ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Ορέστης Μακρής
Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1898 στη Χαλκίδα. Άρχισε την καριέρα του το 1925 σαν τενόρος της ελληνικής οπερέτας, από την οποία μεταπήδησε στην επιθεώρηση το 1932.
Διαθέτοντας μια θαυμάσια φωνή, έπλασε τον τύπο του μπεκρή, που στα νούμερά του κατέληγε να τραγουδάει καντάδες. Τον ίδιο χαρακτήρα ενσάρκωσε και στον κινηματογράφο το 1950, στην ταινία «Ο Μεθύστακας» του Γιώργου Τζαβέλλα.
Στις περίπου σαράντα ταινίες που συμμετείχε κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 εμφανίστηκε ως συντηρητικός πατέρας, φιλάργυρος γρουσούζης και «ανάποδος» γέροντας, που όμως στο βάθος είναι αγαθός και ευαίσθητος και βρίσκει το προσωπείο του απρόσιτου ως άμυνα για να επιβιώσει.
Χαρακτηριστικές είναι οι ταινίες «Ο γρουσούζης» (1952), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Το αμαξάκι» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλλήκαρα» (1960).
Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1975, στην Αθήνα.
Φιλμογραφία
Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα (1968)
Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός (1967) [Σταμάτης Βαγενάς]

Ο πόνος του μπεκρή (1966) [Θάνος Λογοθέτης]
Με πόνο και με δάκρυα (1965) [Βασίλης Καψομίχαλος]
Οι καταφρονεμένοι (1965) [Σταμάτης]
Αδικημένη (1964) [Νικόλας Ανδρέου]
Κάθε καημός και δάκρυ (1964)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) [Σπύρος]
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) [Αριστείδης Δελαπόρτας]
Πόνεσα πολύ για σένα (1964) [Χαρίδημος]
Όλα, και τη ζωή μου ακόμα (1963)
Τα παλιόπαιδα (1963)
Το μεροκάματο του πόνου (1963) [Βαγγέλης]
Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962) [Θωμάς Ζαρλάτης]
Βοήθεια... με παντρεύουνε! / Οικογένεια Παπαδόπουλου (1961) [Νίκος Καρύδογλου]
Έξω οι κλέφτες (1961) [Τιμολέων Αδάμαντας]
Ο καλός μας άγγελος (1961) [Διαμαντής Ναρλής]
Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960) [Νίκος Καρύδογλου]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλίκαρα (1960) [Καίσαρ Αλεξάνδρου, στρατιωτικός]
Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1960) [(παππούς)]
Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959) [Βρασίδας Μωράλης]

Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) [Γκίκας]
Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 (1959) [Μπάμπης]
Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Λυκούργος Β. Μπέκος]
Μια λατέρνα μια ζωή (1958) [Κοσμάς]
Το νησί της σιωπής (1958) [Μανώλης]
Η θεία από το Σικάγο (1957) [Χαρίλαος Μπάρδας]
Της νύχτας τα καμώματα (1957) [Σωτήρης]
Το αμαξάκι (1957) [Ανέστης]
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955) [Βασίλης Μαυρίδης]
Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955) [Παύλος Βασιλείου]
Το φιντανάκι (1955)
Το κορίτσι της γειτονιάς (1954) [Στάμος]
Ο γρουσούζης (1952) [Αγαθοκλής]
Ο μεθύστακας (1950) [Χαράλαμπος]
Ο μάγος της Αθήνας (1931)

ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: