ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

ΖΩΙΤΣΑ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ

Ζωίτσα Κουρούκλη
Γεννήθηκε το 1937.
Ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα παίζοντας και τραγουδώντας στο θέατρο, μέχρι που την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας στα 11 της χρόνια. Την εποχή που τα άλλα παιδιά τραγουδούσαν παιδικά τραγούδια, εκείνη μιμούνταν τις μεγάλες κυρίες της Jazz μουσικής.
Έκανε τον πρώτο της δίσκο με το Μίμη Πλέσσα που είναι και ο πρώτος δίσκος που ηχογράφησε και ο ίδιος.
Πήγε στη Δραματική Σχολή του Μιχαηλίδη και πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο.
Παράλληλα, ασχολήθηκε με το χορό και το πιάνο και έμαθε τέσσερις ξένες γλώσσες.
Παρά το μικρό της ηλικίας της, έγινε από τις πρώτες τραγουδίστριες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσει τα τραγούδια όλων των τότε γνωστών συνθετών, ενώ παράλληλα, να συμμετάσχει σε πολλές Ελληνικές ταινίες ως τραγουδίστρια και ηθοποιός.
Είχε το προνόμιο να τραγουδά τα πρώτα τραγούδια πολλών συνθετών ( Στ. Κουγιουμτζή, Γ. Χατζηνάσιου, Κ. Κλάβα και πολλών άλλων.)
Τη δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης της εμπιστεύτηκε ο Μίμης Πλέσσας το ¨Εδώ τελειώνει ο ουρανός¨ και βραβεύτηκαν.
Στην Πολωνία πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό με ένα τραγούδι του Κώστα Καπνίση και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πήγε στην Πολωνία και έλαβε μέρος σ’ αυτόν το Διαγωνισμό.
Στο φεστιβάλ της Βαρκελώνης βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο με ένα τραγούδι του Ανδρέα Οικονόμου.
Κυκλοφόρησαν δίσκοι της στην Ισπανία που έτυχαν μεγάλης επιτυχίας και αποδοχής.
Εμφανίστηκε στα Φεστιβάλ της Βραζιλίας και του Τόκιο, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη η καριέρα της στην Ελλάδα με ξένα τραγούδια της εποχής.
Μετά από μια μεγάλη απουσία, επέστρεψε στο ραδιόφωνο ως ραδιοφωνική παραγωγός και στο τραγούδι πάλι με το Μίμη Πλέσσα και συμμετείχε στις συναυλίες του σ’ όλη την Ελλάδα.
Το 2006, στο δίσκο του Μίμη Πλέσσα με το Jazz Quartet και τον τίτλο «Jazz … the way we like it» τραγούδησε τρία πολύ γνωστά jazz standards και έλαβε εκπληκτικές κριτικές για την ερμηνεία της, από σύσσωμο τον Ελληνικό Τύπο. Πέθανε στη 1 Μαίου 2018.
Φιλμογραφία
Ο μισογύνης (1958)
Άντρας είμαι και... το κέφι μου θα κάνω! (1960) [Καίτη]
Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968)
Αμαρτωλά νιάτα (1960)
Να ζει κανείς ή να μη ζει; (1966)
Πειραιάς ώρα 07.30 (1967)
Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν (1968)
Αδυναμίες (1969)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.youtube.com/watch?v=OH47lJNNAnA
ΑΠΟ ΤΟ http://liveartway.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: