ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ Νίκος Εμμανουήλ Αντωνού
ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟ facebook.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ


Κλέαρχος Καραγιώργης
Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το όνομά του ήταν Καραγεωργιάδης. Αναγράφεται και ως Κλέων. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη.
Φιλμογραφία
Γαμήλιες περιπέτειες (1959)[μαιευτήρας]
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)
Η σωφερίνα (1964)
Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους (1965)
Τρούμπα '67 (1967)
Εσχάτη προδοσία (1971)
Με φόβον και πάθος (1972)

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΙΣΤΗΣ

Ηλίας Κουρίστης
Φιλμογραφία
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)[στο πλοίο στη Κωνσταντινούπολη]
Η ψεύτρα (1963)[στο συμβούλιο με τον Παπαγιαννόπουλο]
Η σωφερίνα (1964)[γραμματέας δικαστηρίου]
Αχ! Αυτή η γυναίκα μου (1967)

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κώστας Παπαγεωργίου
Γεννήθηκε το 1902. Είχε μακρόχρονη θητεία στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη. Συλλέγοντας θεατρικά ντοκουμέντα, σχημάτισε πολύτιμο αρχείο για το ελληνικό θέατρο.
Φιλμογραφία
Δεσποινίς δικηγόρος (1933)
Το τραγούδι του χωρισμού (1939)
Μια ζωή ξαναρχίζει (1947)
Δυο κόσμοι (1949)
Μπροστά στο Θεό (1953)
Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της (1955)
Το νησί των γενναίων (1959)
Όταν το μίσος κυβερνά (1959)[πρόεδρος δικαστηρίου]
Κασσιανή (1960)
Το ματωμένο πέπλο (1960)
Έξω οι κλέφτες (1961)
Ο λουστράκος (1962)
Το μεγάλο μυστικό (1963)
Μια εβδομάδα στον παράδεισο (1964)

Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

ΦΩΦΩ ΛΟΥΚΑ

Φωφώ Λουκά
Γεννήθηκε το 1908 στο Αδρανύτιο Μικράς Ασίας. 
Μέλος του Σ.Ε.Η. από το 1925. Περιόδευε συχνά στο εξωτερικό με δικό της θίασο ή ως πρωταγωνίστρια άλλων θιάσων. Πέθανε το 1989.
Φιλμογραφία
Παπούτσι από τον τόπο σου (1946)
Ο άχρηστος της κοινωνίας (1956)
Λύγκος ο λεβέντης (1959)
Τα ντερβισόπαιδα (1960)
Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)
Ο πρίγκηπας της αγοράς (1972)
Το πιο γρήγορο μπουζούκι (1973)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi/

ΑΝΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Άννα Σταυρίδου
Γεννήθηκε το 1914.
Φιλμογραφία
Έρως και κύματα (1928)
Ηλέκτρα  (1961)
Τέρμα τα δίφραγκα (1962)[Επιβάτις λεωφορείου που δέν ήθελε νά πληρώσει εισιτήριο γιά τό παιδί πού συνόδευε]
Ένα κορίτσι για δύο (1963)
Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963)
Μερικοί το προτιμούν κρύο (1963)[πελάτισσα κέντρου διασκέδασης]
Διαζύγιο α-λα ελληνικά (1964)
Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους (1965)
Ιστορία μιας ζωής(1965)[κ.Σταυροπούλου]
Ησαΐα χόρευε (1966)
Κλεμένη αγάπη (1966)
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)[καλεσμένη]
Χαρτορίχτρα (1967)
Εκείνος κι εκείνη (1967)
Η ζηλιάρα (1968)
Ο πιο καλός ο μαθητής (1968)
Ο παλιάτσος (1968)
Συννεφιασμένοι ορίζοντες (1968) [Μαρία]

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

ΖΩΗ ΜΥΡΙΤΗ


Ζωή Μυριτη
Γεννήθηκε το 1930 (;;;;).
Και Ζωή Παπαδοπούλου ως γυναίκα του Αντώνη Παπαδόπουλου (1932-1983). Το 1981 (;;;;) απέκτησε μαζί του τη κόρη τους.
Φιλμογραφία
Ο θείος μου ο Ιπποκράτης (1972)
Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης (1972)[Ρίτα]
Ένας γαμπρός πολλά ελαφρύς (1972)

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ

Βασίλης Αφεντάκης 
Συνεργάστηκε κατά καιρούς με την «Ελληνική Οπερέτα» του Ι. Παπαϊωάννου. Το 1911 πήρε μέρος στην οπερέτα του Άισλερ «Έρως πριγκίπων» (με τον θιασάρχη και τους Γ. Δράμαλη, Σπ. Μηλιάδη, Ι. Πρινέα, κ.ά.). Το 1915, συνεργάστηκε με τον ίδιο θίασο (που λειτουργούσε τότε με την επωνυμία «Όπερα-Οπερέτα: Ένκελ, Παπαϊωάννου»). Με αυτόν το θίασο τραγούδησε στην «Πριγκίπισσα της Σάσωνος» του Σπ. Σαμάρα και στην «`Ασπρη Τρίχα» του Διον. Λαυράγκα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στο Θέατρο «Παπαϊωάννου», στις οπερέτες «Η νύφη του Συντάγματος», «Αγόρι ή Κορίτσι;» και «Οι θεατρίνοι». Την εποχή εκείνη στον Θίασο Οπερέτας μετείχαν και οι: Μελπομένη Κολ(λ)υβά, Σπύρος Μηλιάδης, Ουρανία Καζούρη, Μιχαήλ Κοφινιώτης, κ.ά. Αργότερα ο Βασίλειος Αφεντάκης έπαιξε και στον ελλ. κινηματογράφο («Δολάρια και όνειρα» του Ίωνα Νταϊφά, 1955, κ.λπ.). Πέθανε το 1964. 
Φιλμογραφία
Μαρία Πενταγιώτισσα (1927)
Οι απάχηδες των Αθηνών (1930)
Ο μάγος της Αθήνας (1931)
Νύχτα χωρίς ξημέρωμα (1939)
Ο μεθύστακας (1949)
Ζαϊρα (1952)
Μπροστά στο Θεό (1953) [π. Αρκάδιος]
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)
Δολάρια και όνειρα (1956)

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΗΣ


Χριστόφορος Μπουμπούκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ξιφασκία στο Τμήμα Ξιφασκίας Αθηναϊκής Λέσχης. Εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού και αφοσιώθηκε στην οπλομαχητική, όπου διέπρεψε. Από το 1950 δίδασκε το μάθημα της ξιφασκίας στις δραματικές σχολές Κωστή Μιχαηλίδη, Γρηγόρη Βαφιά, Ωδείου Αθηνών, Εθνικού Θεάτρου, Σπύρου Ευαγγελάτου, Βεάκη και Γ. Κιμούλη. Από το 1955 σκηνοθέτησε πολυάριθμες σκηνές οπλομαχίας σε διάφορους θιάσους, στην κινηματογραφική ταινία Κασσιανή και στην ελληνική σειρά Και εύθυμη και χήρα. 
Φιλμογραφία
Είμαι αθώος (1960)
Το βλακόμουτρο (1965)
Με πότισες φαρμάκι (1965)
Μιας πεντάρας νιάτα (1967) 
Ο αχόρταγος (1967)
Η κόμισσα της φάμπρικας (1969)

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Αντώνης Ξενάκης
Ο Αντώνης Ξενάκης (1926-7 Φεβρουαρίου 1979) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Φοίτησε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Δ. Ροντήρη. Το 1946 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τον Θίασο των Ηνωμένων Καλλιτεχνών, ενώ το 1948 συμμετείχε στο θίασο του Αδαμάντιου Λεμού. Κατά τα έτη 1948-1950 υπήρξε επικεφαλής του Στρατιωτικού Θιάσου, οπότε και παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, το "Σημάδι του σταυρού" του Ο'Νηλ και άλλα έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Το 1950-51 εργάζεται ως ηθοποιός στον θίασο της κυρίας Κατερίνας, ενώ το 1952-53 στον Θίασο Β. Διαμαντόπουλου. Από το 1955 ως το 1957 συνεργάζεται με τους θιάσους Ν. Σκιδά, Β.Λογοθετίδη, Ελ. Χατζηαργύρη και με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο. Από το 1958, ήταν μόνιμο μέλος του Πειραϊκού Θεάτρου και από τα ιδρυτικά του στελέχη. Έλαβε μέρος επανειλλημένως στα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών και περιόδευσε στην Ευρώπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, Σοβιετική Ένωση και Ασία. Διετέλεσε βοηθός του σκηνοθέτη και δάσκαλου Δημήτρη Ροντήρη και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε πλήθος διεθνών Φεστιβάλ καθώς και στο μορφωτικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδος του Μεξικού. Έχει λάβει το μετάλλιο του 2ου Φεστιβάλ μουσικής και δράματος του Ισραήλ, πλήθος διακρίσεων, ενώ ο χορός του Πειραϊκού Θεάτρου κάτω από τη διδασκαλία του στην "Ορέστεια" του Αισχύλου πήρε το 1ο βραβείο (χρυσό μετάλλιο) στο παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αργεντινή.
Το 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τον Οργανισμό Αττικού Θεάτρου, δίνοντας παραστάσεις με την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλέους το 1970, με σκοπό την διάδοση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Προς τον σκοπό αυτό η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δι'εγκυκλίου διαταγής του Γενικού Γραμματέα Κωνσταντίνου Ασλανίδη του παρεχώρησε δωρεάν όλα τα στάδια και γυμναστήρια της χώρας, όπου έδωσε πάνω από 200 παραστάσεις σε 36 πόλεις.
Ως σκηνοθέτης ανέβασε την "Αντιγόνη" του Σοφοκλέους, το "Σημάδι του Σταυρού" του Ο'Νιλ, το "Κόκκινο Πουκάμισο" του Σπ. Μελά, τα "Δάκρυα στη θάλασσα" του Μπίστη, τη "Στέλλα Βιολάντη" του Ξενόπουλου, την "Ιφιγένεια εν Ταύροις", την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή και το 1971 σκηνοθέτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι το "Παιχνίδι" του Σάμιουελ Μπέκετ. Σκηνοθέτησε το έργο "Υπάρχει δικαιοσύνη" (Τζόαν Ντάνβερς) το οποίο θεωρούσε ως ένα από τα καλλίτερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Επίσης ήταν καθηγητής της Δραματικής Σχολής <<Θεατρικό Εργαστήρι>> Αθηνών.
Έχει παίξει πολλά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου μεταξύ των οποίων: "Εκατομμυριούχοι της Νάπολης, "Θάψτε τους νεκρούς" του Ίρβινγκ Σόου, "Ήταν όλοι τους παιδιά μου" του Άρθουρ Μίλερ, "Σιωπηλή τραγωδία", "Ατμόπλοιον" κλπ.
Από το κλασικό ρεπερτόριο: "Μάγδα" του Αούντερ Αν, "Λουίζα Μίλερ" του Σίλλερ στον ρόλο του Φερδινάρδου, "Οθέλλος" του Σαίξπηρ, "Οι γάμοι του Φίγκαρο" του Μπομαρσαί, "Λοκαντιέρα" του Κάρλο Γκολντόνι, "Πέρσες" του Αισχύλου, "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, "Ευμενίδες" του Αισχύλου, "Μήδεια" του Ευριπίδου, "Ιππόλυτος" του Ευριπίδου, "Ιφιγένεια εν Αυλίδι". Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό, Ρίκα-Μαρία Γαλάνη-Βαρουσιάδου. 
Πέθανε το 1979, έπειτα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε ηλικία 52 ετών. Τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε τον είχαν αναγκάσει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Φιλμογραφία
Έρωτας... με δόσεις (1959)[Κώστας]
Ηλέκτρα   (1962)
Ερωτικές στιγμές (1972)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

ΕΡΣΗ ΔΟΞΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Έρση Δοξακοπούλου
Επίσης και ως Έλση και Έλλη. Βαπτίστηκε ''Ελάς''(με ένα λάμδα).
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1964.
Φιλμογραφία
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967)
Η κοροϊδάρα (1967)
Του χωρισμού το τρένο (1967)
Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης (1967)
Στον ίλιγγο της ζωής (1969)[ως Έλση]
Καλάβρυτα 1821 (1970)
Παύλος Μελάς (1974)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΗ

Δήμητρα Κατερινάκη
Φιλμογραφία
Οργή (1962)
Είναι σκληρός ο χωρισμός (1963)
Ζωή γεμάτη πόνο (1964) 
Μια βδομάδα στον Παράδεισο (19640
[Πηνελόπη]
Κάθε καημός και δάκρυ (1964) [κυρα-Λένη]
Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965)[στο τραπέζι της Βουγιουκλάκη]
Οι ένοχοι (1966)
Γαβριέλλα η αμαρτωλή της Αθήνας (1966)[Σοφία, μητέρα Λιάρου]ΩΣ ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΗ
Το χρήμα ήταν βρώμικο (1967)
Τζέιν Έυρ (1968)
Δραπέτες του Μπούλκες (1969)
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)[γιαγιά]
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970)
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971)

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

ΣΤΕΛΛΑ ΝΕΡΗ

Στέλλα Νέρη
Φιλμογραφία
Ο γυρισμός του στρατιώτη (1966)
Μείνε κοντά μου αγαπημένε (1968)
Η λυγερή (1968)
Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968)
Τζέιν Έυρ (1968)
Γιατί με πρόδωσες (1969)
Δάκρυα και διπλοπενιές (1969)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Ο αντάρτης του βάλτου (1969) [Βάρδα]
Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα (1970)
Τα αδέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση (1970)
Η περιπτερού (1970)
Θύμιος... ο δαιμόνιος ντετέκτιβ / Θύμιος εναντίον Τσίτσιου (1971)
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971)
Πουλημένες παρθένες (1972)
Το ξενοδοχείο των διεφθαρμένων (1972)
Αστερισμός της παρθένου (1973)
Οι εραστές του ονείρου (1974)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979) 

ΠΙΤΣΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Πίτσα Αντωνιάδου
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Από τους πρώτους ηθοποιούς του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου το 1971 (εργάστηκε έως το 1973). 
Φιλμογραφία
Εταιρία θαυμάτων (1962)
Αγάπες και καημοί (1967)
Η Γιαλλουρού (2000)

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Βασίλης Λιόγκαρης
Βασίλης Λιόγκαρης
Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα του πολέμου και της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1961. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Στο έργο του διακρίνει κανείς την πυκνότητα των γεγονότων και καταστάσεων, χωρίς φλυαρίες, με μια γραφή πλούσια σε περιγραφικότητα, λαμπερή, παρ' όλα αυτά άμεση, καθημερινή και προσιτή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών.
Φιλμογραφία
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967)
Το κορίτσι του λούνα παρκ (1968)
ΑΠΟ ΤΟ http://www.biblionet.gr/

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

Χριστόφορος Καζαντζίδης
Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1936. Σύζυγός του, η Σοφία Ολυμπίου (Άκρως οικογενειακόν).
Φιλμογραφία
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
Ο ήλιος του θανάτου (1978)


Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

ΠΟΠΗ ΜΕΓΓΟΥΛΑ


Πόπη Μέγγουλα
Μέγγουλα Αντιόπη (Πόπη) (1905-1964). Ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και της κωμωδίας, κόρη των ηθοποιών Νίκου Μέγγουλα-Σαπφούς Αλκαίου και μέλος του ΣΕΗ από το 1919. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με αρκετούς θιάσους οπερέτας (Π. Οικονόμου, «Οπερέτα Πρωτευούσης»-1939, Π. Οικονόμου-Λ. Σκορδούλη-Τ. Κάσση-1952, κ.λπ.) καθώς και με θιάσους επιθεώρησης. Μεγκρέλης Κων/νος. 
Φιλμογραφία
Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά (1926)
Ο έρως της Κοντσέτας σώζει τον Μιχαήλ (1926)
Ο γάμος της Κοντσέτας και του Μιχαήλ (1926)
Το όνειρο του Μιχαήλ (1926)
Το παιδί της πιάτσας (1961)[χήρα Ζούμπου] 
Το τεμπελόσκυλο (1963)[μητέρα Πολύδωρου]
Η μοδιστρούλα (1964)
Σε ποιον να πω τον πόνο μου (1964)