ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΙΑ ΔΕΛΟΥΤΣΗ

Ρία Δελούτση
H Ρία Δελούτση (Ελευθερία Ντε Λούτζιο) είναι ηθοποιός του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Γεννήθηκε στο Άργος Αργολίδας στις 11 Φεβρουαρίου 1944 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Στο πρώτο έτος της ηλικίας της η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων - μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου - δίνει εξετάσεις σαν εξαιρετικό ταλέντο στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Ματωμένος γάμος και περνάει παμψηφεί .
Γράφεται στη σχολή θεάτρου και κινηματογράφου «Λυκούργου Σταυράκου» και σπουδάζει υποκριτική και Δραματολογία. Δάσκαλοί της: Γ. Θεοδοσιάδης, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλέργης, Στέφανος Ληναίος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Τζ. Καρούσος, Γιάννης Βογιατζής. Χορό-Κινησιολογία: Αλίκη Βέμπο. 
Το βάπτισμα της σκηνής το πήρε το 1960 μ' ένα μικρό ρόλο στο έργο "Νυφιάτικο τραγούδi" του Ν. Περγιάλη . Ήταν μια παράσταση της Δραματικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παρνασσός».
Το 1961 εκλέγεται Σταρ Ελλάς κι αναχωρεί για το Μαϊάμι των ΗΠΑ όπου 
συμμετέχει στο διαγωνισμό τη Μις Υφήλιος και κερδίζει τον τίτλο της «Μις Φιλία». Μετά τα διεθνή καλλιστεία, παρ' όλο που της γίνεται πρόταση να παραμείνει στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε ταινία του Xόλιγουντ, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τις σπουδές της.
Το 1962 τελειώνει το γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο) και συγχρόνως αποφοιτά απ’ τη δραματική σχολή. Δίνει εξετάσεις στην ανωτάτη κρα
τική επιτροπή του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και παίρνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ηθοποιού.
Το επαγγελματικό τη
ς ντεμπούτο στη σκηνή το κάνει το χειμώνα 1962-63 σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Ιορδάνη Μαρίνου» σε περιοδεία, στο έργο :"Η βροχή" του Σώμερσετ Μομ, στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον
Το καλοκαίρι του ’63 περιοδεύει και πάλι σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιώργου Λευτεριώτη» με έργα ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και το χειμώνα του ’63 -64 συνεχίζει σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιάννη Μαλλούχου» σε περιοδεία που ολοκληρώνεται με παραστάσεις στο θέατρο Μετάλλειον (Πάγκράτι) με μεγάλη επιτυχία
Το καλοκαίρι του ’64 συμμετέχει στο έργο των Ιμπροχώρη- Γ. Παπά « Η Ζωντοχήρα» , στο θέατρο «Αναλυτή» με το θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου. Ερμηνεύει ένα εντυπωσιακό ρόλο «σουμπρέτας» και παίρνει τις καλύτερες κριτικές απ τους αυστηρούς κριτές της εποχής 

Κατά την πορεία της θεατρικής της διαδρομής στο θέατρο πρόζας, και μετά από παρότρυνση της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου,μεταπηδά στην επιθεώρηση όπου και υπηρετεί με επιτυχία.
Παράλληλα με το θέατρο ασχολείται και με τον κινηματογράφο. Έχει γυρίσει τριάντα δύο ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Βαβυλωνία» ( κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθεσία Γ.Διζικιρίκη ) όπου πρωταγωνιστεί,-ερμηνεύοντας το ρόλο της Ιταλιάνας πριμαντόνα-, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. «Η Παριζιάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, «Ο γίγας της Κυψέλης» με τον Νίκο Ρίζο, « Το αφεντικό μου ήταν κορόϊδο » με τον Νίκο Σταυρίδη,Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου με το Σωτήρη Μουστάκα κ.ά. Πειραιάς ώρα 7:30 με το Λαυρέντη Διανέλο και την Κάκια Αναλυτή Ξενοδοχείο των παρανόμως κι άλλες. Εν συνεχεία λαμβάνει μ
έρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές καθώς και σε θεατρικά του ραδιοφώνου.
