ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1974). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

ΜΠΕΝΤΕ ΜΠΟΡΣΟΥΜ - BENTE BORSUM

Μπέντε Μπόρσουμ (Bente Borsum)
Ηθοποιός από τη Νορβηγία. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1934.
Φιλμογραφία
Σπίτι στους βράχους (1974)[Ελένη]

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

ΑΤΤΙΚ

Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου)
Ο Κλέων Τριανταφύλλου υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές του ρομαντικού ελληνικού τραγουδιού. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο την 1η Απριλίου 1885. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, ανήκε στην αστική τάξη. Ο πατέρας του Δημήτριος Τριανταφύλλου, ήταν ένας πλούσιος βαμβακοπαραγωγός και έμπορος της Αιγύπτου με καταγωγή από το Βόλο. Η μητέρα του, η Εριθέλγη, ήταν Κυθήρια, κόρη του Κυθήριου ριζοσπάστη βουλευτή Δημήτριου Ραπτάκη και της Κλεοπάτρας Κορωναίου αδελφής του στρατηγού Πάνου Κορωναίου. Η Εριθέλγη είχε μεγάλη αγάπη για τα γράμματα, τις τέχνες και τη μουσική. Μιλούσε ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, αραβικά και ιταλικά. Με το Δημήτριο Τριανταφύλλου απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, τον Κίμωνα, τον Κλέωνα, την Κορίνα και τη Νόρα. Ο Δημήτριος Τριανταφύλλου πέθανε το 1893 στην Αίγυπτο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1902, η οικογένεια Τριανταφύλλου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.  Ο Αττίκ από πολύ μικρός έκλεινε προς τη μουσική και διδασκόμενος μαθήματα πιάνου και φλάουτου άρχισε πολύ γρήγορα να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Μεγαλώνοντας, αφού τελείωσε τις νομικές σπουδές του στην Αθήνα, όπως και ο αδελφός του, πήγανε μαζί το 1907 στο Παρίσι. Εκεί επρόκειτο να σπουδάσουν πολιτικές επιστήμες, αφού προορίζονταν για μία λαμπρή διπλωματική σταδιοδρομία. Όμως αντί γι αυτό οι δύο νέοι ενεγράφησαν στο φημισμένο Conservatoire de Paris. Εκεί ο Κλέωνας γνώρισε τις πρώτες του επιτυχίες συνθέτοντας και ερμηνεύοντας μουσική μπροστά στο κοινό του Παρισιού. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε αρκετές χώρες δίνοντας συναυλίες. Όσο ο Αττίκ προχωρούσε από επιτυχία σε επιτυχία, η οικογένειά του στην Αθήνα, άρχιζε να αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα. Επέστρεψε στην Αθήνα για να βρεθεί κοντά στους δικούς του, τη στιγμή μάλιστα που η αδελφή του Νόρα είχε μία σοβαρή ασθένεια. Στην Αθήνα ο Αττίκ γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η «Μάνδρα», το κέντρο που ίδρυσε το καλοκαίρι του 1930 και στο οποίο τραγουδούσε και έπαιζε μουσική, ήταν πάντα κατάμεστο. Παντρεύτηκε τρεις φορές. Η πρώτη του γυναίκα η Μαρί – Ελέν (παντρεύτηκαν το 1909) πέθανε έξι μήνες μετά το θάνατο του μοναδικού παιδιού τους σε ηλικία περίπου ενός έτους, αφού δεν μπόρεσε να αντέξει την απώλεια αυτή. Αμέσως μετά ο Αττίκ συνδέθηκε και παντρεύτηκε με την Μαρίκα Φιλιππίδου, η οποία ήταν ηθοποιός, πολύ όμορφη γυναίκα. Αργότερα, το 1914 χώρισε τον Αττίκ για να παντρευτεί τον πατέρα της Μελίνας Μερκούρη, τον ίλαρχο Σταμάτη Μερκούρη. Μετά τη Φιλιππίδου ο Αττίκ παντρεύτηκε με τη Ρωσίδα Σούρα και έζησε μαζί της μέχρι και το θάνατό του. Ο Αττίκ είχε γράψει το εκπληκτικό τραγούδι «Είδα μάτια» για τη Μαρίκα Φιλιππίδου. Λίγο μετά τον χωρισμό τους, η πανέμορφη Μαρίκα επισκέφτηκε τη «Μάνδρα» συνοδευόμενη από το νέο σύζυγό της. Οι παρευρισκόμενοι αντιλαμβανόμενοι τον ερχομό της Φιλιππίδου στο κέντρο, για να πειράξουν τον Αττίκ, του ζήτησαν φωνάζοντας ρυθμικά να πει το βαλσάκι «Είδα μάτια». Εκείνος, αντικρίζοντας στις πρώτες θέσεις την πρώην γυναίκα του και μη μπορώντας να αντέξει την συναισθηματική πίεση αποσύρθηκε το καμαρίνι του. Μετά από μόλις δέκα λεπτά επέστρεψε στο πιάνο του και ερμήνευσε το τραγούδι – απάντηση που είχε συνθέσει και γράψει σε αυτά τα δέκα λεπτά. Το τραγούδι αυτό ήταν το «Ζητάτε να σας πω» το οποίο έγινε τεράστιο σουξέ και ακόμη και σήμερα το ακούμε στα περισσότερα ελληνικά ραδιόφωνα. Η Μαρίκα Φιλιππίδου ακούγοντας το τραγούδι, αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια. Το δεινό μουσικό και συνθετικό ταλέντο του Αττίκ φάνηκε περίτρανα σε μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές της ζωής του και μάλιστα συγκίνησε όλο τον κόσμο που βρισκόταν μέσα στη «Μάντρα» εκείνο το βράδυ. Στις 28 Αυγούστου του 1944, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή, ο Αττίκ περπατώντας στο δρόμο σκόνταψε πάνω σε ένα Γερμανό στρατιώτη. Αυτός εκνευρίστηκε τόσο πολύ που άρχισε να ξυλοκοπεί τον μικρόσωμο Αττίκ. Ο Αττίκ επέστρεψε αιμόφυρτος στο σπίτι του. Το τελευταίο διάστημα ο Αττίκ έπαιρνε ηρεμιστικά βερονάλ για να κοιμηθεί. Εκείνη τη νύχτα, μετά το συμβάν, η περήφανος Αττίκ δεν άντεξε, πήρε μεγαλύτερη ποσότητα ηρεμιστικού και δεν ξύπνησε ξανά. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Αττίκ είναι: η παπαρούνα, της μιας δραχμής τα γιασεμιά, είδα μάτια, ζητάτε να σας πω, μαραμένα τ
α γιούλια, τα καημένα τα νιάτα. Το τραγούδι «τρεχαντήρι» ο Αττίκ το εμπνεύστηκε στο Καψάλι το 1920, όπου παραθέριζε και διέμενε στον πίσω γιαλό, στο σπίτι Μαρή. Ο Αττίκ πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, η οποία γυρίστηκε το 1944, λίγο πριν πεθάνει. Ήταν μια σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία για τον Αττίκ, η οποία διασώζεται μέχρι τις μέρες μας.
Φιλμογραφία
Χειροκροτήματα (1944)

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΩΝΗΣ

Δημήτρης Αρώνης
Ο Δημήτρης Αρώνης κατάγεται από τη Μακεδονία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι που τα επαγγελματικά τον έφεραν στην πρωτεύουσα. Από τότε ζει στην Αθήνα. Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου ηθοποιών. Έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος. Υπήρξε εξεταστής στις εισαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των δραματικών σχολών. Ήταν  στο διοικητικό συμβούλιο στην ΠΑΕ Καλλιθέα για δύο τρία χρόνια. Ο Δημήτρης Αρώνης είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών που έχουν σπουδάσει και εργάζονται. Έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στη τηλεοπτική σειρά ''Καλημέρα ζωή'' ως ταξίαρχος Βασίλης Λεβένταγας.
Φιλμογραφία
Ο κατεργάρης (1971)
Ιπποκράτης και Δημοκρατία (1972)
Ο τσαρλατάνος   (1973)
Ψυχή και σάρκα (1974)
Γυμνοί στο χιόνι (1974)
Αιμιλία, η διεστραμμένη (1974)
Γυμνό κεντρί (1975)
Βρώμικες κυρίες (1975)
Ιφιγένεια (1977)
Ελευθέριος Βενιζέλος   (1980)
Το εργοστάσιο (1981)
Υπόγεια διαδρομή (1983)
Καραβάν Σαράι (1986)

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

ΤΖΙΝΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τζίνα Σπηλιωτοπούλου
Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1955. Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978 με το τραγούδι «Εσύ», ωστόσο η καθιέρωση ήρθε το 1980, όταν στα είκοσι πέντε της κέρδισε το Α΄ βραβείο του 19ου Φεστιβάλ Θεσ/νίκης με το τραγούδι του Σπ. Ιωαννίδη «Της γιαγιάς τα παραμύθια». Ακολούθησαν αρκετοί δίσκοι:«Καλά Χριστούγεννα» (1980), «Τζ. Σπηλιωτοπούλου» (1981), «Να μ’ αγαπάς θέλω» (1982), «Όταν ακούς να τραγουδώ» (1984), «Κυκλοφορεί κίνδυνος» (1987), «Μια βραδιά στη ''Φαντασία'', Νο 2» (1988), «Να προσέχεις» (1989), «Όλα για το φουστάνι» (1989), «Η Αθήνα τη νύχτα» (1990, «live»), «Είσαι ο κρυφός μου έρωτας» (1990), «Όπου θέλεις πάμε» (1991), «Μη λες ονόματα» (1993), «Τα 48 δημοτικά και νησιώτικα σουξέ» (1994), «Κλεμμένα φιλιά» (1995), «20 μεγάλες επιτυχίες» (1997, CD κ.α.  Πρώτος της σύζυγος υπήρξε ο συνθέτης και τραγουδιστής Δώρος Γεωργιάδης. Δεύτερός της σύζυγος ήταν ο, επίσης τραγουδιστής, Γιάννης Κατέβας.
Φιλμογραφία
Δέσπω (1962)
Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)
Βαβυλωνία (1970)
Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια (1970)
Τρελλάδικο πολυτελείας (1989)

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ

Γιάννης Κουνάδης
Φιλμογραφία
Με τη λάμψη στα μάτια (1966)
Οι εκδικηταί (1966)
Ο τελευταίος των κομιτατζήδων (1970)
 Η δίκη των δικαστών (1974)
Μια παπαδιά στα μπουζούκια (1980)
Το ψώνιο (1983)
Το ψέμα πάει σύννεφο    (1984)
Μια παπαδιά στα μπουζούκια Νο2 (1985)

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΚΑΔΗ

Στέλλα Αρκάδη
Η Στέλλα Αρκάδη γεννήθηκε στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων Κρήτης. Σπούδασε θέατρο. Παρουσιάστηκε στα γράμματα σε ηλικία δεκαοχτώ ετών. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την απόδοση-διασκευή παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων. Το 1990 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο "Χωρίς εισαγωγικά". Ακολούθησαν έκτοτε: "Δέκα νύχτες και δυόμισι παραμύθια" (διηγήματα), "Ευλογημένη βροχή" (ποίηση), "Τοπία και σώματα" (θέατρο), "Γράμματα στον Αλέξανδρο" (ποίηση), "Η νίκη της Σαμοθράκης" (ποίηση). Στο θέατρο έπαιξε, σκηνοθέτησε κι έγραψε: "Θάλαμος Νο 6", διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Α. Τσέχοφ, "Κι όμως μελόδραμα", "Τοπία και σώματα" και τη μετάφραση "Οι δανειστές" του Α. Στρίνμπεργκ. Είναι μέλος του Σωματείου Ηθοποιών, τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ήταν σύντροφος του λογοτέχνη Αλέκου Μαργέλλου - Κωστάκη.
Φιλμογραφία
Βαρθολομαίος (1973)
Η αλήθεια είναι πικρή (1974)

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΡΩΣΗΣ

Γρηγόρης Βαρώσης
Φιλμογραφία
Ο Μαγκούφης (1959) Ηθοποιός
Τρεις κούκλες κι' εγώ! (1960)
Έξυπνοι και κορόιδα   (1962)
Έγκλημα στην Ομόνοια  (1962)
Ο τσαρλατάνος  (1973)
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ http://www.openarchives.gr/

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

ΡΕΝΑ ΜΠΟΥΡΛΟΥ

Ρένα Μπούρλου
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών (1940) και τελείωσε τη δραματική σχολή με καθηγητές τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Αιμίλιο Βεάκη ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα άρπας. Το 1946 μαζί με το σύζυγο της, Γιώργο Μπούρλο, επίσης ηθοποιό, λογοτέχνη, ζωγράφο και στενό φίλο του Άγγελου Σικελιανού, πηγαίνουν στην Αίγυπτο και μετά στην Αμερική. Εκεί εργάστηκε στην τηλεόραση, στο θέατρο ως ηθοποιός και στην εφημερίδα "Ατλαντίς" ως δημοσιογράφος γράφοντας την κοσμική στήλη. Για 12 χρόνια διέδωσαν τις αρχαίες τραγωδίες και τις ραψωδίες του Όμηρου από το Κανάλι 13 της Νέας Υόρκης καθώς και από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αμερικής. Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα το 1959 βρέθηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν στο "Λαϊκό Θέατρο" του Μάνου Κατράκη. Το 1970 ψάχνοντας να εργαστεί, βρέθηκε τυχαία στη διαφήμιση του απορρυπαντικού Nobel ως θεία Όλγα. Το σλόγκαν "Η θεία Όλγα ξέρει" είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που οι νοικοκυρές πήγαιναν στα μπακάλικα και ζητούσαν το απορρυπαντικό που πλένει η θεία Όλγα.
Φιλμογραφία
Στην Κύπρο άρχισε η Αγάπη μας (1960)
Κασσιανή (1960)
Ερόικα (1960)
Ταξείδι του μέλιτος (1979)

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

ΛΙΑ ΦΛΕΣΣΑ

Λία Φλέσσα
Φιλμογραφία
Επικίνδυνοι ερασταί (1972)
Ο κύκλος της αμαρτίας  (1973)
Στα δίχτυα της ανωμαλίας (1973)  [Μαίρη]
Το νησί της αμαρτίας (1973)  [Αλίκη Καλλέργη]
Βρώμικη παρθένα (1975)  [Παόλα]
Οι φανταρίνες (1979)

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

ΚΟΜΠΑΡΣΑ



























































Κομπάρσα
Την βρήκαμε σε 37 ταινίες.
Φιλμογραφία
Η αρχόντισσα της κουζίνας (1969)[στο διαγωνισμό]
Στον ίλιγγο της ζωής (1969)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Ο αντάρτης του βάλτου (1969)[κάτοικος χωριού]
Τα κορόιδα, η βαλίτσα μου κι εγώ   (1969)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969)[στο καζίνο]
Ησαΐα... μη χορεύεις (1969)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Η ζωή μου στα χέρια σου (1970)[μαζεμένο πλήθος]
Η θεία μου η χίπισσα (1970)[πελάτισσα ξενοδοχείου]
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)[στη παράσταση]
Η σκλάβα (1970)[κάτοικος χωριού]
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970)[κάτοικος χωριού]
Μια Τρελή Τρελή Σαραντάρα (1970)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970)[καλεσμένη γάμου]
Τ' αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση (1970)[κάτοικος χωριού]
Οι 3 ψεύτες (1970) [γιορτάζει την Αποκριά στο δρόμο]
Η λιτανεία των ηρώων (1970)[στο κέντρο διασκέδασης με τους Γερμανούς]
Φουκαράδες και λεφτάδες (1970) [πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Αγάπησα μια... πολυθρόνα (1971)[πενθούσα]
Μάρα η τσιγγάνα (1971)[καλεσμένη]
Ο τρελλοπενηντάρης (1971) [στην τελευταία ομιλία του Κωνσταντάρα]
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)[περιμένει να της πουν τον ''καφέ'']
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971) [καλεσμένη γάμου]
Θύμιος εναντίον Τσίτσου (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός (1971) [πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971)[με το πλήθος που περιγελούν τον Βέγγο]
Ο εχθρός του λαού (1972)[στους κατοίκους που αποχαιρετούν τον Κούρκουλο]
Απ' τ' αλώνια στα σαλόνια (1972)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Λυσιστράτη (1972) [Αθηναία]
Η προεδρίνα (1972)[πελάτισσα στο μαγαζί του Τσάκωνα]
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972)[της αδειάζει το γκαρσόνι το νερό, πάνω της]
Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)[καλεσμένη]
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) [καλεσμένη]
Τα χρόνια της οργής (1973)[στο μνημόσυνο]
Η Μαρία της σιωπής (1973) [κάτοικος χωριού]
Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς (1973)[καλεσμένη]
Τα χρώματα της ίριδας (1975)[με το πλήθος στη θάλασσα]
Χούλιγκαν Κάτω τα χέρια από τα νιάτα (1983)[καλεσμένη]
ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Στέλιος Χαλκιαδάκης
Φιλμογραφία
Επικίνδυνοι ερασταί (1972)
Ισιδώρα (1975)
Αγώνας χωρίς τέλος (1978)
Η ώρα του λύκου (1979)
Ο φαλακρός μαθητής (1979)
Προσκλητήριο στη μάνα (1979)
Χίλια κυβικά τρέλλα (1983)

