ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ

Ρίκα Διαλυνά
H Ρίκα Διαλυνά, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γεννήθηκε στην Κρήτη στις 8 Αυγούστου του 1937 (άλλη πηγή αναφέρει  8 Αυγούστου 1934).
Τελειώνοντας το γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα για να μπει στο πολυτεχνείο και να δώσει κι εξετάσεις στη σχολή καλών τεχνών όπου περνά με επιτυχία.
Αρχίζει μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλό της το μεγάλο ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο και συγχρόνως γράφεται και στη δραματική σχολή του Εθνικού 
Θεάτρου. Δάσκαλοί της: Δ. Ροντήρης, Κ. Παξινού, Σολομός, Σπύρος Μελάς κ.ά
Το 1954 λαμβάνει μέρος στα καλλιστεία της εποχής και εκλέγεται Σταρ Ελλάς, στη συνέχεια πάει την Αμερική για το διαγωνισμό της Μις Υφήλιος όπου κερδίζει την πέμπτη θέση. Παραμένει αρκετά εκεί γιατί στο μεταξύ παντρεύεται και αποκτά κι ένα κοριτσάκι, παράλληλα σπουδάζει αγγλικά στο New York University ενώ κάνει και ιδιωτικά μαθήματα υποκριτικής από την Judith Elliot.
Συνεργάζεται με το θίασο Λεμού και παίζει στο Νυφιάτικο τραγούδι του Περγιάλη στο Ούτε γάτα ούτε ζημιά του Σακελλάριου και στο Ζητείται μπαμπάς Στη συνέχεια γνωρίζει τον Ηλία Καζάν που την παροτρύνει να σπουδάσει στη σχολή του Wyn Handman, ενός απ’ τους καλύτερους δασκάλους της Νέας Υόρκης και πολύ επιλεκτικός. Γίνεται αποδεκτή από τον αυστηρό δάσκαλο κι αρχίζει τις σπουδές.
Στο μεταξύ συνεχίζει τα μαθήματα ζωγραφικής και λαμβάνει μέρος και σε 
ομαδικές εκθέσεις, καθώς και στην 6η ετήσια έκθεση διαγωνισμού της Benedictine Art Awards, όπου ανάμεσα σε 2000 περίπου καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό επιλέγονται μόνο 40 ζωγράφοι για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στη γνωστή γκαλερί της Park Avenue . Ανάμεσα σ’ αυτούς τους 40 ήταν και η ίδια.
Μετά από λίγο φεύγει για το Hollywood και λαμβάνει μέρος στο σίριαλ Pat Patrol με τον Christopher George και σε διάφορες άλλες εκπομπές όπως το show του Μέρφι Γρίφιν, του Τζώνυ Κάρσον κ.ά.
Στη συνέχεια πάει στην Ιταλία και παίρνει μέρος στην πρώτη της ταινία « Τα τέρατα» με τον Βιτόριο Γκάσμαν και σκηνοθεσία Ντίνο Ρίτζι. Ακολουθούν κι άλλες ταινίες δίπλα στους: Μπορίς Καρλόφ, Μισέλ Μερσιέ, Βάλτερ Κιάρι, 
το μεγάλο σκηνοθέτη Φελίνι και τον επίσης σπουδαίο σκηνοθέτη Μπλατζέτι. Μετά την Ιταλία πηγαίνει στη Γερμανία όπου παίρνει μέρος στην ταινία «Δόκτορ Μαμπούζ» με τον Πίτερ Βαν Άικ .
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην ταινία «Summer lovers» με την Ντάριλ Χάνα και στην ταινία «Οι Θεοί του Ολύμπου» με τον Ολιβερ Ριντ, γίνεται περιζήτητη από τους Έλληνες παραγωγούς και αρχίζει τα γυρίσματα μιας σειράς ταινιών στα Ελληνικά πια εδάφη.
Παίζει δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως: Κ. Βουτσά, Μ. Φωτόπουλο, Χ. Ευθυμίου, Γ. Γκιωνάκη, Β. Αυλωνίτη, Ορέστη Μακρή, Δ. Παπαγιαννόπουλο, Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Στολίγκα, 
Άννα Καλουτά, Ρένα Ντορ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζ. Καρέζη κ.ά. 
Στο θέατρο πρωτοεμφανίζεται σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου Κ. Χατζηχρήστου, στη συνέχεια συμμετέχει στους θιάσους των: Κατερίνας, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Μ. Φωτόπουλου κ.ά.
Επίσης συνεργάζεται με το μοντέρνο θέατρο που ανεβάζει στο Λυκαβηττό το «Λόρδο Βύρωνα» του Α. Λιδωρίκη με τον Χ. Πολίτη στον ομώνυμο ρόλο. Δε
ν παραμελεί όμως τη ζωγραφίζει, συνεχίζει να φτιάχνει έργα και κάνει και την πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Παπαγεωργίου του Χίλτον όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
Έχει γράψει τους στίχους «Λόγια αγάπης» στο δίσκο του Β. Φώτου καθώς και την αυτοβιογραφία της, που εξεδόθη το 1991.
Το 2000 ασχολήθηκε και πάλι με τη συγγραφή και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της μυθιστόρημα. Έχει μια κόρη από τον πρώτο της γάμο.
 
Φιλμογραφία
Ξένες παραγωγές

Ο τρόμος (1963) .... Μαρία
Η κούκλα
Οι Κληρονόμοι
Δόκτωρ Μαμπούζ (1964) .... Τζούντι
Ιουλιέτα των Πνευμάτων (1965) του Φελίνι .... γυναίκα στον εφιάλτη
Εγώ... εγώ και οι άλλες (1966) του Μλαζέτι
Summer lovers (1982) .... Μόνικα
Οι θεοί του Ολύμπου
Ελληνικές ταινίες

Ορφέας και Ευρυδίκη (2000)
Μπανάνες (1987) [Μαρία]
Περάστε... φιλήστε... τελειώσατε! (1986) [Ρίκα Λεμπέση]
Summer Lovers (1982) [Monica] 

Τα καμάκια (1981) [Ντανιέλ]
Ο παρθενοκυνηγός (1980) [Τάνια]
Τα Διαμάντια Δε Λεν Ψέμματα (1980)
Τι 30... τι 40... τι 50... (1972) [Ναταλία Μαργαρίτη-Ρενιέρη]
Εθελοντής στον έρωτα (1971) [Τζίνα Καρνέλη]
Ο Αγαθιάρης και η Ατσίδα (1971) [Μιτσούκο]
Ο τρελοπενηντάρης (1971) [Δόμνα Τζέφερσον]
Ο Δρόμος των Ηρώων (1971)
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971)
Ο φαφλατάς (1971) [Φώφη]
Η ταξιτζού (1970)
Ο ξεροκέφαλος (1970) [Σόφη]
Να`τανε το 13, να `πεφτε σ`εμάς (1970) [Λόλα]
Διπλοπεννιές (1966) [Ρίτα]
Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων (1965) [Ρίκα]
Γάμος αλά... Ελληνικά (1964)
Τα Τέρατα (1963) [Anna]
Ο καλός μας άγγελος (1961) [Νέλλη Ναρλή]
Ο Αρχοντας του Καμπου (1961)
Το Σπίτι της Ηδονής (1961)
Ραντεβού στη Βενετία (1960) [Ρίκα]
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960) [Αλίκη]
Για το Ψωμί και τον Ερωτα (1959) [Χίλντα]
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959) [Τζούντι]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [Ουρανία Καραμαούνα-Τσαλαβούτα]
Λαός και Κολωνάκι (1959) [Ντέντη Μουρούζη]
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959) [Ντιάνα Παχουλού]
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Χίλντα]
Κόκκινα Τριαντάφυλλα (1955) 

Το ποντικάκι (1954)

Σειρές που έχει παίξει
Αγάπη στο Αιγαίο 1992 ΕΤ2
Γιούγκερμαν 1976 ΥΕΝΕΔ
Εκείνες κι εγώ 1976 ΥΕΝΕΔ
Η ώρα η καλή 2004 MEGA
Ιστορίες με απρόοπτο τέλος 1989 ΕΤ2
Καλή πεθερά 1993 ΑΝΤ1
Μαρία Πάρνη 1981 ΕΡΤ
Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα 1987 ΕΡΤ2 Ο ονειροπαρμένος 1973 ΥΕΝΕΔ
Ποιος είναι ο ένοχος 1973 ΥΕΝΕΔ
Προστάτες του νόμου 1973 ΥΕΝΕΔ
Σερσέ λα φαμ 1994 STAR
Στησιχόρου ’73 1972 ΥΕΝΕΔ
Τανγκό για τρεις 2000 ΑΝΤ1
Το κόκκινο δωμάτιο: Οι κομπάρσοι 2005-2006 MEGA
Υποψίες 1977 ΕΡΤ
Φωνή 2000 ΕΤ1

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

1 σχόλιο:

Γιασεμί είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.