ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Καλογεροπούλου Ξένια
Η Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1936 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1956 με έναν γαλλικό θίασο, παίζοντας Μολιέρο. Στην Ελλάδα πρωτόπαιξε το 1958 και σε μικρό χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της εποχής. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ως Νίνα στον «Γλάρο» του Τσέχωφ, ως Πόρσια στον «Έμπορο της Βενετίας» και Ολίβια στη «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, ως Μιραντολίνα στη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι, ως Σόνια στους «Τελευταίους» του Γκόρκι, ως Εσμέ στην «Άποψη της Έιμι» του Ντ. Χέαρ. Από το 1965 ως το 1975 συγκρότησε θίασο με τον Γιάννη Φέρτη, με τον οποίο υπήρξαν παντρεμένοι για ένα διάστημα, ενώ το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα. Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της το 1958, στην ταινία «Η κυρά μας η μαμή». Ακολούθησαν άλλες 35 ελληνικές και τρεις ξένες ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Λαός και Κολονάκι» (1959), «2.000 ναύτες κι ένα κορίτσι» (1960), «Ο μπαμπάς μου κι εγώ» (1963), «Ο ανήφορος» (1964), «Ο σατράπης» (1967), «Το πιο λαμπρό μπουζούκι» (1968), «Ξύπνα καημένε Περικλή» (1969), «Ο άνθρωπος της καρπαζιάς» (1969), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» (1972), «Αγάπη μου παλιόγρια» (1972). Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Ξένια Καλογεροπούλου έχει μεταφράσει 17 θεατρικά έργα κι έχει γράψει έξη έργα για παιδιά: «Οδυσσεβάχ, Ελίζα», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Οικογένεια Νώε», «O Eλαφοβασιλιάς», καθώς και «Το Σκλαβί» που απέσπασε το Νοέμβριο του 2001 το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν. Το 2001 τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη. Από τα έργα της έχουν μεταφραστεί: «Ο Οδυσσεβάχ» σε οκτώ γλώσσες, η «Ελίζα» και «Το Σκλαβί» σε τρεις. Hταν ανιψιά του παλιού ηθοποιού Γιώργου Παππά. Έχει παντρευτεί το συγγραφέα και μεταφραστή Κωστή Σκαλιόρα (1927 - 5/10/2013).
Φιλμογραφία
Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί (2004)
Αγάπη μου παληόγρια (1972) [Άννα]
Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972) [Μαρία]
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972) [Στεφανία]
Οι Εγωισταί (1971) [Ελπίδα]
Πίσω μου σ΄έχω σατανά (1971)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [Κατερίνα Θεοφίλου]
Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του (1969) [Νανα]
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) [Νίκη]
Ξύπνα Καημένε Περικλή (1969) [Ασπασια, Σια Άσπα]

Ο μπλοφατζής (1969) [Γιάννα]
Ο παραμυθάς (1969) [Ειρήνη Πετρίδου]
Ο σατράπης (1968) [Βαρβάρα Βαρβαρέσου-Ντούρου]
Ο Πιο Καλός ο Μαθητής (1968)
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) [Σοφούλα Πετρακάκη]
Ανάμεσα σε Δυο Γυναίκες (1967) [Μαρία]
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) [Μαριάννα Καρρά - Σωτηρίου]
Ο Σατράπης (1967) [Βαρβάρα]
Με τη λάμψη στα μάτια (1966) [Λενιώ]
Το μπλόκο (1965) [Μυρτώ]
Εγκατάλειψη (1965) [Ελένη]
Γάμος αλά... ελληνικά (1964) [Μίνα Βέρου]
Η πρώτη αγάπη (1964) [Χριστίνα]
Ο Ανήφορος (1964) [Γιάννα Δημάδη]
Στη Σκια μιας Αλλης (1964) [Χριστινα]
Ενας Μεγάλος Ερωτας (1964) [Μαρω]
Το Κορίτσι της Κυριακής (1964) [Μαρίνα]
Ο αδελφός Άννα (1963) [Άννα]
Ο άσωτος (1963) [Κρινιώ]

Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963) [Έλσα Μαυρογιάννη]
Συντρίμμια της Ζωής (1963) [Ραχήλ]
Συνέβη στην Αθήνα (1962) [Χριστίνα]
Αγάπη και θύελλα (1961) [Άννα Ραΐση]
Δυο Χιλιάδες Ναύτες και ένα Κορίτσι (1960)
Καλημέρα Αθήνα (1960) [Ξένια]
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [Αλίκη]
Το Μεγάλο Κόλπο (1960)
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) [Έλενα Μπισμπίκη]
Η Λίζα τό 'σκασε (1959) [Λίζα Παπαδέα]
Λαός και Κολωνάκι (1959) [Έλλη Τζεβελέκη]
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [Λουκία Κανελοπιπερίδου]
Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Καίτη Μπέκου - Μουστάκη]

Σειρές που έχει παίξει
Αθάνατες ιστορίες αγάπης 1976 ΥΕΝΕΔ
Κίτρινος φάκελος 1981 ΕΡΤ
Τα καθημερινά 1983 ΕΡΤ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ηταν ανιψια του παλιου ηθοποιου Γιωργου Παππα.