ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΕΚΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Αλέκος Δεληγιάννης 
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1915. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1937 και στο οποίο παρέμεινε σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία, υπηρετώντας το ως ζεν-πρεμιέ και ως πρωταγωνιστής σε αμέτρητους ρόλους αρχαίας τραγωδίας, σύγχρονου δράματος αλλά και κλασσικής κωμωδίας, στη διάρκεια των σχεδόν 40 ετών καλλιτεχνικής προσφοράς του, πέραν από ένα μικρό διάλειμμα που το Εθνικό Θέατρο περιέργως δεν του ανανέωσε τη συνεργασία.
Φιλμογραφία
Μια ζωή ξαναρχίζει (1947)
Ορκίστηκα εκδίκηση (1952)
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956) [Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης] 
Τα χέρια (1962)
Άκρως απόρρητον - Υπόθεσις Ερμής (1967)
Τα χρώματα της Ίριδος (1974)    [Κος Λέφας]

2 σχόλια:

stakovios είπε...

Σύμφωνα με τη Νέα Εστία, τεύχος 1272, σελ 970, ο ηθοποιός Αλέκος Δεληγιάννης πέθανε στις 17 Ιουνίου 1980.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι απ τους ρόλους του στο Εθνικό: Κλεάνθης στον φιλάργυρο του Μολιέρου, Οράτιος στον Άμλετ, Λορέντζος στον Έμπορο της Βενετίας του Σαιξπηρ, Ετεοκλής στις Φοίνισες, Μενέλαος στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κορυφαίος χορού σε πολλά αρχαία δράματα κ.α. Απ τα επιφανέστερα στελέχη του "Εθνικού" στις χρυσές εποχές του, αλλά παραδόξως μηδαμινά γνωστός ή αναφερόμενος.
Αδερφές του ήταν οι επίσης ηθοποιοί Βέρα και και Βεατρίκη Δεληγιάννη.