ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Μάρθα Καραγιάννη
Η Μάρθα Καραγιάννη είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1939.
Υπήρξε μια από τις δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 15 ετών (1955) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, "Η άγνωστος", σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία Ζητείται ψεύτης. Το μοναδικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το "Μερικοί το προτιμούν κρύο". Κι αυτό γιατί αρχικά στο ρόλο της επρόκειτο να εμφανιστεί η Άννα Φόνσου και μετά η Πόπη Λάζου. Τραγούδησε μόνο σε μία ταινία: "Γοργόνες και μάγκες".
Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 στην επιθεώρηση "Ελέφαντες και ψύλλοι". Το 2001 συνέγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο "Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άγκυρα".

Είχει παντρευτεί το Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού(1961-1963) ενώ είχε μακροχρόνια σχέση με τον επίσης ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Βασίλη Κωνσταντίνου.

Φιλμογραφία
Το Σινεμά Γυμνό (2010) [η ίδια]
Πεθαίνω για σένα (2009) [μητέρα Ζωής]
Ο Ποδόγυρος (1980) [Μιράντα]
Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) [Μάρθα]
Μαριχουάνα stop! (1971) [Δέσποινα]
Η ωραία του κουρέα (1969) [Μάρθα Καραγιώργη]
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969) [Πέρσα]
Το ανθρωπάκι (1969) [Κική Κοπέογλου]
Γοργόνες και μάγκες (1968) [Μαρίνα]
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) [Μαρία]
Νύχτα γάμου (1967) [Πέπη Ιορδανίδου]
Οι Θαλασσιές οι Χάντρες (1967) [Ελένη Τσίπουρα]
5.000 ψέμματα (1966)
Ευτυχώς... τρελάθηκα! (1966) [Ισμήνη Παπαζόγλου]
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) [Μαίρη]
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966) [Ελένη Τσίπουρα]
Ραντεβού στον αέρα (1966) [Λία Κούρτη]
Κορίτσια για φίλημα (1965) [Μάρθα]
Κάτι να καίη (1964) [Ρένα]
Ενας Ζόρικος Δεκανέας (1964) [Φρόσω]
Ο παράς και ο φουκαράς (1964) [Λολίτα Μορένο]
Οι κληρονόμοι (1964) [Μαίρη Αστράνη]

Αυτό το κάτι άλλο! (1963) [η ερωμένη του πατέρα της Νανάς]
Ένα κορίτσι για δύο (1963) [Ινώ]
Ο Θύμιος στην Χώρα του Στριπτήζ (1963)
Ζητείται Τίμιος (1963) [Μαρία]
Ο Καζανόβας (1963) [Μίτση]
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
Μερικοί το προτιμούν κρύο... (1962) [Λέλα]
Ευτυχώς τρελάθηκα (1962) [Ισμήνη Παπαζόγλου]
Ο ταξιτζής (1962) [Αλίκη]
Ο Διάβολος και η Ουρά του (1962)
Έξω οι κλέφτες (1961) [Μαργαρίτα]
Καπετάνιος για Κλάματα (1961) [Μάρω]
Ζητείται ψεύτης (1961) [Πίτσα Κίτσα]
Ο σκληρός άντρας (1961) [Φούλα Ντάβαρη]
Πλούσιοι χωρίς λεφτά!... (1960)
Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960) [Λένα]
Για την Αγάπη της Βοσκοπούλας (1959)[Γκόλφω]
Ο θείος από τον Καναδά (1959) [Καίτη]
Αδέκαροι Ερωτευμένοι (1958)
Ο Κόμης... Χατζηχρήστος (1958)
Κατά λάθος... μπαμπάς (1957) [Ρίτα]
Η άγνωστος (1956) [μνηστή Άλκη]

Φτώχεια Ερως και Κομπίνα (1956)

Σειρές που έχει πάιξει
7 θανάσιμες πεθερές : Η νεόπλουτη πεθερά 2004-2005 MEGA
Safe sex : Έμμονες ιδέες 2005-2006 MEGA
Αληθινές ιστορίες 1984 ΕΡΤ
Εργαζόμενη γυναίκα : Αεροσυνοδός 2009 ΑΝΤ1
Ζωή πατίνι 1995 ΑΝΤ1
Κωνσταντίνου και Ελένης 1998 ΑΝΤ1
Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του 1985 ΕΡΤ2
Ο δρόμος 1977 ΥΕΝΕΔ
Οι μικρομεσαίοι 1992 MEGA
Τα χρώματα της αγάπης: Οι κομπάρσες 1996 ΕΤ1
Τα χρώματα της αγάπης: Περικλής και Ασπασία 1996 ΕΤ1

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: