ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ

Άγγελος Γριμάνης
Χορευτής και χορογράφος. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1906 και πέθανε στην Αθήνα το 1979. Ο ίδιος δήλωνε ότι είχε καταγωγή από την Κέρκυρα.  Έκανε ντεμπούτο ως χορευτής στην οπερέτα "Τσάρεβιτς" στο Βερολίνο (1927). Μεταξύ 1927-1929 ήταν πρώτος χορευτής στην Όπερα της Στουτγκάρδης, μεταξύ 1929-1930 στην Όπερα της Κολωνίας και το 1930-1931 πρώτος χορευτής και χορογράφος του Chemnitz. Πρώτος χορευτής στα "Ρωσικά μπαλέτα" το 1932 περιοδεύει σε πόλεις της Ευρώπης δίνοντας ρεσιτάλ χορού. Το 1933 ο Φώτος Πολίτης τον καλεί να χορογραφήσει και να χορέψει στον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου. Στο διάστημα 1933-1937 γίνεται μόνιμος χορευτής και χορογράφος του Εθνικού Θεάτρου. Πριν τον πόλεμο και κατά την διάρκεια της Κατοχής μετέχει ως χορευτής και χορογράφος σε επιθεωρησιακούς θιάσους και παράλληλα συνεργάζεται με την ΕΛΣ. Επιλέγει αξιόλογους χορευτές και συγκροτεί μπαλέτα, που εμφανίζει σε επιθεωρήσεις (1939-40, 1947 και 1951-53). Χορογράφησε πολλές όπερες, οπερέτες και βραδιές μπαλέτου. Επιστρέφει στην Ευρώπη το 1957 και χορογραφεί 3 μπαλέτα στο Raimund Theater της Βιέννης. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Χορόδραμα (1951-59) : "6 λαϊκές ζωγραφιές" σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, "Τσιγγάνος". Συμμετείχε ως ηθοποιός και χορογράφος στις ταινίες "Δούκισσα της Πλακεντίας", "Χαρούμενοι αλήτες", "Δράκος". Τιμήθηκε με δίπλωμα του Διεθνούς Χορευτικού Φεστιβάλ των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου (1936).
Φιλμογραφία
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [Γριμάνης]
Το ατελιέ της μαντάμ Ρόζας - Άγγελοι πεζοδρομίου (1962)
Ζητείται τίμιος (1963)
Βυζαντινή ραψωδία  (1968)
Στον ίλιγγο της αμαρτίας (1972)
Τζακ ο καβαλλάρης (1979)


Δεν υπάρχουν σχόλια: