ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ

Βασίλης Τσιβιλίκας
Σπουδαίος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειάς του και μεγαλύτερος από τις δύο αδελφές του. Ο πατέρας του ήταν καταστηματάρχης και εξασφάλιζε μία άνετη ζωή στην οικογένειά του.
Φοίτησε στο κολέγιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την υποκριτική, συμμετέχοντας αρχικά στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του πέρασε στην Αγγλική φιλολογία, την οποία όμως εγκατέλειψε για να κατεβεί στην Αθήνα και να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με την ηθοποιία.
Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε τελικά στη σχολή υποκριτικής του Πέλου Κατσέλη.
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1965, στη Νέα Ιωνία. Δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν τον καλεί στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ξεκινά να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της με την πρόζα.
Τη δεκαετία του '70 πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν Η θεία μου η Χίπισσα του Αλέκου Σακελλάριου, δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήταν η ταινία που τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όλες τους επιτυχίες. Ξεχωρίζουν: Ο κατεργάρης (1971), Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971), Ο κύριος σταθμάρχης(1972), Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972), Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972).
Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην τηλεόραση. Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε στις σειρές Το θέατρο της Δευτέρας (1970), Αξιωματικός υπηρεσίας (1972), Εν τούτω Νίκα (1973), Βίβα Κατερίνα (1973), Ατσίδες (1976), 1000 χρόνια πριν (1977), Βράδυα επιθεώρησης (1984) και Μπέιμπι Στάιλ (2001).
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Πέθανε, σε ηλικία 70 ετών, στις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Μέχρι την τελευταία στιγμή έπαιζε στο θέατρο, στην παράσταση ''Η Ζωή ποδήλατο''.
Φιλμογραφία
Τώρα Θέλω Τώρα (1980) [Ρικάρντο/Τζώρτζης]
Ψυχή και Σάρκα (1974)
Η Ρένα είναι "οφ-σάιντ" (1972) [μάνατζερ Χούλιο]
Ο κύριος σταθμάρχης (1972) [Στάθης Παπούλιας]
Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) [Τώνης]
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [πλανόδιος μουσικός]
Ο κατεργάρης (1971) [Μιχάλης Ψαρέλλης]
Η θεία μου η χίπισσα (1970) [Τζόνι]

Σειρές που έχει παίξει
Baby Style 1999 ALPHA
Άρωμα γυναίκας 2000 STAR
Αξιωματικός υπηρεσίας 1972 ΕΙΡΤ
Από την κωμωδία στο δράμα 1974 ΕΙΡΤ
Βίβα Κατερίνα 1973 ΥΕΝΕΔ
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Εν τούτω νίκα 1973 ΥΕΝΕΔ
Η μεγάλη παρέλαση 1979 ΕΡΤ
Θεοί στον Όλυμπο 1978 ΕΡΤ
Θωμάς επί Κολωνώ 1977 ΕΡΤ
Ιστορίες χωρίς δάκρυα 1977 ΕΡΤ
Λούνα Παρκ 1974 ΕΙΡΤ
Ο κύριος συνήγορος 1990 ΑΝΤ1
Οι ατσίδες 1976 ΥΕΝΕΔ
Τρεις στο γύρο 1978 ΥΕΝΕΔ
Χίλια χρόνια πριν - Βυζάντιο: Η γιορτή των Καλενδών 1976 ΕΡΤ

  www.ansimera.gr, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

1 σχόλιο:

VENOM είπε...

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ!!!! 29-02-2012