ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΡΟΖΑΝ

Λουκιανός Ροζάν
Ο Λουκιανός Ροζάν ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μπαστιά. Ανιψιός του ηθοποιού Νίκου Ροζάν. Εκφωνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1938-1940). Εκφώνησε με την Αφροδίτη Λαουτάρη το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν στον πόλεμο του 1940. Τη μεταπολεμική περίοδο εργάστηκε ως ηθοποιός σε αμέτρητες θεατρικές εκπομπές (συνεργάτης της Αντιγόνης Μεταξά), ως εκφωνητής και τακτικός συνεργάτης του θεατρικού τμήματος Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Χρησιμοποιώντας τη φωνή, το σώμα και κάποια αντικείμενα κατόρθωνε να δημιουργεί την ακουστική ατμόσφαιρα που απαιτούνταν σε κάποια θεατρικά έργα. Χαρακτηριστικός του ρόλος στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όπου έκανε το Μιχαλάκη, τον έφορο φίλο του Γιώργου Κωνσταντίνου. Πέθανε το 1994.
Φιλμογραφία
Το κρυφό παλάτι της Μάνης (1961) [αφηγητής]
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) [Μιχαλάκης Τσιμπίδας]
Αμόκ (1963)
Η Λίζα τό 'σκασε (1959)
Ψιτ... Κορίτσια! (1959)[πελάτης του κοσμικού κέντρου που απολαμβάνει τις μακαρονάδες]
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955/ΙΙ)
Οι Γερμανοί ξανάρχονται... (1948) [πράκτορας της Γκεστάπο που παρακολουθεί και συλλαμβάνει τους πατριώτες, πρώτα στην αυλή και ύστερα στην κλινική]πατριώτης]

Μεγάλη αγάπη (1947)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μπαστιά. Ανιψιός του ηθοποιού Νίκου Ροζάν.
Εκφωνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1938-1940). Εκφώνησε με την Αφροδίτη Λαουτάρη το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν στον πόλεμο του 1940. Τη μεταπολεμική περίοδο εργάστηκε ως ηθοποιός σε αμέτρητες θεατρικές εκπομπές (συνεργάτης της Αντιγόνης Μεταξά), ως εκφωνητής και τακτικός συνεργάτης του θεατρικού τμήματος Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Χρησιμοποιώντας τη φωνή, το σώμα και κάποια αντικείμενα κατόρθωνε να δημιουργεί την ακουστική ατμόσφαιρα που απαιτούνταν σε κάποια θεατρικά έργα.

panos t