ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ http://www.musipedia.gr/ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, Roula Ekonomou ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ

Νόρα Βαλσάμη
Η Νόρα Βαλσάμη (Βαλσαμίδου) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Ιουνίου του 1948 (άλλη πηγή αναφέρει το 1945). Είναι σύζυγος του σκηνοθέτη Ερρίκου Ανδρέου με τον οποίο έχει αποκτήσει έναν γιο (ονομάζεται κι αυτός Ερρίκος).
Σπούδασε χορό και ρυθμική στην Αίγυπτο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του 
Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε μια παραγωγή του 1965, στην κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες, όταν ακόμη φοιτούσε στη δραματική σχολή. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο της και στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία "Τζένη Τζένη". Τότε ήταν που της παρείχε και το συμβόλαιό της η Φίνος Φίλμς. Μετά από μια πλειάδα ρόλων αποσύρθηκε από τις ταινίες το 1975 και ασχολήθηκε με το θέατρο αποκλειστικά. Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε είναι "Ο Ματωμένος Γάμος" του Λόρκα, "Ένας Ιδανικός Σύζυγος" του Όσκαρ Ουάιλντ
 κ.ά.
Σήμερα ζει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας στη Ραφήνα.

Φιλμογραφία
Οι βάσεις και η Βασούλα (1974) [Βασούλα]
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) [Φωτεινή]
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης (1971) [Ελπίδα]
Ο κατεργάρης (1971) [Εύα Βαρνή]
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971) [Νόρα]
Εν ονόματι του νόμου (1970) [Μυρτώ Αλεβίζου] 

Η θεία μου η χίπισσα (1970) [Κάθριν]
Ο γόης (1969) [Έλλη Μπελίρη]
Τα Δυο Πόδια σ`ένα... Παπούτσι! (1969) [Μάρω Αγραφιώτου]
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969) [Χαρά]
Το λεβεντόπαιδο (1969) [Φιλιώ]

Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968) [Αλίκη Λαμπιρίκου]
Γοργόνες και μάγκες (1968) [Χρύσα]
Ο ψεύτης (1968) [Ρένα Αργυρίου]
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) [Νόρα]
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967) [Μαίρη]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967) [Κορίνα Μαλτέζου]
Πυρετός στην άσφαλτο (1967) [Βασιλική Ζήκα]
Τα δύο πόδια σ' ένα... παπούτσι! (1967) [Μάρω Αγραφιώτου]
Η Στεφανία (1966) [Εσθήρ]
Οι κυρίες της αυλής (1966) [Άννα Μπόσικου]
Τζένη Τζένη (1965)
Ο καζανόβας (1963)

Σειρές που έχει παίξει
Έλλη και Άννα 1995 ΑΝΤ1
Αναδυομένη 1978 ΥΕΝΕΔ
Αστροφεγγιά 1980 ΕΡΤ
Αφροδίτη 1977 ΥΕΝΕΔ
Ετυμηγορία 1978 ΥΕΝΕΔ 

Η γειτονιά μας 1972 ΥΕΝΕΔ
Η δικαιοσύνη μίλησε 1976
Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη 1985 ΕΡΤ
Η ταβέρνα 1972 ΕΙΡΤ
Και εύθυμη και χήρα 1991 ΑΝΤ1
Μια γυναίκα από το παρελθόν 1992 ΑΝΤ1
Μυστικοί αρραβώνες 1979 ΥΕΝΕΔ
Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα 1993 ΑΝΤ1
Οι τρεις χήρες 2001 ALPHA
Ρωμαίος και Ιουλιέττα 75 1975 ΥΕΝΕΔ
Στησιχόρου ’73 1972 ΥΕΝΕΔ
Τμήμα ηθών 1992 ΑΝΤ1

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

nora valsamh h pio wraia gynaika apo to kinimatografo me agapi maria.