ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΛΑΣ

Πάρλας Χρήστος
Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Διακρινόταν για την εκπληκτική φωνή του, που τον έκανε να ξεχωρίζει στον θεατρικό χώρο.
Ο Χρήστος Πάρλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα στη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη και είχε δασκάλους, μεταξύ άλλων, τους Βόκοβιτς, Φιλιππίδη, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμό.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957, στο έργο του Ζιροντού Τεσσά, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, και πολύ σύντομα αναδείχθηκε ως ηθοποιός κύριων και πρωταγωνιστικών ρόλων. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1962, έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, με τις ταινίες Δέκα Μέρες στο Παρίσι και Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος.
Ακολούθησαν πολλές άλλες ταινίες και συνεργασίες με πολλούς θιάσους, ενώ την περίοδο '65-'66 υπήρξε συνθιασάρχης, με τους Φιλιππίδη, Σκιαδά, Παπαγιάννη, στο Θέατρο Θυμέλη, στη Θεσσαλονίκη. Τη δεκαετία του '70 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου ερμήνευσε πρώτους ρόλους σε έργα του αρχαίου δράματος, όπως στον Φιλοκτήτη, αλλά και ρόλους από το κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο, με ερμηνείες που συζητήθηκαν. Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως τον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέξη Σολομό, τον Κωστή Μιχαηλίδη κ.ά.
Η φιλμογραφία του υπήρξε πολύ πλούσια. Από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε, ξεχωρίζουν: Δέκα μέρες στο Παρίσι, Η μικρή ζητιάνα, Η βίλα των οργίων, Ο ουρανοκατέβατος, Φτωχό μου σπουργιτάκι, Ο αλήτης και ο μπάτσος, Κοντά σου γνώρισα την αγάπη, Τρικυμία μιας καρδιάς, Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν, Πλήγωσες την αγάπη μου, Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Η πρώτη αγάπη, Στη σκιά μιας άλλης κ.ά.
Αλλά και στη μικρή οθόνη είχε μεγάλη δραστηριότητα. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την πολύκροτη τηλεοπτική σειρά Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε πρωταγωνιστήσει ακόμα στις τηλεοπτικές σειρές Αμαρτίαι γονέων, Η κραυγή των λύκων, Καταδίωξη, Κληρονόμοι, Μαντώ Μαυρογένους, Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα, Οι μεγιστάνες κ.ά.
Ο Χρήστος Πάρλας απέσπασε το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Παναμά το 1968 για την ταινία 11.43, Αντίο. Θείος του υπήρξε ο τενόρος και παλιός ηθοποιός της οπερέτας Τάσος Πάρλας. Είχε παντρευτεί δύο φορές, με τις ηθοποιούς Νανά Σκιαδά και Λία Μανουσακη.
Πέθανε, σε ηλικία 76 ετών, στις 3 Απριλίου του 2012.
Φιλμογραφία
Ο αλήτης και ο μπάτσος (1989)
Η διαδικασία (1976)
Κοντά σου γνώρισα την αγάπη (1969) [Τάσος Βείνογλου]
Τρικυμία μιας καρδιάς (1969) [Αλέκος Αναστασιάδης]
Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε (1968) [Τέλης Δονάτος]
Βυζαντινή ραψωδία (1968)
Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968)
Νόμος της ζωής (1967)
Το κορίτσι της οργής (1967) [Κοσμάς]
Ψωμί για έναν δραπέτη (1967)
Μην αδικήσεις ορφανή (1966)
Πλήγωσες την αγάπη μου (1966) [Κώστας]

Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) [Ντίνος Βαρνέζης]
Είναι βαρύς ο πόνος μου (1965) [Δημήτρης]
Ο ουρανοκατέβατος (1965) [Μίμης]
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965) [Γιάννης (Τζόνι) Τερζής]
Η βίλα των οργίων (1964) [Γιώργος]
Η πρώτη αγάπη (1964)
Στη σκιά μιας άλλης (1964)
Αστέρια στο βούρκο (1963)
Η μικρή ζητιάνα (1963)
Τα παλιόπαιδα (1963) [Χρήστος]
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Τζόνι]
Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος! (1962) [Νότης]

ΑΠΟ ΤΟ http://www.sansimera.gr/

3 σχόλια:

altrouistestoumpas είπε...

...και απεβίωσε δυστυχώς σημερα 3 Απριλίου 2012.

Ανώνυμος είπε...

Η δευτερη συζυγος του ηταν η επισης ηθοποιος Λια Μανουσακη και ειχαν δυο κορες.

ΜΑΡΙΑ ΦΛΑΓΚΑΚΗ είπε...

Καταπληκτικος ηθοποιος με υπεροχη φωνη ,ιδιαιτερη , μας λυπει πολυ!!!!!!!