ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΤΗΝ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/, ΤΟ https://90lepta.com/ ΚΑΙ ΤΟ http://www.cine.gr/ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

ΞΕΝΟΦΩΝ ΦΙΛΕΡΗΣ

Ξενοφών Φιλέρης
O Ξενοφώντας Φιλέρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου 1929. Δούλεψε στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι το 1970, ως μακιγιέρ, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική δισκογραφία σαν στιχουργός. Στη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς: Κώστας Χατζής, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιώργος Κριμιζάκης, Δημήτρης Μηλιος, Βασίλης Δημητρίου, Γιάννης Καραμπεσίνης, Διονύσης Τσακνής κ.α. Στην μεγάλη πορεία του έγραψε σημαντικότατα τραγούδια που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό. Τραγούδια που τον καθιστούν αλησμόνητο και σημαντικότατο ταυτόχρονα: «Χάσαμε», «Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο», «Μια χαμένη Κυριακή», «Μου ‘χες τάξει Άννα», «Ζητείται φίλος», «Το γυφτάκι»  (μουσική: Κώστας Χατζής), «Στο Λευκό Πύργο», «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Νύχτα ονειρομάνα». «Το θέμα είναι να τη βρω» (μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας) κ.α. Ο Ξενοφώντας Φιλέρης ήταν μέλος της Α.Ε.Π.Ι. (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) από 1η Μαΐου 1970. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μάρθα Βούρτση.  Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2014.
Φιλμογραφία
Ο Γιάννης τά΄κανε θάλασσα (1964)
Ο λαγοπόδαρος (1964)
Οι προικοθήρες (1964)
Τώρα που φεύγω από τη ζωή (1966)
Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) [Πέτρος]
Τα δολάρια της Ασπασίας (1967)
Αυτή που δεν λύγισε (1968)
Συννεφιασμένοι ορίζοντες (1968)
ΑΠΟ ΤΟ http://www.aepi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: