ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ http://www.musipedia.gr/ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, Roula Ekonomou ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ντίνος Δημόπουλος
Ο Ντίνος Δημόπουλος είναι από κορυφαίες μορφές του Ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Πάλαιρο της Άρτας το 1921 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιαν. Σαραντίδη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο του Αλ. Σακελλάριου "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" στο θέaτρο "Κοτοπούλη" το 1946. Μάλιστα στον ίδιο ρόλο έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο δυό χρόνια αργότερα στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου. Από το 1947 συνεργάζεται με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας και τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους Κ. Μουσούρη (1949), Β.Μανωλίδου - Γ.Παππά (1950). Επί δύο χρόνια μετά παίζει κλασσικό θέατρο και αρχαία τραγωδία με το Εθνικό. Παράλληλα συνεχίζει τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και ήδη από την δεύτερη ταινία του, "Θύελλα στο φάρο" (1950) έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακολουθεί συνεργασία του με το θέατρο Κοτοπούλη και το θέατρο Αθηνών και το 1954 επιστρέφει στο Εθνικό θέατρο όπου κατά τη διάρκεια της συνεργασία του ασχολήθηκε παράλληλα και ως βοηθός σκηνοθέτης, όπου διαφάνηκε το εξαιρετικό ταλέντο του.
Αυτό αποδείχτηκε καταλυτικό για την πορεία του επειδή πολύ σύντομα εγκαταλείπει τις εμφανίσεις και στρέφεται στην σκηνοθεσία. Πάνω από πενήντα θεατρικές παραστάσεις μιας σειράς μεγάλων θιάσων καθώς και επτά έργα που ανέβηκαν στο Εθνικό, φέρουν την σκηνοθετική υπογραφή του. Αξιόλογο είναι και το λογοτεχνικό έργο του με επτά θεατρικά έργα, ποιήματα και μυθιστορήματα, από τα οποία πολλά τιμήθηκαν από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και την Ακαδημία Αθηνών.
Η μεγάλη προσφορά όμως που τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό είναι η σκηνοθετική του δραστηριότητα στον κινηματογράφο. Ξεκίνησε το 1953 με την ταινία της Φίνος Φίλμ "Οι ουρανοί είναι δικοί μας" και συνέχισε βάζοντας τη σφραγίδα του σε περίπου 50 ταινίες, κατά κύριο λόγο της Φίνος Φιλμ, οι οποίες θεωρούνται και σήμερα από τις σημαντικότερες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου : "Χαρούμενο ξεκίνημα" (1954), "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" (1955), "Τζο ο τρομερός" (1955), "Το αμαξάκι" (1957), "Ο άνθρωπος του τραίνου" (1958), "Αστέρω" (1959), "Στουρνάρα 288" (1959), "Μανταλένα" (1960), "Λόλα" (1964), "Οι εχθροί" (1965), "Κατηγορώ τους ανθρώπους" (1966) κ.α, κ.α.
Οι ταινίες του "Κοινωνία ώρα μηδέν" (1966) και "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967) τιμήθηκαν με Κρατικά Βραβεία Σκηνοθεσίας και κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του "Πυρετός στην άσφαλτο" (1967). Τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού" (1994) που απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού.
Ο Ντίνος Δημόπουλος έκανε δύο γάμους, πρώτο με την ηθοποιό Βεατρίκη Δεληγιάννη και δεύτερο με την εκλεκτή πρωταγωνίστρια Φλωρέττα Ζάννα. Πέθανε στην Αθήνα το 2003 μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Φιλμογραφία  (ως ηθοποιός)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)     
Θύελλα στο φάρο (1950)   [Ανδρέας Μαρέντης]
Κατέστρεψα μια νύχτα την ζωή μου (1951)
Μεγάλοι δρόμοι (1953)    [Νίκος Γερασίμου]
Κατατρεγμένοι της μοίρας (1964)
Π Χ

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΑΔΩΡΟΣ

Γιώργος Αρμαδώρος
Φιλμογραφία
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Conflict of emotions / Αδιέξοδο (1970) [Γιώργος]
Σταυραετοί στα Μετέωρα (1970) [Γιαννίκας]
Ερωτομανείς (1971)
Μια γυναίκα φεύγει (1971)
Δουλικό αμέσου δράσεως (1972)
Ερωτικές στιγμές (1972)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Υβ!...Υβ!...Ο Μανωλιός παίζει μπάλα (1972)[παρουσιαστής κέντρου]
Σεξομανία (1974)
Ήταν άξιος (1982)
Ο καμικάζι τσαντάκιας (1982)
Το μαννεκέν (1986) [Αλέκος Φλαμάνδης]
Άμα δε σε θέλει   (2009)
Σειρές που έχει παίξει
...στο camping... 1989 ΕΤ1
Άγονη γραμμή 1983 ΕΡΤ2
Η Θέμις έχει νεύρα 1975 ΕΡΤ
Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία 1984 ΕΡΤ2
Η εκτέλεση 1993 ΑΝΤ1
Η λάμψη 1991 ΑΝΤ1
Καλημέρα ζωή 1993 ΑΝΤ1
Κεκλεισμένων των θυρών  (1972) ΕΙΡΤ
Λέσχη μυστηρίου 1976 ΕΡΤ
Μυρτώ 1991 ΕΤ1
Ο ταξιτζής: Το εμπόδιο 1979 ΥΕΝΕΔ
Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια   1976 ΕΡΤ
Πάρτο αλλιώς 2006 ΑΝΤ1
Χωρίς φόβο και πάθος 1976 ΕΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΣΗΣ

Γιάννης Βαρόσης
Φιλμογραφία
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)[Γιάννης]
Π Χ 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Σπύρος Λασκαρίδης 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου (πρόζα, επιθεώρηση, οπερέτα) και διακρίθηκε όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως ικανότατος χορευτής. Συνεργάστηκε με θιάσους όπως Δημ. Μυράτ, Ντ. Ηλιόπουλου, Νικ. Πλατή, Τ. Μηλιάδη, Κ. Ντιριντάουα, Κ. Μαυρέα Β. Αυλωνίτη - Ν. Σταυρίδη και ιδιαίτερα με τη Σοφία Βέμπο σε επιθεωρήσεις στο ομώνυμο θέατρο. Είχε πολύ επιτυχημένη πορεία στο Εθνικό θέατρο, στη Λυρική Σκηνή και αργότερα στο ΚΘΒΕ από το 1967 μέχρι το 1973 οπότε ξαναγύρισε στο ελεύθερο θέατρο.με τους θιάσους Δημ. Κωνσταντινίδη, Κάτιας Δανδουλάκη, το "Θέατρο Έρευνας" Δημ. Ποταμίτη κ.α. Εκτός από την ηθοποιία και τον χορό, είχε επίσης επίδοση στη ζωγραφική, αυτοδίδακτος αλλά με παρουσία σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επίσης συμμετείχε σε τηλεοπτικές θεατρικές παραγωγές. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 2006.
Φιλμογραφία
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)[Χατζημπουρέκης]
Στη ζούγκλα της Αθήνας (1982)
Ταξίδι στην πρωτεύουσα (1982)
Πάνω κάτω και πλαγίως (1992)
Σειρές που έχει παίξει
Baby style 1999  Alpha
Η μεγάλη αθηναϊκή επιθεώρηση 1999 ΝΕΤ
Η τύχη της Μαρούλας 1978 ΕΡΤ
Ιστορία γραμμένη με νότες 1983 ΕΡΤ
Κωνσταντίνου και Ελένης 1998 ΑΝΤ1
Λούνα Παρκ 1974 ΕΙΡΤ
Οι μεν και οι δεν 1993 ΑΝΤ1
Περίπλους 1975 ΥΕΝΕΔ
Πωλείται αγάπη 1992 ΕΤ1
Το τρίτο στεφάνι 1995 ΑΝΤ1
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr
Π Χ

ΕΥΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Εύα Χονδρου
Φιλμογραφία
Γυναίκες δίχως άντρες (1954)
Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960)
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)
Π Χ

Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΣΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σούλα Δημητρίου
Η Σούλα Δημητρίου ήταν από τα ταλέντα που αναδείχτηκαν μέσα από τη "Μάντρα" του Αττίκ. Γεννήθηκε το 1917 και μαθήτευσε κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Κατά την Κατοχή διέκοψε τις εμφανίσεις και έφυγε στο εξωτερικό. Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, Σπ. Μουσούρη, Μ. Κατράκη, Βιλ. Κύρου κ.α. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Βορ. Ελλάδος το 1961 όπου και παρέμεινε συνεργαζόμενη μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Ήταν αδελφή της Ρίτας Δημητρίου, της μόνης Ελληνίδας πρωταγωνίστριας που διέπρεψε μόνιμα στο αμερικανικό θέατρο. Απεβίωσε το 1988.
Φιλμογραφία
Ρωμέϊκη καρδιά (1953)
Έξυπνοι και κορόιδα (1963)[Μαίρη]
Η εκδίκηση του καβαλλάρη (1962)
Π Χ 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΑΤΡΟΥ

Λευτέρης Ιατρού
Φιλμογραφία
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)
Ο νόθος (1964)
Μονά ζυγά δικά μου (1979)
Τα παιδιά της πιάτσας (1979)
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr
Π Χ

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

Ελένη Κυπραίου
Η Ελένη Κυπραίου του Δημοσθένη είναι ηθοποιός, συγγραφέας και η πρώτη ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια. Σύζυγος του δημοσιογράφου Χρήστου Φιλιππίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1937. Δάσκαλός της, στη μουσική - πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Όμως αργότερα συνέχισε μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία. Σπούδασε επίσης στο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης καθώς επίσης και στις Δραματικές Σχολές των Ζιράρ και Σιμόν και στο Ωδείο δραματικής τέχνης στο Παρίσι.
Σε νεαρή ηλικία εμφανίζεται ως ζωγράφος με πρώτη έκθεσή της στην Αθήνα το 1954. Εργάσθηκε σε μεταφράσεις στο Παρίσι (1955-1957) καθώς και σε μεταφράσεις κινηματογραφικών έργων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και συνέχισε μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα στην Ελληνική ραδιοφωνία ΕΙΡ (1957-1966), στη τηλεόραση (1966-1972) και στο Εθνικό Θέατρο (1958-1966). Υπήρξε επίσης συνεργάτης της τότε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων).
Έχει γράψει πέντε τόμους της τηλεοπτικής εκπομπής "Τέχνη και Λόγος" καθώς και τα δοκίμια "Αντίδραση και παράκληση". Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Με το Εθνικό Θέατρο έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και εκπροσώπησε την Ελληνική Ραδιοφωνία στο Παρίσι το 1964 όπου και έλαβε στον εκεί διεθνή διαγωνισμό το Α' Βραβείο ραδιοφωνικής εκπομπής. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Είναι μόνιμος κάτοικος Παλαιού Ψυχικού (Αθήνα).
Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18.30 με τη φράση της: "Καλησπέρα σας, από σήμερα ..." εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή, του τότε ΕΙΡ, που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ.
Η Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη καλεσμένη στην εκπομπή Σε χρόνο TV της Μάριον Μιχελιδάκη το χειμώνα του 2005.
Φιλμογραφία
Ενώ σφύριζε το τρένο (1961) [Μάρθα]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΑΛΗΣ

Κώστας Πασαλής (Πασσαλής)
Φιλμογραφία
Ένα αγόρι... αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα (1971)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)[ασυρματιστής]
Μαντώ Μαυρογένους (1971)
Ο αγαθιάρης και η ατσίδα (1971) [ρεσεψιονίστ στο Λαγονήσι]
Ο Μανωλιός ξαναχτυπά (1971)
Ο φαφλατάς (1971)
Ο αντιφασίστας (1972)
Υβ! Υβ! (1972)
Έγκλημα στο Καβούρι (1974)
Ένα αγόρι... αλλοιώτικο απ' τ' άλλα (1971)    [Κος Θεοδωρόπουλος]
Σειρές που έχει παίξει
Who pays the ferryman? 1980 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΟ  www.retrodb.gr
Π Χ