ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΥΡΑΤ


Μιράντα Μυράτ
Η ηθοποιός Μιράντα Μυράτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1994. Ήταν κόρη του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης, αδελφή του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Μυράτ και ετεροθαλής αδελφή του Δημήτρη Μυράτ.Επίσης είναι μητέρα της ηθοποιού Βάνας Φιλιππίδου (άλλες πηγές αναφέρουν ως κόρη της και την ηθοποιό Κυβέλη Θεοχάρη). Υπήρξε πρωταγωνίστρια του Νεοελληνικού θεάτρου.
Από το 1921 μέχρι το 1923 παρακολούθησε μαθήματα στο Κολλέγιο Σεβινιέ στο Παρίσι. Την πρώτη εμφάνιση στη θεατρική σκηνή έκανε το 1919 με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο "Δύο Λεονόρες" του Paul Lindau. Το επόμενο έτος εμφανίστηκε στον "Πρίγκιπα φοιτητή".
Το 1923 επέστρεψε από το Παρίσι και άρχιζε να παίζει με το θίασο της μητέρας της Κυβέλης μέχρι το 1932, οπότε και προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο Αθηνών με το συγκρότημα του οποίου εμφανίσθηκε ως πρωταγωνίστρια μέχρι το 1938 (από το 1932 έως το 1963 έλαβε μέρος σε 40 παραστάσεις). Στα έτη 1939 και 1940 συνεργάσθηκε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1940 ίδρυσε δικό της θίασο σε συνεργασία με τον Κώστα Μουσούρη τον Μαυρέα και τον Ορέστη Μακρή. Το επόμενο έτος ο θίασος αυτός διαλύθηκε και δημιουργήθηκε άλλος με τον τίτλο "θίασος Μιράντας και Γιώργου Παππά", που έδωσε διάφορες παραστάσεις μέχρι το Καλοκαίρι του 1942, οπότε η Μιράντα ξεκίνησε νέο θίασο που συμμετείχε πρόσθετα και η Μαίρη Αρώνη. Η Μιράντα σταμάτησε τη θεατρική της καριέρα στη δεκαετία του 1960.
Ιδιαίτερη λαμπρή επιτυχία είχε στα έργα "Μελτεμάκι" του Π. Χορν και "Δεσποινίς Δικηγόρος" του Θ. Συναδινού. Από το ξένο ρεπερτόριο ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε στο έργο "Ηδονή της τιμιότητος" του Πιραντέλλο.
Η Μιράντα υπήρξε επίσης σημαντική συνεργάτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας που λόγω της μόρφωσής της, της ορθοφωνίας της και της
φωνητικής της χροιάς θεωρείτο ως ειδική στην απαγγελία ποιημάτων και στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εορτές.
Φιλμογραφία
Μάρα η τσιγγάνα (1971)
Η Ζωή μου στα Χέρια σου (1970) [Μαριγώ]
Ο μπλοφατζής (1969)
Η ζωή ενός ανθρώπου (1968)
Ζήσε για την Αγάπη μας (1968)
Ποτέ δεν είναι αργά (1968)
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Δελησταύρου]
Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων (1968)
Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου (1968) [Φλώρα]
Μπροστά στην Αγχόνη (1968)
Ορκίζομαι είμαι αθώα (1968)
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) [Κώσταινα Λάμπρου]
Κορίτσια στον ήλιο (1968) [κυρία Φραγκοπούλου]
Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967) [Αννούσκα]
Συντρίμια τα όνειρά μας (1967) [Ματίνα]
Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου (1967)
Αιχμάλωτοι του Πεπρωμένου (1966) [κυρία Βελλή]
Κατηγορώ την Κοινωνία (1966) [Μίνα]
Λουίζα (1966)
Ο Καμπούρης (1966) [Λίζα]
Μην Αδικήσεις Ορφανή (1966) [Λίζα]
Καταιγίδα (1965)
Ο Μετανάστης (1965)
Ο επαναστάτης (1965)
Δύσκολοι Δρόμοι (1965)
Απαγωγη (1964)
Απονη Ζωή (1964) [Αλεξάνδρα]
Ο εαυτούλης μου (1964) [Αλεξάνδρα Παπαγιώργου]
Αθώα η Ενοχη (1963)
Το νησί του έρωτα (1963)
Ζήλεια (1963)
Το Μεγάλο Μυστικό (1963)
Ολα, Και τη Ζωή μου ακόμα (1963)
Το Μεροκάματο του Πόνου (1963)
Δύο μάννες στο σταυρό του πόνου (1962)
Αμαρτωλες (1962)
Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962)
Οταν Ξυπνά το Παρελθόν (1962)
Η Απολύτρωσις (1961)
Τα 4 αδέλφια (1961)
Χωρίς Μητέρα (1961)
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960) [Σοφία Κατρανά]

Μπουμπουλίνα (1959) [Σκεύω Πινότση]
Η Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Δολάρια και όνειρα (1956)
Τελευταία Αποστολή (1949) [Άννα Μαρέλη]
Πρόσωπα Λησμονημένα (1946) [Μαρία]
Ο Κακός Δρόμος (1933)
Δεσποινίς δικηγόρος (1933)
Τα Γαλάζια Κεριά (1930)
Το Λαγιαρνί (1930)
Ερως και Κύματα (1927) [Ρίνα]
Σειρές που έχει πάιξει
Αφροδίτη 1977 ΥΕΝΕΔ
Βίος και πολιτεία του Χαράλαμπου Κ 1989 ΕΤ2
Η ετυμηγορία 1978 ΥΕΝΕΔ
Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων 1972 ΥΕΝΕΔ
Ξενοδοχείο 1981 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: