ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ή ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Panos t ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος Παπαδόπουλος
Φιλμογραφία
Δώστε τα χέρια (1971)[παιδί]

ΚΟΜΠΑΡΣΑ




Κομπάρσα
Τη βρήκαμε σε 10 ταινίες.
Φιλμογραφία
Ένας άντρας με συνείδηση (1969)[ένορκος]
Η κραυγή μιας αθώας (1969)[ακροατήριο δικαστηρίου]
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969)[επιβάτης αεροπλάνου]
Ξύπνα καυμένε Περικλή (1969)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα (1970)[στη παρέλαση]
Ο Σταύρος είναι πονηρός (1970)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Το παιδί της μαμάς (1970)[καλεσμένη στο γάμο]
Της ζήλειας τα καμώματα (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Αγάπησα έναν αλήτη (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Τα ομορφόπαιδα (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Αν γνωρίζει κάποιος το όνομά μας, ας μας πληροφορήσει.

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ανδριανή Τουντοπούλου
Φιλμογραφία
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971)
Ο αήττητος (1971)
Μια βοσκοπούλα αγάπησα (1971)
Ο προεστός του χωριού (1973)
Γαλάζιο φόρεμα (2005) [(μάνα Α.Μ.Ε.Α.)]
Σειρές που έχει πάιξει
Η πολυκατοικία    2008 Mega
Πορφύρα και αίμα 1977 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

ΝΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 Νανά Νικολάου
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός.
Φιλμογραφία
Η προεδρίνα (1972)
Ατρείδες (1979)
Σειρές που έχει παίξει
Άνθρωποι και κούκλες 1982 ΥΕΝΕΔ
Η πανταχού παρούσα 1986 ΕΡΤ2
Κάπου υπάρχει η αγάπη μου 1972 ΥΕΝΕΔ
Λαϊκές ιστορίες απ' όλο τον κόσμο 1982 ΕΡΤ2
Μαριονέττες 1979 ΥΕΝΕΔ
Μια υπέροχη γλωσσού 1977 ΕΡΤ
Φωτεινή Ζάρκου 1975 ΥΕΝΕΔ
Χωρίς φόβο και πάθος 1976 ΕΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΙΚΟΥ

Μαρία Μπονίκου
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές μεταγλωτισμένες  σειρές όπως ''Οικογένεια Γουόλτονς'', ''Το μικρό σπίτι στο λιβάδι'' κλπ
Φιλμογραφία
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
Η προεδρίνα (1972)[Φρόσω]
Στην Πόλη αγαπηθήκαμε (1972)
Αγάπη μου Ουά-Ουά (1974)
Όλοι θα ζήσουμε (1974)
Σειρές που έχει παίξει
Θωμάς επί Κολωνώ 1977 ΕΡΤ
Ο Γιώργος στη χώρα των θαυμάτων 1973 ΕΙΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ


Σοφία Βέμπο
Η Έφη Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ' ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει. Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης». Το 1949 απέκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο. Σε μια εποχή που θέατρα έκλειναν και μετατρέπονταν σε κινηματογράφους, η Βέμπο επανέφερε την επιθεώρηση, ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σάτιρας και καθιέρωσαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Ταυτόχρονα, έβαλε τα θεμέλια μιας καινούριας εποχής για το ελληνικό τραγούδι, λανσάροντας το «αρχοντορεμπέτικο». Όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρούσε δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε τελικά το 1957. Το 1959 πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288», όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της κι εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της το 1955 στην κλασσική «Στέλλα» και το 1938 στην «Προσφυγοπούλα», όπου είχε κάνει και το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του ''Πολυτεχνείου'' άνοιξε το σπίτι της κι έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της. Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ' ένα πάνδημο συλλαλητήριο.
Φιλμογραφία
Η προσφυγοπούλα (1938)[Σοφία]
Στέλλα (1955)[Μαρία]
Φτώχεια και αριστοκρατία/Στουρνάρα 288 (1959)[Τζένη Μπλανς]
ΑΠΟ ΤΟ www.sansimera.gr

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΟΥΤΑΡΗ

Αφροδίτη Λαουτάρη
Η Αφροδίτη Λαουτάρη (1893-1975) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός του ελαφρού μουσικού θεάτρου.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1893. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στο μουσικό θέατρο του Παπαϊωάννου όπου δεν άργησαν να εκτιμηθούν η φωνή της και τα σκηνικά της χαρίσματα, αν και ήταν αυτοδίδακτη. Το 1915 ήδη αποτελούσε μία από τις πρωταγωνίστριες του εν λόγω θιάσου και από τότε επί σειρά ετών διακρίθηκε ως πρωταγωνίστρια σε πολλούς ρόλους έργων ελληνικής και ξένης μουσικής θεατρικής φιλολογίας. Υπήρξε ερμηνεύτρια της ελληνικής οπερέτας ειδικά στη δεκαετία του 1920. Αποσύρθηκε όμως γρήγορα από το θέατρο και υπήρξε αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον από τις πρώτες εκφωνήτριες της ελληνικής ραδιοφωνίας το 1938 , όπου το όνομά της Αφροδίτης κυριαρχούσε. Συνέχισε ως εκφωνήτρια και μετά τον πόλεμο για μια ακόμη δεκαετία. Στο πρόσωπο της Αφροδίτης Λαουτάρη έμοιαζε αρκετά η Σοφία Βέμπο. Πέθανε το 1975.
Φιλμογραφία
Γκρεμισμένα όνειρα 1949
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΦΕΛΕΤΟΣ

Παύλος Ραφελέτος
Φιλμογραφία
Διαγωγή μηδέν (1949)     [Θοδωρής, καφετζής]
Ο μεθύστακας (1949)      [ο απέναντι ταβερνιάρης]
Μαύρη γη (1952)
Άγγελος με χειροπέδες (1952)    [πελάτης - αγοραστής σπιτιού]
Μπροστά στο θεό (1953)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Κυριακάτικοι ήρωες (1956)   [μέλος Ανωτάτου Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου]
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956)   [ιδιοκτήτης οικοδομής] 
Χαρούμενοι αλήτες (1958)       [κυρ-Θανάσης, κρεοπώλης]
Η ζαβολιάρα (Τα θολά νερά) (1959)  [καπετάν-Στρατής]
Αντιγόνη (1961)   [χορός γερόντων]
Π  Χ

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ



Ίκαρος Κανελλόπουλος
Ο Ίκαρος Κανελλόπουλος, κοινά γνωστός περισσότερο με το μικρό του όνομα, Ίκαρος, ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα. Καταγόταν από την Ηλεία όπου γεννήθηκε το 1920. Ξεκίνησε ως κονφερασιέ, παρουσιάζοντας καλλιτεχνικά προγράμματα σε κέντρα διασκέδασης. Εργάστηκε επίσης ως παρουσιαστής στο ραδιόφωνο. Αλλά εκεί που διέπρεψε ήταν στην παρουσίαση τηλεοπτικών παιχνιδιών, ήδη από τα πρώτα βήματα της μικρής οθόνης την δεκαετία του '70. Συνέδεσε το όνομά του με δημοφιλείς παραγωγές όπως το "Βρές το και πάρ'το", "Οριζοντίως, διαγωνίως και καθέτως", "Σοφό πλυντήριο", "Μήπως γνωρίζετε;"
Μια άλλη αγαπημένη του ενασχόληση ήταν το αυτοκίνητο, όπου εκτός από πολλές ενημερωτικές παραγωγές, ήταν παρουσιαστής σε αγώνες αυτοκινήτων και μάλιστα διοργανωτής, παρών σχεδόν πάντα στις εκκινήσεις του Ράλλυ Ακρόπολις. Ήταν ο ιδρυτής της Αγωνιστικής Λέσχης Αυτοκινήτου.
Ασχολήθηκε επίσης ως στιχουργός και έγραψε πολλά τραγούδια για την επιθεώρηση. 
Πέθανε στην Αθήνα το 1993.
Φιλμογραφία
Διαγωγή μηδέν (1949)
Π  Χ
http://lefobserver.blogspot.gr/2008/10/blog-post_7517.html

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ανδρέας Παντόπουλος 
Γεννήθηκε το 1903. Ήταν γόνος θεατρικής οικογένειας, γιός των επίσης ηθοποιών Ευάγγελου και Αικατερίνης Παντοπούλου. Ξεκίνησε τις εμφανίσεις πολύ νέος, ήδη από το 1920. Συνεργάστηκε με πολλoύς θιάσους από το 1924 μέχρι το 1957: Το "Θίασο των Νέων" στο Παγκράτι, με την Ελένη Χαλκούση και τον Κ. Μουσούρη, τον Μάνο Κατράκη, τον Τίμο Βιτσιώρη, τον Μιχάλη Νικολόπουλο, με την αδελφή του οποίου παντρεύτηκε, κ.α.. Το 1929 ίδρυσε το θίασο "Οι Νέοι" στο θέατρο Παγκρατίου. Αργότερα συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο σε έργα Σαίξπηρ, με τον θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου και το θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ το 1943 εμφανίστηκε στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης. Έκλεισε τις εμφανίσεις του το 1957 με τον Μάνο Κατράκη και τους άλλους παλιούς συνεργάτες του στους "Νέους" και απεβίωσε το 1959.
Φιλμογραφία 
Χαμένοι άγγελοι (1948)     [πάρεδρος δικαστηρίου]
Το στραβόξυλο (1952)    [Δημήτρης Αλεξόπουλος]
Τα τρία μωρά (1955)    [καφετζής Μέμος]
Πιάσαμε την καλή (1955)  [μουρντάρης εργοδότης]
Τα κοθώνια του συντάγματος (1956)
Ο πειρασμός (1957) [Αργύρης]
Συγχώρεσε με παιδί μου (1957)
Τα μαναβάκια (1957)    [κύριος Μενέλαος]
Γαλήνη (1958)
Π  Χ

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΛΕΜΟΣ

Αδαμάντιος Λεμός 
Επιφανής προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου με πολυσχιδή προσφορά. Γεννήθηκε το 1916 στα Καρδάμυλα της Χίου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και ακολούθως αποφοίτητε αριστούχος από τη σχολή του Εθνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1939 με τη "Νεοελληνική Σκηνή" του Κουνελάκη και την ίδια χρονιά θητεύει στον θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη. Ήδη από την επόμενη χρονιά ξεκινά να οργανώνει συνεταιρικούς θιάσους με τη συμμετοχή συνιμήλικων συναδέλφων του. Στην Κατοχή διέφυγε στην Αίγυπτο μαζί με τη σύζυγό του και άλλους συναδέλφους με τους οποίους συνέχισε τη θεατρική του δραστηριότητα. Σημαντική στιγμή υπήρξε μετά η πρόσκλησή του στην Κύπρο για τη διοργάνωση του πρώτου παγκόσμιου θεατρικού οργανισμού με τίτλο "Προμηθεύς". Η δημιουργική προσφορά του στο Κυπριακό θέατρο ως ηθοποιού, δασκάλου και σκηνοθέτη είχε τόση επιτυχία ώστε τιμήθηκε το 1992 από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία τόσο ως σχεδίαση, όσο και σαν κατασκευή με εξαιρετική επιτυχία.
Στο μεταξύ μεταπολεμικά εμφανίζεται με το "Θέτρο Τέχνης" του Κουν, ενώ ξεκινά στο θέατρο "Διονύσια" στην Καλλιθέα τη θιασαρχική δραστηριότητά του, πρωτοπόρα στην παρουσίαση άπαικτων έργων νέων Ελλήνων συγγραφέων. Έχοντας οικονομικά προβλήματα, άφησε το θέατρο "Διονύσια" και ανέπτυξε νέα πειραματική προσπάθεια με την προσαρμογή έργων, όπως "Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας" του Κορομηλά και τα "Αρραβωνιάσματα" του Μπόγρη, για ανοικτούς χώρους χωρίς σκηνή.
Από το 1956 με τη σύζυγό του μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου παρά τις αντιξοότητες συνέχισε με ζήλο τη δημιουργική του προσπάθεια, με την ίδρυση του "Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου Αμερικής".
Παρέμεινε περιοδεύοντας στην Αμερική μέχρι τη μεταπολίτευση οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα. Συνέχισε τις θεατρικές εμφανίσεις του και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του οργανώνοντας το "Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ηλιούπολης" καθώς και τη θεατρική ομάδα του Δήμου Καρδαμύλων στην γενέτειρά του. Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή του στην ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του σκηνοθέτη, ασχολία με την οποία έκλεισε την καριέρα του συνεργαζόμενος από το 1994 με το Εθνικό Θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Βορ. Αιγαίου.
Απεβίωσε στις 12 Ιουνίου 2006.
Φιλμογραφία
Χαμένοι άγγελοι (1948)   [γιατρός]
Ο άνεμος του μίσους (1954)
Όνειρο σε άσπρο φόντο (1996)
Π  Χ

ΚΑΙΤΗ ΑΣΠΡΕΑ

Καίτη Ασπρέα
Η Καίτη Ασπρέα-Σαγιά,  γεννήθηκε το 1916 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα το 1941 με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) όπου παρέμεινε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Από το 1945 συμμετέχει στο θίασο "Ενωμένοι Καλλιτέχνες" και στη συνέχεια το 1949 στο θίασο Αδ. Λεμού. Το 1957 συνεργάζεται με το θίασο Βίλμας Κύρου αλλά σύντομα εγκαταλείπει τις εμφανίσεις της αναλαμβάνοντας μόνιμη διοικητική θέση στο τότε ΕΙΡ. Έχει εκεί μακρόχρονη και πλούσια προσφορά στις ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές. Ήταν η δεύτερη σύζυγος του διακεκριμένου ηθοποιού Τίτου Βανδή, με τον οποίο πρωταγωνίστησαν μαζί στην ταινία "Το κλειδί της ευτυχίας" (1953) και απέκτησαν μια κόρη την Τίτα, αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ.
Τηλεοπτικά εμφανίστηκε το 1973 στο σήριαλ "Αλέξης ο μικρός ήρωας".
Φιλμογραφία
Μαντάμ Σουσού    (1948)
Δύο κόσμοι    (1949)                       [χαρτοπαίκτρια/μάρτυς] 
Το κλειδί της ευτυχίας  (1953)    ...    [Σιόρα Μαριέττα]
Π  Χ

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Κατερίνα Ζάχου 
Φιλμογραφία
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948)         [Βιβή]
Διαγωγή μηδέν (1949)       [μαθήτρια]
Μαύρη γή (1952)     [Φιλιώ]
Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)  
Μπροστά στον Θεό (1953)
Π  Χ