ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΝΕΑΣ

Γιάννης Πρινέας
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1882. Μεγάλωσε στα Κύθηρα. Πήγε γυμνάσιο στον Πειραιά και συγχρόνως παρακολούθησε μαθήματα στο Ωδείο Πειραιά. Επίσης εργαζόταν σε φαρμακείο συγγενή του. Σπούδασε φυσικές επιστήμες και ασχολήθηκε με τη βοτανολογία. Διορίστηκε καθηγητής στο γυμνάσιο αλλά τα παράτησε. Με στραμμένη πάντα την προσοχή στις τέχνες ασχολήθηκε με το θέατρο. Έγραψε σενάριο για πολλά θεατρικά έργα, με πιο γνωστό τους «Απάχηδες των Αθηνών». Έπαιξε και σαν ηθοποιός σε ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Επίσης έγραψε στίχους για όπερα. Στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε και ερωτεύτηκε και μετά αρραβωνιάστηκε την δισέγγονη του Σούμπερτ, την Αλμπίνα Σούμπερτ, στην οποία και αφιέρωσε τη συμφωνική τραγωδία του «Το κόκκινο σπαλέτο». Συνεργάστηκε με το θιάσους της Κυβέλη, του Τηλέμαχου Λεπενιώτη και του Γιάννη Παπαϊωάννου. Το 1923 έγραψε το ιστορικό δράμα « Δρακούλα Κασιμάτη – Στάη» το οποίο ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο. Το 1931 ανέβηκε στο θίασο του Παπαϊωάννου το έργο «Η Ριρίκα μας». Κυκλοφόρησε την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Καρκαλέτσος (Αθήνα, χ. χ. 1 φύλλο στις 25/12). Ο Γιάννης Πρινέας πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 1963 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Φιλμογραφία
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Όνειρα κοριτσιών (1953)
Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)
Βαφτιστικός (1952)
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) [ξενοδόχος]
Ριρίκα (1951)
Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951) [Θωμάς Ασπροκότσυφας]
Οι απάχηδες των Αθηνών (1950) [Ξενοφών Παραλής]
Αννα Ροδίτη (1948) [Παναγής Ροδίτης]
Ελληνική ραψωδία (1932) [δάσκαλος]
Οι απάχηδες των Αθηνών (1930)
ΑΠΟ ΤΟ www.visitkythera.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυκλοφόρησε την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Καρκαλέτσος (Αθήνα, χ. χ. 1 φύλλο στις 25/12).

panos t.