ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Βασίλης Κουρής
Φιλμογραφία
Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)[Λευτέρης Βάρνας]
Σειρές που έχει πάιξει
Άλλη το πρωί άλλη το βράδυ 1994 Mega
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

ΚΟΜΠΑΡΣΑ
























































































































Κομπάρσα
Η φιλμογραφία δεν είναι από κάποιο site.
1.Ανεμοστρόβιλος (1964)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
2.Έκλαψα πικρά για σένα (1964)[καλεσμένη στο γάμο]
3.Το μπλόκο (1965)[στο τραπέζι του γάμου]
4.Η χαρτοπάιχτρα (1964)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
5.Η προδομένη (1965)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
6.Το βλακόμουτρο (1965)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
7.Υιε μου υιέ μου (1965)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
8.Αδικία (1966)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
9.Λουίζα (1966) [πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
10.Χωρίσαμε ένα δειλινό (1966)[συγγενής Φανούλας]
11.Μια γυναίκα κατηγορείται (1966)[ακροατήριο δικαστηρίου]
12.Ο αδελφός μου ο λόρδος (1966)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
13.Να ζει κανείς ή να μη ζει (1966)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
14.Ο τετραπέρατος (1966)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
15.Οι κυρίες της αυλής (1966)[στο τραπέζι]
16.Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967)[στο μουσικό θέαστρο]
17.Το πλοίο της χαράς (1967)[στο μπαρ του πλοίου]
18.Κονσέρτο για πολυβόλα (1967)[στο βαριετέ]
19.Βοήθεια! Ο Βέγγος Φανερός Πράκτωρ 000 (1967)[στην ονομασία πρακτόρων]
20.Ο γίγας της Κυψέλης (1968)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
21.Ο ψεύτης (1968)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
22.Ο θαυματοποιός (1969)[στο αστυνομικό τμήμα]
23.Όχι (1969)[στη δεξίωση]
24.Ο πρόσφυγας (1969)[ένορκος]
25.Εν ονόματι του νόμου (1970)[ένορκος]
26.Αγάπη για πάντα (1970)[στο κονσέρτο του Φέρτη]
27. Η τύχη μου τρελάθηκε (1970)[καλεσμένη]
28. Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)[ακροατήριο δικαστηρίου]
29. Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)[κ. Σαρρή]
30. Ο απίθανος (1970)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
31. Ο μεγάλος ένοχος (1970)[ένορκος]
32. Ο ξεροκέφαλος (1970)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
33. Οι γενναίοι του βορρά (1970)[πρόσφυγας]
34. Μια γυναίκα μια αγάπη (1971)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Όποιος γνωρίζει το όνομα της παραπάνω, ας μας πληροφορήσει.

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

ΒΑΣΙΑ ΤΡΙΦΥΛΛΗ

Βάσια Τριφύλλη
Η Βάσια Τριφύλλη είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Το πραγματικό της όνομα είναι Βασιλική Ελευθερίου. Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1947 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από την Κύθνο (από την πλευρά της μητέρας της), ενώ ο πατέρας της είναι Αθηναίος γεννημένος στην Πλάκα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Η πρώτη της εμφάνιση, με το θίασο του Κώστα Βουτσά - Μάρως Κοντού - Νίκου Ρίζου ( 1969 - 1970 ). Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1970 με την ταινία "Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά". Είχε συμμετοχές της σε ταινίες στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, όπως: "Ο παλαβός κόσμος του Θανάση", "Ο φαλακρός μαθητής" κ.α. Χάρισε τη φωνή της στη μεταγλώττιση της ταινίας "Μάγια, η μέλισσα". Αξέχαστη θα μείνει η συμμετοχή της στους "Αυθαίρετους" (1989). Έχει παρουσιάσει με αρκετά μεγάλη επιτυχία, διάφορα τηλεπαιχνίδια, με κυριότερο το "Ραντεβού στα τυφλά". Έχει τιμηθεί με το έπαθλο "Παναθήναια" για την προσφορά της στην επιθεώρηση την περίοδο 2000 - 2002.
Φιλμογραφία
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) [Ματίνα]
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
Ναι μεν αλλά (1972)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση   (1979)[Ελένη]
Ο φαλακρός μαθητής (1979)[Βασιλική Χατζηαθανασοπούλου]
Βέγγος, ο τρελλός καμικάζι (1980) [Τασία]
Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982) [Φρόσω Χρυσαφάκη - Χατζηθανάση]
Σειρές που έχει παίξει
Βαριετέ 1973 ΥΕΝΕΔ
Επιθεώρηση, επιθεώρηση 1989 ΕΤ1
Ιστορίες της νύχτας 1972 ΕΙΡΤ
Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός 1972 ΕΙΡΤ
Οι αυθαίρετοι 1989 Mega
Οι συμμαθήτριες 1985 ΕΡΤ
Ορκιστείτε παρακαλώ 1982 ΥΕΝΕΔ
Τα χρώματα της αγάπης  1997 ΕΤ1
Το σφαγείο 1988 ΕΤ1
Υπάλληλοι 1984 ΕΡΤ
Φρουτοπία 1985 ΕΡΤ
Χάι Ροκ 1992 Mega
ΑΠΟ ΤΟ http://www.ishow.gr/, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

ΛΙΑΚΟΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ

Λιάκος Νεοφώτιστος
Φιλμογραφία
Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Λιάκος Λιάκουρας]
Η υπόσχεση (1961)
Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961) [(μικρός) Αλέξανδρος]
Κόκκινα φανάρια (1963) [ Αλέξης Γεωργαντάς]
Οι κολασμένοι (1964)
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.cine.gr

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

ΤΑΝΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

Τάνια Πανταζή
Φιλμογραφία
Κουράστηκα να σ' αποκτήσω (1963)
Ο αδελφός μου ο τροχονόμος (1963)
Το πλοίο της χαράς (1967)
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Νίκος Μπακογιάννης
Ο Νίκος Μπακογιάννης γιος του Κωνσταντίνου και της πρεσβυτέρας Ειρήνης, κατάγεται από την Ευρυτανία, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως ιερέας, και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Αρχαίο Θέρμο και το 2ο Γυμνάσιο του Πειραιά. Συνέχισε τις σπουδές του στη δραματική τέχνη στις Σχολές Ηθοποιών, Σκηνοθετών, στη Θεολογία, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Βυζαντινή Μουσική. Υπηρέτησε τη θητεία του ως λιμενοφύλακας στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς, ενώ παράλληλα σπούδαζε. Εισήλθε στο λιμενικό σώμα όταν απολυόταν ο επίσης υπηρετήσας ως Λιμενοφύλακας, άγρια δολοφονημένος αδελφός του, Παύλος Μπακογιάννης, από τη δολοφονική οργάνωση 17Ν. Εργάστηκε ως ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα θέατρα των Αθηνών, ως ηθοποιός, θιασάρχης και συγγραφέας. Την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν κρυφός σύνδεσμος του αδελφού του, παρέχοντας πληροφορίες για πολιτικά και καλλιτεχνικά θέματα, τις οποίες, διαμέσου της Κύπρου, απέστελλε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία στο Μόναχο και στη Ντόιτσε Βέλλε.  Συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοτηλεόραση και με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Έγραψε θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια, που παίχτηκαν στο θέατρο και στην τηλεόραση, στίχους για τραγούδια, τα οποία έγιναν επιτυχίες, και είναι ιδρυτής της «Αττικής Σκηνής». Διασκεύασε σε θεατρικό έργο το μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ «Τζέην Έυρ», που παίχτηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για την τηλεόραση, το έργο του Έντμοντ Αμπού «Ο Βασιλεύς των Ορέων». Έγραψε την πολιτική και δημοσιογραφική βιογραφία του αδελφού του «Εντολή άνωθεν, δολοφονήστε τον Παύλο Μπακογιάννη», το δοκίμιο «Ηθική και ποιοτική υπόσταση της τέχνης» (για την ανάπτυξη του πνεύματος και την ελευθερία του σκεπτόμενου ανθρώπου – καλλιτέχνη). Επίσης έγραψε τη μελέτη «Το λαϊκό τραγούδι, πηγή ζωής» και τις ποιητικές συλλογές: «Το αλφαβητάρι των τυράννων», «Πρελούδιο θανάτου», «Κραυγή», «Ο θάνατος του γίγαντα» (ορατόριο – ύμνος ποιητικά ενορχηστρωμένος για τη δολοφονία του αδελφού του). Έγραψε επίσης τα θεατρικά έργα: «Καταδικασμένοι σε θάνατο», «Η στιγμή της αλήθειας», «Επί σκοπόν, Πυρ!», «Ένας ζητιάνος άγιος», «Οι Τσιρκολάνοι», «Οι Φαροφύλακες», «Το Ποντίκι», «Τηλέμαχος», ενώ το τελευταίο του έργο «Οι Στρατοκράτες», βραβεύτηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Διετέλεσε πρόεδρος του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, αντιπρόεδρος στον Ο.Δ.Ι.Ε. Πρώτος αντιπρόεδρος της Ενώσεως Καταναλωτών Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ράδιο Καταναλωτής, πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Ελλήνων Ηθοποιών, πρώτος αντιπρόεδρος των Ελλήνων Ηθοποιών του Σ.Ε.Η., πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου. Πολιτεύτηκε στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών μη ημερησίου τύπου και Μ.Μ.Ε., αναπληρωτής πρόεδρος της Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Λέσχης, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μέλος της Α.Ε.Π.Ι., μέλος της Ε.Μ.Σ.Ε., μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Στήριξης των Ηθοποιών, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» και μέλος του Δ.Σ. της «Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων».
Φιλμογραφία
Φυγή (1963)
Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
Αντίο για πάντα      (1967)
Βαβυλωνία  (1970)
Γκαρσονιέρα για δέκα (1981)
Ο σεξοκυνηγός  (1981)
Το κόκκινο τρένο (1982)
Σειρές που έχει παίξει
Ένα φως στην ομίχλη 1972 ΕΙΡΤ
Η γειτονιά μας 1972 ΥΕΝΕΔ
Η κούρσα του θανάτου 1982 ΕΡΤ
Καπνισμένος ουρανός 1985 ΕΡΤ2
Μεθοριακός σταθμός 1974 ΥΕΝΕΔ
Ο ονειροπαρμένος 1973 ΥΕΝΕΔ
Παράξενος ταξιδιώτης 1972 ΕΙΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ http://actorhouse.gr/ ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Ανδρέας Ευαγγελίου
 Ο Ανδρέας Ευαγγελίου , Πάτρα 1907 - Αθήνα 1977, ήταν Έλληνας δραματικός ηθοποιός . Έπαιξε κυρίως στο θέατρο σε παραστάσεις γκραν γκινιόλ, έργα φρίκης και τρόμου, αλλά και στον Ελληνικό κινηματογράφο. Θεωρείται μοναδικός, μαίτρ, ερμηνευτής αυτού του είδους θεάτρου , του γκραν γκινιόλ, που πέρασε από την Ελλάδα. Έπαιξε σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, στην Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία και στη Γαλλία. Γεννήθηκε στην Πάτρα και είχε άλλα τρία αδέλφια. Έκανε τρεις γάμους και πρώτη του γυναίκα ήταν η Ιταλίδα καλλιτέχνης Έλενα Κανόνι. Δεύτερη γυναίκα του ήταν η ηθοποιός θεατρικός συγγραφέας και τραγουδίστρια Τούλα Ευαγγελίου με την οποία έπαιξαν μαζί σε πολλές παραστάσεις κι απέκτησαν μια κόρη την Βάνα επίσης ηθοποιό. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του Τούλας το 1952 έκανε και τρίτο γάμο, τα τελευταία χρόνια της ζωής τα πέρασε σε ευγηρίο στην Αθήνα. Ξεκίνησε το θέατρο αυτοδίδακτος και ήταν στην εποχή του ο μοναδικός Πατρινός ηθοποιός που είχε την ηθοποιία για αποκλειστικό επάγγελμα του. Αργότερα έκανε θεατρικές σπουδές στο Παρίσι και ειδικεύτηκε σε ρόλους γκραν γκινιόλ , στο Παρίσι έπαιζε ο Γάλλος Λεμάν όπου ήταν πρωτοπόρος σε αυτό είδος θεάτρου και τα θέατρα της πόλης ήταν ταυτόχρονα και σχολές αυτού του είδους παραστάσεων. Έπαιξε στο θέατρο για πολλά χρόνια αρχικά αποκλειστικά ξένα μεταφρασμένα έργα λόγω απουσίας ελληνικού δραματολογίου. Την πρώτη του παράσταση την έδωσε σαν ερασιτέχνης ηθοποιός το 1925 με το έργο "Ο φύλακας του φάρου", το 1927 στο θέατρο Απόλλων ανέβασε το θεατρικό έργο "κριτήριο" του Π. Δημητρακόπουλου κάνοντας τον υπόδικο. Το 1927 έπαιξε στο "Δίλλημα" του Αβδελόπουλου όπου έκανε τον ρόλο του "Νίκου". Το 1928 δίνει την πρώτη του παράσταση σαν επαγγελματίας ηθοποιός στο ίδιο θέατρο στο θεατρικό έργο "κριτήριο" του Π. Δημητρακόπουλου και μερικές μέρες μετά παίζει στο έργο "Το δίλλημα" του Αβδελά. Το 1929 έγιναν στην Πάτρα εκδηλώσεις , θεατρική παράσταση κυρίως , αφιερωμένες στον Ευαγγελίου με σκοπό τα έσοδα από τις εισπράξεις να του δοθούν για να τελείωσει τις σπουδές του. Το 1931 ανεβάζη στην Πάτρα το πρώτο γκραν γκινιόλ-ρομάντζο με τίτλο "Αμάντα" του Σ. Καρμέλη. Το 1933 και 1934 ανεβάζη στην Πάτρα τα έργα "η εκδίκηση" και ο "ο νυχτοφύλακας του φάρου". Την περίοδο 1935-1937 μετέχει σε θίασο που ανεβάζη στην Θεσσαλονίκη το έργο "Οιδίπους τύραννος" . Το 1943 βρίσκεται στην Αθήνα όπου σαν πρωταγωνιστής θιάσου δίνει παρατσάσεις γκραν γκινιόλ στο θέατρο Μακέδου. Μετά την λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου κάνει περιοδείες και δίνει παραστάσεις στην Λευκωσία Κωνσταντινούπολη Αθήνα και Αλεξάνδρεια, την δεκαετία του 1950 έδωσε πολλές παραστάσεις στην Πάτρα και Αθήνα όπου ήταν και οι τελευταίες του. Το 1961, 1962, και 1963, έδωσε παραστάσεις με μονόπρακτα, σκετς, γκραν γκινιόλ στο "Νέο Θέατρο" στην Αθήνα. Στον ελληνικό κινηματογράφο έπαιξε σε τρεις ταινίες θρίλερ με πρώτη του ταινία το "Κάιν και Άβελ" το 1930 σε σκηνοθεσία Σ. Διρμίκη[8], θεωρήται η πρώτη Πατρινή ταινία και γυρίστηκε εξ'ολοκλήρου στην Πάτρα και η πρώτη της προβολή έγινε στο Ιντεάλ στις 8 Δεκεμβρίου 1930 . Δεύτερη ταινία του τα "Χειροκροτήματα" το 1944 σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα και τρίτη το 1963 "Η βαλίτσα με το πτώμα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Λόη και σενάριο Κουρτεσόπουλου. Σύμφωνα
με άρθρο της εφημερίδας Νεολόγος των Πατρών το 1928 ήταν να πάρει μέρος σε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας των αδελφών Γαζιάδη "Το λιμάνι των δακρύων" στον ρόλο του Ορέστη, τελικά για άγνωστο λόγω δεν έπαιξε.

Φιλμογραφία
Κάιν και Άβελ  (1931)     (βωβή, μαζί με Κίμωνα Σπαθόπουλο)
Χειροκροτήματα (1944)                    [ Καθηγητής ωδικής]
Η βαλίτσα με το πτώμα" (1963)      [Το πλούσιο αφεντικό του Βασ. Κατσούλη] 
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Π  Χ

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΙΓΑΝΙΔΗΣ

Γιάννης Ταϊγανίδης
Φιλμογραφία
Η εκδίκηση του καβαλλάρη (1962) [Θανάσης]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Γιώργος Αλεξίου
Παλαιστής του κατς.
Φιλμογραφία
Λόλα (1964)
Να πεθερός, να μάλαμα! (1959)
Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
Ο γυρισμός της μάνας (1964) (παλαιστής Γκούρας]
Τρεις δραπέτες του φρενοκομείου (1954)
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr