ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΖΑΖΑ ΜΠΡΙΛΛΑΝΤΗ

Ζαζά Μπριλλάντη

Η Ζαζά Μπριλλάντη (18971975) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και του θεάτρου. Ειδικεύτηκε στο μουσικό θέατρο και την οπεράτα. Εμφανίστηκε στις ελληνικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου ''Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά''(1924), ''Ο έρως της Κοντσέτας σώζει τον Μιχαήλ'' (1926),''Οι περιπέτειες του Βιλλάρ''(1924) και πολλές άλλες. Ηχογράφησε μουσική που πουλήθηκε σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο μερικά από τα επιτυχημένα τραγούδια της ήταν τα "Αχ Μαρί", "Όλγα η τραγουδίστρα" και "Το σιγαρέτο". Ήταν μια παγκοσμίου φήμης ηθοποιός και τραγουδίστρια που εμφανίστηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Τραγούδησε πολλά τραγούδια του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη και συνεργάστηκε μαζί του σε έργα του μουσικού θεάτρου. Όταν πέθανε, άφησε όλη της την περιουσία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και άρχισε να παίζει σε αυτήν την πόλη και αργότερα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, έγινε δημοφιλής και μια από τις ερμηνείες της ήταν ο ρόλος μιας σουμπρέτας με το όνομα Λιλή. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου την ανακάλυψε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης. Έπαιξε σε πολυάριθμα μουσικά θεατρικά έργα, όπως ''Το φυντανάκι'', Μπλέ μαζούρκα'' και Η βασίλισσα του φοξ τροτ''. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως τραγουδίστρια, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Προς το τέλος της καριέρας της, αποσύρθηκε από το θέατρο αλλά συνέχισε να τραγουδά μέχρι τον θάνατό της το 1975. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών στην Αθήνα.

Φιλμογραφία

''Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά'' (1924)''

''Οι περιπέτειες του Βιλλάρ'' (1924)

''Ο έρως της Κοντσέτας σώζει τον Μιχαήλ'' (1926)

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ

Τάκης Βουγιουκλάκης

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Βουγιουκλάκης (Αθήνα,( 6 Μαρτίου 1939 - 8 Απριλίου 2021) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939. Γονείς του ήταν ο πρώην νομάρχης Αρκαδίας, νομικός Ιωάννης Βουγιουκλάκης και η Αιμιλία Κουμουνδούρου. Αδέλφια του ήταν η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο αρχιτέκτονας Αντώνης Βουγιουκλάκης. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε έναν γιο, τον Γιάννη Βουγιουκλάκη, ο οποίος γεννήθηκε το 1962. Το 1986 παντρεύτηκε την ηθοποιό Έφη Πίκουλα. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη, κατ' αρχήν στο Πανεπιστήμιο Pro-Deo όπου σπούδασε  κοινωνιολογία, και στη συνέχεια στο Centro Sperimentale di Cinematografia (C.S.C.), που σπούδασε σκηνοθεσία με καθηγητές όπως ο Βιτόριο ντε Σίκα και ο Πιέτρο Τζέρμι. Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε ως βοηθός δίπλα σε Έλληνες & ξένους σκηνοθέτες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης & Φίνος Φιλμ, τη "χρυσή περίοδο" του ελληνικού κινηματογράφου. Το 1963 δραστηριοποιείται σκηνοθετικά κατ' αρχήν στο ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και από το 1969 στην τηλεόραση όπου σκηνοθετεί σίριαλ, σόου και εορταστικά προγράμματα. Το 1970 ξεκινά την κινηματογραφική σκηνοθετική του καριέρα. Το 1975 αποφασίζει να ασχοληθεί (και) επιχειρηματικά με το θέαμα, ιδρύοντας στην Αθήνα εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Επόμενο καλλιτεχνικό του βήμα είναι το 1976, όταν καταπιάνεται με τη θεατρική σκηνοθεσία, "ανεβάζοντας" συνολικά 52 θεατρικές παραστάσεις, ενώ τη δεκαετία του '80 σκηνοθετεί αρκετές ταινίες βίντεο. Επί σειρά ετών ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων - "Αθηνά". Στις εθνικές εκλογές του 1996 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής, με την Πολιτική Άνοιξη στην Α΄Αθηνών. Το 2002 αποφασίζει να ασχοληθεί με τα "δημοτικά" και εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Βριλησσίων, αναλαμβάνει δε Πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου. Το 2006 επανεκλέγεται και αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΔημοτΤΑικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 82 ετών στις 8 Απριλίου του 2021.

Φιλμογραφία

Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972)

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΒΑΣΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Βάσος Αργύρης

Βαρύτονος. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1907 και πέθανε στην Αθήνα το 1976.

Φιλμογραφία

Έξω φτώχεια (1932)