ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ http://www.musipedia.gr/ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, Roula Ekonomou ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΙΡΗ ΜΕΤΑΞΑ

Μαίρη Μεταξά
Η Μαίρη Μεταξά υπήρξε σπουδαία ηθοποιός, αν και δεν ήταν πάρα πολύ γνωστή. Γεννήθηκε το 1912 στην Ανατολική Ρωμυλία και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 1987. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι που ερμήνευσε στον ελληνικό κινηματογράφο ως Κωνσταντινουπολίτισσα - και τις περισσότερες φορές υπερπροστατευτική - μητέρα του Κώστα Βουτσά. Μάλιστα, ο Κώστας Βουτσάς ήταν αυτός που ήταν κοντά της όταν η Μαίρη Μεταξά έφευγε απ' τη ζωή. Σημαντική εμφάνιση είχε στην ταινία 20 γυναίκες κι εγώ.
Πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1958 στην ταινία ΄΄Η κυρά μας η μαμή΄΄στο ρόλο μίας απελπισμένης χωριάτισσας μητέρας που έχει φέρει το μωρό της να το κάνει καλά η 
μαμή-Γεωργία Βασιλειάδου. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1980 στην ταινία ΄΄Ο Κώτσος στην ΕΟΚ΄΄στο ρόλο της κυρίας Ευρωπαΐδου. Εμφανίστηκε και στο θρυλικό σήριαλ ΄΄Η γειτονιά μας΄΄. Συνολικά έπαιξε σε 40 κινηματογραφικές ταινίες.
Η Μεταξά δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά.

Φιλμογραφία
Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980) [Ευρωπαΐδου] 
Τα παιδιά της πιάτσας (1979) [Γεσθημανή Παπαλαούρδα]
20 γυναίκες κι εγώ (1973) [Δόμνα Σωτηροπούλου]
Ιωάννης ο βίαιος (1973) [(γιαγιά)]
Η περιπτερού (1970)
Δυο Τρελλοί και ο Ατσίδας (1970) [Αγλαΐα]
Η Βαρώνη και ο Προκόπης (1970) [Ζηνοβία]
Η ωραία του κουρέα (1969) [Σουλτάνα] Πανικός (1969)
Προκόπης, ο Απρόκοπος (1969)
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) [Βασιλική Φάκα]
Το ανθρωπάκι (1969) [Πολυξένη Κοπέογλου]
Η αρχόντισα κι ο αλήτης (1968) [ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου]
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
Ο Μικές παντρεύεται (1968) [(υπεύθυνη γραφείου συνοικεσίων «Ο Υμέναιος»)]
Ο ψεύτης (1968) [Μερόπη]
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) [Κατίνα Μπρόκολα]
5 γυναίκες για έναν άνδρα (1967) [Τασία]
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967) [Μάρθα]
Νύχτα γάμου (1967) [Πηνελόπη Ιορδανίδου]
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) [Αναστασία]
Ο ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966)
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966) [Πίτουρα]
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Θοδώρα]


Σύντομο Διάλειμμα (1966)
Αδίστακτοι (1965) [Χαρίκλεια]
Επιστροφή (1965)
Πικρή Ζωή (1965)
Φτωχός Αλλά Τίμιος (1965)
Ενώνει ο Πόνος Δυο Καρδιές (1965)
Μόνο για σένα (1965) [Κατερίνα]
Απονη Ζωή (1964)
Σχολή για σωφερίνες / Ο Βέγγος σωφεράντζα (1964)
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963) [θεία Παναγιώτα]
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)
Πετώντας με τον Ανεμο (1963)
Το τυχερό πανταλόνι (1963) [Φώφη]
Η νύφη τό σκασε... (1962) [Ελπινίκη Αλεξοπούλου]
Μανταλένα (1960)
Το κλωτσοσκούφι (1960) [(καθαρίστρια)]
Νταντά με το ζόρι (1959)
Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) [μαγείρισσα]
Αστέρω (1959)
Η κυρά μας η μαμμή (1958)

Σειρές που έχει παίξει
Η γειτονιά μας 1972 ΥΕΝΕΔ
Ο ονειροπαρμένος 1973 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.rwetrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: