ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ


Θανάσης Βέγγος
Ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.
Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη Μαγική Πόλις και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.
Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση Ομόνοια πλατς πλουτς, δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.
Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960.
Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης.
Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Έως το 1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, οι οποίες πρόσφεραν άφθονο γέλιο με τον σουρεαλισμό τους και τις τρελές ατάκες του πρωταγωνιστή τους. Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.
Το 1971 η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί σε θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;. Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου. Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία Θανάση, πάρε το όπλο σου! του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.
Τη δεκαετία του '80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες. Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης εκφραστικότητας. Το 1995 συμμετείχε στην ταινία Το βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο Όλα είναι δρόμος του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία.
Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους κι έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 3 Μαίου του 2011.
Φιλμογραφία
Το πέταγμα του κύκνου (2010) [ο πατέρας του Σωκράτη]
Ψυχή βαθιά (2009) [ένας πατέρας]
Ένας άνθρωπος παντός καιρού (2004)
Η ιστορία της Λίλυ (2002) 

Το αίνιγμα (1998) [Λίνος / Θανάσης]
Όλα είναι δρόμος (1997) [Αντώνης]
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) [oδηγος ταξι]
Ζωή χαρισάμενη (1993) [Μάρκος]
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991) [Νικόλαος Γκούφας]
Made in Greece (1988)
Ο Θανάσης στη χώρα του "ΘΑ"... (1988) [Θανάσης Πήτας / Παρασκευούλα Πήτα]
Τρελλός και πάσης Ελλάδος (1983) [Θανάσης Κούκουρας]
Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982) [Θανάσης Χατζηθανάσης]
Το μεγάλο κανόνι (1981) [Θανάσης Απαλοχέρης / (γιος) Απαλοχέρης]
Βέγγος ο τρελλός καμικάζι (1980) [Θανάσης Τράμπας]
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [Θανάσης Μαγγάνας]
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979) [[7] Θανάσης]
Ο φαλακρός μαθητής (1979) [Θανάσης Χατζηαθανασόπουλος]
Από που πάνε για τη χαβούζα (1978) [Θανάσης Παπαθανάσης]
Βέγγος, ο υπέροχος (1978) [ο ίδιος]
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976) [Θανάσης]
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Θανάσης Δεληθανάσης]
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) [Θανάσης Ζεβεδαίος]
Ο τσαρλατάνος (1973) [Θανάσης / Αθανασία / (πατέρας) Λευτέρης] 

Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972) [Θανάσης]
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) [Θανάσης Χατζηφάπας]
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης (1971) [Θανάσης]
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971) [Θανάσης Καραθανάσης]
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970) [Θανάσης Χατζηκαραθανάσης]
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970) [Θανάσης Καραθανάσης]
Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969) [Θανάσης
Παπαγεωργακοπουλοκωνσταντινογιαννόπουλος]
Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ) (1969) [Θ.Β.]
Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968) [Θανάσης]
Ποιος Θανάσης!! (1968) [Θανάσης Τρίκορφος]
Τρελός παλαβός και Βέγγος (1968) [Θανάσης]
Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967) [Θου Βου (Αθανάσιος Βόμβας)]
Πάρε κόσμε (1967) [Αγαθοκλής]
Ευτυχώς... τρελάθηκα! (1966) [Μανώλης]
Ο παπατρέχας (1966) [Πολύδωρος Λαγός]
Είναι ένας... τρελός τρελός Βέγγος (1965) [Θανάσης Θανασάκης]
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964) [Θανάσης Κούτρας]
Θα σε κάνω βασίλισσα (1964) [Αντώνης Τσιλιβίκης (Αντώνης Μπεϊζάνης)]
Ο καταφερτζής (1964) [Κανέλλος Καραμπατσάς]
Οι φτωχοδιάβολοι (1964) [Φρίξος]
Ο πολύτεκνος (1964)
Τα δίδυμα (1964) [Σταμάτης / Μπούλης]
Σχολή για σοφερίνες / Ο Βέγγος σωφεράντζα (1964) [Μπάμπης]
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963) [Ιππόλυτος]
Ανήσυχα νιάτα (1963)
Ο τρελάρας (1963) [Ερρίκος Δελαπόρτας]
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) [Θανάσης Μπιρμπίλης]
Το τυχερό πανταλόνι (1963) [Θανάσης Φουκαράς]
Τύφλα νά' χει ο Μάρλον Μπράντο (1963) [Στέφανος Αυγερινός]
Αστροναύτες (1962) [Θανάσης] 

Οι υπερήφανοι (1962)
Βασιλιάς της γκάφας (1962) [Φρίξος]
Γαμπρός για κλάματα (1962)
Ευτυχώς τρελάθηκα (1962) [Μανώλης]
Η υπέροχη οπτασία (1962)
Δουλειές του ποδαριού (1962) [Μήτρος]
Η νύφη τό σκασε... (1962) [Χαρίλαος]
Μην είδατε τον Παναή; / Καταζητείται ο Βέγγος (1962) [Παναγής Παπαπαναγόπουλος]
Ο ατσίδας (1962) [Θρασύβουλας]
Το πιθάρι (1962) [Ανδρέας]
Ζήτω η τρέλα (1962) [Ρωμαίος]
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962) [Παναγής]
Βοήθεια... με παντρεύουνε! / Οικογένεια Παπαδόπουλου (1961) [Σπύρος]
Διαβόλου κάλτσα (1961) [Βαν Γκρέι]
Δουλέψτε για να φάτε / Χαραμοφάηδες (1961) [Αυγουστής]
Ζητείται ψεύτης (1961) [Βρασίδας]
Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Πασχάλης]
Η Λίζα και η άλλη (1961) [Πέτρος Βανδής]
Λάθος στον έρωτα (1961) [Θύμιος]
Διαμάντω (1961)
Ποιος θα κρίνει την κοινωνία (1961)
Χωρίς μητέρα (1961)
Μυρτιά (1961) [Γιάννος Φουρτούνας]
Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961) [Γρηγόρης Λαδιάς]
Χαμένα όνειρα (1961) [Βαγγέλης]
Ποτέ την Κυριακή (1960)
Για σένα την αγάπη μου (1960) [Μανέτας]
Ερωτικά παιχνίδια (1960) [ξενοδόχος]
Η αυγή του θριάμβου (1960) 

Μανταλένα (1960) [χωροφύλακας]
Μια του κλέφτη... (1960) [υπάλληλος καταστήματος παπουτσιών]
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα (1960) [Μήτρος]
Οι 900 της Μαρίνας (1960) [Παρτσακλής]
Πόθοι στα στάχυα (1960) [Μελέτης]
Τρεις κούκλες κι εγώ (1960) [ρεσεψιονίστ]
Τα ντερβισόπαιδα (1960) [Πολύδωρος]
Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960) [Σπύρος]
Το κλωτσοσκούφι (1960) [θυρωρός]
Το ραντεβού της Κυριακής (1960)
Τυφλός άγγελος (1960) [Κώτσος]
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) [παγοπώλης]
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ (1959) [Μπουζώτης]
Η μουσίτσα (1959) [Φοίβος]
Για το ψωμί και τον έρωτα (1959) [Θανάσης]
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ (1959) [Μπουζώτης]
Ένας Έλληνας στο Παρίσι (1959)
Καραγκιόζης ο αδικημένος της ζωής (1959) [Μελέτης Μελετόπουλος "Χασομέρης"]
Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Θωμάς]
Ο θείος από τον Καναδά (1959)
Ερωτικές ιστορίες (1959)
Το αγοροκόριτσο (1959) [σερβιτόρος] 

Οι δοσατζήδες (1959) [Θωμάς Καλαφάτης]
Διακοπές στην Αίγινα (1958)
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση (1958) [σύζυγος ετοιμόγεννης]
Κάθ' εμπόδιο για καλό (1958) [Γιάννης Παπαδόπουλος (νευρολόγος)]
Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) [Χαρίλαος]
Μόνο για μια Νύχτα (1958)[ο βοηθός του Σείριου]

Οι καβγατζήδες (1958)
Το εισπρακτοράκι (1958)
Το κορίτσι της αμαρτίας (1958) [Χρήστος]
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [σερβιτόρος]
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Θανάσης]
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) [Παπάλαρης]
Ο Θείος της Βιολέτας (1957) [ταξιτζής]
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [Μουτζουρίδης]
Τσαρούχι πιστόλι παπιγιόν (1957)
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Κυριακάτικοι ήρωες / Οι άσσοι του γηπέδου (1956) [ναύτης φίλαθλος]
Ο δράκος (1956) ["Σπαθής"]
Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) [χωροφύλακας]
Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955) [φίλος Πέτρου]
Μαγική πόλις (1954) [Θανάσης]

ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

1 σχόλιο:

YouFimo είπε...

Μπράβο!!Καλή ιδέα!!