ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ


Ανδρέας Φιλιππίδης
Ο Ανδρέας Φιλιππίδης του Εμμανουήλ (Ιανουάριος 1919 - 8 Ιανουαρίου 1989) ήταν ηθοποιός.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελεύθερο Θέατρο καθώς και λίγα χρόνια Θιασάρχης. Σκηνοθέτησε έργα των Τσέχωφ, Μολιέρου, Ξενόπουλου κ.ά. ενώ για 20 χρόνια διετέλεσε καθηγητής στη δραματική σχολή Θεοδοσιάδη.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση.Υπήρξε και ενεργός σκακιστής, πρωταθλητής στο Α' πρωτάθλημα ηθοποιών το 1972. Το 1985 παρουσίασε την εκπομπή "Τυχερή σκακιέρα" . Μετά τη δικτατορία εξελέγη αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Δέσπως Διαμαντίδου και της Λίλλης Παπαγιάννη. Κηδεύτηκε στου Ζωγράφου.
Φιλμογραφία
Παιδιά της Αθήνας (1947)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Μήτρος]
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Το παραστράτημα μιας αθώας (1959)
Το μυστικό του κόκκινου μανδύα (1960)
Ήρθες αργά (1961) [Βλαντής]
Η απολύτρωση (1961)
Phaedra (1962)
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962) [Μισέλ Πετρίδης]
Ο λουστράκος (1962) [(κοσμήτορας)]
Ο τρίτος δρόμος (1963)
Οι φτωχοδιάβολοι (1964) [Μπαρτσακόπουλος]
Απαγωγή (1964)
Καταιγίδα (1965)
Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου (1965)
Λολίτες της Αθήνας (1965) [(αστυνόμος) Καρέλας]
Τσακισμένη από την ορφάνια (1965)
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη (1965) [Πέτρος Νικολαΐδης]
Το χρήμα ήταν βρώμικο (1967)
Αγάπη για πάντα (1969) [Μαντούδης]
Η ζούγκλα των πόλεων (1970) [(αρχισυντάκτης) Ψιλικόπουλος]
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) [Τζακ]
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) [Αποστόλου]
Ο δρόμος των ηρώων (1971)
Ο κύκλος της ανωμαλίας (1971)
Εκείνο το καλοκαίρι... (1971) [Κώστας]
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [Θόδωρος Γιαμαλάκης]
Κατάχρησις εξουσίας (1971) [(διευθυντής Αστυνομίας)]
Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971) [Μαρινέρι]
Ο τρελοπενηντάρης (1971) [παπα Μιχάλης]
Έρωτας και προδοσία (1972)
Οι Σουλιώτες (1972)
Ερωτική συμφωνία (1972) [Βασίλης Στεργίου]
Ο εχθρός του λαού (1972) [Πέτρος]
Ο αισιόδοξος (1973) ) [Χαράλαμπος Σαράντης]
Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής (1973)
Παύλος Μελάς (1974) [Μελάς]
The navel / Συνομωσία στη Μεσόγειο (1975) [Ανδρέας Πολίτης]
Κραυγή γυναικών / A dream of passion (1978)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980) [(ναύαρχος) Κουντουριώτης]
Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) [Απόστολος Σουλτάνογλου]
Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982) [Χατζησάββας]
Θηλυκό θηριοτροφείο (1984) [(γυμνασιάρχης)]
Λούφα και παραλλαγή (1984) [(ανχης) Μηνάς Κατσάμπελας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: