ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ

Βαγγέλης Καζάν
Ο Βαγγέλης Καζαντζόγλου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Βαγγέλη Καζάν, γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και ως μαθητής της σχολής εμφανίστηκε το 1955 στον «Μάκβεθ». Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1959 με τον θίασο της Μαίρης Αρώνη στη «Μαντώ Μαυρογένους». Ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Βαγγέλης Καζάν, αγαπημένος ηθοποιός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με εξειδίκευση στους ρόλους του σκληρού, ήταν ο «κατάσκοπος» στον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο ταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος στον «Άνθρωπο με το γαρύφαλλο». «Φάτσα» που έγραφε στο γυαλί και δεν την ξεχνούσες εύκολα, είχε παίξει σε ταινίες που άφησαν εποχή.  Ακολούθησαν συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, τους θιάσους του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, της Ελλης Λαμπέτη, του Σπύρου Ευαγγελάτου, της Αννας Συνοδινού, το «Θέατρο Νέας Ιωνίας», το «Θέατρο Τέχνης». Συμμετείχε στους ιστορικούς «Ορνιθες» του Τέχνης αλλά και σε άλλα έργα του θεάτρου, με τελευταία εμφάνιση το 1972 στους «Μουσικούς» του Γ. Σκούρτη, όπου ερμήνευσε τον ρόλο του Πάντζο. Εκτοτε ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τον κινηματογράφο, που αποδείχτηκε η μεγάλη του αγάπη. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1953, στην ταινία «Από έξι μείναμε δύο». Ακολούθησαν πολλές άλλες, ανάμεσά τους: «Υπόθεση Πολκ», «Απαγωγή», «Η σοφερίνα», «Τζένη Τζένη», «Καγγελόπορτα», «Ορατότης μηδέν», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Κελί μηδέν». Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή του στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Μέρες του ’36», «Θίασος», «Οι κυνηγοί», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Ελληνικού Kινηματογράφου με βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του στην ταινία «Θίασος», καθώς και στο «Κελί μηδέν». Η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Βαγγέλης Καζάν, η Τζένη Ρουσσέα και άλλοι στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1995). Η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Βαγγέλης Καζάν, η Τζένη Ρουσσέα και άλλοι στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1995). Συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές «Ο επισκέπτης της ομίχλης», «Κάμπινγκ», «Η αγάπη της γάτας», «Οι τρεις σωματοφύλακες», «Ανατομία ενός εγκλήματος» και σε πολλές ραδιοφωνικές. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Ωστόσο, πέραν της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, ήταν ενεργός πολίτης, άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση και ξεχωριστή συμβολή στους αγώνες για την ειρήνη, τη διεθνή αλληλεγγύη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσήλωσή του στα ιδεώδη της παγκόσμιας ειρήνης ήταν μεγάλη, όπως και η συμμετοχή του σε δεκάδες πορείες και ειρηνοδρομίες. Άλλωστε υπήρξε ο μόνος ηθοποιός που έγινε μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Πέθανε από καρκίνο, στις 10 Μαρτίου του 2008 στην Αθήνα.
Φιλμογραφία

Από έξι μείναμε δύο (1953)
Οι τουρίστες (1963)
Η σοφερίνα (1964) [κρατούμενος]
Γάμος αλά... Ελληνικά (1964)
Προδοσία (1) (1964)
Ο ανήφορος (1964)
Ένα παιδί χωρίς όνομα (1964)
Διωγμός (1964)
Ανεμοστρόβιλος (1964)
Απαγωγη (1964)
Κάθε λιμάνι και καημός (1964) [Γιώργης]
Προδοσία (1964) [αστυνόμος]
Αδίστακτοι (1965)
Ο κλέφτης (1965)
Φτωχός αλλά τίμιος (1965)
Ο άχρηστος της κοινωνίας (1965)
Η μοίρα του αθώου (1965)
Τζένη Τζένη (1965)
Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
Διχασμός (1965)
Η αρτίστα (1966)
Ξεχασμένοι Ηρωες (1966)
Άδικη κατάρα (1967) [δικηγόρος]
Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967)
Ματωμένη Γη (1967) [Σωτήρης]
Ο αχόρταγος (1967) [Κίμων]
Εκείνος κι Εκείνη (1967)
Ο αχόρταγος (1967) [Κίμων]
Ερωτες στη Λεσβο (1967)
Τρούμπα 67 (1967) [Παπαδόπουλος]
Κορίτσια στον ήλιο (1968) [ξενοδόχος]
Οικογένεια Χωραφά (1968)
Το κανόνι και τ` αηδόνι (1968)
Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
Η δίκη ενός αθώου (1969)
Ορατότης μηδέν (1969) [Γεράσιμος]
Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969) [Δημήτρης Ζέρος]
Ζαβολιές (1969)
Αδιέξοδο (1970) [Λουκάς]
Η πρόκληση (1970) [χωροφύλακας]
Η ανταρσία των δέκα (1970)
Όσο υπάρχει έρωτας (1970)
Η σκλάβα (1970)
Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971)
Τα βήματα της φωτιάς (1971) [Βάγγος]
Μια βοσκοπούλα αγάπησα (1971)
Ερωτομανείς (1971) [Λουκάς]
Αμαρτωλές σχέσεις (1972)
Στον ίλιγγο της αμαρτίας (1972)
Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972)
Λυσιστράτη (1972) [Σπαρτιάτης / γριά γκαστρωμένη]
Μέρες του '36 (1972) [βασανιστής]
Λάβετε θέσεις (1973) [Ανδρέας Δημόπουλος]
Δαίμονες της βίας και του σεξ (1973) [Μάσια]
Ιωάννης ο βίαιος (1973) [αστυνόμος Γιαννόπουλος]
Ένας νομοταγής πολίτης (1974) [Φίλιππος]
Άγουρη σάρκα (1974) [Παπουλας]
Τα χρώματα της ίριδος (1974) [Γιώργος Κούκουλας]
Ο θίασος (1975) [Αίγυσθος / κατάσκοπος]
Το κελί μηδέν (1975)
Μεταμορφώσεις (1975)
Μάης (1976)
Οι κυνηγοί (1977) [Ξενοδόχος]
Κλειστό παράθυρο (1977) [Μέλιος]
Η καγκελόπορτα (1978) [Αντώνης]
Η χρυσομαλλούσα (1978)
Υπόθεση Πολκ (1978)
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [ Γεώργιος Παπαδόπουλος]
Ψάχνοντας για την Πηνελόπη (1981)
Το παζάρι (1983) [εργοστασιάρχης]
Το τραγούδι της επιστροφής (1983)
Τι έχουν να δουν τα μάτια μου (1984) [Λευτέρης Δημόπουλος]
Τοπίο στην ομίχλη (1988)
Φάκελος Πολκ στον αέρα (1988)
Γάμος στο περιθώριο (1989) [Αριστείδης Στεφανίδης]
Το πέρασμα (1989)
Το σημαντικότερο παιχνίδι (1992)
Τέλος εποχής (1994) [Φώτης Βαμβακάς]
Το σπίτι στην εξοχή (1994)
Τα πουλιά με το χρώμα του φεγγαριού (1994)
Η αυλή με τα σκουπίδια (1994)
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
Παραλάβατε διορισμόν (1996)

ΑΠΟ ΤΟ https://argolikivivliothiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: