ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

ΕΡΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΗ

Έρση Βασιλικιώτη
Η εκλεκτή ηθοποιός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Έρση Βασιλικιώτη γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη απ' όπου απεφοίτησε το 1972. Φοιτήτρια ακόμη έλαβε μέρος στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη "Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές" (1970). Συνεργάστηκε στενά με τον επίσης διακεκριμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη, συγγραφέα και καθηγητή Γιώργο Χριστοφιλάκη, σε έργο του οποίου έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1972. Συνεργάστηκε μετά ως ηθοποιός με τον Θανάση Παπαγεωργίου στο θέατρο "Στοά", με τον θίασο Στέφανου Ληναίου - Έλλης Φωτίου καθώς και με το "Θέατρο Καισαριανής". Από τις αρχές του '80 εγκατέλειψε τις παραστάσεις και στρέφεται στην σκηνοθεσία, ξεκινώντας με τον θίασο "Μάσκες" του Γιώργου Χριστοφιλάκη, όπου μάλιστα  ασχολήθηκε και ως ενδυματολόγος. Ακολούθως σκηνοθέτησε με το Κ.Θ.Β.Ε. και την Πειραματική Σκηνή Τέχνης Θεσσαλονίκης, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Βέροιας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κομοτηνής, Κρήτης και Λαμίας με έργα Μολιέρου, Ι. Καμπανέλλη, Δημ. Ψαθά κ.α. Μέσα στις σκηνοθετικές της δραστηριότητες δημιούργησε και δικό της θίασο, "Το Θέατρο των Καιρών" όπου ανέβασε έργα σε σκηνοθεσία δική της. Από το 1998 και επί σειρά ετών δίδασκε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Σημαντικές είναι και οι μεταφράσεις της σε θεατρ
ικά έργα των Μολιέρου, Πιραντέλλο κ.α. Στη τηλεόραση εμφανίστηκε πολλές φορές στο "Θέατρο της Δευτέρας" σε έργα Σπ. Μελά, Βασ. Ρώτα, Μ. Μιούρα και Χ. Καλ. Σοτέλο.
Φιλμογραφία
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)    [ Φοιτήτρια στην ταβέρνα] 
Η ζωή ενάμισυ χιλιάρικο (1995)    [Αστυνόμος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: