ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

Κώστας Τσιάνος
Γεννήθηκε στην Λάρισα στις 9 Δεκεμβρίου του 1942. μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο σκηνοθέτη και δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη.
Παράλληλα συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την Δώρα Στράτου για να γνωρίσει τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από το χορό το τραγούδι τν ενδυμασία και τα λαϊκά μας δρώμενα.
Ερμήνευσε δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο θέατρο ως ηθοποιός, χορογράφησε πολλές παραστάσεις, έγραψε κείμενα για την Ελληνική Επιθεώρηση, μετέφρασε έργα του Αριστοφάνη, του Αισχύλου, και του Ευριπίδη και διασκεύασε για το θέατρο νουβέλες και διηγήματα με μεγάλη επιτυχία .
Συνεργάστηκε με πολλούς εξιόλογους θιάσους : το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κούν, το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, με τους «Δεσμούς» της Ασπασίας Παπαθανασίου, το θίασο Τζένης Καρέζης - Κώστα Καζάκου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Μιμή Ντενίση, τον Γιώργο και τη Νινέτα Λεμπέση, τον Βαγγέλη Λιβαδά και κυρίως με το Εθνικό Θέατρο.
Είναι από τους πρωτοπόρους στην ίδρυση αποκεντρωμένων θιάσων( Θέατρο Ν. Ιωνίας, Νέα Πορεία, Πειραματικό Θέατρο κ.α.).
Σταθμός στην θεατρική του ζωή υπήρξε η δημιουργία του ιστορικού πλέον «Θεσσαλικού Θεάτρου» με την Άννα Βαγενά, τον Γιώργο Ζιάκα, τον Διαγόρα Χρονόπουλο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη κ.α.. Στο «Θεσσαλικό Θέατρο πρόσφερε τις δυνάμεις του για 22 χρόνια, ενώ υπήρξε καλλιτεχνικός του Διευθυντής για 15 χρόνια. Στη διάρκεια αυτή ασχολήθηκε με την προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Σκηνοθέτησε τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια την Λυδία Κονιόρδου. Η σκηνοθετική του άποψη για την τραγωδία υμνήθηκε από το κοινό και την κριτική. Για την «Ηλέκτρα» τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρολος Κούν».
Στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθέτησε την Εκάβη με τη μεγάλη μας τραγωδό κα Άννα Συνοδινού, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδη» του Ευριπίδη και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Βατράχοι» και «Όρνιθες». Στο «Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου» σκηνοθέτησε τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. Όλες οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος παίχτηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε διεθνή φεστιβάλ.
Στο Κ.Θ.Β.Ε. του οποίου για μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση - σκηνοθέτησε την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη τη «Στέλλα Βιολάντη» του Γρ. Ξενόπουλου και το «Γάμο» της Βάσας Σολωμου - Ξανθάκη.
Έχει τιμηθεί για την πολιτιστική του προσφορά από πολλούς οργανισμούς και δήμους και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Λαρίσης. Σήμερα είναι αναπληρωματικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Φιλμογραφία

Γυμνοί στο δρόμο (1969)
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972)
Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972) [παράγοντας]
Αστερισμός της παρθένου (1973)
Οι προστάτες (1973)
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973)
Θέμα συνειδήσεως (1973)
Ο βάλτος (1973) [Χρήστος]
Ο φαντασμένος (1973)
Η δίκη των δικαστών (1974)
Ο τρομοκράτης (1975)
Ρεπό (1982)
Το τραγούδι της επιστροφής (1983)

ΑΠΟ ΤΟ http://www.theaterdiadromi.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσιάνος έπαιξε τον βουλευτή Παπατζάλα στο 55ο επεισόδιο της σειράς του Μέγκα Τσάνελ "Οι Τρεις Χάριτες".