ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Γιώργος Γαβριηλίδης
Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους πιο γνωστούς δευταραγωνιστές της μεγάλης οθόνης. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908 και καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Ήταν γιος του ηθοποιού Περικλή Γαβριηλίδη και της ηθοποιού Αγγέλας Γαβριηλίδου. Σπούδασε υποκριτική στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε από μικρός να μετέχει σε έργα πρόζας.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Ψυχοπατέρας» και προς το τέλος της δεκαετίας του ‘30 άρχισε να μετέχει σε μουσικούς θιάσους και να παίζει σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Το 1947 έγινε συνθιασάρχης με τη Μαρίκα Κρεββατά και τη Μαρίκα Νέζερ και από το 1955 έως το 1957 με τη Μαρίκα Κρεββατά, τις αδελφές Καλουτά και τη Ρένα Ντορ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ριζική στροφή του προς τα έργα πρόζας.
Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά χρονολογείται από το 1936, όταν συμμετείχε μαζί με τον πατέρα του στην ελληνοτουρκική παραγωγή «Ο Κακός Δρόμος», σε σκηνοθεσία Μουχσίν Ερτουγρούλ και σενάριο Γρηγορίου Ξενόπουλου. Γνωστός έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και τη δεκαετία του ‘60, τη χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες του στις κωμωδίες της Φίνος Φίλμ «Μία Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968), στο ρόλο του ελληνοαμερικανού Τζον Πάρκερ και «Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα» (1966), στο ρόλο του κουφού γαμπρού που τον προξενεύουν στη Ρένα Βλαχοπούλου. Αν και δευτεραγωνιστής, ο Γιώργος Γαβριηλίδης κατάφερνε να κλέβει πάντα κάτι από τη λάμψη των πρωταγωνιστών και να κάνει αισθητή την παρουσία του με το πηγαίο και μεστό παίξιμό του. Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά (1910-1994), με την οποία έπαιξαν στον κινηματογράφο το ρόλο του ζευγαριού που τσακώνεται, στην ταινία «Η γυναίκα μου τρελάθηκε» (1966). Ο Γιώργος Γαβριηλίδης πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1982, σε ηλικία 74 χρονών.
Φιλμογραφία
Ο αισιόδοξος (1973)[Σαράντης Μιχαλακέας]
Πώς καταντήσαμε, Σωτήρη (1972)
Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες (1971) [Αλέξανδρος Σκούρης]
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) [Περικλής Πετρόπουλος]
Ο ακτύπητος χτυπήθηκε (1970)[Ηλίας Παπαμάρκου]
Μια τρελή, τρελή σαραντάρα (1970) [Τζώρτζης Χατζηθωμάς]
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1969) [κύριος Ευαγγελίου]
Τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι (1969)[Ιπποκράτης]
Ο γόης (1969)... ]Σπύρος Βελίρης, πατέρας δυο ανύπαντρων κοριτσιών]
Η κόμισσα της φάμπρικας (1969)[Ναύαρχος Παπαθανασίου]
Ο παραμυθάς (1969)[Κοσμάς Καραγιώργης]
Η Παριζιάνα (1969)[Κουλουνδρής]
Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη (1968)[Τζών Πάρκερ, Γιάννης Μπάρκας]
Οι Μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) [Θεόφιλος]
Ο πεθερόπληκτος (1968)
Ο ανακατωσούρας (1967) [διευθυντής εταιρίας πωλήσεως αυτοκινήτων]
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)[Μπίρδας]
Μιας πεντάρας νιάτα (1967) [Ανδρέας Αλαφούζος] 
Ο αδελφός μου ο τρελάρας (1966)[Άρης Φαρνέζης]
Φουσκοθαλασσιές (1966) [Mακρής]
Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966) [Σπύρος]
Ο φτωχός εκατομμυριούχος (1965)
Υπάρχει και φιλότιμο (1965) [Kώστας]
Κορίτσια για φίλημα (1965) [Πέτρος Ράμογλου]
Ο μετανάστης (1965)
Υιέ μου, υιέ μου (1965)[Μικές]
Τα δίδυμα (1964) [Πελοπίδας Χατζηφρύδης]
Ο εαυτούλης μου (1964)[Ιωακείμ Δανός]
Ένας βλάκας με πατέντα (1963)
Επτά ημέρες ψέματα (1963)[Τζων]
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)[πελάτης φωτογραφείου]
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Εταιρεία θαυμάτων (1962) [μίστερ Τζον]
Κατηγορούμενος ο έρως (1962)
Nόμος 4000 (1962)[καθηγητής γυμνασίου]
Όταν λείπει η γάτα (1962) [κύριος Ζέμπερης]
Λάθος στον έρωτα (1961)[Μενέλαος Λαμπρινός]
Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Ορέστης Κωνσταντινίδης]
Ένας Έλληνας στο Παρίσι (1959)
Στουρνάρα 288 (1959)[Θωμάς Ασημομύτης, μπακάλης] 
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) [Μαυρομάτης]
Ο άνθρωπος του τρένου (1958)[Ροδόπουλος]
Ένας ήρως με παντούφλες (1958) [κύριος Σταμούλης]
Ο λεφτάς (1958)[Χρύσανθος]
Δελησταύρου και υιός (1958) [Συνταγματάρχης Μαντζάρης]
Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)[Χαρίλαος]
Κακός δρόμος (1933)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: