ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ

Σαπφώ Νοταρά
Η Σαπφώ Νοταρά (Ηράκλειο Κρήτης, 1907- Αθήνα11 Ιουνίου 1985) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε.
Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (ΚατερίναΝέζερΛαμπέτηΧορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή. Μεταξύ των ερμηνειών της περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο "Στην Οδό του Μπλαμαντώ". Κύκνειο άσμα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον τελευταίο, στην "Πορνογραφία", το 1981. Πασίγνωστη έγινε και μέσα από τις ατάκες της, όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα».
Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», αλλά και στο θέατρο στην «Πορνογραφία» (1981) και στο ραδιόφωνο ως «Η κυρία Κυριακή» (η τελευταία ήταν ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου). Πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας, άλλοτε μικρός θαυμαστής της που έμεινε όμως άγνωστος. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα μετά από αναζήτηση από παρακείμενο εστιατόριο που συνήθιζε να πηγαίνει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985.
Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου παρουσία της 
Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα
. Οι μόνοι της απόγονοι ήταν ανίψια.
Φιλμογραφία
Έμπαινε Μανωλιό (1970)
Το παιδί της μαμάς (1970)
Να ‘τανε το 13 να έπεφτε σε μας (1970)
Η θυρωρίνα (1968)
Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια (1968) [Σαπφώ Κουρκουλέντζου]
Αχ! Αυτή η γυναίκα μου (1967) [Ξένη]
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) [Σαπφώ]
Μίνι φούστα και καράτε (1967) [Αύρα]
5.000 ψέμματα (1966) [Ευθαλία]
Ο παρθένος (1966)
Αν έχεις τύχη... (1964) [Κούλα]
Η χαρτοπαίχτρα (1964) [Μαριγώ]
Ο διαιτητής (1963)
Ο τρελάρας (1963) [Μελπομένη]
Ένας βλάκας με πατέντα (1963)
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
Το ταξίδι (1962) [Αλεξάνδρα]
Ζήτω η τρέλλα (1962)
Αγάπη και θύελλα (1961)
Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961) [Λένα]
Συνοικία το "όνειρο" (1961)
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
Ένας δον Ζουάν για κλάματα (1960) [Κατερίνα]
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ... (1960) [Αριάδνη]
Ο θρίαμβος (1960)
Όταν το μίσος κυβερνά (1959)
Η κυρά μας η μαμή (1958) [Πολυξένη]
Της νύχτας τα καμώματα (1957) [Μαρία]
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Κυριακάτικο ξύπνημα (1953) [Καίτη]
Η λύκαινα (1951)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ AYTOI "OI ΩΡΑΙΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ."..- OTAN ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ..https://www.facebook.com/groups/108590691626/?fref=nf
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

τασ..ευ!! είπε...

εξαιρετικη!!