ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

ΚΩΣΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΕΑΣ

Κωστής Λειβαδέας 
Γεννήθηκε το 1923 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα του θεατρικού χώρου, αρχικά ως ηθοποιός και μετέπειτα κυρίως ως σκηνοθέτης. Πρωτοεμφανίστηκε το 1947 με το «Βασιλικό Θέατρο» Θεσσαλονίκης. Το 1953 ίδρυσε τον Ομιλο Αρχαίας Τραγωδίας. Με το θίασο αυτό σκηνοθέτησε συνολικά οκτώ αρχαίες τραγωδίες και έδωσε παραστάσεις σε διάφορα αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα (Αμφιαραείου, Γυθείου, Θάσου, Θορικού, Μεγαλόπολης, Μήλου, Νικόπολης, Πάτρας, Φιλίππων κ.ά.), τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το θίασό του στους νεότερους χρόνους. Οι παραστάσεις αυτές έγιναν αφορμή να καθιερωθούν επτά περιφερειακά φεστιβάλ. Συνεργαζόμενος με τον ΕΟΤ έβαλε τη σφραγίδα του στην καθιέρωση των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Το 1958 συγκρότησε το «Θίασο Εθνικού Κήπου» και δύο χρόνια αργότερα το «Θίασο των Νέων». Οι τρεις θίασοι συνυπήρξαν κάτω από την επωνυμία «Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα», έως το 1965. Το 1963 ίδρυσε Δραματική Σχολή, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1968. Από το 1968 έως το 1977 έζησε στη Μ. Βρετανία, όπου έδινε σεμινάρια θεάτρου σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές, συνεργαζόμενος με φορείς όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ως επικεφαλής των εσωτερικών παραγωγών για το θέατρο, τη μουσική και τα παιδικά προγράμματα. Διατέλεσε γεν.γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Ελεύθερου Θεάτρου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος του ΔΣ του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών και της Επιτροπής Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος του Ηθοποιού, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου. Το 1978 διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών, την οποία και διηύθυνε έως το 2001. Απεβίωσε στις 22 Μαρτίου 2005.
Φιλμογραφία
Η λύκαινα (1951)
Δούκισσα της Πλακεντίας (1956]  [γραμματέας] 
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΧΕ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: