ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

ΑΛΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Αλίκη Ζωγράφου (Μαυροειδή)
Ηθοποιός και τραγουδίστρια της Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916. Μητέρα του τραγουδιστή του νέου κύματος, Γιώργου Ζωγράφου. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου, αποφοιτώντας με άριστα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο έργο του Ζακ Ντεβάλ «Οι μαιτρέσες του μπαμπά». Το καλοκαίρι του 1935, περιόδευσε με τον θίασο Μαίρης Μυρά-Ν. Νικολόπουλου όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Νίκο Ζωγράφο. Το 1944, και ενώ ο γιος της ήταν μόλις 8 ετών, εγκατέλειψε την οικογένειά της και πήγε στην Αίγυπτο. Ο σύζυγός της πέθανε από τη στενοχώρια του και οι γονείς της αυτοκτόνησαν. Διετέλεσε μονωδός της ΕΛΣ από την ίδρυσή της το 1939-40. Κατά τις περιόδους 1940-43 και 1947-57 πρωταγωνίστησε σε δέκα οπερέτες και έξι όπερες, σε πάνω από είκοσι παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών. Ερμήνευσε βασικούς και δευτερεύοντες ρόλους στα έργα Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Ο Βαρόνος Ατσίγγανος [Der Zigeunerbaron], Τζάννι Σκίκκι [Gianni Schicchi], Τζουντίττα [Giuditta], Κάρμεν [Carmen], Η Εύθυμη Χήρα [Die lustige Witwe], Η χώρα του μειδιάματος [Das Land des Lächelns], Ρέα, Στον κάμπο [Tiefland], Μια νύχτα στη Βενετία [Eine Nacht in Venedig], Παλιάτσοι [Pagliacci], Ο Βαφτιστικός, Το ρόδο του Τυρόλου [Der Vogelhändler], Η Πουλημένη Μνηστή [Prodaná nevěsta], Ο Πρωτομάστορας, Το σπίτι των τριών κοριτσιών [Das Dreimädelhaus], Τραβιάτα [La traviata], Φρειδερίκη [Friederike]. Παράλληλα, υπήρξε ηθοποιός πρόζας. Συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Είναι μητέρα του τραγουδιστή του «Νέου Κύματος» Γιώργου Ζωγράφου. Μεταξύ 1961 και 1972 συμμετείχε σε 28 κινηματογραφικές ταινίες όπως οι Νάνος και 7 χιονάτες, Εφοπλιστίνα και Το προξενιό της Άννας (1972). Από το 1939 έως το 1957, έλαβε μέρος σε 8 παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου.
Απεβίωσε στην Αθήνα το 1992.
Φιλμογραφία
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972) [Ολυμπία]
Συμμορία εραστών (1972) [Μάγδα Σαλταμούρη]
Το προξενιό της Άννας (1972) [Ελισάβετ]
Η εφοπλιστίνα (1971) [Γεράκη]
Ο Μανωλιός ξαναχτυπά (1971)
Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες (1970)
Η οργή του αδικημένου (1969)
Κοντά σου γνώρισα την αγάπη (1969) [Μάρω]
Ένας κλέφτης με φιλότιμο (1968)
Οι κολασμένοι (1966)
Με πότισες φαρμάκι (1965)
Η μοίρα μιας ορφανής (1965)
Τέντυ μπόυ... αγάπη μου (1965) [Μαρίκα Ματσακούλη]
Το φυλαχτό της μάνας (1965)
Αυτοί που ξέχασαν το Θεό (1964) [Μιράντα Ασημάκη, μητέρα Λίζας]

Η δική σου μοίρα με σέρνει (1964)
Δίψα για ζωή (1964) [Σπαχή]

Λόλα (1964) [γυναίκα που φροντίζει τη Λόλα]
Ο κράχτης (1964) [κ. Καγιάφα]
Ένας ντελικανής (1963) [Πανάγω Ποντίκη]
Ο κύριος Πτέραρχος (1963) [Θοδώρα Στριγγάρη]
Ο μπαμπάς μου κι Εγώ (1963)
Τερέζα (1963)
Θρίαμβος (1962)
Νόμος 4000 (1962) [μητέρα τέντυ-μπόϋ]
Οι υπερήφανοι (1962) [Πηγή Μπούρνοβα]
Το ταξίδι (1962) [Μαρία Τρέντη]
Ο θάνατος του παλικαριού (1961)

ΑΠΟ ΤΟ http://virtualmuseum.nationalopera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: