ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ή ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ Panos t ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

ΛΕΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Λέλα Κατσαρού 
Ηθοποιός και τραγουδίστρια οπερέτας.
Φιλμογραφία
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951)  [Κατερίνα, υπηρεσία]
Βαφτιστικός (1952)   [Κοντυλιώ, μαγείρισα]
Το κορίτσι της γειτονιάς (1952)  [τραγουδίστρια]
Π  Χ

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

ΜΑΡΙΑ ΠΙΑ ΚΟΝΤΕ - MARIA PIA CONTE

Μαρία Πία Κόντε - Maria Pia Conte
Γεννήθηκε στη Τζένοα της Ιταλίας στις 10 Μαρτίου 1944. Το όνομά της είναι Maria Pia Vaccarezza.
Φιλμογραφία
Στη μάχη της Κρήτης (1970) [Άννα Γκόρντον]

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

Στράτος Φλώρος 
Γεννημένος γύρω στο 1930, απεβίωσε νεαρώτατος κατά την πιθανώς πρώτη και μοναδική του εμφάνιση στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Πικρό Ψωμί" (1951). Στην πραγματικότητα δεν πρόλαβε καν να ολοκληρώσει την κατά τα άλλα αξιόλογη συμμετοχή του στον ρόλο του Γιάγκου.  Στη θέση του κλήθηκε ο Γιώργος Φούντας ο οποίος κάλυψε το κενό στις σκηνές ιδιαίτερα των συναντήσεων του Γιάγκου με την Λουίζα, παίζοντας "πλάτη". Η τραγικότητα του περιστατικού, που ήρθε να επιτείνει το ήδη τραγικό θέμα της ταινίας, έχει αποτυπωθεί με σχετική αφιέρωση στους τίτλους της. 
Φιλμογραφία
Πικρό ψωμί (1951) [ Γιάγκος]
Π   Χ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

Νίκος Παντελίδης 
Κύπριος ηθοποιός,σκηνοθέτης και ιδρυτής θιάσων Θεωρείται πατέρας του σύγχρονου Κυπριακού θεάτρου. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου της οποίας ήταν και πρώτος πρόεδρος. Απεβίωσε το 1984.
Φιλμογραφία
Πικρό ψωμί (1951)    [Άρχοντας] 
Τα χασσαμπούλια της Κύπρου (1974)
Π  Χ

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΣΟΦΙΑ ΑΡΣΕΝΗ - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Σοφία Αρσένη - Βασιλειάδου 
Γεννήθηκε το 1915. Εμφανίστηκε ως ηθοποιός σχετικά αργά, δεν είναι γνωστή η δραστηριότητά της πριν τον πόλεμο. Μεταπολεμικά εμφανίστηκε με θίασο νέων στο θέατρο "Βέρα" της λεωφ. Αλεξάνδρας. Συμμετείχε επίσης και με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη).
Φιλμογραφία
Πικρό ψωμί (1951)   [κυρα-Καλλιόπη]
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Ο γρουσούζης (1952)  [Φροσάρα]
Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)   [κυρα-Πελαγία, σπιτονοικοκυρά]
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)   [στη μπουγάδα] 
Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1955)   [θυρωρίνα]
Π  Χ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΙΟΥΤΗ

Μαρίνα Μπιούτη
Φιλμογραφία
Να παιδί να μάλαμα! (1951)
Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952)   [Μίτση]
Το ατελιέ της μαντάμ Ρόζας (1962)
Π   Χ


Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

ΑΛΚΗΣ ΠΑΠΑΣ

Άλκης Παπάς
Ο Άλκης Παπάς (αναγράφεται λανθασμένα και ως Παππάς) γεννήθηκε το 1922 και σπούδασε στη σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο παίζοντας σε έργα Σαίξπηρ αλλά και νεοελλήνων συγγραφέων. Ο ίδιος ανέπτυξε στη συνέχεια συγγραφική και σκηνοθετική δραστηριότητα, εγκαταλείποντας τη θεατρική σκηνή, εμφανιζόμενος ως ηθοποιός μόνο σε μερικές κινηματογραφικές ταινίες.  Διασκεύασε επίσης πολλά έργα για το θέατρο αρχίζοντας με την 'Ερωφίλη" του Γ. Χορτάτζη. Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με το Β' Πρόγραμμα του ΕΙΡ γράφοντας θεατρικά σκετς.
Έγραψε σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες ή βιντεοταινίες καθώς και για τις ραδιοφωνικές θεατρικές εκπομπές:
-    "Η ταβέρνα του Σωκράτη" (ΥΕΝΕΔ 1976) και
-    "Το Λιζάκι" (ΕΡΤ 1987)
Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ίδρυσε και λειτούργησε μια διαφημιστική εταιρεία. Οι αδελφοί του Κρινιώ και Γιώργος Παπάς ήταν επίσης ηθοποιοί, ενώ σύζυγός του υπήρξε η διακεκριμένη ηθοποιός Ειρήνη Παπά.
Φιλμογραφία
Ως ηθοποιός
Πικρό ψωμί (1951)   [Αντώνης ]
Ριρίκα" (1951)
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος
Κινηματογραφικές
Ψιτ... κορίτσια! (1959)    Σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Η εφοπλιστίνα (1971)  Σεναριογράφος
Βιντεοταινίες
Τρεις άντρες στο κρεββάτι μου (1986) Σεναριογράφος
Της τύχης τα καμώματα (1986) Σεναριογράφος  
Σου χαρίζω τη γυναίκα μου (1986)  Σεναριογράφος     
Ο τσιφούτης (1986) Σεναριογράφος           
Η ταβέρνα του Σωκράτη (1987)  Σεναριογράφος   
Π  Χ

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

ΠΙΕΡΟ ΛΟΒΑΤΙ (PIERRO LOVATI)

Πιέρο Λοβάτι (Pierro Lovati)
Ο Pierro Lovati ήταν λοχίας στα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Έκανε καριέρα κυρίως ως τραγουδιστής σε κέντρα όπως το "Πλακιώτικο Σαλόνι" στην Πλάκα και σύμφωνα με τον Φώτη Πολυμέρη ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις Αθηναίες. Στην ταινία "Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο" (1962) ερμηνεύει το τραγούδι "Santa Lucia Fontana"
Φιλμογραφία
Προ παντός ψυχραιμία (1951)  [πελάτης ζαχαροπλαστείου] 
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)[τραγουδιστής]
Π  Χ

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Κώστας Οικονομόπουλος 
Γεννήθηκε το 1899 και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1909. Συνεργαστηκε αργότερα με την "Ελεύθερη Σκηνή" των Μαρίκας Κοτοπούλη-Μήτσου Μυράτ-Σπύρου Μελά και με θίασο της Κας Κατερίνας (Ανδρεάδη). Μεταπολεμικά εγκατέλειψε τις εμφανίσεις και έγινε υποβολέας.
Φιλμογραφία
Προ παντός ψυχραιμία (1951)    [σερβιτόρος]
Π  Χ

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

ΤΑΚΗΣ ΦΛΟΚΑΣ

Τάκης Φλόκας
Ο Τάκης Φλόκας (Φραγκονικολόπουλος) γεννήθηκε το 1912. Εμφανίστηκε στη σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Συνεργάστηκε με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη).
Φιλμογραφία
Ο Μίκης και ο Φίκης / Προ παντός ψυχραιμία (1951)  [τρελλός "γραμματέας" στο νοσοκομείο]
Π  Χ

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

ΜΟΣΧΑ (ΜΟΣΧΑΝΘΗ) ΠΑΝΤΑΖΗ

Μόσχα (Μοσχάνθη) Πανταζή
Φιλμογραφία
Ο Μίκης και ο Φίκης / Προ παντός ψυχραιμία (1951) 
[Κατερίνα] 
Ανοιχτή θάλασσα (1954)   [Ασημή]
Π  Χ

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΑΡΑΚΗ

Μαρία Μαζαράκη
Φιλμογραφία
Προ παντός ψυχραιμία (1951)   [χορεύτρια στο βαριετέ]
Κατέστρεψα μια νύχτα την ζωή μου (1951)
Ωρκίστηκα εκδίκιση (1952)
Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)   [Μαίρη] 
Όνειρα κοριτσιών (1953)   
Π  Χ

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΥ

Γιώργος Δήμου
Ο Γιώργος Δήμου (ή Δήμος όπως είναι εγγεγραμένος στο Σ.Ε.Η.) γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Νεράιδα Αγράφων Ευρυτανίας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο θέατρο Κοτοπούλη το 1932. Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Λαϊκό Θέατρο του Βασίλη Ρώτα, του Χριστοφ.Νέζερ, της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Βασ. Αργυρόπουλου και το Άρμα Θέσπιδος. Στην κατοχή εμφανίστηκε αρχικά με το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βασίλη Ρώτα στο ιστορικό "Θέατρο του Βουνού" με το οποίο έδιναν παραστάσεις στις απελευθερωμένες ορεινές περιοχές. Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με τους ιδεολογικά συγγενικούς του θιάσους "Ενωμένοι καλλιτέχνες", Παΐζη-Σταρένιου-Βανδή, Αδαμάντιου Λεμού, Αργυρόπουλου-Καρούσου-Διαμαντόπουλου. Αργότερα συμμετείχε στο "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη όπου έπαιξε σε έργα Σαίξπηρ, Γ.Σταύρου κ.α. Το 1961 συνεργαζόμενος με την Μαρούλα Ρώτα ίδρυσε δικό του θίασο. που παρουσίασε πολύ αξιόλογη δουλειά στο παιδικό θέατρο.
Τηλεοπτικά εμφανίστηκε στις σειρές "Ο φωτογράφος του χωριού" (ΕΡΤ 1977) και "Το παιχνίδι" (ΕΡΤ 1979).
Ήταν ο πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Ελένης Ζαφειρίου.
Φιλμογραφία
Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
Μεγάλοι δρόμοι (1953)
3 δραπέται του φρενοκομείου (1954)
Γυναίκες δίχως άντρες (1954)
Πιάσαμε την καλή (1955)   [Βαγγέλης]
Σαρακατσάνισα (1959)
Ζήλεια (1963)  [γιατρός]
Ο τελευταίος πειρασμός (1964) [Μαραβίνης, πρόεδρος κόμματος]
Κατηγορουμένη απολογήσου (1968)
Το κλειστό παράθυρο (1977)
Π  Χ

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Μανώλης Βλαχάκης
Ερμήνευσε μικρούς ρόλους σε πολλές ταινίες. Γνώριζε όμως καλά τα κινηματογραφικά πράγματα, αφού παράλληλα άσκησε τα καθήκοντα του διευθυντή παραγωγής σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην ταινία "Κυριακάτικοι ήρωες" κοντά στον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Σκηνοθέτησε επίσης την ταινία "Ο άρχοντας του κάμπου" (1961)
Φιλμογραφία
Ως Διευθυντής παραγωγής
Μαύρη γη (1952)
Μπροστά στο θεό (1953)
Ξαναγύρισε αγάπη μου (1956)
Κυριακάτικοι ήρωες (1956)
Ως ηθοποιός
Μαρίνος Κοντάρας (1948)
Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)
Μπροστά στο θεό (1953)
Ο δράκος (1956)  [άλλος κρατούμενος στην αστυνομία]
Κυριακάτικοι ήρωες (1956) [χειρουργός ιατρός]
Θέλω να ζήσεις μανούλα (1957)
Το μυστικό της κατηγορουμένης (1958)
Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961) [ Θανασάρας (μάγειρας)]
Ο άρχοντας του κάμπου (1961)
Το ατελιέ της μαντάμ Ρόζας (1962)
Το κορίτσι του πόνου (1964)
Με λύγισε η φτώχεια (1965)
Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης (1966)
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει (1966)  [Στήβ]   
Κούνια που σε κούναγε (1966) [Μάρκος]
Αγάπησα μια άγνωστη (1970)
Φλογισμένη σάρκα (1971)
Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης (1972) [περιπτεράς]
Εμπόριο της αμαρτίας (1972)
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [λούστρος στο Ζάππειο] Π  Χ

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

ΝΑΝΑ ΔΟΥΚΑ

Νανά Δούκα 
Γεννήθηκε το 1907 στη Ζάκυνθο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το "Καλλιτεχνικό Θέατρο Αθηνών". Ακολούθησε η συμμετοχή της στον θίασο Μάριου και Ηούς Παλαιολόγου και τον Σπ. Πατρίκιο. Από το 1938 ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Βασίλη Αργυρόπουλο. Μεταπολεμικά εμφανίστηκε πάλι με τον Βασίλη Αργυρόπουλο σε έργα  κωμωδίας καθώς και με τον θίασο Κώστα και Παμφίλης Σαντοριναίου. Στη συνέχεια ασχολήθηκε περισσότερο με το μουσικό θέατρο όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Φιλμογραφία
Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
Άγγελος με χειροπέδες (1952)    [μητέρα της Δάφνης] 
Έτσι έσβυσε η ζωή μου (1952)    [ κυρία Δημάρχου]
Π  Χ