ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ

Σπεράντζα Βρανά
Η Σπεράντζα Βρανά ήταν γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου 1932 (κατά άλλους 1926, κατά τον Θόδωρο Έξαρχο που είχε στη διάθεσή του τα μητρώα του ΣΕΗ, η Σπεράντζα είχε γεννηθεί το 1928 και το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Ελπίδα Χωματιανού). Ξεκίνησε την καριέρα της σε μικρή ηλικία, όταν από τις αρχές της δεκαετίας του '40 περιόδευε με «μπουλούκια» σε όλη την Ελλάδα. Τη σφραγίδα της άφησε όμως στο δύσκολο είδος της επιθεώρησης, το οποίο αποτελούσε τη μεγάλη της αγάπη και το οποίο υπηρέτησε για περίπου 40 χρόνια.
Το ντεμπούτο της στο κινηματογράφο έγινε το 1948 στην ταινία της Φίνος Φιλμ, «Έλα στο Θείο», δίπλα στον Νίκο Σταυρίδη. Από τότε συμμετείχε σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως η «Κάλπικη Λίρα», «Γλέντι, Λεφτά και Αγάπη» και η «Ωραία των Αθηνών». Η τελευταία της εμφάνιση στο πανί ήταν μόλις το 1999, στο «Safe Sex» των Ρέππα-Παπαθανασίου.
Η Σπεράντζα Βρανά ξεδίπλωσε το πολυποίκιλο ταλέντο της και στο 
τραγούδι, όπου ερμήνευσε ορισμένα από τα πιο γνωστά ελληνικά κομμάτια, όπως τα «Αυτό το μάμπο το Μπραζιλέιρο», «Η Βαλίτσα» και το «Τραμ το Τελευταίο». Τα τελευταία χρόνια είχε κυκλοφορήσει μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται στην ζωή και τις εμπειρίες της στο θέατρο, με σημαντικότερο το αυτοβιογραφικό «Τολμώ».Ένα τροχαίο ατύχημα που είχε στο πρόσφατο παρελθόν, είχε κλονίσει την υγεία της και την είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.
Πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 από ανακοπή καρδιάς.

Φιλμογραφία
Safe sex (1999) [Ρομπέρτα]
Η μάνα της φόνισσας (1989) [συγκρατούμενη]
Ράδιο αρβύλα (1986)
Μήτσος... ο ρεζίλης / Ο γλυκοψεύτης (1984) [Βάνα Τσίχλα]
Και κλάμα στα σχολεία (1984)
Το τραγούδι της επιστροφής (1983)
Τώρα θέλω τώρα (1980)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979) [Ρόζα] Ο φαλακρός μαθητής (1979) [(χαρτοπαίκτρα)]
Ξεριζωμένη γενηά (1968) [Μπέλα]
Το συρτάκι της αμαρτίας (1966)
Σκλάβοι της μοίρας (1966)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Απόκληροι της κοινωνίας (1965) [Κατίνα]
Η Εύα δεν... αμάρτησε (1965) [Περσεφόνη]
Ό,τι θέλει ο λαός (1964) [Τούλα]
Στη θύελλα του πάθους (1964)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963) [Μαρί]
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) [Νανά]
Πεζοδρόμιο (1962)[Νανά - φίλη Αγγελίνας]
Ο σκληρός άντρας (1961)
Ηδονή και πάθος (1960)
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα [Μπουμπού]1959
Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958) [Λούλα]
Μέλπω (1958)
3 τρελλοί ντετέκτιβς (1957) [Λιάνα (Ελένη) Μίχα]
Γλέντι - λεφτά κι αγάπη (1955) [Γιουγιού]
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955) [Μαρία]
Η ωραία των Αθηνών (1954) [Κλάρα]
Το σωφεράκι (1953)
Έλα στο θείο... (1948) [Νανά]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ
https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: