ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΧΗΣ

Στράτος Παχής
Γεννήθηκε το 1928. Φιγούρα μικρόσωμη και ισχνή, που «έγραψε» διακριτικά αλλά ουσιαστικά σε πάμπολλους μικρούς ρόλους στην οθόνη -ιδιαίτερα στις ταινίες του Θόδωρου Aγγελόπουλου- όπως και στη θεατρική σκηνή.
Ο βετεράνος αυτός καρατερίστας είχε παίξει παλιότερα στο Θέατρο Tέχνης, στο Eθνικό Θέατρο, καθώς και στο ελεύθερο θέατρο. Tελευταία του εμφάνιση ήταν το 1995 στο θέατρο “Ακάδημος”μαζί με τον Δημήτρη Πιατά στο «Eνας βλάκας και μισός» του Ψαθά, όπου ερμήνευε τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
Στην περιπλανώμενη θεατρική ομάδα της μεγαλόπνοης ταινίας του Θόδωρου Aγγελόπουλου «Ο θίασος» τον θυμόμαστε σαν ένα συγκινητικό πρόσφυγα της Mικράς Aσίας αλλά και σαν Aγαμέμνονα δίπλα στην Aλίκη Γεωργούλη-Kλυταιμνήστρα και την Eύα Kοταμανίδου-Hλέκτρα. Kι ακόμη σε χαρακτηριστικές σκηνές στους «Kυνηγούς» και στο «Tοπίο στην ομίχλη».

Ένας συνεπής επαγγελματίας, ένας ευγενικά μελαγχολικός,σεμνός, διακριτικόςκαι αξιοπρεπής άνθρωπος, όπως τον θυμούνται συνάδελφοι του, ο Στράτος Παχής έπαιξε σ' αρκετές ταινίες και σε τηλεοπτικά σίριαλ, πάντα αθόρυβα, δίνοντας ζωντάνια και δύναμη στους μικρούς ρόλους του (είχε παίξει με τον Θανάση Bέγγο στο «Πάρε κόσμε», στο «Tρελός, παλαβός και Bέγγος» κι ακόμη στις ταινίες «Γοργοπόταμος», «Mαύρο στάχυ», «H ώρα της οργής», κ.α.).
Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δικές του κοπιαστικές προσπάθειες, κατάφερε να δημιουργηθεί ένας σταθμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πέθανε στις 17 Απριλίου 1996 και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου (αν και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Yγεία» -είχε καρκίνο του πνεύμονος- έφυγε για να να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο
σπίτι του, μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του).

Φιλμογραφία
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
Δέσποινα (1990) [Στράτος]
Το τελευταίο στοίχημα (1989)
Τοπίο στην ομίχλη (1988)
Made in Greece (1987)
Θεόφιλος (1987)
Η φωτογραφία (1986)
Εν πλω (1985) [θείος]
Η σκιάχτρα (1985)
Κορίτσια για... τσίμπημα (1985)
Η κάθοδος των εννιά (1985) [χωρικός]
Εδώ είναι Βαλκάνια (1984)
Και κλααάμα στα σχολεία!... (1984)
Γρανίτα από μελάνι (1983) [Μαυρουδής]
Η δημοκρατία του νέφους (1983)
Η παρεξήγηση (1983) [Στράτος]

Το μεγάλο κανόνι (1981) [Ηλίας]
Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981)
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
Παραγγελιά (1980) [πατέρας Νίκου]
Η καγκελόπορτα (1978)
Οι κυνηγοί (1977) [εργολάβος]
Ο θίασος (1975) [πατέρας Ηλέκτρας]
Οι βάσεις και η Βασούλα (1974) [κλητήρας πανεπιστημίου]
Τα λιονταράκια (1974)
Θέμα συνειδήσεως (1973)
Ο τσαρλατάνος (1973) [Επαμεινώνδας Τεμπερλέκης]
Ο εχθρός του λαού (1972)
Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972)
Μπουμ ταραταζούμ (1972)
Ο κύριος σταθμάρχης (1972)
Αεροσυνοδός (1971)
Ο παραγιός μου ο ραλίστας (1971)
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [πρόεδρος δικαστηρίου]
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) [συμβολαιογράφος]
Μαριχουάνα stop! (1971)
Ολοκαύτωμα (1971)
Ο κατεργάρης (1971) [Γαλανόπουλος]
Οι αμαρτωλοί (1971)
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [καλεσμένος Γράντη]
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970) [αστυνόμος]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970)
Ο τελευταίος των Κομιτατζήδων (1970)
Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)
Ο Αστραπόγιαννος (1970) [κοτζάμπασης]
Στη μάχη της Κρήτης (1970)
Υπολοχαγός Νατάσα (1970) [κουμπάρος]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)

Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969) [πελάτης κουρείου]
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
Ληστεία στην Αθήνα (1969)
Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ) (1969)
Γοργοπόταμος (1968)
Η ώρα της οργής (1968)
Το μαύρο στάχυ (1968)
Η ώρα της οργής (1968) [Βλάσης]
Τρελός παλαβός και Βέγγος (1968) (αδελφός]
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967) [φαρμακοποιός Απόστολος]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967) [θυρωρός]
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
Πάρε κόσμε (1967)
Ο προδότης (1967)
Ο παπατρέχας (1966) [Δωρόθεος]

Οι κυρίες της αυλής (1966)[γιατρός]
Αδικία (1966)
Είναι ένας... τρελός τρελός Βέγγος (1965) [σερβιτόρος]
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965)
Οι εχθροί (1965)
Τζένη Τζένη (1965) [Κλέαρχος]
Το βλακόμουτρο (1965)
Μια βδομάδα στον Παράδεισο (1964)
Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963)

Ο μεγαλοκαρχαρίας (1957)
Γυναίκες δίχως άντρες (1954)

1 σχόλιο:

Giorgos Velentzas είπε...

Ένας πολύ μεγάλος ηθοποιός.
Έδωσε κυριολεκτικά θηριώδεις εσωτερικές -αλλά ποτέ κραυγαλέες- ερμηνείες.