ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΣΛΑΝΗΣ

Δημήτρης Μπισλάνης
Ο Δημήτρης Μπισλάνης ήταν ένας αξιόλογος καρατερίστας, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να προσφέρει όσα ήθελε και μπορούσε μέσα από την υποκριτική του δύναμη, αφού έφυγε πολύ νέος. Ωστόσο, πρόλαβε να μπει στο πάνθεον των «κακών χαρακτήρων» του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Γεννήθηκε το 1933 στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1961 στο έργο «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ, ενώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1963 στο μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Έκτοτε, ακολούθησε μια σημαντική κινηματογραφική καριέρα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, υποδυόμενος είτε τον κακό της ταινίας, είτε τον αρχηγό σπείρας, είτε τον Μανιάτη αδερφό που θέλει να προστατέψει την αδερφή του. Ο Δημήτρης Μπισλάνης είχε γόνιμη συνεργασία με τον Νίκο Ξανθόπουλο, με τον οποίο έπαιξαν μαζί σε 8 ταινίες. Συνολικά γύρισε πάνω από 75 ταινίες, εκ των οποίων 24 στη Φίνος Φιλμ. Ξεχώρισε, υποδυόμενος τον αρχισυντάκτη εφημερίδας στην κωμωδία «Η Βίλλα των Οργίων» (1964) και τον ανακριτή ασφαλείας στην ταινία «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» (1967).
Σημαντική ήταν και η θεατρική του παρουσία σε έργα του Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως στη «Βασίλισσα Αμαλία» με την Νόνικα Γαληνέα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ο Δημήτρης Μπισλάνης είχε έντονη τηλεοπτική παρουσία στα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την σειρά «Η Γειτονιά μας» το 1972.  Είχε φιλικές σχέσεις με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα με τον οποίο έπαιξε σε διάφορες ταινίες. Πέθανε πολύ νέος, την Πρωτομαγιά του 1977, στο νοσοκομείο του Βερολίνου στη Γερμανία, ύστερα από γάγγραινα που του είχαν κόψει το πόδι. Η κηδεία του έγινε από το Νεκροταφείο της Καλλιθέας με τραγικές φιγούρες τους γονείς του και τα 2 αδέρφια του. Την εξόδιο ακολουθία την έψαλε ο ίδιος ο αδερφός του, ο πάτερ Χαραλάμπος. Ο Μπισλάνης ήταν ένας άνθρωπος βαρύς αλλά γλυκός.
Φιλμογραφία
Μεταμορφώσεις (1975)
Έγκλημα στο Καβούρι (1974)
Οι κολασμένοι του σεξ (1974)
Η Μαρία της σιωπής (1973) [εισαγγελέας]
Ταγκό 2001 (1973)
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) [Στράτος Μουράτης]
Τον αράπη κι' αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς!.. (1973) [Βαγγέλης Βαγιάνης]
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972) [πρόεδρος δικαστηρίου]
Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972)
Οι εκβιασταί (1972)
Οι σατανάδες της νύχτας (1972)
Οι απάνθρωποι (1972) [αστυνομικός]
Ανήλικες αμαρτωλές (1972) [Ευφραίμ Μπιζάκοφ]
Τύψεις συνειδήσεως (1972)
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972) [Μανώλης]
Ο θείος μου ο Ιπποκράτης (1972) [Σωκράτης Καραγκιαούρης]
Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972)
28η Οκτωβρίου ώρα 5:30 (1971) [Λοχίας]
Ολοκαύτωμα (1971) [Λοχαγός von Gerbert]
Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)Καταναλωτική Κοινωνία (1971)

Η κόρη του ήλιου (1971)
Ο αήττητος (1971) [Σαράντης]
Η λεωφόρος του μίσους (1971) [Σωτήρης Καρίπης]
Μαντώ Μαυρογένους (1971) [καπετάνιος πλοίου]
Φλογισμένη σάρκα (1971) [Ζήκος]
Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
Δώστε τα χέρια (1971)
Ο Μανωλιός στην Ευρώπη (1971) [Αλέκος Αλεξίου]
Ο τρελοπενηντάρης (1971) [Παπαφράγκου]
Ο φαφλατάς (1971) [Βαγγέλης Τσάμικος]
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 (1971)
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [Θανάσης]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970) [καλεσμένος στη δεξίωση]
Η Μεσόγειος φλέγεται (1970) [κυβερνήτης]
Έμπαινε Μανωλιό (1970) [Μιχαλιός]
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970) [Σταμάτης Παναγάκος]
Δεν υπάρχουν λιποτάκτες (1970)
Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου (1970)
Ο προδότης πρέπει να πεθάνει (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [κομιτατζής Ασέμ]
Το παιδί της μαμάς (1970)
Στη μάχη της Κρήτης (1970) [Γερμανός αξιωματικός]
3 τρελοί για δέσιμο (1969) [καπετάν Μεμάς]
Αδούλωτη ράτσα (1969)
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969)
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [συγκρατούμενος Στέλιου]
Η κραυγή μιας αθώας (1969) [Ιάκωβος Καρασάββας]
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Κακός, ψυχρός και ανάποδος (1969) [Θόδωρος]
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) [μπράβος]
Ο γίγας της Κυψέλης (1969) [Μήτσος]
Όταν η πόλις πεθαίνει (1969) [Λιάσκος]
ΟΧΙ (1969) [Γερμανός διοικητής]
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969) [Γρηγόρης]
Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)
Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
Αγάπη και αίμα (1968) [Μήτσος]
Στα σύνορα της προδοσίας (1968)
Η λεωφόρος του μίσους (1968) [Σωτήρης Καρίπης]
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Μήτσος Βαλής]
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) [εργάτης ορυχείου]
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968) [Κώστας]

Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) [Θόδωρος Μιχαλάκος]
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967) [ανακριτής ασφαλείας]
Εκείνος κι εκείνη (1967)
Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
Η Στεφανία (1966)
Κοινωνία ώρα μηδέν (1966) [ιδιοκτήτης σπιτιού]
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) [Λεωνίδας]
Χαμένη Ευτυχία (1966)
Οι κυρίες της αυλής (1966) [αφεντικό νυχτερινού κέντρου]
Βρώμικη πόλις (1965)
Οι εχθροί (1965)
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) [μοίραρχος]
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) [πρωτοπαλίκαρο Ρήγα]
Η βίλα των οργίων (1964) [διευθυντής εφημερίδας]
Λόλα (1964) [Σαρρής]
Το δόλωμα (1964) [Παπαδημητρίου]
Αμόκ (1963)
Παγίδα (1962)
Μερικοί το προτιμούν κρύο... (1962) [Παύλος]
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ http://finosfilm.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: