ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ

Νίκος Φέρμας
Ο Νίκος Φέρμας (Νίκος Χατζηανδρέου) ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νίκος Χατζηανδρέου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στον περιοδεύοντα θίασο Βερώνη και από το 1925 άρχισε τις εμφανίσεις του στην Αθήνα με την παράσταση Επτά επί Θήβαις του Αισχύλου που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης. Διακρίθηκε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης. Καθιερώθηκε σε ρόλους μάγκα και ντόμπρου ανθρώπου και εμφανίστηκε πάντα σε δεύτερους ρόλους,Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1948, σε ηλικία 43 ετών, στη ταινία Οι Γερμανοί Ξανάρχονται. Έλαβε μέρος σε 151 ταινίες, δράματα και κωμωδίες και ειδικεύτηκε στον ρόλο του βαρύμαγκα, με την χαρακτηριστική του εμφάνιση. Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Άννα Παντζίκα (1912-).
Πέθανε στις 14 Αυγούστου 1972 και κηδεύτηκε στην Ηλιούπολη.

Φιλμογραφία
Ο Μανωλιός στην Ευρώπη (1971) (Σακαφιάς)
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971) (Χαρίλαος)
Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971)
Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ' άλλα (1970)
Κακός, ψυχρός και ανάποδος (1969) (Καρακίτσος)
Ξύπνα κορόιδο... (1969) (αφεντικό νυχτερινού κέντρου)
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969)
Ο μαχαραγιάς (1968)
Ο πεθερόπληκτος (1968)
Καλώς ήλθε το δολλάριο (1967) (Σταύρος)
Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967) (Τάσος)
Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967) (μικροκομπιναδόρος)
Βίβα Ρένα (1967)
Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967) (καθηγητής θεωρητικών μαθημάτων)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) (Θωμάς)
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Ο εξυπνάκιας (1966) (Θόδωρος)
Ο τετραπέρατος (1966) (Γιώργης)
Ο παπατρέχας (1966) (Μανώλης Ανωγιανάκης)

Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966) (Αποστόλης)
Οι στιγματισμένοι (1966) (Μιχάλης ο γκαβός)
Φως... νερό... τηλέφωνο Οικόπεδα με δόσεις (1966) (Σταμάτης)
Καρδιά μου πάψε να πονάς (1965)

Το βλακόμουτρο (1965)
Ο θαλασσόλυκος (1964)
Ο καταφερτζής (1964) (Τάσος)
Ο λαγοπόδαρος (1964)
Ο παράς και ο φουκαράς (1964) (Μπάμπης Περιστέρης)
Οι φτωχοδιάβολοι (1964) (Λευτέρης)
Το δόλωμα (1964) (Χαρίλαος)
Ό,τι θέλει ο λαός (1964) (Νώντας)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) (Γαρέφας)
Η χαρτοπαίχτρα (1964) (Βάγγος Καψούρης)
Αν έχεις τύχη... (1964) (Νώντας)
Είναι μεγάλος ο καϋμός (1964)
(Αρίστος)
Λόλα (1964) [Φαρέας)
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) (Μενέλαος)
Ο κύριος πτέραρχος (1963) (Σωτήρης Παπαπετρούλιας)
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963) (Ανδρέας)

Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) (πελάτης εστιατορίου "εκλεκτών" επιλογών)
Της κακομοίρας (1963) (Μανώλης)
Το "τεμπελόσκυλο" (1963) (εκνευρισμένος φίλαθλος)
Εμείς τα μπατιράκια (1963) (μεθύστακας)
Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962) (λοχίας)
Ο ταξιτζής (1962) (Θωμάς)
Λαφίνα (1962)
Το παιδί της πιάτσας (1961)
Η Λίζα και η άλλη (1961) (Μούργος)

Αλλοίμονο στους νέους (1961) (παλιατζής)
Λάθος στον έρωτα (1961)
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα (1960) (αφεντικό)
Ποτέ την Κυριακή / Never on Sunday (1960) (γκαρσόνι)

Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960) (Κώστας)
Τα ντερβισόπαιδα (1960) (Τάκης)
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
Η κυρία δήμαρχο (1960) (Χρήστος)
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) (Θανάσης)
Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959)
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959) (Ανέστης Μπατζίνιος)
Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 (1959) (Καρασωλήνας)
Ένας βλάκας και μισός (1959) (Γιώργης)
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959) (Νταούφαλης)
Ο λεφτάς (1958) [Μίχος Ντέρμας]

Το τελευταίο ψέμμα (1958) (Θόδωρος)
Μια ζωή την έχουμε! (1958) (νυχτοφύλακας)
Μια λατέρνα μια ζωή (1958) (ταβερνιάρης)
Ένας ήρως με παντούφλες (1958) (παλιατζής)
Η κυρά μας η μαμμή (1958) (Βαγγέλης)

3 τρελλοί ντετέκτιβς (1957)
Ο Φανούρης και το σόι του (1957) (Μήτσος)
Οι δυο μάγγες του Πειραιά (1957) (Νίκος)
Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957) (Θόδωρος)
Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) (Αριστείδης)
Η καφετζού (1956) (πωλητής φυστικιών Αιγίνης)
Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955) (Θόδωρος)
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954)
Το σωφεράκι (1953) (φυλακισμένος)

Το ξυπόλητο τάγμα (1953)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)
ΑΠΟ ΤΟ http://homepage.mac.com/, ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

EXΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΤΑΓΜΑ.....ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ!