ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ή ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Panos t ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Κατερίνα Ζάχου 
Φιλμογραφία
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948)         [Βιβή]
Διαγωγή μηδέν (1949)       [μαθήτρια]
Μαύρη γή (1952)     [Φιλιώ]
Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)  
Μπροστά στον Θεό (1953)
Π  Χ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΑΚΗΣ

Ανδρέας Μητάκης 
Γεννήθηκε το 1927 και σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κουν. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1954 με το θίασο Δάφνης Σκούρα-Λυκ.Καλλέργη. Συνεργάστηκε επίσης με τον θίασο Βίλμας Κύρου-Μίμη Φωτόπουλου, αλλά πολύ νωρίς εγκατέλειψε τις εμφανίσεις.
Φιλμογραφία
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948)     [Τώνης (ως Ανδρέας Μιτάκης)]
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη (1955)    [κονφερασιέ]
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955)  [χωροφύλακας στο πανηγύρι)-ως Ανδρέας Μυγάκης]
Το οργανάκι (του Αττίκ) (1955)   [αριστοκράτης φίλος του Λώρη (ως Ανδρέας Μυτάκης)]
Δολλάρια και όνειρα (1956)
Π  Χ

ΣΟΥΖΗ ΚΑΛΠΙΔΟΥ

Σούζη Καλπίδου
Φιλμογραφία
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948)
Π  Χ

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΠΗ ΓΕΡΑΛΕΞΗ

Πόπη (Καλλιόπη) Γεραλέξη 
Αναδείχθηκε Μις Ελλάς στα καλλιστεία του 1960 με το ψευδώνυμο ''Κύκνος''.
Φιλμογραφία
Νύχτες στο Μιραμάρε (1960)[Μαρία]

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΙΚΗ ΑΛΦΑ

Αλίκη Άλφα
Φιλμογραφία
Άννα Ροδίτη (1948)

ΠΕΡΣΑ ΒΛΑΧΟΥ

Πέρσα Βλάχου
Η Πέρσα Βλάχου -Ψάλτη γεννήθηκε στο Μουντούκι της Κέρκυρας το 1905. Από το 1921 εμφανίστηκε σε διάφορα μουσικά θέατρα συνεργαζόμενη με τους θιάσους Κόκκου, Ξύδη, Οικονόμου, Μηλιάδη-Σαμαρτζή και περισσότερο με τον θίασο Κυριακού-Βερώνη και τον θίασο Πατρικίου-Αφεντάκη με τον οποίο περιόδευσε στην Αμερική. Κατά την Κατοχή συμμετείχε στο θίασο του Αττίκ σε βαριετέ όπως στη συνέχεια με τον Γ.Οικονομίδη.
Στις επιθεωρήσεις είχε δημιουργήσει με επιτυχία δικό της τύπο, της "μενιδιάτισσας". Επαιξε επίσης σε πολλές οπερέτες.
Φιλμογραφία 
Παπούτσι απ' τον τόπο σου (1946)
 Άννα Ροδίτη (1948)    [θεία Χαρίκλεια]
 Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)   [κυρα-Δήμητρα]
Καταιγίδα (1965)    [Βαλεντίνη] 
Π  Χ

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΛΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

Λαλάς (Λάζαρος) Ιακωβίδης 
Γεννήθηκε το 1908 και πρωτοεμφανίστηκε με θίασο οπερέτας το 1929. Ηταν ηθοποιός του μουσικού θεάτρου σε όλα τα είδη του (οπερέτα, επιθεώρηση, μιούζικαλ). Συνεργάστηκε κατά διαστήματα με σχετικούς θιάσους, όπως της Ζωζώς Νταλμάς, Σαμαρτζή, Οικονόμου, Αυλωνίτη-Μαυρέα, αδελφών Καλουτά κ.α.. Αλλή η σημαντικότερη συνεργασία του ήταν με τη Σοφία Βέμπο σε όλες τις επιθεωρήσεις της, όπου είχε μεγάλη επιτυχία μιμούμενος των Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Φιλμογραφία 

Δυό τραγούδια στην Ελλάδα (1946) (μικρού μήκους)
Άννα Ροδίτη (1948)         [ Giovanni Regini]
Διαγωγή μηδέν (1949)     [ βουλευτής Επαμ. Ρουσφέτης] 
Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν (1956)
Π  Χ

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΕΚΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Αλέκος Δεληγιάννης 
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1915. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1937 και στο οποίο παρέμεινε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία, υπηρετώντας το ως ζεν-πρεμιέ και ως πρωταγωνιστής σε αμέτρητους ρόλους αρχαίας τραγωδίας, σύγχρονου δράματος αλλά και κλασσικής κωμωδίας, στη διάρκεια των σχεδόν 40 ετών καλλιτεχνικής προσφοράς του, πέραν από ένα μικρό διάλειμμα που το Εθνικό Θέατρο περιέργως δεν του ανανέωσε τη συνεργασία.
Φιλμογραφία
Μια ζωή ξαναρχίζει (1947)
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956) [Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης] 
Τα χέρια (1962)
Άκρως απόρρητον - Υπόθεσις Ερμής (1967)
Τα χρώματα της Ίριδος (1974)    [Κος Λέφας]
Π  Χ

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΜΠΑΡΣΑ




























Κομπάρσα

Την έχουμε δει σε πολλές ταινίες, τις οποίες θα βγάλουμε σιγά-σιγά.
Η φιλμογραφία δεν είναι από κάποιο site
Ένα κορίτσι για δυο (1963)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης (1963)[θεατής στον αγώνα κατς]
Ανήσυχα νιάτα (1963)
Γάμος αλά ελληνικά (1964)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)[καλεσμένη]
Χωρίσαμε ένα δειλινό (1966)[συγγενής Φανής]
Ο θαυματοποιός (1969)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ (1969)[καλεσμένη]
Ένα αγόρι αλλιώτικο απ΄τ΄άλλα (1971)[στην επίδειξη]
Της ζήλειας τα καμώματα (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Όποιος γνωρίζει το όνομά της, ας μας το γνωρίσει.

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

Κούλα (Αγγελική) Νικολαΐδου - Καλαφούτη 
Σημαντική τραγουδίστρια και ηθοποιός της επιθεώρησης. Γεννήθηκε το 1918 και άρχισε τις εμφανίσεις της το 1935. Αρχικά αναφερόταν και με το όνομα Λέλια. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους και έλαβε μέρος σε πολλές επιθεωρήσεις, η μουσική των οποίων ήταν έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Συγκρότησε και δικούς της μουσικούς θιάσους και περιόδευσε σέ μεγάλες πόλεις της επαρχίας. Ως τραγουδίστρια έγινε πολύ δημοφιλής. 
Τηλεοπτικά εμφανίστηκε στη "Μουσική βραδυά : Τραγούδια του 40" του Γιώργου Παπαστεφάνου (ΕΙΡΤ 1976) και στην εκπομπή του Αρτέμη Μάτσα "Τα φώτα της ράμπας δεν σβήνουν ποτέ" (ΕΤ2 1988).
Απεβίωσε στις 6 Φεβ. 1993.
Φιλμογραφία
Μεγάλη αγάπη (1947)
Γέλιο με δόσεις (1985)     [Κα Τζένη]
Π  Χ

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

ΣΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Σούλης Θεοδώρου 
Ηθοποιός αλλά και χορευτής/χορογράφος ο οποίος είχε συγκροτήσει δικό του μπαλέτο
Φιλμογραφία
Μαρίνα (1947)
Αγαπούλα μου (1960)   [Λάκης]
Η αυγή του θριάμβου (1960)     [χορευτής/χορογράφος] 
Το δράμα μιάς αμαρτωλής (1961)   
Το κορίτσι του λόχου (1962)[Καταδρομέας]
Η ψεύτρα (1962)  [Τώνης] 
Στην θύελλα του πάθους (1964)  [Κώστας]
Στεφανία (1966)    [Πέτρος]  
Μην αδικήσης ορφανή (1966)  [χορευτής/χορογράφος]
Παράνομοι πόθοι (1966)    [χορευτής/χορογράφος]       
Αντίζηλοι (1967)
Αντίζηλοι (1968)   [χορευτής/χορογράφος]    
Π  Χ      

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΡΙΑ ΦΑΜΕΛΗ

Μαρία Φαμέλη
Φιλμογραφία
Ο παλιάτσος (1968)[γραμματέας]

ΗΛΙΑΣ ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ

Ηλίας Δεστούνης
Ο Ηλίας Δεστούνης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1889. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1920 με το "Θέατρο Ωδείου" και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο Βεάκη-Νέζερ και αργότερα με το θίασο "Οι Νέοι". Υπήρξε βασικό μέλος του Εθνικού Θεάτρου με το οποίο συνεργάστηκε από το 1931 μέχρι το θάνατό του το 1948 ερμηνεύοντας πολλούς ρόλους (80), ιδίως κωμικούς στους οποίους διακρίθηκε.. Η καριέρα του όπως άρχισε με Σαίξπηρ ("Το ημέρωμα της στρίγγλας"), έτσι και τελείωσε, με τελευταία εμφάνισή του στον "Ριχάρδο Β'" το 1948. Εκτός από την ηθοποιία είχε ασχοληθεί με την ζωγραφική αλλά και την ποίηση. Πέθανε στην Αθήνα το 1948.
Φιλμογραφία 
Η προίκα της Αννούλας  (1917)
Η τύχη της Μαρούλας (1919)
Δεσποινίς δικηγόρος (1933)
Μαρίνα (1947)      [Καπετάν Πανάγος] 
Π  Χ

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΚΙΑ ΜΕΝΔΡΗ

 Κάκια Μένδρη
Η Κάκια Μένδρη ήταν περίφημη τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού κατά τον μεσοπόλεμο. Γεννήθηκε το 1912 στην Οδησσό της Ρωσίας αλλά η καταγωγή της οικογένειάς της ήταν από την Κάλυμνο. Επαναπατρίστηκαν το 1917 στην Κάλυμνο όπου πέρασε τα νεανικά της χρόνια. Αρχικά διετέλεσε δασκάλα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του '30 προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Αττίκ, με τα τραγούδια του οποίου αναδείχθηκε σε εξαιρετική ερμηνεύτρια του αισθηματικού και νοσταλγικού τραγουδιού. Λέγεται ότι μια νεανική ερωτική της ιστορία στην Κάλυμνο ενέπνευσε πολλά από τα πασίγνωστα τραγούδια που ερμήνευσε. Το 1950 αποσύρθηκε οριστικά από το πάλκο και απεβίωσε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1994.
Φιλμογραφία 
Η Κρήτη στις φλόγες (1947) : Ερμηνεύει το "Πάντα θά'μαστε μαζύ" του Ανδρέα Πόγγη
 Στην ταινία "Γλυκειά συμμορία" (1983) επίσης, η φωνή της ακούγεται να ερμηνεύει την επιτυχία του 1940 "Γλυκειά Μαράτα" του Λεό Ραπίτη.
Π  Χ