ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ http://www.musipedia.gr/ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, Roula Ekonomou ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ

Ίλια Λιβυκού
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης της Κρήτης το 1919.Το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη - Κοζύρη ( Αγησίλαος Κοζύρης - δικηγόρος από το Ηράκλειο με τον οποίο απέκτησε τρια παιδιά). Μητέρα της επίσης ηθοποιού Χρυσής Κοζύρη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αρίστευσε καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1947 στο Εθνικό με το έργο του Βίκτωρ Ουγκώ «Ρουί Μπλας» και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η συνεργασία της με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας και του Λογοθετίδη, όπου παρέμεινε ως βασική συνεργάτης του έως τον θάνατο του μεγάλου κωμικού.Από το 1963 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους: Έλσας Βεργή, Κατράκη, Βλαχοπούλου και Σαπουτζάκη. Το 1965 ερμήνευσε την Λυσιστράτη, σε παράσταση του ΚΘΒΕ και τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου στην ταινία «Ένας ντελικανής» του Μανώλη Σκουλούδη. Η επαφή της με τον κινηματογράφο ξεκίνησε με την ταινία του Αλέκου Σακελάριου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και ακολούθησαν πολλές επιτυχίες της σε ταινίες των Γεωργιάδη, Καραγιάννη, Σκουλούδη και πολλών άλλων σκηνοθετών.Το 1965, απέσπασε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία «Ένας ντελικανής» του Μανόλη Σκουλούδη. Η Ίλια Λιβυκού είχε συμμετάσχει επίσης, σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές και αργότερα τηλεοπτικές. Η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1984. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη. Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2002 και κηδεύτηκ
ε στο νεκροταφείο Καισαριανής.
Φιλμογραφία
Οι εραστές του ονείρου (1974) [Ζωρζέτ Κυριαζή]
Αντάρτες των πόλεων (1972) [Παπαδήμα]
Οι ξενιτεμένοι (1972) [Μαρία]
Γράμμος (1971) [μητέρα]
Η Θυσία του Αβραάμ (1971) [Σάρα]
Καταναλωτική Κοινωνία (1971)
Ο Μανωλιός Ξαναχτυπά (1971)
Σέργιος και Αννα (1971)
Δεν Υπάρχουν Λιποτάκτες (1970)
Η χαραυγή της νίκης (1971) [Χρυσάνθη Πετράκη]
Σταυραετοί στα Μετέωρα (1970) [Λάμπραινα]
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [Βασιλική Δεβετζή]
Ας με κρινουν οι Ενορκοι (1969)
Γιατί με Πρόδωσες (1969)
Δραπέτες του Μπούλκες (1969)
Τελευταιο Αντιο (1969)
Η Λυγερη (1968)
Οι Αντίζηλοι (1968) [αμερικανίδα σύζυγος]
Στα Σύνορα της Προδοσίας (1968)
Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) [μητέρα Φλώρας]
Δρόσω, η Αρχοντοπούλα (1967)
Πειραιάς, ώρα 7:30 (1967)
Τα Μυστικα της αμαρτωλης Αθηνας (1966) [Ρένα Καρνασάκη]
Η Εξοδος του Μεσολογγίου (1965)
Ο νικητής (1965) [Έλσα Βασιλειάδου]
Κατάρα με Δέρνει Βαρειά (1965)
Προδομένη (1965) [Ελβίρα]
Δίψα για ζωή (1964) [Έλενα Νεγρεπόντη]
Τα Δάκρυά μου Είναι Καυτά (1964)
Κραυγή (1964) [Τζούλια Πετράτου]
Ένας ντελικανής (1963) [Ερηνάκη του Μαδαρού]
Ίλιγγος (1963) [Όλγα Παναγιωτοπούλου] 

Τα Παλιόπαιδα (1963)
Οργή (1962)
Αντιγονη (1961) [Ευρυδίκη]
Η Κατάρα της Μάνας (1961) [Δέσπω Λιάκουρα]
Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Δέσπω Λιάκουρα]
Ένας ήρως με παντούφλες (1958) [Πόπη Δεκαβάλα]
Δελησταύρου και υιός (1957) [Ρένα Χατζηλουκά]
Ο ζηλιαρόγατος (1956) [Λέλα Αντωνοπούλου]
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955) [Φιφή]
Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1954) [Πόπη Μακρυκώστα /Μαρία Κουτρουμπά]
Δεσποινίς ετών "39" (1953) [Φωφώ]
Σάντα Τσικίτα (1953) [Τσικίτα Λοπέζ]
Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952) [Βαγγελίτσα (Έβελιν)]
Οι Γερμανοί ξανάρχονται... (1948) [Έλλη]
Σειρές που έχει πάιξει
Απόρρητος φάκελος 27 1972 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μια μεγαλη κυρια. ενας σπανιος ανθρωπος. μια σπουδαια ηθοποιος. αξεπεραστη.