ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Ο ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε το 1912 στο Διακοφτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1938, στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ, σε ρόλο που του έδωσε ο δάσκαλός του Αιμίλιος Βεάκης. Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέπραξε με τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, των Αρώνη - Χορν, Χατζίσκου - Συνοδινού, του Μουσούρη και του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εμφανίστηκε σε ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε ελαφρές κωμωδίες. Το 1961 συγκρότησε τον δικό του θίασο, δίνοντας αξέχαστες ερμηνείες, σε έργα όπως «Ζήτω η ζωή» του Γεράσιμου Σταύρου και «Δεσποινίς Διευθυντής» των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Στο τελευταίο ενσάρκωσε τον κ. Βασιλείου, έναν ρόλο που επανέλαβε το 1964 στη μεγάλη οθόνη, δίπλα στην Τζένη Καρέζη. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν το 1947, στην ταινία «Παιδιά της Αθήνας» του Τάκη Μπακόπουλου. Ακολούθησαν άλλες 134 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες κράτησε δευτερεύοντες ρόλους, κλέβοντας όμως πάντα την παράσταση. Ξεχωρίζουν: «Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» (1965), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Για ποιον χτυπά η κουδούνα» (1968), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» (1970), «Ο Κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977). Το ρόλο του Μπαρμπα-Γιώργη είχε ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία και στην τηλεοπτική σειρά «Το Λούνα Παρκ» το 1974.
Προς τιμή του, ο Δήμος Διακοφτού τοποθέτησε τη προτομή του στη παραλία του δήμου. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως στην περιοχή όπου γεννήθηκε, χωρίς αυτό να είναι ευρέως γνωστό.
Το 1968 βραβεύτηκε με το
βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία Το κανόνι και το αηδόνι.
Πέθανε ολομόναχος, στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στις 13 Απριλίου του 1984.
Φιλμογραφία
Ταξιδι στα Κυθηρα (1984) [Αντώνης]
Κορόιδο Ρωμιέ!.. (1981) [Φώτης Φυρίκης]
Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977) [Γιώργης Κολαούζος]
Ένας νομοταγής πολίτης (1974) [Μανώλης]
Ο Μοναχογιός μου ο Αγαθιάρης (1973) [Κλεάνθης Βελλίδης]

Ο τσαρλατάνος (1973) [Μπαλαμούτης]
Λυσιστράτη (1972) [Πρόβουλος]
Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) [Παπαναστασίου]
Ο Πατούχας (1972) [Σαϊτονικολής]
Αν Ημουν Πλούσιος (1972) [Αριστείδης Τσιτσής]
Υπέροχες Νύφες, Κορόιδα Γαμπροί (1972) [Αρχέλαος]
Πιο Τρελλοί και απ` τους Τρελλούς (1972) [Πελοπίδας]
Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης (1972) [Κλεάνθης Βελλίδης]
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης (1971) [Νικηφόρος]
Η ζαβολιάρα (1971) [Τζον Μπίρδας]
Καυτά Ψυχρά κι Ανάποδα (1971) [Κλεάνθης Τόμπογλου]
Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971) [κόντε ντι Μάρας]
Ο κυρ' Γιώργης και οι τρέλλες του (1971) [Χατζηγιάννης]
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [Μιχαλάκης Γράντης]
Ένας χίππυς με τσαρούχια (1970) [Πελοπίδας]
Να`τανε το 13, να `πεφτε σ`εμάς (1970) [Τζεβελέκος]
Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970) [Ευριπίδης Στρουθάμπελος]
Ο απίθανος (1970) [Θωμάς Καραλής]
Τρελλά Κορίτσια απίθανα Αγόρια (1970) [Νιόνιος Χιονάτος]
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) [Μπάμπης Χάνος]
Ο τρελός της πλατείας Αγάμων (1970) [Τζον Άγρας]
Ομορφες Μέρες (1970) [Παντελάρας]
Γαμπρός από τη Γαστούνη (1969) [Περικλής Καραμπισμπίκης]
Γενια των Ηρωων (1969)
Για ένα Ταγάρι Δολλάρια (1969) [ο πατέρας της Τζένης]
Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969) [Ασημάκης Χαρούπογλου]
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969) [Φουρτουνάκης]
Ξύπνα κορόιδο... (1969) [Κυριάκος Μπαρολές]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα!.. (1969) [Σπύρος Λούνας]

Ο γόης (1969) [Τζον Κρίστιαν / Δημήτρης Καβαλιεράτος]
Το Νυφοπάζαρο (1969)
Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968) [Αποστόλης Λαμπιρίκος]
Γοργόνες και μάγκες (1968) [Αθανασίου]
Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968) [Απόστολος]
Εμπαινε Κιτσο (1968)
Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) [καπετάν Διαμαντής Κυριάκου Φατούρος]
Ενας Κλέφτης με Φιλότιμο (1968)
Η αρχόντισα κι ο αλήτης (1968) [Κατσαρός]
Ο Μικές παντρεύεται (1968) [Παναγιώτης Συναξαρίδης]
Ο ψεύτης (1968) [Θωμάς Αργυρίου]
Οικογένεια Χωραφά (1968) [τρελός επιστήμονας]
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) [Μενανδρος]
Το κανονι και τ` αηδονι (1968)
Αν μιλουσε το Παρελθον μου (1967) [Λεωνίδας Στεργίου]
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967) [Κυριάκος]
Για την Καρδια της ωραιας Ελενης (1967) [Κλέων Καραμούζης]
Ερωτες στη Λεσβο (1967)
Η παιχνιδιάρα (1967) [Γιακουμής Λορέντζος]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967) [Σπύρος Καρλάτος]
Ο αχόρταγος (1967) [Μιχάλης Καμπάνταης]
Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας (1967) [Ευτύχιος Χρυσός]
5.000 ψέμματα (1966) [Αριστείδης Μπεσαλής]
Αχ!.. και νάμουν άντρας (1966) [Όθων Μπελαλής]

Διπλοπεννιές (1966) [Λευτέρης]
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966) [Κλεάνθης Φραγκόπουλος]
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Φωτεινός]
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) [Κλέαρχος]
Οι κυρίες της αυλής (1966) [Νώντας Μπόσικος]
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Μενέλαος Γεωργιάδης]
Φουσκοθαλασσιές (1966) [Νικολής Σφακιανός]
Εξιλέωση (1965) [Βασίλης Τσάρας]
Κάνε με πρωθυπουργό (1965) [Κίμων]
Μερικες το προτιμουν χακι (1965)
Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965) [Στέλιος]
Τζένη Τζένη (1965) [Κοσμάς Σκούταρης]
Υπάρχει και φιλότιμο (1965) [Θόδωρος Γκρούεζας]
Φτωχός εκατομμυριούχος (1965) [Κλέων]
Φωνάζει ο κλέφτης (1965) [Σόλων Καραλέων]
Αλύγιστη στη Ζωή (1964)
Αν έχεις τύχη... (1964) [Αλέκος ...όπουλος]
Δις διευθυντής (1964) [Θωμάς Βασιλείου]
Η βίλα των οργίων (1964) [υπομοίραρχος]
Η σωφερίνα (1964) [πρόεδρος δικαστηρίου]
Λόλα (1964) [Στέλιος]
Ο Γυρισμος της Μανας (1964)
Ένας ντελικανής (1963) [δήμαρχος]
Η ψεύτρα (1963) [Δεληπέτρου]

Ο Αδελφός μου ο Τροχονόμος (1963) [Κοσμάς Καραμπισμάνης]
Ο κύριος πτέραρχος (1963) [βουλευτής Καράτζοβας]
Οσα Κρυβει η Νυχτα (1963)
Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα (1963) [Χρήστος Βεργής]
Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο (1963) [Ξενοφών Χαριτίδης]
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963) [κ. Νικητέας]
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962) [ψυχίατρος]
Αγγελοι του Πεζοδρομιου (1962)
Ποτέ δε σε ξέχασα (1962)
Αγνη κι Ατιμασμενη (1962)
Εξομολογησις μιας Μητερας (1962)
Κλαψε Φτωχη μου Καρδια (1962)
Παγιδα (1962)
Ποτέ δε σε Ξέχασα (1962)
Τα Χριστούγεννα του Αλήτη (1962) [Βαράνης]
Το Κοριτσι του Λοχου (1962)
Έξω οι κλέφτες (1961) [Κλεάνθης Κλεφτοδήμος]
Ηρθες Αργά (1961) [Αλέξης]
Μυρτιά (1961) [Τσάκαλος]
Αμαρτωλά Νειάτα (1960) [Σημαδεμένος]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [Στυλιανός Αλεξάνδρου
(τραπεζικός)]
Μια του κλέφτη... (1960) [Παυσανίας Μπρούντζος]
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960) [Τέλης Καράλης]
Το Μεγάλο Κόλπο (1960)
Το Νησι της Αγαπης (1960)
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) [Δέλλιος]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [Σωτήρης Τσαλαβούτας]
Επιστροφη απο το Μετωπο (1959)
Ερωτικές Ιστορίες (1959)
Η Λίζα τό 'σκασε (1959) [Αντώνης Παπαδέας]
Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) [Κωνσταντής]
Μπουμπουλινα (1959)
Ο Αλή Πασάς και η Κυρά Φροσύνη (1959) [Αλή Πασάς]
Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Λάμπρος]
Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) [Μακριδάκης]
Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 (1959) [Αγησίλαος Παπαφρονιμόπουλος]
Μια ζωή την έχουμε! (1958) [Νταογλου]
Η Ζωη μου Αρχιζει με Σενα (1958)
Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958)[χωρικός που φιλοξένησε το ζεύγος Νίκος - Wandisa]

Οιδίπους Τύραννος (1958)
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [τενόρος ντε Φιάσκο]
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [Χάρης]
Τα Τρία Παιδιά Βολιώτικα (1957)

Για Δυο Ρώγες Σταφύλι (1956)
Στέλλα (1955) [Μήτσος]
Τζο ο τρομερός (1955) [Γιάννης "χιμπατζής" Καρούμπας]
Άνεμος του μίσους (1954)[γιατρός]

Το ποντικάκι / Το κορίτσι με τα λουλούδια (1954) [Κώστας]
Το Σταυροδρόμι του Πεπρωμένου (1954)
Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)[μελλοθάνατος]

Παιδιά της Αθήνας (1947)[Θάνος, έπιναν παρέα με τον μπάρμπα-Δημήτρη]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.pinterest.se/stepin/greek-artists/
ΑΠΟ ΤΟ  https://www.sansimera.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτος!