετά από κάποιες ασπρόμαυρες ταινίες, το 1974 παρουσίασε την πρώτη έγχρωμη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους "Τους εκδικητές της Κύπρου" και μετά το "Δολοφονήστε τον Μακάριο". Σήμερα είναι και επίτημο μέλος των Κυπρίων Σκηνοθετών. Τέλος έχει αποκτήσει τρεις γιους το Νικόλα, το Τόνυ και τον Αλέξη και έξι εγγόνια και παραμένει ακμαίος και δυνατός. 
Φιλμογραφία
Το τελευταίο φιλί  (1970)
Οι εκδικητές της Κύπρου  (1974)
Δολοφονήστε τον Μακάριο  (1975)
Για ποιόν να βρέξει!  (1976)
Οι περιπέτειες του Νικόλα  (1978)
Ξυπόλητα... καμάκια  (1985)
Τα έγκατα της γης  (1989)
The road to Ithaca  (1999)
Καλαμπούς  (2002)
Η χαρά και η θλίψη του σώματος  (2012)
Οικόπεδο 12  (2013)
Το αγόρι στη γέφυρα  (2016)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.cycinema.live/

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

VERA TZCHECHOWA - ΒΕΡΑ ΤΣΕΧΟΒΑ

Vera Tschechowa - Βέρα Τσέχοβα
Γερμανίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1940. 
Φιλμογραφία
Ευριδίκη ΒΑ 2037  (1975) [Ευριδίκη]