ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

ΝΑΝΤΙΑ ΜΠΕΛΛΙΝΙ

Νάντια Μπελλίνι 
Τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού η οποία μαζί με την αδελφή της Λίντα αποτελούσαν το ντουέτο "Αδελφές Μπελλίνι". Ερμήνευσαν τραγούδια Σπάρτακου, Μυρογιάννη (που υπογράφει και τη μουσική της ταινίας "Η ανθοπώλις των Αθηνών") κ.α. Μεγάλα σουξέ τους "Πιτσιρίκα, πιτσιρίκα" και "Απόψε θα χωρίσουμε".
Φιλμογραφία
Η ανθοπώλις των Αθηνών (1945)   [Μιράντα] 
Π Χ

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΑΔΗΣ

Νίκος Μηλιάδης 
Γεννήθηκε το 1882. Όταν ήταν 12 ετών, έφυγε από το σπίτι του ακολουθώντας ένα περιοδεύοντα θίασο. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε ως ηθοποιός του σοβαρού θεάτρου συνεργαζόμενος με την Ελένη Απέργη κορυφαίους όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη και ο Αιμίλιος Βεάκης. Αργότερα πέρασε από το δραματογραφία στο μουσικό θέατρο όπου θριάμβευσε και στην επιθεώρηση όπου δημιούργησε τον χαρακτηριστικό τύπο του "Μενιδιάτη". Σκηνοθετούσε επίσης πολλά από αυτά τα έργα. Ως θιασάρχης συνεργάζεται από το 1920 με τους Σπύρο Πατρίκιο, Πέτρο Κυριακό και ανεβάζει οπερέτες του Θ. Σακελλαρίδη με την Αφρ.Λαουτάρη. Στα επόμενα χρόνια παράλληλα με τις ερμηνείες του, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής πολλών θιάσων, συνεργαζόμενος ιδιαίτερα με τον Φ. Σαμαρτζή στο ομώνυμο θέατρο και στο θέατρο Αλάμπρα. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο με την Ανθή Μηλιάδου. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Μαρίκα Ανθοπούλου με την οποία απέκτησαν το γιο τους, επιφανή ηθοποιό Τάκη Μηλιάδη.
Εγκατέλειψε οριστικά τη σκηνή το 1956 και απεβίωσε το 1964.
Φιλμογραφία
Διπλή θυσία (1945/1957)  [Κος Κλάδος]
Π  Χ

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Αχιλλέας Σκορδίλης 
Γεννημένος πιθανότατα μεταξύ 1936-1938. Εκτός από τις ταινίες που πήρε μέρος, ήταν και βοηθός σκηνοθέτη σε 4.
Φιλμογραφία
Διπλή θυσία(1945/1957)  [Ανδρέας]
Χαρούμενοι αλήτες  (1958)
Μόνο για μια νύχτα (1958)   [ ναυτικός στο καμπαρέ]
Η Νάνσυ την ψώνισε  (1961)       
Κορίτσια της Αθήνας" (1961)   [φίλος του Τάκη] 
Π  Χ

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΖΟΣ

Κώστας Μπέζος
Ο Κώστας Μπέζος (Μπολάτι Κορινθίας,1905 - Αθήνα, 1943) ήταν λαϊκός τραγουδοποιός, τραγουδιστής, κιθαρίστας, μαέστρος αλλά και σκιτσογράφος και αρθρογράφος του Μεσοπολέμου. Υπήρξε ένας από τους γνησιότερους "αριστοκράτες μάγκες". Σύμφωνα με σχεδόν επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Παναγιώτη Κουνάδη, ταυτίζεται με τον ρεμπέτη Α. Κωστή, έχοντας χρησιμοποιήσει το όνομα αυτό ως ψευδώνυμο. Ήρθε στην Αθήνα (μετά το Γυμνάσιο, που τελείωσε στην Κόρινθο) και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας και έτσι τον απορρόφησε η μουσική. Υπήρξε γέννημα-θρέμμα της "Μάντρας του Αττίκ", αλλά δεν εγκατέλειψε και την εικαστική έκφραση, αναδεικνυόμενος ως ο βασικός σκιτσογράφος της εφημερίδας "Πρωΐα" (στην οποία συχνά αρθρογραφούσε). Πρωτοηχογράφησε τραγούδια του το 1930. Επισκεπτόταν συχνά τη Θεσσαλονίκη με το Συγκρότημα του Αττίκ ή με το 8μελές προσωπικό του Συγκρότημα με χαβάγιες (έπαιζαν πάντα με άσπρα και ονομάζονταν γι αυτό "Τα άσπρα πουλιά"). Πραγματοποίησε και περιοδείες, φτάνοντας ως την Αμερική. Στο συγκρότημα αυτό μετείχε και ο ανιψιός του Τίτος Καλλίρης (πατέρας του σημερινού τραγουδιστή Θάνου Καλλίρη), όπως επίσης και ο Κωνσταντίνος-Παλαιολόγος Κοσιάδης (μαζί τους συνεργάστηκε το 1937 και ο έφηβος τότε Τώνης Μαρούδας). Ο Μπέζος έγραψε τους στίχους και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού "Εν τάξει" ("Βρε πώς τη δουλεύουνε εντάξει στην Ελλάδα κάθε μηχανή, όλοι οι παλαβοί να είν' απέξω και οι γνωστικοί μεσ' στο Δαφνί...") καθώς και άλλα δημοφιλή τραγούδια με επικεφαλής τη θρυλική "Παξιμαδοκλέφτρα" ("Ήσουνα ξυπόλητη"), που "κατακεραύνωσε" σε δημοσίευμά της η Σοφία Σπανούδη ("Μουσική Ζωή", 1.10.1931), θεωρώντας την ως "υπόδειγμα ταπεινού, χυδαίου και γαιώδους κομματιού, που χαμοσέρνει την τέχνην των ήχων στα βρωμερώτερα επίπεδα της σαρκικής μουσικής ρυπαρογραφίας". Στα μεγάλα "σουξέ" του (που "επαμφοτερίζουν" από το βαρύ ρεμπέτικο ως τη νοτιοαμερικάνικη χαβάγια), περιλαμβάνονται τα: "Στην υπόγα", "Αδυνάτισα ο καημένος", "Τούτο το καλοκαιράκι", "Ντερτιλίδικο", "Γλυκειά Σταμπούλ", "Κάηκε κι ένα σχολείο", "Χιπ Χοπ", "Τουμπελέκι-τουμπελέκι", "Επτανησιώτικη καντάδα", "Μόνα" (μεγάλη επιτυχία της Κάκιας Μένδρη), "Παραγουάη", "Νοκτούρνο", "Πάμελα Μελωδία", "Ζίρα", "Άσπρα πουλιά", "Τα Άσπρα Πουλιά στα βουνά", "Η Φυλακή είναι Σχολείο", "Στου Λαΐνη την ταβέρνα", "Τρούμπα", "Του Λαΐνη το κρασί", "Λαίντυ Γιακουλέλε", "Ο Μπέζος στην Αμερική", "Δωσ' μου την καρδιά μου πίσω", "Ντίπι-ντίπι-ντοπ", "Γλυκειά μου αγάπη γύρνα", "Πες μου", "Αλλό! Αλλό!", "Το Ταγκό του μυστηρίου", "Νύχτες γλυκές", "Βίκι-Βίκι", "Ο καημός του τσομπάνου", "Λιλόγκα", "Μικρούλα Μπίμπη", "Το ταγκό της νύχτας", "Σμαρτ
", "Τα ερωτικά μάτια", "Φοξ ξιξι", "Ουρρά Ουρρά", κ.λπ. Μετά το 1935 και ώς την Κατοχή επισκεπτόταν κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη και εμφανιζόταν στο Κέντρο του Λευκού Πύργου, μετέχοντας σε θιάσους βαριετέ. Το 1941-42 έπαιξε στην κινηματογραφική ταινία "Μάγια η τσιγγάνα" (του Γιάννη Χριστοδούλου). Έχασε τη μάχη με τη ζωή κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τις στερήσεις και τάφηκε στο Γ' Νεκροταφείο. Τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1943 πραγματοποιήθηκε Έκθεση Καλλιτεχνικών ενθυμίων του, στην "Αίθουσα Τέχνης" (οδός Φιλελλήνων 8).

Φιλμογραφία
Μάγια η τσιγγάνα (1943)
ΑΠΟ ΤΟ http://www.biblionet.gr/

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Γιάννης Χριστοδούλου 
Πολύπλευρο ταλέντο. Εκτός από ηθοποιός υπηρέτησε τον ελληνικό κινηματογράφο ως σκηνοθέτης
σεναριογράφος και παραγωγός, αναφερόμενος μερικές φορές ως Τζών Κρίστιαν.
Φιλμογραφία
Σαν την νύχτα εκείνη"    (1931)    (ηθοποιός)
Μάγια η Τσιγγάνα"    (1943)   (ηθοποιός - σκηνοθέτης - σεναριογράφος)
Εξόρμησις    (1945)    (σκηνοθέτης - παραγωγός)
Διπλή θυσία    (1945/1957)  (ηθοποιός - σκηνοθέτης - σεναριογράφος)
Οι φτωχοδιάβολοι   (1964)        (σκηνοθέτης)
Η επιστροφή της Μήδειας  (1968)     (σκηνοθέτης  - παραγωγός)
Το φρούριο των αθανάτων(1971)        (σκηνοθέτης)
Φρενίτις"    (1971)         (σκηνοθέτης - παραγωγός)
Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971)     (σκηνοθέτης)
Το κρυφό σπίτι της Αγγέλας (1972)      (σκηνοθέτης)
Π Χ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Αντώνης Γιαννίδης (Αντώνης Ιωαννίδης)
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1901. Πρωτοεμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921 κοντά στον Αιμίλιο Βεάκη. Στη συνέχεια σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Παρίσι και στην Αθήνα. Την δεκαετία του '30 συνεργάστηκε κυρίως με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη πρώτα, μετά με τον θίασο Αλίκης - Κ. Μουσούρη και με τον Κάρολο Κούν. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πρωτοστάτησε στην ίδρυση των "Ενωμένων Καλλιτεχνών" μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Μιράντα Μυράτ, Γιώργο Γληνό, Θόδωρο Μορίδη, Αλέκα Παΐζη, Ασπασία Παπαθανασίου, Αλέξη Δαμιανό, Τίτο Βανδή, Λυκούργο Καλλέργη, Δήμο Σταρένιο, Νάσο Κεδράκα κ.α. Το 1950 συνέχισε τις σπουδές του στην Τασκένδη και από το 1956 διετέλεσε εκφωνητής ραδιοφώνου στη Μόσχα μέχρι τον θάνατό του το 1968. 
Φιλμογραφία
Ο κακός δρόμος   (1933)
Το δρομάκι του Παραδείσου    (1943)
Το σταυροδρόμι - Τέλος και αρχή (1963)
Π Χ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΝΙΝΟΥ

Μαριάννα Άννινου 
Γεννήθηκε το 1903. Εκτός από ηθοποιός είχε γράψει και επιθεωρήσεις, όπως και ο πατέρας της, ο συγγραφέας Μπάμπης Άννινος.
Φιλμογραφία
Χειροκροτήματα (1944) [διαγωνιζόμενη στο τραγούδι]
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948) [λάθος ανηψιά] 
Δυό κοθώνια στο Ναυτικό! (1952)    [τσιγγάνα]
Μητέρα στο βούρκο  (1953)    
Π Χ