ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

Γιάννης (Νταλ) Δαλιανίδης 
 Από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του Παιδικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης σε ηλικία μόλις 8 ετών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη σχολή Muslinger στη Βιέννη. Αρχικά επιδόθηκε επί το πλείστον στο μουσικό θέατρο ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός με το συντομογραφικό ψευδώνυμο "Νταλ". Μέχρι το 1957 εμφανίστηκε σε πολλές επιθεωρήσεις στο θέατρο Περοκέ, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο, όπου επίσης εμφανίστηκε ως ηθοποιός. Ο κλάδος αυτός τον απορρόφησε τελικά ολοκληρωτικά, αφού ξεκινώντας ως βοηθός σκηνοθέτη, στη συνέχεια το 1959 κάνει την πρώτη του σκηνοθετική επιτυχία με την ταινία "Μουσίτσα". Ακολούθησαν 77 ταινίες, οι περισσότερες με την Φίνος Φιλμ  στην οποία ήταν ο παραγωγικότερος σκηνοθέτης και με την οποία έγραψε χρυσές σελίδες επιτυχιών, γράφοντας πολλές φορές ο ίδιος και τα σενάριά τους. Ήταν δημιουργικότατος, ανέδειξε πολλούς πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου και ήταν αυτός που καθιέρωσε το είδος των κινηματογραφικών μιούζικαλ ("Μερικοί το προτιμούν κρύο"-1962, "Κάτι να καίη"-1964, "Κορίτσια για φίλημα"-1965 και πολλά άλλα).
Εργάστηκε ως σκηνοθέτης και στο θέατρο, ξεκινώντας το 1970 με το "Μαριχουάνα... στοπ" που μετέφερε και στον κινηματογράφο την επόμενη χρονιά.. Από το 1974 ασχολήθηκε και στην τηλεόραση, πάλι ως συγγραφέας και σκηνοθέτης, δημιουργώντας πασίγνωστες επιτυχημένες σειρές όπως το "Λούνα Πάρκ", το "Ρετιρέ", το "Τρίτο Στεφάνι" κ.α., που παίζονται επανειλημένα επί σειρά ετών. Κατά τη δεκαετία του '80 σκηνοθέτησε και περίπου 15 βιντεοταινίες ("Ο μαφιόζος", "Μπανάνες", "Οι συνένοχοι" κ.α.).
Πέθανε στον Πειραιά στις 16-10-2010.
Από την φιλμογραφία του ως ηθοποιού δεν θα παραλείψουμε τις "cameo" εμφaνίσεις του, κάτι που συνήθιζε και ο μεγάλος ομόλογός του Αλέκος Σακελλάριος: Σύντομοι δηλαδή μικροί ρόλοι και οιονεί τυχαία περάσματα μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό.
Φιλμογραφία
Δύο κόσμοι  (1949)   [Σταύρος, γιός σπιτονοικοκύρη[
Τα κοθώνια του συντάγματος  (1956)
Τρία παιδιά Βολιώτικα  (1957)    [Γιώργος]
Ο Μιμίκος και η Μαίρη  (1958)   [Ανδρέας   & σενάριο[
Οι καυγατζήδες  (1958)     [& σενάριο]
Η ψεύτρα (1963)[περαστικός]
Οι κληρονόμοι  (1964)  [Cameo στο αυτοκινητιστικό επεισόδιο & σκηνοθεσία]
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)
Όλγα αγάπη μου  (1968)    [Cameo στο μπαρ με τον Φ.Γεωργίτση & σενάριο &σκηνοθεσία]

Δεν υπάρχουν σχόλια: