ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ

Ευαγγελία Σαμιωτάκη
Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη (καλλιτεχνικό, πραγματικό όνομα Ευαγγελία Καλογήρου το γένος Σακούλα 3 Ιουνίου 1935- 11 Μαρτίου 2017) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1935 στη Λαμία.  Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Σάμο, με τον προπάππου της να είναι οπλαρχηγός κατά την Απελευθέρωση της Σάμου το 1840. Ο πατέρας της απεβίωσε ενώ αυτή ήταν σε μικρή ακόμη ηλικία, και έτσι η μητέρα της έφυγε με έναν νεαρώτερο κατά 15 χρόνια άνδρα κρυφά από το νησί. Πατέρας της ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Σαμιωτάκης. Η Ευαγγελία ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση της στην Θήβα και στη συνέχεια φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον Ερωτόκριτο του Νίκου Χατζίσκου. Μετά την αποφοίτηση της έπαιζε για 17 συναπτά έτη ρόλους από αττικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Αποτέλεσε μάλιστα αγαπημένη ηθοποιό του Αλέξη Σολωμού στο ρόλο της Λαμπιτούς στο έργο Λυσιστράτη. Συνεργάστηκε από το 1965 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1978 ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο. Πραγματοποίησε και η ίδια θεατρικές παραγωγές επί 17 χρόνια, ενώ πραγματοποίησε περιοδείες σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά. Συμμετείχε σε πολλές σειρές και ταινίες, ελληνικής αλλά και ξένης παραγωγής. Σύζυγός της από το 1952 μέχρι το 2009 ήταν ο Σπύρος Καλογήρου. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της υπέφερε από προβλήματα υγείας στο αριστερό της πόδι. Απεβίωσε στις 11 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα.
Φιλμογραφία
Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)
Αμόκ (1963)
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969) [Λενιώ Κωνσταντογιωργάκη]
Η παριζιάνα (1969) [πελάτισσα Πελαγίας]
Βαβυλωνία (1970) [Μπαστιά]
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970) [Μαρία Καραθανάση]
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972) [πρωταγωνίστρια θιάσου]
Πως καταντήσαμε Σωτήρη (1972) [Κούλα Λεκάτσα]
Αστερισμός της παρθένου (1973) [Μπαμπαρδούλη]
Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Λίλη Σγουρίδου-Μπάρκα]
Γυναικοκρατία (1973) [Ντίνα Ψιψίκου]
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Λίλη Σγουρίδου-Μπάρκα]
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) [Ευστάθεια Ζεβεδαίου] 
20 γυναίκες κι Εγώ (1973)
Ο τσαρλατάνος (1973) [Γκέρτα]
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Ο φαλακρός μαθητής (1979)
Καθένας με την τρέλα του... (1980)
Πέστα χρυσόστομε (1983) [(πελάτισσα)]
Μάντεψε τι κάνω... τα βράδια (Ο ανοιχτομάτης) (1984) [Δαμιανού]
Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω!.. (1985) [Μερόπη]
Μερικοί το προτιμούν ηλεκτρονικό (1986)
Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1987) [Τιμοπούλου]
Ο καλύτερός μου φίλος (2001) [Παπαχρήστου]
Lilly`s Story (2002) 
Η Λίζα και όλοι οι άλλοι (2002) [ηλικιωμένη γυναίκα]
Αγρύπνια (2005) [θεία Ανδρέα]Το όνειρο του σκύλου (2005) [μαντάμ]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειχε γεννηθει στις 03/06/1935, οπως προκυπτει απο το δημοτολογιο του δημου ωροπου, οπου κ διεμενε και ηταν κορη του κωστα σαμιωτακη γνωστου τραγουδιστη της εποχης..