Έχει ερμηνεύσει έργα των : Ευριππίδη , Σώμερσετ Μόμ, Τσέχωφ, Τουργκένιεφ, Πρίσλεϋ , Αρμπούζοφ, Λόρενς, Κορρέ, Στίβενς, Ν. Τσιφόρο, Τ. Μωραϊτίνη, Άννινο, Δ. Ψαθά, Σ. Φωτιάδη, Τραϊφόρο, Βασιλειάδη, Σπυρόπουλου, Ασημακόπουλο κ.ά
Έχει παίξει με όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους της, όπως οι : Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Παντελής Ζερβός, Δημ. Παπαμιχαήλ, Αλέκος Λειβαδίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Στ. Παράβας, Κούλης Στολίγκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Κώστας Χατζηχρίστος, Θανάσης Βέγγος, Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ρένα Ντόρ, Άννα Καλουτά, Μαίρη Αρώνη, Σμάρω Στεφανίδου και όλους, γενικά, τους συναδέλφους της, φιρμάτους και μη
Το 1970, παράλληλα με το θέατρο, εμφανίζεται σε ρεβύ της κοσμικής ταβέρνας «Παλιά Αθήνα» με 
τους: Ρένα Βλάχοπούλου, Κλειώ Δενάδρου, Γιάννη Φλερύ- Λίντα Άλμα και ορχήστρα Λυκούργου Μαρκέα. (σε σατυρικό ντουέτο με τη Μάρω Γραυλιώτου)
Συμμετέχει, με επίκαιρα επιθεωρησιακά νούμερα, στα μοδάτα αναψυκτήρια της εποχής όπως: "Πεδίον Άρεως" του Γ. Οικονομίδη, "Άκρον", "Ερμής", "Βέρα", "Άλσος Φιλαδελφείας" , δίπλα στα φιρμάτα ονόματα του πενταγράμμου
Το 1982 ασχολείται επαγγελματικά και με το τραγούδι. Τραγουδά στις κοσμικές ταβέρνες « Πλακιώτικο Σαλόνι, Μοστρός, Κόπα καμπάνα, Φωλία, 
Κυκλάμινο , Γοργόνα, Ελαφοκυνηγός, Νέα Αθηναία κ.λ.π»
Κάνει ένα δίσκο με τίτλο: «Όταν χάνεται μια αγάπη» και παράλληλα δημιουργεί (μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους της) τη δισκογραφική εταιρία «Εμ - Πι - Ες - Ντι –Πι» η οποία δεν ευδοκιμεί και κλείνει.
Έχει τρα
γουδήσει μαζί με μεγάλα ονόματα όπως: Τζίμης Μακούλης, Κλειώ Δενάρδου, Μαίρη Λίντα, Άντζελα Ζήλεια, Σάκη Παπανικολάου, Χ. Λαμπράκη κ.ά.
Επίσης έχει περιόδευσε στην Κύπρο με το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου
, και στη Γερμανία με το μουσικό θίασο « Χαρούλας Λαμπράκη»
Το 1999, αποσύρεται από την ενεργό δράση, μετά από δική της επιλογή
Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Βαγγέλη Πλοιό απ' το 1970 {τους πάντρεψε ο συνάδελφος και φίλος τους Σταύρος Παράβας } κι έχουν ένα γιο, το Γιώργο, ηλεκτρονικός στο επάγγελμα. Τον Απρίλιο του 2007 ήρθε στον κόσμο κι ο 
Βαγγελάκης τζούνιορ, το πρώτο τους εγγόνι. Η 
μοίρα "κτύπησε" αυτό το ευτυχισμένο ζευγάρι με τον τραγικό θάνατο του γιου τους -38 ετών- που συνέβη το πρωί τις 21/06/2010, καθώς πήγαινε στη δουλειά -ηλεκτρονικός στην ΕΡΤ-με τη μηχανή του. Εκτός από τους δύστυχους γονείς άφησε πίσω του την τριαντάχρονη σύζυγό και τα δυο μωρά του.
Φιλμογραφία
Η κόμισσα της Κέρκυρας (1972) [Αλίντα Ρίτσι]
Το ξενοδοχείο των διεφθαρμένων (1972) [Σούζυ]
Βαβυλωνία (1970) [Ροζίνα]
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970) [Μαρίνα Χατζησκουριά]
24 ώρες ζωντοχήρα (1969)
Η παριζιάνα (1969) [Πόπη]
Ο θαυματοποιός (1969)
Παιδί μου, αγάπη μου (1969)
Το Αφεντικό μου ήταν Κορόιδο (1969)
Ξύπνα κορόιδο... (1969) [Λιάνα]
Αθήνα η Κλοπή της Οδού Σταδίου (1968) [Μαριάνα]
Ο γίγας της Κυψέλης (1969) [Κλάρα]
Ο μπούφος (1968) [Ντόρα]
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) [Λόλα]
Βίβα Ρένα (1967)
Η Χαρτορίχτρα (1967)
Πειραιάς, ώρα 7:30 (1967)
Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967) [Ντόρα]
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967) [φίλη Μπέτυς]
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967)
Ο μόδιστρος (1967)
Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) [γραμματέας τσιμεντοβιομηχανίας]
Φουσκοθαλασσιές (1966) [Αρτεμιάδου]
Ο νόθος (1964)ΩΣ ΡΙΑ ΔΕΛΕΤΣΗ
Ο άσωτος (1963)
Το παιδί του μεθύστακα (1961)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: