ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ

Γιώργος Βελέντζας
Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, "Η απαγωγή του Σμαράγδως". Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας. Συμμετείχε σε 209 ταινίες. Πέθανε στις 20 Ιουλίου του 2015.
Φιλμογραφία
Η καρδιά του κτήνους (2005) [ιερέας γάμου]
Παίζει ο Θεός με το αλατοπίπερο... (2003) [παππούς]
Το αίνιγμα (1998) [δάσκαλος]
Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων (1997) [Ηλίας]
Τα παιδιά της πιάτσας (1979) [Αναστάσης]
Από που πάνε για τη χαβούζα (1978) [Μανώλης]

Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Χριστόφορος]
Ο τσαρλατάνος (1973) [αστυνόμος]
Έρωτας και προδοσία (1972)
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) [Λεούσης]

Η χαραυγή της νίκης (1971) [(σχης) Πετρίδης]
Ο κυρ' Γιώργης και οι τρέλλες του (1971) [Νικόλας]
Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971) [Τάσος]
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971) [αστυνομικός Ευάγγελος]

Ο μεγάλος ένοχος (1970)[εισαγγελέας δικαστηρίου]
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [Μικές]
Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ' άλλα (1970) [Δημήτρης]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970) [Μηνάς]
Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970)
Η Μεσόγειος φλέγεται (1970)
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970) [Γεράσιμος Πανουργιάς]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) ["γιατρός"]
Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969) [Σωτήρης]
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [δεσμοφύλακας]
Η κραυγή μιας αθώας (1969) [Διονύσιος Παλαιολόγος]
Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) [σχης]
Η σφραγίδα του Θεού (1969) [αστυνόμος]
Ο πρόσφυγας (1969) [εισαγγελέας]
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969) [Μουσταφά]
Φτωχογειτονιά αγάπη
μου (1969) [Σταμάτης]
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Γιώργης Δαμίγος]
Ξεριζωμένη γενηά (1968) [αξιωματικός]
Ο μαχαραγιάς (1968) [αστυνόμος]
Ο πεθερόπληκτος (1968) [πρόεδρος δικαστηρίου]

Ποιος Θανάσης! (1968) [Παντελής]
Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) [εκφωνητής Ρ/Σ]
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
Αντίο για πάντα (1967) [Τέλης]
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) [Μίλτος Γεραλής]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967)
Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967) [Ανέστης]
Δοκιμασία (1966) [Ελευθερίου]
Ευτυχώς... τρελάθηκα! (1966) [χωροφύλακας]
Θέλω να ζήσω
στον ήλιο (1966) [αστυνόμος Γκότσης]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Σκλάβοι της μοίρας (1966) [αστυνόμος]
Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή (1966)
Καρδιά μου πάψε να πονάς (1965) [Θανάσης Βασιλείου]
Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) [Σταύρος]
Ο ουρανοκατέβατος (1965) [αστυνομικός]
Περιφρόνα με γλυκειά μου (1965) [Γιώργης]
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
Το φυλαχτό της μάνας (1965)
Αδικημένη (1964)

Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964) [Βαγγέλης]
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964) [αστυνομικός]
Η σωφερίνα (1964) [φωτογράφος]
Κάτι να καίει (1964) [ρεσεψιονίστ]
Ο παράς και ο φουκαράς (1964) [Θανάσης]

Οι κληρονόμοι (1964) [πελάτης κουρείου] 

Πόνεσα πολύ για σένα (1964) [Ανέστης Μάρτζικας]
Τρία κορίτσια από την Αμέρικα (1964) [γκαρσόνι]
Αγάπησα και πόνεσα (1963) [Μενέλαος]
Έτσι ήταν η ζωή μου (1963) [Χρήστος Ασήκογλου]
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) [Κώτσος]
Ο κύριος πτέραρχος (1963) [Αρίστος]
Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963) [Πανάγος]
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
Πληγωμένες καρδιές (1963) [γιατρός]
Της κακομοίρας (1963) [Μήτσος]
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)
Δουλειές του ποδαριού (1962)
Εταιρία θαυμάτων (1962) [αστυφύλακας]
Κορόιδο γαμπρέ (1962) [ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου καταστήματος]
Ο ταξιτζής (1962) [Κοσμάς]
Αλλοίμονο στους νέους (1961) [γιατρός]
Έξω οι κλέφτες (1961) [πλανόδιος οπωροπώλης]
Χαμένα όνειρα (1961) [ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960)
Κασσιανή (1960)

Το αγρίμι (1960)[γιατρός]
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [γιατρός]
Τυφλός άγγελος (1960)

Χριστίνα (1960) [αστυνομικός]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [χωροφύλακας δικαστηρίου]

Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) [Μήτρος]

Μόνο για μια νύχτα (1958)[τσιλιαδόρος στη διάρρηξη του κοσμηματοπωλείου]
Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958) [ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου]

Τα αρραβωνιάσματα (1950)[φίλος του Δημητρού]
Οχυρό 27 (1948)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: