ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΛΕΜΟΣ

Αδαμάντιος Λεμός 
Ο Αδαμάντιος Λεμός γεννήθηκε στη Χίο το 1916. Μετά τις θεατρικές σπουδές του έπαιξε σε μεγάλους θιάσους (Κοτοπούλη, Κατερίνας, «Θυμελικός Θίασος» Λίνου Καρζή, «Θέατρο Τέχνης» Κ. Κουν). Το 1940, με άλλους νέους συναδέλφους του, στήνει θέατρο στα προσφυγικά της Δραπετσώνας και το 1941 στην υποβαθμισμένη περιοχή «Νανά», της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Στην Κατοχή έδρασε από τις γραμμές του ΕΑΜ. Βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου έπαιζε θέατρο για τον αιγυπτιώτικο ελληνισμό, πρώτα με κρατικό στρατιωτικό συγκρότημα, και μετά με δικό του θίασο (1942-1944). Στα 1944-1946 πρωτοστατεί για τη δημιουργία του πρώτου επαγγελματικού κυπριακού θεάτρου, του «Προμηθέα». Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε από την κυπριακή πολιτεία.
Μετά την απελευθέρωση δημιούργησε το «Θίασο Λεμού», που υπήρξε σημαντικός σταθμός στην καριέρα του. Ανάμεσα στους δημιουργούς που πρωτοεμφάνισε ο θίασός του από το 1947 έως το 1950 ήταν οι συγγραφείς Ι. Καμπανέλλης, Ν. Περγιάλης, Γ. Σταύρου, Σ. Πατατζής, Α. Γαλανός, Κ. Πρετεντέρης, κ.ά., ο μουσουργός Αρ. Κουνάδης, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί.
Ο Λεμός έδωσε και παραστάσεις ανοιχτού, χωρίς σκηνή, θεάτρου με μορφή λαϊκού πανηγυριού σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους, σε νησιά και πόλεις της Ελλάδας. Η πρώτη παράσταση του είδους δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Αργους, με τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» (1952), με τη συνεργασία του νεοσύστατου τότε χορευτικού συγκροτήματος «Λαϊκών χορών και τραγουδιών» της Δόρας Στράτου, που την παρακολούθησαν 8.000 θεατές.
Για τη συνολική προσφορά του στο νεοελληνικό έργο και την ποιοτική θεατρική αποκέντρωση (πρωτοπαρουσίασε 28 νεοελληνικά έργα, κυρίως στο θέατρο «Διονύσια» στην Καλλιθέα) τον τίμησε η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Αργότερα πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου δημιουργεί το «Ελληνικό Θέατρο Αμερικής». Από το 1957 έως το 1967 περιόδευε με παραστάσεις στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου υπήρχε πλήθος Ελλήνων. Από σκηνής, στη Ν. Υόρκη, στις 21 Απριλίου του 1967, εκφράστηκε κατά της δικτατορίας, με αποτέλεσμα την καταστροφή του θιάσου.
Με τη μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και οργανώνει θεατρικό εργαστήρι στην Ηλιούπολη, αποσπώντας το πρώτο βραβείο της πόλεως των Αθηνών, στους πανελλήνιους αγώνες πειραματικού θεάτρου το 1986. Ακολούθησαν διάφορες σκηνοθετικές συνεργασίες του. Απεβίωσε στις 12 Ιουνίου 2006.
Φιλμογραφία
Χαμένοι άγγελοι (1948)   [γιατρός]
Ο άνεμος του μίσους (1954)[καπετάν Γιώργης]
Όνειρο σε άσπρο φόντο (1996)
ΑΠΟ ΤΟ http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: