ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΤΗΝ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/, ΤΟ https://90lepta.com/ ΚΑΙ ΤΟ http://www.cine.gr/ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ

Τίτος Βανδής
Ο σημαντικός έλληνας ηθοποιός Τίτος Βανδής γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου  1917 στο Νέο Φάληρο. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στην Καβάλα. Σπούδασε στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1934, με το έργο «Ιούδας» του Σ. Μελά στο Εθνικό Θέατρο. Μεγάλοι σταθμοί στην καριέρα του ήταν οι συνεργασίες με τον Μ. Κουνελάκη το 1938, με την Μ. Κοτοπούλη το 1940 και με το θίασο Κ. Ανδρεάδη την περίοδο 1941-1943.
Το 1946 δημιούργησε τον πρώτο δικό του θίασο, που περιόδευσε σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1951-1956 ξαναπάτησε στο σανίδι του Θεάτρου Κοτοπούλη. Ακολούθησε μία πορεία με συμμετοχές στο ΚΘΒΕ, την Αθηναϊκή Σκηνή κι ένα νέο δικό του θίασο το 1964.
Τον Ιούνιο του 1965 έφυγε μετανάστης στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη αρχικά, όπου κατόπιν έκανε μία δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη, καριέρα με συμμετοχές στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μεγάλες επιτυχίες του στις Η.Π.Α. ήταν οι συμμετοχές του στα έργα «Ίλια Ντάρλινγκ» στο Μπροντγουέι αλλά και σε ταινίες στο Hollywood όπως «Youngs Doctors in love», «The Betsy», «Top Kapi», «Hawai 5-0», «Manmix» και πολλές ακόμα. Ενδιάμεσα ήρθε στην Ελλάδα για κάποιες εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο, με αξιοπρόσεκτη την παρουσία του στο έργο «Λυσσασμένη Γάτα» και άλλα.
Ο Τίτος Βανδής ήταν αυτοδημιούργητος και μέσα από τις κακουχίες της ζωής έμαθε να αγωνίζεται σκληρά για τη ζωή και τις ιδέες του. Έτσι ήταν αναπόφευκτο να είναι ένα πρόσωπο έντονο πολιτικοποιημένο, ενώ ανέπτυξε και αντιστασιακή δράση. Συνδικαλιστής, με έντονη δράση στο χώρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, προσπάθησε για τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και πρόνοιας για νέους και απόμαχους ηθοποιούς.
Ασχολήθηκε και με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων, ενώ δίδασκε ως καθηγητής στο Κολέγιο της Santa Monica στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Παράλληλα ίδρυσε μαζί με το Γ. Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, όπου και δίδαξε. Έγραψε ένα και μοναδικό βιβλίο, το «Κουβέντα με τους φίλους μου», που χαρακτηρίστηκε ως αυτοεξομολόγηση. Πήρε δύο βραβεία το 1962 και το 1983 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία και τον Α’ αντρικό ρόλο αντίστοιχα. Είχε κάνει 4 γάμους με ηθοποιούς. Ο πρώτος με την Καίτη Ασπρέα με τον οποία απέκτησε μια κόρη, ο δεύτερος με την Αλέκα Παίζη, ο τρίτος με την Μαρία Αλκαίου κι ο τέταρτος με τη Μπέτη Βαλάση.
Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 2003.
Φιλμογραφία
Το αθώο σώμα (1997)
Fletch lives - Ο ρεπόρτερ με τα χίλια πρόσωπα επιστρέφει (1989) [Θείος Κακάκης]
Τα χρόνια της θύελλας (1984) [ιερέας]
Προσοχή, κίνδυνος!  (1983) [Σιδέρης]
Ο φαλακρός μαθητής (1979) ["Βεζούβιος" Καρατάμπανος]
Oh, God! (1977) [επίσκοπος Μάρκος]
The Other Side of Midnight - Η άλλη πλευρά του μεσονυκτίου (1977) [πρόεδρος του συμβουλίου]
Ο Εξορκιστής (1973) [Θείος του Karras]
Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ (1972) [Milos Stavros]
Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965) [Τίτος]
Τοπ-Καπί (1964) [Harback]
Απαγωγή (1964) [Στεργίου]
Η Κύπρος στις φλόγες (1964)
Ο τελευταίος πειρασμός (1964) [Καλομοίρης]
Πολιορκία (1963) [Στέλιος]
Συνέβη στην Αθήνα (1962) [o πατέρας του Σπυρίδων]
Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Βάγιας Λιάκουρας]
Ποτέ την Κυριακή (1960) [Γιώργος]
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) [Γιώργος Μπέκας]
Πόθοι στα στάχια (1960) [Γιάννης Τσάκας]
Το ποτάμι (1960)
Αγνές ψυχές (1960)

Το ραντεβού της Κυριακής (1960) [Λουκάς Χρυσοστόμου]
Αστέρω (1959) [Μήτρος]
Μηδέν πέντε (1958)
Οι Παράνομοι (1958) [Κοσμάς]
Το παιδί του δρόμου (1957) [Γιώργης] 

Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957) [Γιώργης]
Γυναίκες δίχως άντρες (1954) [Λουκάς]
Το κλειδί της ευτυχίας (1953) [Νικόλας]

ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

1 σχόλιο:

Myrto Ioannidoy είπε...

Έχει κάνει 4 γάμους:Ο πρώτος ήταν με την ηθοποιό Καίτη Ασπρέα με την οποία απέκτησε μία κόρη,ο δεύτερος με την επίσης ηθοποιό Αλέκα Παΐζη,ο τρίτος με την ηθοποιό Μαρία Αλκαίου και ο τέταρτος επίσης με την ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση.