ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΚΑΛΗ ΚΑΛΟ-ΔΑΜΒΕΡΓΗ

Καλή Καλό-Δαμβέργη
Η Καλή Καλό-Δαμβέργη (20 Δεκεμβρίου 1926) ήταν γέννημα θρέμμα της Αθήνας. Όμως καθ’ όλα τα άλλα, από καταγωγή (μητέρα, πατέρας, γιαγιάδες, παππούδες κ.λπ.) Κρητικιά πέρα για πέρα. Το βαφτιστικό της όνομα ήταν Καλλιόπη Καλοχριστιανάκη και η μητέρα της ήταν επίσης καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ''Χρύσα Καλό''. Στο θέατρο την έβγαλε σε ηλικία τριών ετών η Μαρίκα Κοτοπούλη, στο θεατρικό έργο Η Δασκαλίτσα του Νικοντέμη. Σπούδασε στη σχολή Μεταξά, τότε. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες, ενώ παράλληλα ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία στη Λωζάνη και πιο συγκεκριμένα στα συστήματα Montessori, Decroly και Pestalozzi. Ήταν, μάλιστα, δημιουργός των Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Καλής Δαμβέργη. Είχε κάνει τρεις γάμους από τους οποίους ζει μόνο η κόρη της, Γιούλη, μόνιμα στη Γενεύη της Ελβετίας. Επίσης, μαθήτευσε πάρα πολλά χρόνια στη σχολή κλασικού μπαλέτου του «Εθνικού Θεάτρου», «Βασιλικού», τότε, σχολή Μοριάνωφ, Νίκολς και σχολή Ζουρούδη, της οποίας επί αρκετό χρονικό διάστημα ηγήθηκε. Από μικρή ηλικία συνέχισε τη θεατρική παράδοση και μόνο. Δυστυχώς για εκείνη, δεν την ενδιέφερε ο κινηματογράφος, έτσι ώστε σήμερα, στις νέες γενιές να είναι άγνωστη. Σε ηλικία 18 ετών γίνεται θιασάρχις και πρωταγωνίστρια, σε όλα τα είδη του θεάτρου, δηλαδή μπουλούκια, βαριετέ, επιθεώρηση, οπερέτα, ελεύθερο θέατρο, πρόζα, «Εθνικό Θέατρο», «ΚΘΒΕ», παίζοντας πλέον Μπρεχτ, Πιραντέλο, Καπετανάκη και άλλους. Είχε την ευτυχία και την τύχη να συνεργαστεί με τα ιερά τέρατα του
θεάτρου μας, όπως Μαρίκα Κοτοπούλη, Μινωτής, Κυβέλη, Λογοθετίδης, Κώστας Μουσούρης, Αλίκη Μουσούρη, Μιράντα Μυράτ, Κατράκης, Τραϊφόρος, Παπαδάκη, Χατζηχρήστος, Χριστόφορος Νέζερ, Αυλωνίτης, Μαυρέας, Κοκκίνης, Σταυρίδης, Μανιατάκη, Καλουτά, Ρένα Ντορ, Ρένα Βλαχοπούλου, ενώ είχε επίσης τη μεγάλη ευτυχία να την κρατήσουν στα γόνατά τους οι Κώστας Βάρναλης, Γιώργος Παππάς, Καββαδίας, Λιλή Ιακωβίδη, Βεάκης, Λουντέμης, Χορν, καθώς και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος κράτησε την επαφή του και τη φιλία του μαζί της από μωρό που τη γνώρισε μέχρι και την τελευταία του πνοή. Πέθανε στις 8 Μαρτίου 2024.
Φιλμογραφία
Νύχτες της Αθήνας (1954)
Ερωτικές ιστορίες (1959) [ Χρύσα]
Άντρα θέλω με πυγμή (1959)
... κι αύριο μέρα είναι (2001) [Κατερίνα]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi/
ΑΠΟ ΤΟ http://www.biblionet.gr/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεννήθηκε 20 Δεκεμβρίου 1926

Ανώνυμος είπε...

Καλοχριστιανάκη λεγόταν η μητέρα της που ήταν επίσης καλλιτέχνης και λεγόταν καλλιτεχνικά Χρύσα Καλό.

Κανναβος Χρηστος είπε...

Δαμβεργη Καλλιόπη