ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ

Αρτέμης Μάτσας
Ο Αρτέμης Μάτσας ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Πλάκα της Αθήνας το 1928. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τους Βεάκη, Ροντήρη και Μουσούρη. Αδελφός του συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα, καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Η Σμυρνιά μητέρα του, σολίστ πιάνου, πέθανε σε ηλικία 30 ετών, ενώ ο εβραίος πατέρας του σπουδασμένος στη Χαϊδεμβέργη, χάθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας. Ο Αρτέμης Μάτσας άσκησε το επάγγελμα του ηθοποιού από το 1949, ενώ παράλληλα ήταν κινηματογραφικός και καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά. Η πρώτη του ταινία ήταν το "Ερωτικό ταξίδι" του Γιώργου Καρύδη και η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε δίπλα στον μεγάλο κωμικό Βασίλη Αργυρόπουλο, στον "Φαταούλα" των Φωτιάδη-Βροντάκη. Έπαιξε σε πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες, μεταξύ των οποίων τα "Αρραβωνιάσματα" της Μαρίας Πλυτά, "Το νησί των γενναίων", "Ποτέ την Κυριακή", "Μπουμπουλίνα" κ. ά. Στο θέατρο έπαιξε τα πάντα, από μπουλβάρ μέχρι Μπρεχτ, αρχαία τραγωδία και Αριστοφάνη. Συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους, δίπλα σε γνωστούς πρωταγωνιστές. Έγραψε αρκετά και σημαντικά για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου βιβλία, όπως "Μεγάλες θεατρικές οικογένειες", "Το άλλο πρόσωπο του θεάτρου", 'Θεατρικές μνήμες" κ ά. Το όνομά του δυστυχώς έμεινε -λόγω της πειστικότητας που ενσάρκωνε τους ρόλους του-, ως συνώνυμο του "χαφιέ", του "προδότη" και του "ρουφιάνου". Κι όμως ήταν ένας υπέροχος και γλυκός άνθρωπος. Σε ελάχιστους ήταν γνωστή η ανθρωπιά, η καλοσύνη, η ευαισθησία, η φροντίδα και η βοήθεια που παρείχε σε παλαιμάχους ξεχασμένους καλλιτέχνες, που ζούσαν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες, διότι ποτέ δε ζήτησε να γίνει γνωστό. Πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 2003 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και τάφηκε στο νεκροταφείο Καισαριανής.
Φιλμογραφία
Made in Greece (1987)
Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος (1986)  [ο πατέρας της Βιργινίας]
Τηλεκανίβαλοι (1986)[Σάκης]
Φυλακές ανηλίκων (1982) [διευθυντής φυλακών]
Στόχος των εκτελεστών (1980)
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [Αλέξανδρος Τσεκούρας]
Ομφαλός (1975)
Παύλος Μελάς (1974)
Γυναικοκρατία (1973) [σπιούνος]
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) [Μελέτης]
Συνωμοσία στη Μεσόγειο  (1973) [David Azaria]
Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972) [Αστυνόμος]
Ο πατούχας (1972) [Τερερές]
Υποβρύχιο Παπανικολής (1971) [Ιταλός μηχανικός]
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [αξιωματικός - διερμηνέας]
Όταν η πόλη πεθαίνει (1969) [ο μπράβος ενός εγκληματία]
Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)[κοσμηματοπώλης]
Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Κατάσκοποι στο Σαρώνικο (1968)
Κατηγορουμένη απολογήσου (1968)[Αργύρης, θείος Ανδρέα Δελή]
Η λυγερή (1968)[Παναγής]
Μια μέρα ο πατέρας μου (1968)
Αν όλες οι γυναίκες (1967)
Ο δρόμος της Κορίνθου (1967)
Δρόσω η αρχοντοπούλα (1967)
Εις θάνατον (1967)
Γεύση από έρωτα (1966)
Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
Ο επαναστάτης (1965)
Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)[Αρμάνδος]
Δύσκολοι δρόμοι (1965)
Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
Νυχτοπερπατήματα 1964 [θαμώνας νυχτερινού κέντρου]
Χωρίς γονείς κι αδέλφια (1964)
Αθώα ή ένοχη (1963) [ ένας απ’ τους ένορκους]
Τα παλιόπαιδα (1963)[Τζέρι]  
Συντρίμμια της ζωής (1963) [μαστροπός]
Οι σκανδαλιάρηδες (1963)[Σίμπα]
Πρώτο καρδιοκτύπι  (1963) [Παυλής]  
Το μεροκάματο του πόνου (1963) [Χρήστος]
Το πρώτο χτυποκάρδι (1963)
Λίγο πριν ξημαρώσει (1963) [Ιταλός ναυτικός]
Αμαρτωλές (1962)[Τζίμης-στη σπείρα των προαγωγών]
Η ελληνίδα και ο έρωτας (1962)[Μίλτος]
Τα σκαλοπάτια της ζωής (1962) [Τζίμης]
Πρέπει να ζήσεις τίμια (1962)
Πεζοδρόμιο (1962)[Χρήστος Γιούρης]
Λαφίνα (1962) [Θανασός]
Ήρθες αργά (1961) [ενεχυροδανειστής]
Η απολύτρωση (1961)
Καλημέρα Αθήνα (1960) [Τζόρτζιο]
Ποτέ την Κυριακή - Never on Sunday (1960) [δικηγόρος]
Το αγρίμι (1960) [Φλωράκης]
Τ χαμίνι - Ένας άντρας με φιλότιμο (1960) [Τριαντάφυλλος]
Το ματωμένο πέπλο (1960)
Το νησί της αγάπης (1960) [συμβολαιογράφος]
Στην πόρτα της κολάσεως (1960)
Μαλάμω (1960)
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)[πρόεδρος κοινότητας Χασοχωρίου]
Το νησί των γενναίων (1959) [χαφιές]
Ταξίδι με τον άρωτα (1959) [Αρτέμης]
Μπουμπουλίνα (1959) [Νάσος]
Της τύχης τα γραμμένα (1957)
Γραφείο συνοικεσίων (1956) [ο πατέρας της Άρτεμης]
Γλέντι λεφτά κι αγάπη (1955)
Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της (1955) [ένας φίλος[
Τ` αρραβωνιάσματα (1950) [συνόδευε τον δικηγόρο Κώστα Λαζάρου στη ταβέρνα της Τζεβής) 

1 σχόλιο:

Dimiourgia Epikinonia είπε...

Πραγματικά έπαιζε καταπληκτικά
από μικρός που τον έβλεπα σε
ταινίες θύμωνα για της ενέργειες που
έκανε στον ρόλο του και έλεγα πολύ...
κακός άνθρωπος είναι!!!
Πόσο λάθος έκανα...
Παύλος ο καλός ο μαθητής.......