ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ή ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Panos t ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Γιάννης Νικολαίδης
Ο Γιάννης Νικολαΐδης, γεννήθηκε το 1892 και απεβίωσε περί τα τέλη της δεκαετίας του '70. Ερμήνευσε ως επί το πλείστον ρόλους δεύτερους ή κομπάρσου. Άσκησε επίσης και τα καθήκοντα υποβολέα στο θέατρο. Λόγω του εξαιρετικά κοινού ονοματεπωνύμου του, πολλές φορές στους τίτλους των ταινιών συγχέεται με άλλα πρόσωπα, ή παραποιείται το όνομά του ή και παραλείπεται εντελώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ταινία "Χωρίσαμε ένα δειλινό" αν και έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους του, δεν αναγράφεται στους τίτλους.
Φιλμογραφία 
Δύο κόσμοι (1949)    [πάρεδρος δικαστηρίου] 
Ο γρουσούζης (1952)     [θαμώνας του καφενείου]
3 δραπέται του φρενοκομείου (1954)   [κος Μανώλης, πατέρας της Τιτίκας]
Ο μεγαλοκαρχαρίας (Κατά λάθος διάσημος) (1957)  [κυρ-Δημητράκης]
Της νύχτας τα καμώματα (1957)    [πελάτης στο μπακαλιάρο]
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)   [δικαστικός κλητήρας] 
Κάτι να καίη (1963)   [υπάλληλος στου Πετρίδη]
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)  [καθηγητής στο συμβούλιο]
Χωρίσαμε ένα δειλινό (1966)  [θείος της Φανής]
Ο παραμυθάς (1968)    [διευθυντής σεμιναρίου]
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)    [θυρωρός στο ΚΑΤ]
Ψυχραιμία Ναπολέων (1968)  [θείος Ανδροκλής]
Γοργόνες και μάγκες (1968)    [ένας νησιώτης]
Αργυρώ, η προδομένη τσελιγγοπούλα (1968)
Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
Κρίμα το μπόι σου (1970)   [φίλος του Δεληπέτρου]
Ο κύριος Σταθμάρχης (1972)  [μπάρμπα-Κώστας, κλειδούχος]
Π  Χ

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΕΛΗΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σωτήρης Δεληκατερίνης
Γεννήθηκε το 1908. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1936 με τον θίασο του Τζαβαλά Καρούσου. Συνέχισε με πολλούς θιάσους, όπως των Κοκκίνη - Μαυρέα, Αϊβαλιώτη - Φύριου καθώς και με το Εθνικό Θέατρο. Έπαιξε σε έργα Σαίξπηρ, σε έργα πρόζας και μουσικού θεάτρου. Μετά το 1970 διέκοψε τις εμφανίσεις του. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε κυρίως με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.
Φιλμογραφία
Δύο κόσμοι (1949)   [Στέφανος, φωτογράφος]
Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951) ...    [πελάτης νυκτερινού κέντρου]
Η ψεύτρα (1963)   [μέλος διοικ. συμβουλίου] 
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963)   [νοσοκόμος]
Π  Χ

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

Γιάννης (Νταλ) Δαλιανίδης 
 Από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του Παιδικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης σε ηλικία μόλις 8 ετών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη σχολή Muslinger στη Βιέννη. Αρχικά επιδόθηκε επί το πλείστον στο μουσικό θέατρο ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός με το συντομογραφικό ψευδώνυμο "Νταλ". Μέχρι το 1957 εμφανίστηκε σε πολλές επιθεωρήσεις στο θέατρο Περοκέ, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο, όπου επίσης εμφανίστηκε ως ηθοποιός. Ο κλάδος αυτός τον απορρόφησε τελικά ολοκληρωτικά, αφού ξεκινώντας ως βοηθός σκηνοθέτη, στη συνέχεια το 1959 κάνει την πρώτη του σκηνοθετική επιτυχία με την ταινία "Μουσίτσα". Ακολούθησαν 77 ταινίες, οι περισσότερες με την Φίνος Φιλμ  στην οποία ήταν ο παραγωγικότερος σκηνοθέτης και με την οποία έγραψε χρυσές σελίδες επιτυχιών, γράφοντας πολλές φορές ο ίδιος και τα σενάριά τους. Ήταν δημιουργικότατος, ανέδειξε πολλούς πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου και ήταν αυτός που καθιέρωσε το είδος των κινηματογραφικών μιούζικαλ ("Μερικοί το προτιμούν κρύο"-1962, "Κάτι να καίη"-1964, "Κορίτσια για φίλημα"-1965 και πολλά άλλα).
Εργάστηκε ως σκηνοθέτης και στο θέατρο, ξεκινώντας το 1970 με το "Μαριχουάνα... στοπ" που μετέφερε και στον κινηματογράφο την επόμενη χρονιά.. Από το 1974 ασχολήθηκε και στην τηλεόραση, πάλι ως συγγραφέας και σκηνοθέτης, δημιουργώντας πασίγνωστες επιτυχημένες σειρές όπως το "Λούνα Πάρκ", το "Ρετιρέ", το "Τρίτο Στεφάνι" κ.α., που παίζονται επανειλημένα επί σειρά ετών. Κατά τη δεκαετία του '80 σκηνοθέτησε και περίπου 15 βιντεοταινίες ("Ο μαφιόζος", "Μπανάνες", "Οι συνένοχοι" κ.α.).
Πέθανε στον Πειραιά στις 16-10-2010.
Από την φιλμογραφία του ως ηθοποιού δεν θα παραλείψουμε τις "cameo" εμφaνίσεις του, κάτι που συνήθιζε και ο μεγάλος ομόλογός του Αλέκος Σακελλάριος: Σύντομοι δηλαδή μικροί ρόλοι και οιονεί τυχαία περάσματα μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό.
Φιλμογραφία
Δύο κόσμοι  (1949)   [Σταύρος, γιός σπιτονοικοκύρη[
Τα κοθώνια του συντάγματος  (1956)
Τρία παιδιά Βολιώτικα  (1957)    [Γιώργος]
Ο Μιμίκος και η Μαίρη  (1958)   [Ανδρέας   & σενάριο[
Οι καυγατζήδες  (1958)     [& σενάριο]
Οι κληρονόμοι  (1964)  [Cameo στο αυτοκινητιστικό επεισόδιο & σκηνοθεσία]
Όλγα αγάπη μου  (1968)    [Cameo στο μπαρ με τον Φ.Γεωργίτση & σενάριο &σκηνοθεσία]
Π  Χ

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος Παπαδόπουλος
Φιλμογραφία
Δώστε τα χέρια (1971)[παιδί]

ΚΟΜΠΑΡΣΑ




Κομπάρσα
Τη βρήκαμε σε 11 ταινίες.
Φιλμογραφία
Ένας άντρας με συνείδηση (1969)[ένορκος]
Η κραυγή μιας αθώας (1969)[ακροατήριο δικαστηρίου]
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969)[επιβάτης αεροπλάνου]
Ξύπνα καυμένε Περικλή (1969)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα (1970)[στη παρέλαση]
Ο Σταύρος είναι πονηρός (1970)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Το παιδί της μαμάς (1970)[καλεσμένη στο γάμο]
Της ζήλειας τα καμώματα (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Αγάπησα έναν αλήτη (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Τα ομορφόπαιδα (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Αν γνωρίζει κάποιος το όνομά μας, ας μας πληροφορήσει.

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ανδριανή Τουντοπούλου
Φιλμογραφία
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971)
Ο αήττητος (1971)
Μια βοσκοπούλα αγάπησα (1971)
Ο προεστός του χωριού (1973)
Γαλάζιο φόρεμα (2005) [(μάνα Α.Μ.Ε.Α.)]
Σειρές που έχει πάιξει
Η πολυκατοικία    2008 Mega
Πορφύρα και αίμα 1977 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

ΝΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 Νανά Νικολάου
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός.
Φιλμογραφία
Η προεδρίνα (1972)
Ατρείδες (1979)
Σειρές που έχει παίξει
Άνθρωποι και κούκλες 1982 ΥΕΝΕΔ
Η πανταχού παρούσα 1986 ΕΡΤ2
Κάπου υπάρχει η αγάπη μου 1972 ΥΕΝΕΔ
Λαϊκές ιστορίες απ' όλο τον κόσμο 1982 ΕΡΤ2
Μαριονέττες 1979 ΥΕΝΕΔ
Μια υπέροχη γλωσσού 1977 ΕΡΤ
Φωτεινή Ζάρκου 1975 ΥΕΝΕΔ
Χωρίς φόβο και πάθος 1976 ΕΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Μαρία Μπονίκου
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές μεταγλωτισμένες  σειρές όπως ''Οικογένεια Γουόλτονς'', ''Το μικρό σπίτι στο λιβάδι'' κλπ
Φιλμογραφία
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
Η προεδρίνα (1972)[Φρόσω]
Στην Πόλη αγαπηθήκαμε (1972)
Αγάπη μου Ουά-Ουά (1974)
Όλοι θα ζήσουμε (1974)
Σειρές που έχει παίξει
Θωμάς επί Κολωνώ 1977 ΕΡΤ
Ο Γιώργος στη χώρα των θαυμάτων 1973 ΕΙΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ


Σοφία Βέμπο
Η Έφη Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει. Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης». Το 1949 απέκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο. Σε μια εποχή που θέατρα έκλειναν και μετατρέπονταν σε κινηματογράφους, η Βέμπο επανέφερε την επιθεώρηση, ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σάτιρας και καθιέρωσαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Ταυτόχρονα, έβαλε τα θεμέλια μιας καινούριας εποχής για το ελληνικό τραγούδι, λανσάροντας το «αρχοντορεμπέτικο». Όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρούσε δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε τελικά το 1957. Το 1959 πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288», όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της κι εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της το 1955 στην κλασσική «Στέλλα» και το 1938 στην «Προσφυγοπούλα», όπου είχε κάνει και το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του ''Πολυτεχνείου'' άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της. Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ' ένα πάνδημο συλλαλητήριο.
Φιλμογραφία
Η προσφυγοπούλα (1938)[Σοφία]
Στέλλα (1955)[Μαρία]
Φτώχεια και αριστοκρατία/Στουρνάρα 288 (1959)[Τζένη Μπλανς]
ΑΠΟ ΤΟ www.sansimera.gr

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΟΥΤΑΡΗ

Αφροδίτη Λαουτάρη
Η Αφροδίτη Λαουτάρη (1893-1975) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός του ελαφρού μουσικού θεάτρου.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1893. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στο μουσικό θέατρο του Παπαϊωάννου όπου δεν άργησαν να εκτιμηθούν η φωνή της και τα σκηνικά της χαρίσματα, αν και ήταν αυτοδίδακτη. Το 1915 ήδη αποτελούσε μία από τις πρωταγωνίστριες του εν λόγω θιάσου και από τότε επί σειρά ετών διακρίθηκε ως πρωταγωνίστρια σε πολλούς ρόλους έργων ελληνικής και ξένης μουσικής θεατρικής φιλολογίας. Υπήρξε ερμηνεύτρια της ελληνικής οπερέτας ειδικά στη δεκαετία του 1920. Αποσύρθηκε όμως γρήγορα από το θέατρο και υπήρξε αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον από τις πρώτες εκφωνήτριες της ελληνικής ραδιοφωνίας το 1938 , όπου το όνομά της Αφροδίτης κυριαρχούσε. Συνέχισε ως εκφωνήτρια και μετά τον πόλεμο για μια ακόμη δεκαετία. Στο πρόσωπο της Αφροδίτης Λαουτάρη έμοιαζε αρκετά η Σοφία Βέμπο. Πέθανε το 1975.
Φιλμογραφία
Γκρεμισμένα όνειρα 1949
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΦΕΛΕΤΟΣ

Παύλος Ραφελέτος
Φιλμογραφία
Διαγωγή μηδέν (1949)     [Θοδωρής, καφετζής]
Ο μεθύστακας (1949)      [ο απέναντι ταβερνιάρης]
Μαύρη γη (1952)
Άγγελος με χειροπέδες (1952)    [πελάτης - αγοραστής σπιτιού]
Μπροστά στο θεό (1953)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Κυριακάτικοι ήρωες (1956)   [μέλος Ανωτάτου Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου]
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956)   [ιδιοκτήτης οικοδομής] 
Χαρούμενοι αλήτες (1958)       [κυρ-Θανάσης, κρεοπώλης]
Η ζαβολιάρα (Τα θολά νερά) (1959)  [καπετάν-Στρατής]
Αντιγόνη (1961)   [χορός γερόντων]
Π  Χ