ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ

Δήμος Σταρένιος
Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» έμεινε ιστορική...Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία. Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις.Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.
Φιλμογραφία
Μάγια η Τσιγγάνα (1943)
Πρόσωπα λησμονημένα (1946)
Άννα Ροδίτη (1948) [Παντελής]
Διαγωγή... μηδέν! (1949) [Τσιρώτος]
Τελευταία αποστολή (1949)
Δύο κόσμοι (1949)
Αρραβωνιάσματα (1950)[Ρούπης]
Λύκαινα (1951)
Ματωμένα Χριστούγεννα (1951) [παλαιοπώλης]
Πικρό ψωμί (1951)
Το κλειδί της ευτυχίας (1953)[σιορ Βασιλάκης Ντελαφρέπα]
Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953) [Γιακουμής]
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956) [Αυγερινός]
Οι άσοι των γηπέδων (1956)
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Μάνος]
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957) [στρατηγός]
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [Δίας Σκοτεινός]
Ο άνθρωπος του τραίνου (1958) [γέρος μουσικός]
Το τρελοκόριτσο (1958) [Αγησίλαος Φυστικίδης]
Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)
Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959) [Πήλιος Γούσης]
Ποτέ την Κυριακή (1960) [σκουπίδης]
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) [Σταύρος]
Κασσιανή (1960)
Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)
Σαπφώ η Λεσβία (1961)
Το σπίτι της ηδονής / Ο αλήτης του λιμανιού (1961) [Χρουτσόγλου]
Ο Λέων της Σπάρτης (1962)
Ταξίδι (1962)
Τα συντρίμμια της ζωής (1963)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963) [κοσμηματοπώλης Ζολώτας]
Αμέρικα Αμέρικα (1963)
Ο άσωτος (1963) [Συμεών Βελώνης]
Μονεμβασιά (1964)
Δύσκολοι δρόμοι (1965)
Ου κλέψεις (1965) [Μαθιός]
Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) [Ιωάννης Σταθάκης]
Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)
Ντάμα σπαθί (1966)
Πετώντας με τον  άνεμο (1966)
Οι βοσκοί της συμφοράς (1967) [Καραβίδας]
Αντίο για πάντα (1967)
Κιέριον (1968) [διευθυντής εφημερίδας]
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [Βλάσης]
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Παρθένες στους βάλτους (1969)
Ληστεία στην Αθήνα (1969) [Θωμάς Χρηστίδης]
Ο Στρατής παραστράτησε (1969) [Λέων Αντύπας]
Στον ίλιγγο της ζωής (1969)
Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969) [Θωμάς Ρήγας]
Τα παιδιά του λιμανιού (1969)
Το μεθύσι της σάρκας (1970)
Η πρόκληση (1970) [καθηγητής]
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)
Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)
Κρίμα... το μπόι σου (1970) [Αδαμόπουλος]
Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970) [Απόστολος]
Ο αετός των σκλαβωμένων (1970) [Γιαννάκης]
Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970) [Ζήσης]
Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [Γρηγόρης Θεοφίλου - Γιούρι Πετρόφ]
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970) [Μαρίνος]
Η χαραυγή της νίκης (1971) [Φραντζέσκος Πετράκης]
Της ζήλειας τα καμώματα (1971) [Σταυρόπουλος]
Φρενίτις (1971)
Πρόκληση (1971)
Ο κύριος σταθμάρχης (1972) [Κίτσος Καρακίτσος]
Οι εκβιασταί (1972) [«γέρος»]
Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)
Κυνηγημένοι εραστές (1973) [θείος Άγγελου]
ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: