ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ http://www.musipedia.gr/ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, Roula Ekonomou ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

Μαρία Νικολαίδου
Είναι γνωστή και ως Μαίρη Νικολαϊδου. Υπήρξε η πρώτη σύζυγος του, επίσης ηθοποιού, Κώστα Χατζηχρήστου και απέκτησαν μια κόρη, την Τέτα.
Φιλμογραφία
Νύχτες της Αθήνας (1954)
Οι απάχηδες των Αθηνών (1950)
Πιάσαμε την καλή (1955) [Μάρω]
Τρακαδόροι της Αθήνας (1956)
Ο σεξοκυνηγός (1981)
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr ΚΑΙ ΤΟ 90lepta.com

ΤΖΟΝ ΛΙΤΕΡΙΝΑΣ

Τζον Λιτερίνας
Φιλμογραφία
Γερμανική περίπολος στην Κρήτη (1949)
Το παιδί μου πρέπει να ζήσει (1951)
Ο φαταούλας (1952)
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Πιάσαμε την καλή (1955)
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Λεωνίδας Νικολαίδης
Φιλμογραφία
Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1962)
Γυμνοί στο δρόμο (1969)
Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες  (1980)
Χίλια κυβικά τρέλλα (1983)
Made in Greece (1987)
Προς την ελευθερία (1996)
Σειρές που έχει παίξει
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Ιδιαιτέρα για κλάματα 2000 ΑΝΤ1
Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες 1992 Mega
Οι απαράδεκτοι    1991 Mega
Προς την ελευθερία 2010  ΕΤ1
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

Μιχάλης Δεσύλλας
Γεννήθηκε κάποτε στην Κέρκυρα. Από μικρός έδειξε μεγάλη αγάπη για το θέατρο, ιδιαίτερα για την όπερα. Δεν έχανε παράσταση όταν στο νησί του έφτανε κάποιος θίασος. Σε όσες παραστάσεις έδινε ο κάθε θίασος, ο Μιχάλης ήταν παρών, για να μάθει το κάθε τι γύρω απ' το έργο και τους Ηθοποιούς, και όχι μόνο. Γινόταν η <μασκότ> του θιάσου, κάθε φορά, έτσι η <παρασκηνιακή> ζωή μπήκε από πολύ ενωρίς στο πετσί του, δίνοντάς του τη γνώση και το σεβασμό που έδειχναν πάντα οι ηθοποιοί για το χώρο. Έτσι άρχισε να αγκαλιάζει κι'αυτός το θέατρο, στην αρχή με τον τοπικό καλλιτεχνικό σύλλογο Ιόνιος Πνοή, και στη συνέχεια με την <Καλλιτεχνική Κερκυραϊκή Σκηνή> παίζοντας σε διάφορα θεατρικά έργα σαν ερασιτέχνης ηθοποιός. Την ίδια αγάπη έδειξε για το τραγούδι και τη Μουσική. Έτσι, στην αρχή, και σε πολύ μικρή ηλικία, έκανε σεκόντα στην μητέρα του, όταν εκείνη τραγουδούσε, προς μεγάλη απόλαυση της γειτονιάς, στη συνέχεια με τους παιδικούς του φίλους γυρνώντας στα <καντούνια> τα βράδια, έκαναν καντάδες,, και μετά στις Κερκυραϊκές χορωδίες, και στις Κερκυραϊκές Ταβέρνες, και όχι μόνο, συνέχισε να τραγουδάει, όπως τραγουδάει και μέχρι σήμερα (2001) σαν επαγγελματίας, παράλληλα πάντα με όλες τις άλλες καλλιτεχνικές του <ανησυχίες>. Θέατρο, Κιν/γράφο, Τηλεόραση, Ζωγραφική, συγγραφή τραγουδιών, ποίησης, θεατρικών έργων, αφηγημάτων, αλλά και μουσικής σύνθεσης. Η εγγραφή στην 1η Δημοτικού, και στην 1η θεωρία της Μουσικής σε κάποια Φιλαρμονική της Κέρκυρας, ήταν τότε δεδομένο για τα παιδιά. Έτσι και ο Μιχάλης <γράφτηκε>, στην 1η Δημοτικού, και συγχρόνος και στην Φιλαρμονική εταιρία ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ, που με πρώτο του δάσκαλο στην θεωρία τον Δημ.Ζερνιώτη, άρχισε την πορεία του στον ατελείωτο χώρο της Μουσικής απ' τα 6 του χρόνια. Το αρχικό του όνειρο ήταν η Λυρική σκηνή. Το όνειρο όμως έμεινε μόνο όνειρο, γιατί έχασε τον πατέρα του πολύ ενωρίς, στα 14 του, και έπρεπε να <σταθεί> στα πόδια του. Αυτό ακριβώς έκανε λοιπόν, και αυτό κάνει και μέχρι σήμερα. Στην Φιλαρμονική εταιρία ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ γνώρισε τον μεγάλο του δάσκαλο, τον Κερκυραίο μουσουργό Αλέκο Γκρέκ, όπου και κοντά του έμαθε πιάνο και κλασικό τραγούδι. Ο Μιχάλης παίζει, πιάνο, κιθάρα, κλαρίνο, φλάουτο, ξυλόφωνο, και vibraphone. Κατάφερε μόνος του να μάθει να μιλάει από λίγα: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά. Μετά το Στρατιωτικό του έφυγε απ' την Κέρκυρα και ήρθε στην Αθήνα (1969) και συνέχισε τις σπουδές του, στο Ωδείο, Δραματική σχολή, Σχολή καλών τεχνών (σκηνοθεσία), δουλεύοντας πάντα (βιοποριστικά) σαν τραγουδιστής. Το 1975 του εγκρίνεται η άδεια Ηθοποιού, και δουλεύει για πρώτη φορά σαν επαγγελματίας στο θέατρο Μετροπόλιταν του θεατρικού επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη, όπου και έμεινε κοντά του σαν συνεργάτης και φίλος μέχρι το θάνατό του. (3.9.1987) Έχει παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, videoταινίες, τηλεοπτικές σειρές, τηλεοπτικά. Θεατρικά, διαφημίσεις κ.α. Τελευταία παρουσία του στην τηλεόραση ήταν η εκπομπή του Αntenna, 1000 και 1 Συνταγές που παρουσίαζαν με την Εφη Θεοχάρη. (1989-1994) Σήμερα ο Μιχάλης ζει στην Αθήνα με την γυναίκα του Μαίρη, που είναι μαζί απ' το 1973. Έχουν ένα γιο 35 χρονών, τον Αντώνη, που είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών. 
Φιλμογραφία
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας    (1972)
Ο τσαρλατάνος      (1973)
Αστερισμός της Παρθένου (1973)
Ένας νομοταγής πολίτης (1974)
Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
Ένα γελαστό απόγευμα   (1979)
Οι φανταρίνες (1979)
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)
Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας (1981)
Άγριες κότες (1981)
Η μανούλα, το μανούλι και ο παίδαρος    (1982)
Κέρατο στο κέρατο (1982)
Το παιδί του σωλήνα (1982)
Γύφτικη κομπανία (1983)
Ζωή (1995)
Σειρές που έχει παίξει
Αξέχαστες κωμωδίες 1996 ΕΤ1
Απόρρητος φάκελος 27     1972 ΥΕΝΕΔ
Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης 1990 ΑΝΤ1
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Εύθυμες ιστορίες 1977 ΕΡΤ
Η γειτονιά μας 1972 ΥΕΝΕΔ
Η μπλόφα 1992 ΕΤ2
Ιστορία αγάπης  1993 ΑΝΤ1
Ιστορίες χωρίς δάκρυα  1977 ΕΡΤ

Ο άγνωστος πόλεμος  1971 ΥΕΝΕΔ
Ο ονειροπαρμένος 1973 ΥΕΝΕΔ
Ορκιστείτε παρακαλώ 1982 ΥΕΝΕΔ
Τα αρραβωνιάσματα 1983 ΕΡΤ
Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα 1980 ΕΡΤ
Το ημερολόγιο ενός θυρωρού 1979 ΥΕΝΕΔ
Το ρετιρέ 1990 Mega
Τρεις στο γύρο 1978 ΥΕΝΕΔ
Χαρούμενη Κυριακή 1972 ΕΙΡΤ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/michalis.desillas/about
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γιάννης Χριστόπουλος
Φιλμογραφία
Διαμάντω (1961)
Ο αχαϊρευτος (1970)
Ο κύριος Εξουσίας (1980)
Ο τελευταίος άντρας (1981)
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967)
Τροχονόμος Βαρβάρα (1981)
Σειρές που έχει παίξει
Τρεις και ο... κούκος! 1986 ΕΡΤ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100007138327511&fref=ts
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Γιώργος Χριστοδούλου
Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. 
Φιλμογραφία
Αδιέξοδο (1970) [πρώην φίλος Στέλλας]
Ερωτομανείς (1971)
Καυτά ψυχρά κι ανάποδα (1971)
Οι σατανάδες της νύχτας (1972)
Ο φαντασμένος   (1973)
Λεσβιακός Αύγουστος (1974)
Το σφάλμα (1974)
Ο γυιός μου ο Στέφανος   (1974)
Η δαιμονισμένη  (1975)
Ο μέτοικος (1975)
Μικαέλα, ο γλυκός πειρασμός (1975)
Καυτές διακοπές (1976)
Επικίνδυνη νύχτα (1976)
Ανώμαλο φορτίο (1977)
Η κόκκινη μαργαρίτα (1990)
El Greco (2007) [da Rimi]
Το σφάλμα 1974
Σειρές που έχει παίξει
...ύστερα ήρθαν οι μέλισσες 2000 ΕΤ1
Άγονη γραμμή 1983 ΕΡΤ2
Αληθινές ιστορίες 1974 ΕΙΡΤ
Απαγορευμένη αγάπη 1998 Mega
Βανίλια σοκολάτα 1994 Mega
Για μια θέση στον ήλιο 1999 Mega
Εις θάνατον 1997 ΑΝΤ1
Η κραυγή των λύκων 1981 ΥΕΝΕΔ
Η λάμψη 1991 ΑΝΤ1
Ιούλιος και Ιουλιέτα 1980 ΕΡΤ
Οι Πανθέοι 1977 ΕΡΤ
Οι πρωταγωνιστές 1981 ΥΕΝΕΔ
Πίσω στο σπίτι 2011 Mega
Σαν γλυκό του κουταλιού 2005 ΑΝΤ1
Στα δίχτυα του τρόμου 1973 ΕΙΡΤ
Το κόκκινο δωμάτιο 2006 Mega
Το κόκκινο φεγγάρι 1994 Mega
Το τρίτο στεφάνι 1995 ΑΝΤ1
Χαραυγή 1994 Mega
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr


Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

ΜΑΡΙΚΑ ΤΖΙΡΑΛΙΔΟΥ

Μαρίκα Τζιραλίδου
Γεννήθηκε το 1943. Απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του θεάτρου «Νέας Ιωνίας», του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Ελεύθερου Θεάτρου». Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους καταξιωμένους Ελληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς (Λ. Τριβιζά, Σπ. Ευαγγελάτο, Γ. Χουβαρδά, Β. Παπαβασιλείου, Ιακ. Καμπανέλλη, Π. Μάτεση, Λ. Αναγνωστάκη), ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε ένα ευρύτατο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Επίσης συνεργάστηκε σε ταινίες και σίριαλ των Π. Βούλγαρη, Κ. Αριστόπουλου, Π. Κοκκινόπουλου, Β. Βαφέα, Μ. Καραμαγκιόλη, Τ. Ψαρά, Γ. Σμαραγδή, Δ. Σοφιανόπουλου, Τ. Μαρκετάκη, Τ. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάππα και άλλων.
Ηταν εκδότρια του περιοδικού «Ανοιχτό Θέατρο», διευθύντρια του περιοδικού «Πρόσωπα», μουσικός παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (όπως στο Γ` πρόγραμμα με τον Μ. Χατζιδάκι). Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με το «Νέο Ελληνικό Θέατρο», παίζοντας σε έργα του Γιώργου Αρμένη. Πέθανε στις 4 Απριλίου 2005.
Φιλμογραφία
Ζαβολιές (1969)
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981)
Πέτρινα χρόνια (1985) [δεσμοφύλακας]
Ρομ (1989)
Με μια κραυγή    (1995)
Η σκόνη που πέφτει... (2004) [μάνα Σπήλιου]
Σειρές που έχει παίξει
Αέρινες σιωπές 2000 Mega
Ανατομία ενός εγκλήματος 1992 ΑΝΤ1
Βεντέττα 1999 Mega
Γεώργιος Βιζυηνός 2000 ΕΤ1
Δυο ξένοι... 1997 Mega
Η ζωή που δεν έζησα 1998 Mega
Η τελευταία Ιθάκη 1986 ΕΡΤ
Ιανός 1985 ΕΡΤ
Κρεσέντο 2000 Star
Λόγω τιμής 1996 Mega
Μυστικά και λάθη 2003 Alpha
Νυκτερινό δελτίο 1998 ΕΤ1
Ο Λούσιας 1989 ΕΤ1
Ο πρίγκιπας 1996 ΕΤ1
Πεθαίνω για σένα  2003 Alpha
Ποτέ δεν είναι αργά  2000 ΑΝΤ1
Πύργος των Μοσκώφ 1991 ΕΤ1
ΑΠΟ ΤΟ http://www1.rizospastis.gr/, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Αλέξης Δαμιανός
Ο Αλέξης Δαμιανός ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.  Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1921 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ιδρυτής του «Πειραματικού Θεάτρου» και του Θεάτρου "Πορεία", όπου σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα. Είχε σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους που είναι σημαντικότατες για τον ελληνικό κινηματογράφο (η Ευδοκία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ελληνική ταινία που έχει γυριστεί ποτέ).  Σύντροφος της Αρτέμιδος Δαμιανού και πατέρας του Πανίνου Δαμιανού. Απεβίωσε στις 4 Μαΐου 2006.
Φιλμογραφία
Ο κλέφτης (1965)
Ο φόβος (1966)
Μέχρι το πλοίο(1966) [Φώτης Λιάνακας]
Σύντομο διάλειμμα (1966)
Ο φόβος (1966) [Δημήτριος Κανάλης]
Φρενίτις (1971) [Αλέξανδρος Παΐζης]
Ναι μεν, αλλά... (1972) [δημοσιογράφος]
Τον καιρό των Ελλήνων (1981)
Η παρεξήγηση (1983)
Ηνίοχος (1995)
Καβάφης (1996) [(φωτογράφος)]
Mirupafshim [Μιρουπάφσιμ] (1997) [πατέρας Χρήστου]
Το αίνιγμα (1998) [στρατηγός Παπανικολής]
Τα ρόδινα ακρογιάλια (1998)
Σειρές που έχει παίξει
Ένοχοι 1977 ΕΡΤ
Ο Πατούχας 1984 ΕΡΤ
Παράξενος ταξιδιώτης 1972 ΕΙΡΤ
Χωρίς ανάσα 1973 ΕΙΡΤ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

ΡΟΥΛΑ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ

Ρούλα Μενάνδρου
Γεννήθηκε το 1938.
Φιλμογραφία
Μοντέρνα Σταχτοπούτα  (1965) [γειτόνισσα]
Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ) (1969)
Ο τελευταίος των κομιτατζήδων (1970) [γυναίκα πατριώτη]
Φρενίτις (1971)
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com

ΤΖΟΙ ΠΑΛΜΕΡ (JOY PALMER)

Τζόι Πάλμερ 
Φιλμογραφία
Ζαβολιές (1969)
ΑΠΟ ΤΗΝ www.tainiothiki.gr

ΚΑΘΡΙΝ ΜΙΤΣΕΛ

Κάθριν Μίτσελ
Φιλμογραφία
Φρενίτις (1971) [Κάθριν Παΐζη]
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ντίνος Δημόπουλος
Ο Ντίνος Δημόπουλος είναι από κορυφαίες μορφές του Ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας το 1921 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιαν. Σαραντίδη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο του Αλ. Σακελλάριου "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" στο θέaτρο "Κοτοπούλη" το 1946. Μάλιστα στον ίδιο ρόλο έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο δυό χρόνια αργότερα στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου. Από το 1947 συνεργάζεται με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας και τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους Κ. Μουσούρη (1949), Β.Μανωλίδου - Γ.Παππά (1950). Επί δύο χρόνια μετά παίζει κλασσικό θέατρο και αρχαία τραγωδία με το Εθνικό. Παράλληλα συνεχίζει τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και ήδη από την δεύτερη ταινία του, "Θύελλα στο φάρο" (1950) έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακολουθεί συνεργασία του με το θέατρο Κοτοπούλη και το θέατρο Αθηνών και το 1954 επιστρέφει στο Εθνικό θέατρο όπου κατά τη διάρκεια της συνεργασία του ασχολήθηκε παράλληλα και ως βοηθός σκηνοθέτης, όπου διαφάνηκε το εξαιρετικό ταλέντο του.
Αυτό αποδείχτηκε καταλυτικό για την πορεία του επειδή πολύ σύντομα εγκαταλείπει τις εμφανίσεις και στρέφεται στην σκηνοθεσία. Πάνω από πενήντα θεατρικές παραστάσεις μιας σειράς μεγάλων θιάσων καθώς και επτά έργα που ανέβηκαν στο Εθνικό, φέρουν την σκηνοθετική υπογραφή του. Αξιόλογο είναι και το λογοτεχνικό έργο του με επτά θεατρικά έργα, ποιήματα και μυθιστορήματα, από τα οποία πολλά τιμήθηκαν από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και την Ακαδημία Αθηνών.
Η μεγάλη προσφορά όμως που τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό είναι η σκηνοθετική του δραστηριότητα στον κινηματογράφο. Ξεκίνησε το 1953 με την ταινία της Φίνος Φίλμ "Οι ουρανοί είναι δικοί μας" και συνέχισε βάζοντας τη σφραγίδα του σε περίπου 50 ταινίες, κατά κύριο λόγο της Φίνος Φιλμ, οι οποίες θεωρούνται και σήμερα από τις σημαντικότερες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου : "Χαρούμενο ξεκίνημα" (1954), "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" (1955), "Τζο ο τρομερός" (1955), "Το αμαξάκι" (1957), "Ο άνθρωπος του τραίνου" (1958), "Αστέρω" (1959), "Στουρνάρα 288" (1959), "Μανταλένα" (1960), "Λόλα" (1964), "Οι εχθροί" (1965), "Κατηγορώ τους ανθρώπους" (1966) κ.α, κ.α.
Οι ταινίες του "Κοινωνία ώρα μηδέν" (1966) και "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967) τιμήθηκαν με Κρατικά Βραβεία Σκηνοθεσίας και κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του "Πυρετός στην άσφαλτο" (1967). Τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού" (1994) που απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού.
Ο Ντίνος Δημόπουλος έκανε δύο γάμους, πρώτο με την ηθοποιό Βεατρίκη Δεληγιάννη και δεύτερο με την εκλεκτή πρωταγωνίστρια Φλωρέττα Ζάννα. Πέθανε στην Αθήνα το 2003 μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Φιλμογραφία  (ως ηθοποιός)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)     
Θύελλα στο φάρο (1950)   [Ανδρέας Μαρέντης]
Κατέστρεψα μια νύχτα την ζωή μου (1951)
Μεγάλοι δρόμοι (1953)    [Νίκος Γερασίμου]
Κατατρεγμένοι της μοίρας (1964)
Π Χ

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΑΔΩΡΟΣ

Γιώργος Αρμαδώρος
Φιλμογραφία
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Conflict of emotions / Αδιέξοδο (1970) [Γιώργος]
Σταυραετοί στα Μετέωρα (1970) [Γιαννίκας]
Ερωτομανείς (1971)
Μια γυναίκα φεύγει (1971)
Δουλικό αμέσου δράσεως (1972)
Ερωτικές στιγμές (1972)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Υβ!...Υβ!...Ο Μανωλιός παίζει μπάλα (1972)[παρουσιαστής κέντρου]
Σεξομανία (1974)
Ήταν άξιος (1982)
Ο καμικάζι τσαντάκιας (1982)
Το μαννεκέν (1986) [Αλέκος Φλαμάνδης]
Άμα δε σε θέλει   (2009)
Σειρές που έχει παίξει
...στο camping... 1989 ΕΤ1
Άγονη γραμμή 1983 ΕΡΤ2
Η Θέμις έχει νεύρα 1975 ΕΡΤ
Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία 1984 ΕΡΤ2
Η εκτέλεση 1993 ΑΝΤ1
Η λάμψη 1991 ΑΝΤ1
Καλημέρα ζωή 1993 ΑΝΤ1
Κεκλεισμένων των θυρών  (1972) ΕΙΡΤ
Λέσχη μυστηρίου 1976 ΕΡΤ
Μυρτώ 1991 ΕΤ1
Ο ταξιτζής: Το εμπόδιο 1979 ΥΕΝΕΔ
Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια   1976 ΕΡΤ
Πάρτο αλλιώς 2006 ΑΝΤ1
Χωρίς φόβο και πάθος 1976 ΕΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΣΗΣ

Γιάννης Βαρόσης
Φιλμογραφία
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)[Γιάννης]
Π Χ 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Σπύρος Λασκαρίδης 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου (πρόζα, επιθεώρηση, οπερέτα) και διακρίθηκε όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως ικανότατος χορευτής. Συνεργάστηκε με θιάσους όπως Δημ. Μυράτ, Ντ. Ηλιόπουλου, Νικ. Πλατή, Τ. Μηλιάδη, Κ. Ντιριντάουα, Κ. Μαυρέα Β. Αυλωνίτη - Ν. Σταυρίδη και ιδιαίτερα με τη Σοφία Βέμπο σε επιθεωρήσεις στο ομώνυμο θέατρο. Είχε πολύ επιτυχημένη πορεία στο Εθνικό θέατρο, στη Λυρική Σκηνή και αργότερα στο ΚΘΒΕ από το 1967 μέχρι το 1973 οπότε ξαναγύρισε στο ελεύθερο θέατρο.με τους θιάσους Δημ. Κωνσταντινίδη, Κάτιας Δανδουλάκη, το "Θέατρο Έρευνας" Δημ. Ποταμίτη κ.α. Εκτός από την ηθοποιία και τον χορό, είχε επίσης επίδοση στη ζωγραφική, αυτοδίδακτος αλλά με παρουσία σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επίσης συμμετείχε σε τηλεοπτικές θεατρικές παραγωγές. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 2006.
Φιλμογραφία
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)[Χατζημπουρέκης]
Στη ζούγκλα της Αθήνας (1982)
Ταξίδι στην πρωτεύουσα (1982)
Πάνω κάτω και πλαγίως (1992)
Σειρές που έχει παίξει
Baby style 1999  Alpha
Η μεγάλη αθηναϊκή επιθεώρηση 1999 ΝΕΤ
Η τύχη της Μαρούλας 1978 ΕΡΤ
Ιστορία γραμμένη με νότες 1983 ΕΡΤ
Κωνσταντίνου και Ελένης 1998 ΑΝΤ1
Λούνα Παρκ 1974 ΕΙΡΤ
Οι μεν και οι δεν 1993 ΑΝΤ1
Περίπλους 1975 ΥΕΝΕΔ
Πωλείται αγάπη 1992 ΕΤ1
Το τρίτο στεφάνι 1995 ΑΝΤ1
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr
Π Χ

ΕΥΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Εύα Χονδρου
Φιλμογραφία
Γυναίκες δίχως άντρες (1954)
Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960)
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)
Π Χ

Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΣΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σούλα Δημητρίου
Η Σούλα Δημητρίου ήταν από τα ταλέντα που αναδείχτηκαν μέσα από τη "Μάντρα" του Αττίκ. Γεννήθηκε το 1917 και μαθήτευσε κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Κατά την Κατοχή διέκοψε τις εμφανίσεις και έφυγε στο εξωτερικό. Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, Σπ. Μουσούρη, Μ. Κατράκη, Βιλ. Κύρου κ.α. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Βορ. Ελλάδος το 1961 όπου και παρέμεινε συνεργαζόμενη μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Ήταν αδελφή της Ρίτας Δημητρίου, της μόνης Ελληνίδας πρωταγωνίστριας που διέπρεψε μόνιμα στο αμερικανικό θέατρο. Απεβίωσε το 1988.
Φιλμογραφία
Ρωμέϊκη καρδιά (1953)
Έξυπνοι και κορόιδα (1963)[Μαίρη]
Η εκδίκηση του καβαλλάρη (1962)
Π Χ 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Λευτέρης Ιατρού
Φιλμογραφία
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)
Ο νόθος (1964)
Μονά ζυγά δικά μου (1979)
Τα παιδιά της πιάτσας (1979)
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr
Π Χ

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

Ελένη Κυπραίου
Η Ελένη Κυπραίου του Δημοσθένη είναι ηθοποιός, συγγραφέας και η πρώτη ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια. Σύζυγος του δημοσιογράφου Χρήστου Φιλιππίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1937. Δάσκαλός της, στη μουσική - πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Όμως αργότερα συνέχισε μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία. Σπούδασε επίσης στο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης καθώς επίσης και στις Δραματικές Σχολές των Ζιράρ και Σιμόν και στο Ωδείο δραματικής τέχνης στο Παρίσι.
Σε νεαρή ηλικία εμφανίζεται ως ζωγράφος με πρώτη έκθεσή της στην Αθήνα το 1954. Εργάσθηκε σε μεταφράσεις στο Παρίσι (1955-1957) καθώς και σε μεταφράσεις κινηματογραφικών έργων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και συνέχισε μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα στην Ελληνική ραδιοφωνία ΕΙΡ (1957-1966), στη τηλεόραση (1966-1972) και στο Εθνικό Θέατρο (1958-1966). Υπήρξε επίσης συνεργάτης της τότε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων).
Έχει γράψει πέντε τόμους της τηλεοπτικής εκπομπής "Τέχνη και Λόγος" καθώς και τα δοκίμια "Αντίδραση και παράκληση". Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Με το Εθνικό Θέατρο έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και εκπροσώπησε την Ελληνική Ραδιοφωνία στο Παρίσι το 1964 όπου και έλαβε στον εκεί διεθνή διαγωνισμό το Α' Βραβείο ραδιοφωνικής εκπομπής. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Είναι μόνιμος κάτοικος Παλαιού Ψυχικού (Αθήνα).
Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18.30 με τη φράση της: "Καλησπέρα σας, από σήμερα ..." εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή, του τότε ΕΙΡ, που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ.
Η Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη καλεσμένη στην εκπομπή Σε χρόνο TV της Μάριον Μιχελιδάκη το χειμώνα του 2005.
Φιλμογραφία
Ενώ σφύριζε το τρένο (1961) [Μάρθα]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