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Γρηγόρης Στεφανίδης
Φιλμογραφία
Δύσκολοι δρόμοι (1965)
The Day the Fish Came Out - Οταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά! (1967) [τουρίστας]
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)[παρέα Σταθοπούλου]ΩΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο παραμυθάς (1969)
Βαβυλωνία (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
Ο Λαμπρούκος μπαλλαντέρ (1981)

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΡΑΜΗΣ

Νίκος Δενδραμής
Ο Νίκος Δενδραμής ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και γνωστός ζεν-πρεμιέ των δεκαετιών του '20 και του '30. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1901 στην Πλάκα. Σπούδασε οικονομικά στη Γενεύη, όπως τον παρότρυνε ο μεγαλύτερος αδερφός του, αλλά τελικά ασχολήθηκε με το θέατρο, που το αγαπούσε από μικρός. Ο Δενδραμής σε ηλικία 17 ετών πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή μαζί με την Κυβέλη, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ν. Δεσύλας. Με το πραγματικό του όνομα εμφανίστηκε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1922. Η συνεργασία τους διήρκεσε επτά χρόνια. Το 1929, ο Δενδραμής συγκρότησε δικό του θίασο (Θίασος Ελλήνων Καλλιτεχνών) με τον Περ. Γαβριηλίδη και τον Νίκο Παρασκευά. Από το 1932 έως το 1942 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (τότε Βασιλικό Θέατρο), όπου πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η περίοδος αυτή ήταν η λαμπρότερη της σταδιοδρομίας στο χώρο του ελληνικού θεάτρου. Ο Δενδραμής έπαιξε και με την Ελένη Παπαδάκη και με τη Βάσω Μανωλίδου, με την οποία αποτέλεσε ένα από τα γοητευτικότερα ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου. Το 1943 συγκρότησε μαζί της και με τον Γ. Παππά θίασο, ο οποίος ενισχύθηκε αργότερα από την παρουσία του Αιμίλιου Βεάκη, του Ν. Παρασκευά και της Άννας Λώρη.Το 1945 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΕΗ . Η δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη στα Δεκεμβριανά, η απόπειρα από έναν συνάδελφό του να του ανατινάξει το σπίτι και γενικότερα το εμφυλιακό κλίμα, που ήταν έντονο και στους κόλπους του θεάτρου φαίνεται πως τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει το θέατρο σε ηλικία 44 ετών. Η απόφαση του αυτή,την οποία ποτέ δεν αιτιολόγησε δημοσίως αποτέλεσε ένα από τα πολυθρύλητα κουτσομπολιά στον καλλιτεχνικό χώρο της Αθήνας την περίοδο εκείνη. Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου. Πέθανε στις 22 Μαΐου του 1999.

Φιλμογραφία
Έρως και κύματα (1928)
Η γροθιά του σακάτη (1930)

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016