ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ή ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Panos t ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ

Παναγιώτης (Παναγής) Σβορώνος 
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1887. Στο πάλκο εμφανίστηκε από το 1907. Έπαιξε στο "Θέατρο Συντάγματος" (1913) και στο θέατρο "Γκρέκα" του Νέου Φαλήρου (1919). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο Εδμόνδου Φύρστ και Ροζαλίας Νίκα καθώς και με το θέατρο "Πανόραμα''.
Φιλμογραφία
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" (1932)
Η θύελλα πέρασε" (1943)
Ο μεθύστακας" (1949)  [στην παρέα της ταβέρνας]
Τα τέσσερα σκαλοπάτια" (1951)  [κυρ-Κώστας] 
Π  Χ

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΥΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ευτυχία Παυλογιάννη 
Γεννήθηκε το 1897 και εμφανίστηκε ως ηθοποιός από το 1925 με το "Θέατρο Τέχνης" του Σπύρου Μελά. Συνεργάστηκε με διάφορους όπως οι Ελ. Κουκουδάκη, Ν. Ροζάν, Θεοδ. Αρώνης, Ανδρ. Παντόπουλος. Πήρε επίσης μέρος σε παραστάσεις της Εργατικής Εστίας. Το 1940 εμφανίστηκε σε περιοδεία με τον Μίμη Φωτόπουλο, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.
Φιλμογραφία
Στέλλα Βιολάντη (1931)
Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951)  [κυρά Φρόσω]
Ζαΐρα" (1952)  
Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)    [κυρία Κατίνα]
Μαγική πόλις (1954)    [μητέρα του Κοσμά] 
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Της τύχης τα γραμμένα (1957)  [ μητέρα του αναβάτη Βασίλη]
Π  Χ

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

ΜΑΙΡΗ ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ

Μαίρη Βαξεβανίδου
Η Μαίρη Βαξεβανίδου (Βάνα) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1931. Έκανε σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου και τη Σχολή Χορού της Έλλης Ζουρούδη. Διάκριθηκε σε πολλά είδη θεάτρου, οπερέτες, πρόζα, επιθεώρηση, μουσικές κωμωδίες σε ρόλους ηθοποιού, χορεύτριας και τραγουδίστριας. Στην πρώτη της εμφάνιση to 1949 συνεργάστηκε με τον θίασο του Γιώργου Οικονομίδη, που ήταν αυτός που της καθιέρωσε το ψευδώνυμο "Βάνα". Ακολούθησαν συνεργασίες με τον θίασο Νικήτα Πλaτή, της Μαίρης Βασιλάκου, του Ι. Καστοριάδη με τον οποίο μάλιστα έκανε μεγάλη περιοδεία, και της Λέλας Σκορδίλη ("Ελληνική Οπερέτα") όπου το 1963-1964 έπαιξε κυρίως σε έργα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Από το 1970 έχει σποραδικές εμφανίσεις με τους θιάσους των Ν.Σταυρίδη - Ρ.Ντoρ - Σ.Βρανά - Ν.Κωνσταντινίδη, του Δ. Τζελλά, Φ.Λουκά -Τ.Λύδη και τον μουσικό θίασο Μαίρης Χρονοπούλου. Αλλά το 1980 αποσύρθηκε για λόγους υγείας και συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.
Φιλμογραφία
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) [Κα Βέτα Δόξα] 
Βαφτιστικός (1952)  [Μαριγούλα, καμαριέρα ξενοδοχείου]
Η γέφυρα των παρανόμων (1965)
Π  Χ

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

ΛΕΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Λέλα Κατσαρού 
Ηθοποιός και τραγουδίστρια οπερέτας.
Φιλμογραφία
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951)  [Κατερίνα, υπηρεσία]
Βαφτιστικός (1952)   [Κοντυλιώ, μαγείρισα]
Το κορίτσι της γειτονιάς (1952)  [τραγουδίστρια]
Π  Χ

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

ΜΑΡΙΑ ΠΙΑ ΚΟΝΤΕ - MARIA PIA CONTE

Μαρία Πία Κόντε - Maria Pia Conte
Γεννήθηκε στη Τζένοα της Ιταλίας στις 10 Μαρτίου 1944. Το όνομά της είναι Maria Pia Vaccarezza.
Φιλμογραφία
Στη μάχη της Κρήτης (1970) [Άννα Γκόρντον]

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

Στράτος Φλώρος 
Γεννημένος γύρω στο 1930, απεβίωσε νεαρώτατος κατά την πιθανώς πρώτη και μοναδική του εμφάνιση στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Πικρό Ψωμί" (1951). Στην πραγματικότητα δεν πρόλαβε καν να ολοκληρώσει την κατά τα άλλα αξιόλογη συμμετοχή του στον ρόλο του Γιάγκου.  Στη θέση του κλήθηκε ο Γιώργος Φούντας ο οποίος κάλυψε το κενό στις σκηνές ιδιαίτερα των συναντήσεων του Γιάγκου με την Λουίζα, παίζοντας "πλάτη". Η τραγικότητα του περιστατικού, που ήρθε να επιτείνει το ήδη τραγικό θέμα της ταινίας, έχει αποτυπωθεί με σχετική αφιέρωση στους τίτλους της. 
Φιλμογραφία
Πικρό ψωμί (1951) [ Γιάγκος]
Π   Χ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

Νίκος Παντελίδης 
Κύπριος ηθοποιός,σκηνοθέτης και ιδρυτής θιάσων Θεωρείται πατέρας του σύγχρονου Κυπριακού θεάτρου. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου της οποίας ήταν και πρώτος πρόεδρος. Απεβίωσε το 1984.
Φιλμογραφία
Πικρό ψωμί (1951)    [Άρχοντας] 
Τα χασσαμπούλια της Κύπρου (1974)
Π  Χ

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΣΟΦΙΑ ΑΡΣΕΝΗ - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Σοφία Αρσένη - Βασιλειάδου 
Γεννήθηκε το 1915. Εμφανίστηκε ως ηθοποιός σχετικά αργά, δεν είναι γνωστή η δραστηριότητά της πριν τον πόλεμο. Μεταπολεμικά εμφανίστηκε με θίασο νέων στο θέατρο "Βέρα" της λεωφ. Αλεξάνδρας. Συμμετείχε επίσης και με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη).
Φιλμογραφία
Πικρό ψωμί (1951)   [κυρα-Καλλιόπη]
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Ο γρουσούζης (1952)  [Φροσάρα]
Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)   [κυρα-Πελαγία, σπιτονοικοκυρά]
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)   [στη μπουγάδα] 
Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1955)   [θυρωρίνα]
Π  Χ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΙΟΥΤΗ

Μαρίνα Μπιούτη
Φιλμογραφία
Να παιδί να μάλαμα! (1951)
Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952)   [Μίτση]
Το ατελιέ της μαντάμ Ρόζας (1962)
Π   Χ


Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

ΑΛΚΗΣ ΠΑΠΑΣ

Άλκης Παπάς
Ο Άλκης Παπάς (αναγράφεται λανθασμένα και ως Παππάς) γεννήθηκε το 1922 και σπούδασε στη σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο παίζοντας σε έργα Σαίξπηρ αλλά και νεοελλήνων συγγραφέων. Ο ίδιος ανέπτυξε στη συνέχεια συγγραφική και σκηνοθετική δραστηριότητα, εγκαταλείποντας τη θεατρική σκηνή, εμφανιζόμενος ως ηθοποιός μόνο σε μερικές κινηματογραφικές ταινίες.  Διασκεύασε επίσης πολλά έργα για το θέατρο αρχίζοντας με την 'Ερωφίλη" του Γ. Χορτάτζη. Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με το Β' Πρόγραμμα του ΕΙΡ γράφοντας θεατρικά σκετς.
Έγραψε σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες ή βιντεοταινίες καθώς και για τις ραδιοφωνικές θεατρικές εκπομπές:
-    "Η ταβέρνα του Σωκράτη" (ΥΕΝΕΔ 1976) και
-    "Το Λιζάκι" (ΕΡΤ 1987)
Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ίδρυσε και λειτούργησε μια διαφημιστική εταιρεία. Οι αδελφοί του Κρινιώ και Γιώργος Παπάς ήταν επίσης ηθοποιοί, ενώ σύζυγός του υπήρξε η διακεκριμένη ηθοποιός Ειρήνη Παπά.
Φιλμογραφία
Ως ηθοποιός
Πικρό ψωμί (1951)   [Αντώνης ]
Ριρίκα" (1951)
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος
Κινηματογραφικές
Ψιτ... κορίτσια! (1959)    Σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Η εφοπλιστίνα (1971)  Σεναριογράφος
Βιντεοταινίες
Τρεις άντρες στο κρεββάτι μου (1986) Σεναριογράφος
Της τύχης τα καμώματα (1986) Σεναριογράφος  
Σου χαρίζω τη γυναίκα μου (1986)  Σεναριογράφος     
Ο τσιφούτης (1986) Σεναριογράφος           
Η ταβέρνα του Σωκράτη (1987)  Σεναριογράφος   
Π  Χ

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

ΠΙΕΡΟ ΛΟΒΑΤΙ (PIERRO LOVATI)

Πιέρο Λοβάτι (Pierro Lovati)
Ο Pierro Lovati ήταν λοχίας στα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Έκανε καριέρα κυρίως ως τραγουδιστής σε κέντρα όπως το "Πλακιώτικο Σαλόνι" στην Πλάκα και σύμφωνα με τον Φώτη Πολυμέρη ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις Αθηναίες. Στην ταινία "Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο" (1962) ερμηνεύει το τραγούδι "Santa Lucia Fontana"
Φιλμογραφία
Προ παντός ψυχραιμία (1951)  [πελάτης ζαχαροπλαστείου] 
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)[τραγουδιστής]
Π  Χ

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Κώστας Οικονομόπουλος 
Γεννήθηκε το 1899 και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1909. Συνεργαστηκε αργότερα με την "Ελεύθερη Σκηνή" των Μαρίκας Κοτοπούλη-Μήτσου Μυράτ-Σπύρου Μελά και με θίασο της Κας Κατερίνας (Ανδρεάδη). Μεταπολεμικά εγκατέλειψε τις εμφανίσεις και έγινε υποβολέας.
Φιλμογραφία
Προ παντός ψυχραιμία (1951)    [σερβιτόρος]
Π  Χ

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

ΤΑΚΗΣ ΦΛΟΚΑΣ

Τάκης Φλόκας
Ο Τάκης Φλόκας (Φραγκονικολόπουλος) γεννήθηκε το 1912. Εμφανίστηκε στη σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Συνεργάστηκε με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη).
Φιλμογραφία
Ο Μίκης και ο Φίκης / Προ παντός ψυχραιμία (1951)  [τρελλός "γραμματέας" στο νοσοκομείο]
Π  Χ

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

ΜΟΣΧΑ (ΜΟΣΧΑΝΘΗ) ΠΑΝΤΑΖΗ

Μόσχα (Μοσχάνθη) Πανταζή
Φιλμογραφία
Ο Μίκης και ο Φίκης / Προ παντός ψυχραιμία (1951) 
[Κατερίνα] 
Ανοιχτή θάλασσα (1954)   [Ασημή]
Π  Χ

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΑΡΑΚΗ

Μαρία Μαζαράκη
Φιλμογραφία
Προ παντός ψυχραιμία (1951)   [χορεύτρια στο βαριετέ]
Κατέστρεψα μια νύχτα την ζωή μου (1951)
Ωρκίστηκα εκδίκιση (1952)
Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)   [Μαίρη] 
Όνειρα κοριτσιών (1953)   
Π  Χ