ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ

Γιώργος Δαμασιώτης
Ο Γιώργος Δαμασιώτης ήταν τραγουδιστής της όπερας, ηθοποιός του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου (Βόλος, 1 Ιανουαρίου 1900-30 Δεκεμβρίου 1963). Διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστα. Είχε παίξει το ρόλο του δημάρχου στο Η κυρά μας η μαμή. Ο θάνατος τον βρήκε πάνω στη σκηνή στην πρόβα του έργου «Ο επιθεωρητής» (η παράσταση δόθηκε τελικά την Πρωτοχρονιά, με το Χρήστο Ευθυμίου στο ρόλο του Δαμασιώτη).
Γεννήθηκε το 1900 στο Βόλο. Τον σαγηνεύει η γοητεία του λυρικού θεάτρου και σπουδάζει στις μουσικές Ακαδημίες του Παρισιού, της Ρώμης και του Μονάχου. Όταν ήταν εικοσιπέντε χρόνων, βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με άλλους να δίνει εξετάσεις ως σπουδαστής της Επαγελματικής Σχόλης
Θεάτρου: ενώπιον της επιτροπής παίζουν το "Βασιλικό" του Μάτεση σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη.
Την ίδια χρονιά, ως επαγγελματίας πια παίζει στο θεατρικό "Φάουστ" του Γκαίτε στο ρόλο του Βαλεντίνο στο θέατρο "Ολύμπια", ενώ στα τριάντα δυο του υποδύεται τον Σάιλοκ στον "Έμπορο Της Βενετίας" στο Εθνικό Θέατρο
. Αυτός είναι και ο ρόλος που του ανοίγει τις πόρτες και καθιερώνεται σαν κωμικός ηθοποιός.
Μπαίνει στο θίασο της Αλίκης Θεοδωρίδου και του Κώστα Μουσούρη, στο θίασο της Κατερίνας και στη Λυρική Σκηνή και ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φίγκαρο στον "Κουρέα Της Σεβίλλης
".
Μετά από λίγο επιστρέφει στην πρόζα και περνά στο μουσικό θέατρο. Την
κατοχή βρίσκεται στο θέατρο "Γκλόρια" με τις Αδερφές Καλουτά σε οπερέτα, αφού οι επιθεωρήσεις είχαν μπει στο περιθώριο λόγο λογοκρισίας, και ανεβάζουν οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη μαζί με τους Μίμη Κοκκίνη, Πέτρο Κυριακό, κ.ά.
Έλαβε μέρος επίσης στην περίοδο της Κατοχής και στην Αντίσταση
της
εποχής και ήταν από τα πιο ενεργά μέλη.
Ο Δαμασιώτης πήρε μέρος σε πολλους επιθεωρησιακούς θιάσους και κυρίως στο
Ακροπόλ και Βέμπο. Το καλοκαίρι του 1954 παίρνει μέρος στο βραβευμένο έργο των Μίμη Τραϊφόρου και Χρήστου Γιανακόπουλου "Τρόλεϊ μπας" μαζί με άλλους ηθοποιούς, όπως οι: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Χρήστος Τσαγανέας, Ραφάηλ Ντενόγιας, Νάσος Κεδράκας και Νίκος Φιλιππόπουλος, γνωστός από την ταινία Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα στο ρόλο του αδερφού της Μάρως Κοντού
). Στο σκετς "Οι Παλιοί Και Οι Σύγχρονοι Υπάλληλοι", επίσης έκανε επιτυχία με το ρόλο του Μενιδιάτη.
Το 1961, όταν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος γίνεται ο Σωκράτης Καραντινός, αποφασίζει να εγκαταλείψει και να εγκατασταθεί στην συμπρωτεύουσα με την μεσόφωνο γυναίκα του, Κίτσα Δαμασιώτου. Με το ΚΘΒΕ, ο Δαμασιώτης παίζει τον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου. Κάποια στιγμή ανεβάζουν το έργο "Ο Επιθεωρητής έρχεται..." σε σκηνοθεσία του Μήτσου Λυγίζου. Οι πρόβες για το έργο ήταν κοπιαστικές, και ειδικά για τον Δαμασιώτη. Η πρεμιέρα είχε οριστεί για την Πρωτοχρονιά
.

Δυο μέρες νωρίτερα, στην πρόβα τζενεράλε, Ο Δαμασιώτης λιποθυμάει: τον πηγαίνουν στο νοσοκομείο, όπου μετα από λίγες ώρες πεθαίνει.
Η πρεμιέρα του έργου γίνεται την 1η Ιανουαρίου 1964 με αντικαταστάτη του στο ρόλο του έπαρχου τον επίσης γνωστό ηθοποιό Χρήστο Ευθυμίου και σε περιοδεία, που τον ίδιο ρόλο τον έκανε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης
, αφού ο Χρήστος Ευθυμίου είχε διαφωνήσει στη χρηματική αμοιβή.
Στο φουαγιέ του Κ.Θ.Β.Ε. υπάρχει ακόμα η κουνημένη φωτογραφία από την γενική πρόβα, κατά την οποία έγινε το επεισόδιο με το Δαμασιώτη.

Φιλμογραφία
Το παιδί του μεθύστακα (1961)
Χαμένα όνειρα (1961) [Απόστολος Λιναρδής]
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) [φύλακας]
Σταχτοπούτα (1960)
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960) [Μανώλης (οδηγός)]
Μανταλένα (1960) [ενωμοτάρχης Ηρακλής]
Αμαρυλλίς (Το κορίτσι της αγάπης) (1959)
Αστέρω (1959)
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) [Αποστόλης Μπισμπίκης]
Η κυρά μας η μαμμή (1958) [δήμαρχος]
Κάθ' εμπόδιο για καλό (1958) [Χαραλάμπης]
Μια ζωή την έχουμε! (1958) [Μιχάλης]
Ο μισογύνης (1958)
Η καφετζού (1956) [μεθυσμένος]
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Γκέρλας]
Τζο ο τρομερός (1955) [Τζώρτζης]
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) [Σεραφείμ Μπουρτζούκος]
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948) [Διονύσης Κατιφές]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: