Bella Balalaica
Στριπτιζέζ
Φιλμογραφία
Αμφιβολίες (1964)
Γιάννης Παπαδόπουλος
Γεννήθηκε τό 1919. Υπήρξε πολυπράγμων καθώς ήταν συνθέτης, στοιχουργός, τραγουδιστής αλλά καί πολύ καλός μουσικός καθώς ασχολούνταν τουλάχιστον μέ μπουζούκι, κιθάρα καί ηλεκτρική κιθάρα. Τήν δεκαετία τού 1950 ήταν μόνιμος συνεργάτης τού Γρηγόρη Μπιθικώτση, πρίν αυτός κάνει τήν εκρηκτική άνοδό του, ενώ μαζί τους είχαν καί τήν νεαρή Πόλυ Πάνου. Μάλιστα υπάρχει η φήμη ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της καί ότι τό «Τρελοκόριτσο» γράφτηκε από τόν ίδιο γιά τήν όμορφη λαϊκή τραγουδίστρια. Ήταν συχνό φαινόμενο στόν καλλιτεχνικό χώρο γνωστοί καλλιτέχνες νά δημιουργούν σχέσεις ή νά θέλουν πολύ νεαρότερές τους γυναίκες. Βασίλης Τσιτσάνης – Μαρίκα Νίνου, Γιάννης Παπαϊωάννου – Ρένα Ντάλλια, Μανώλης Χιώτης – Ζωή Νάχη, Στέλιος Καζαντζίδης – Κορίνα Βασιλειάδου, Στράτος Διονυσίου – Μαρίνα Βλαχάκη είναι τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Μάλιστα υπήρξε στενός συνεργάτης τής Πόλυς Πάνου γιά πολλά χρόνια. - Εμφανίστηκε σέ δεκάδες Ελληνικές ταινίες πλάι στόν Στέλιο Καζαντζίδη, τήν Πόλυ Πάνου καί τόν Γρηγόρη Μπιθικώτση μεταξύ άλλων νά παίζει μπουζούκι ή κιθάρα πότε κλασσική καί κάποιες φορές ηλεκτρική καί αρκετές φορές νά τραγουδά κανταδόρικα ο ίδιος. Τήν δεκαετία τού 1970 μάλιστα έγραψε καί τραγούδησε τό «Ποδόσφαιρο», μεγάλο σουξέ γιά χρόνια, πού ακουγόταν από τούς οπαδούς τών μεγάλων συλλόγων τής Αθήνας καί τού Πειραιά. Τά τελευταία χρόνια τής ζωής του ασχολούνταν μέ τήν διδασκαλία τών αγαπημένων του οργάνων. Όμορφες δημιουργίες του είναι «Μπουζουξή μου τό τραγούδι κόψε», «Έφυγες χωρίς νά μέ ρωτήσεις», «Άρρωστος βαριά», «Τρελοκόριτσο», «Ας είχα τή μανούλα μου», «Έπαψες πιά νά μ’ αγαπάς», «Τό ποδόσφαιρο», «Αφήστε με στά βάσανα» καί πολλά άλλα. Σέ κάποια από αυτά έγραψε μουσική καί στίχους. «Έφυγε» ξεχασμένος τό 1990.
Φιλμογραφία
Ορφανή στους πέντε δρόμους (1965)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)
Αδικία (1966)
Φίφης ο αχτύπητος (1966)
Ο κόσμος τρελάθηκε (1967)
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969)
Γαμπρός απ΄τη Γαστούνη (1969)
Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)
Μια νταντά και τεζα όλοι (1971)
Αν ήμουν πλούσιος (1972)
Όλοι θα ζήσουμε (1974)
Σχόλιο στο youtube ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ" - 1965 (ΕΡΤ1 1988) από τον @kolybithroxylo9681
Γιώργος Οικονομίδης
Φιλμογραφία
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
Γερακίνα (1958)
Επιστροφή από το μέτωπο (1959)
Κρυστάλλω (1959)
Ο παλικαράς (1961)
Κάθε λιμάνι και καυμός (1965)
Ήρωες (1966)
Με την λάμψη στα μάτια (1966)
Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια (1968)
Ανοιχτή επιστολή (1968)
Τάκης Παναγιωτόπουλος
Φιλμογραφία
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954)
Ιστορία της κάλπικης λίρας (1955)
Θρίαμβος (1962)
Η γυνή να φοβήται τον άντρα (1965)
Πάρη Βασιλάκη
Φιλμογραφία
Σεξ...13 μποφόρ (1971)[Μαίρη]
Θύμιος εναντίον Τσίτσιου (1971)
Λυσιστράτη (1972)
Οι κολασμένοι του σεξ (1974)
Παράνομα ζευγάρια (1974)
Το γυμνό κορμί της για δόλωμα (1974)
Το ρετιρέ της Τζούλη (1977)
Γιάννης Πελεκούδας
Γεννήθηκε το 1928 και πέθανε το 1955. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953 κι έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία μόλις 27 ετών. Στην τελευταία του παράσταση υποδύθηκε τον "Ρομενβίλ" στο έργο «Πρόσκληση στον Πύργο», σε θίασο του Κώστα Μουσούρη. Ο ηθοποιός αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία, ωστόσο συνέχισε να παίζει. Πέθανε λίγη ώρα αφότου τελείωσε η παράσταση. Η αιτία του θανάτου του ήταν τροφική δηλητηρίαση. Στα μόλις δύο χρόνια της καριέρας του εμφανίστηκε σε τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.
Φιλμογραφία
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
Ο δρόμος με τις ακακίες (1954)
Καταδικασμένη και από το παιδί της (1955)
Δολάρια και όνειρα (1955)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/
Λώρα Βαλέρη
Η Λώρα Βαλέρη, η πρωταγωνίστρια του φιλμ «Έτσι κανείς σαν αγαπήσει», ήταν από τα πιο ελπιδοφόρα πρόσωπα του πρώιμου Ελληνικού Κινηματογράφου. Την περίοδο εκείνη ζούσε μαζί με τους γονείς της στη συνοικία «Χαροκόπου». Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και φοίτησε αρχικά στο «Ομήρειον Λύκειον». Από μικρή αισθανόταν ιδιαίτερη κλίση για το θέατρο και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούσε με ενδιαφέρον κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 9 ετών και εισήχθη αρχικά στη Σχολή Κωνσταντινίδου και κατόπιν σπούδασε στην Εμπορική Σχολή του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά (πατέρα της Αντιγόνης Μεταξά / Θείας Λένας). Κάποια στιγμή συναντήθηκε σ’ ένα φιλικό της σπίτι με τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό Πάνο Καλογερίκο, ο οποίος ενθουσιασμένος από την απαγγελία της, την ενθάρρυνε να φοιτήσει στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου (Ε.Σ.Θ.). Η Ε.Σ.Θ. λειτούργησε για 6 χρόνια (1924-1930) και ήταν πρωτοβουλία των Γιαννούλη Σαραντίδη, Πάνου Καλογερίκου και Εμμανουήλ Καντιώτη. Τελικά, η Βαλέρη ακολούθησε τη συμβουλή του Καλογερίκου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των οικείων της. Στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου γνωρίστηκε με τον Στάθη Λούπα, ο οποίος της πρότεινε αργότερα να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Έτσι κανείς σαν αγαπήσει», από την οποία άρχισε κατ’ ουσίαν η σύντομη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία. Η ίδια είχε πει κάποτε στο περιοδικό «Το Παρλάν»: «Πάντως, όμως, τη δημιουργία μου αυτήν την οφείλω στον Στάθη Λούπα. Οφείλω ακόμα να ομολογήσω ότι η διδασκαλία του ρόλου μου, την οποία μου έκαμε κατά τη διάρκεια της σκηνοθεσίας του, με έκαμε να νιώσω αμέσως τον ρόλο μου. Φανταστείτε ότι λίγες μέρες πριν δεν φανταζόμουν ποτέ πως εγώ θα μπορούσα να παίξω στον κινηματογράφο.» Μετά την ταινία «Έτσι κανείς σαν αγαπήσει» της έγινε πρόταση να συμμετάσχει στον θίασο Ροζάν, αλλά οι γονείς της δεν την άφησαν. Επίσης, της έγινε πρόταση να παίξει και στην ταινία του Γιάννη Πρινέα «Ελληνική Ραψωδία», την οποία απέρριψε, εφόσον δεν την σκηνοθετούσε ο Στάθης Λούπας.
Φιλμογραφία
Έτσι κανείς σαν αγαπήσει (1931)[Μάσα]
ΑΠΟ ΤΟ https://maxmag.gr/cinema/
Νίκος Αναγνωστάκης
Γεννήθηκε στο Τριφύλλι Γιαννιτσών το 1940. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Μιχαηλίδη-Αρώνη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο, έγινε το 1962. Την περίοδο 1964-65 συμμετείχε στον εταιρικό θίασο του Σ.Ε.Η. "Ηνωμένοι Καλλιτέχναι" και την περίοδο 1968-69, στον θίασο Γιούλη-Πάντζα-Βογιατζή στο έργο του Δημήτρη Ψαθά "Προίκα μου Αγαπημένη". Από το 1959, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες, ενώ αργότερα, υπήρξε διευθυντής παραγωγής σε τηλεοπτικές σειρές ("Η Κυρία Ντορεμί" κ.ά.). Είχε δυο κόρες. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Απρίλιου του 1984.
Φιλμογραφία
Ο Ψαρόγιαννος (1966)[μεγαλύτερος γιος]
Άγρια πάθη (1967)]Παρασκευάς]
Η χαραυγή της νίκης (1971)
Η Μεσόγειος φλέγεται (1972)
Παύλος Μελάς (1974)
Ισιδώρα (1975)
Επικίνδυνο παιχνίδι (1982)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/
Φιλμογραφία
Η βία (1958)
Διεστραμμένοι (1963)
Σχολή για σωφερίνες (1964)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/
Δημήτρης Ντάρλας
Φιλμογραφία
Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός (1961)
Ο τρελάρας (1963)
Μερικοί το προτιμούν κρύο (1963)
Αυτή η γη είναι δική μας (1967)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/
Αλέξης Γεωργίου
Γεννήθηκε το 1952 και πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Χορευτής, που είχε συνδέσει το όνομά του κυρίως με τη Λυρική Σκηνή αλλά και γνωστός για λαμπερές συνεργασίες σε θέατρα και νυχτερινά μαγαζιά. Μοσχολιού, Πουλόπουλος, Πάριος, Διαμάντη, Βοσκόπουλος, Σακελλαρίου ήταν μερικές από τις πολύ πετυχημένες συνεργασίες του.
Φιλμογραφία
Το κοροιδάκι της πριγκιπέσσας (1972)
Πάμε για καφέ (1982)
ΑΠΟ ΤΟ https://retrodb.gr/
Έφη Βασιλείου (Σαμπρίνα)
Φιλμογραφία
Οι δυο αλεπούδες (1963)
Πληγωμένες καρδιές (1963)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi
Ο Αθανάσιος (Θάνος) Βελούδιος (Αθήνα 1895 – 1992) υπήρξε Έλληνας αεροπόρος, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και αργότερα καλλιτέχνης και ηθοποιός. Το 1917 κατατάχτηκε ως σημαιοφόρος στηνΝαυτική Αεροπορική Υπηρεσία. Κατά το διάστημα 1917-1918 συμμετείχε σε αεροπορικές επιχειρήσεις στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922), συμμετείχε σε επιχειρήσεις με τη "Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης". Σε μία από τις αποστολές που ανέλαβε, στις 25 Ιουνίου 1920, με αεροσκάφος B.E.2e, εκτέλεσε αναγνώριση στον τομέα Προύσας - προσβάσεων όρους Ολύμπου Βιθυνίας – Μουδανιών. Αφού εξακρίβωσε τις θέσεις των ελληνικών στρατευμάτων, που προήλαυναν δυτικά της Προύσας, πέταξε πάνω από την ίδια πόλη και εκτέλεσε παράτολμη προσγείωση, στον περίβολο της εκεί Οθωμανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, όπου ύψωσε στον ιστό της την Ελληνική σημαία και στη συνέχεια απογειώθηκε. Για αυτή την ενέργεια έλαβε το προσωνύμιο Πορθητής της Προύσας. Ο Βελούδιος συμμετείχε σε αεροπορικές αποστολές μέχρι και τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία, με τα "Προκεχωρημένα Αεροπορικά Σμήνη Μετώπου", ενώ τον Σεπτέμβριο του 1921 του απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός Γ' Τάξης. Το 1923 απομακρύνθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά επανήλθε το 1927. Αποστρατεύτηκε τελικά ως Αντιπλοίαρχος το 1934. Παράλληλα, εκτός της στρατιωτικής σταδιοδρομίας, ο Αθανάσιος Βελούδιος συμμετείχε ως συνεργάτης του Άγγελου Σικελιανού στις Δελφικές Εορτές, το 1927 και 1930. Συγκεκριμένα, το 1927, κλήθηκε από την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού (κατόπιν γνωριμίας και σύνδεσής του με το ζεύγος Σικελιανού) να παρουσιάσει στις Δελφικές Εορτές του 1927 τον «Αρχαίο Ελληνικό Πυρρίχιο χορό», διδάσκοντας ο ίδιος ως «χορογράφος και ρυθμοδότης» («εκρατούσα μόνος μου το σωστό μέτρον, με ένα τύμπανον», θα γράψει σ’ ένα του κείμενο) τα βήματα και την κινησιολογία του αρχαίου πολεμικού χορού σε νέους της εποχής (υπήρχαν και απλοί έφηβοι, μέλη μιας ομάδας «Αθηναίων Προσκόπων», και «αληθινοί Οπλίτες που μου εδάνεισεν ο Βασιλικός Ελληνικός Στρατός», όπως θυμάται ο ίδιος ο Βελούδιος, ως συμμετέχοντες στις χορευτικές ομάδες). Η αρχική επιτυχία των πρώτων εορτών του ζεύγους Σικελιανού οδήγησε στην επανάληψη της διδασκαλίας και παρουσίασης του Πυρριχίου το 1930, με υπεύθυνο και αυτήν την φορά τον ίδιο. Η έμπνευση και οι σχετικές γνώσεις του Βελουδίου για την διδασκαλία της «Πυρριχίου Στρατιωτικής Ορχήσεως» (κατά δήλωσή του) στις Δελφικές Εορτές προήλθαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από «εν είδη στιγμιοτύπων απεικονίσεις σε αρχαία κλασικά βάζα (Δούριδος Εξεκίου κλπ.), από φιγούρες ορχουμένων αρχαίων Ελλήνων. Αργότερα, συμμετείχε ως ηθοποιός στις ταινίες: «Γαλήνη» (1958) του Γρέγκορι Μαρκόπουλου, «Η Χρυσομαλλούσα» (1978) του Τώνη Λυκουρέση, «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910–1927» (1980) του Παντελή Βούλγαρη, «Μανία» (1985), και «Ταξίδι του μέλιτος» (1979) του Γιώργου Πανουσόπουλου.
Πέθανε στις 2 Μαΐου 1992 σε ηλικία 97 ετών.
Φιλμογραφία
Γαλήνη (1958)
Η χρυσομαλούσσα (1978)
Ταξίδι του μέλιτος (1979)
Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927
Μανία (1985)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.searchculture.gr/
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Γιώργος Σαλπιγγίδης
Σκηνοθέτης και ηθοποιός. Πέθανε στις 19 Ιουνίου 2022.
Φιλμογραφία
Δουλειές με φούντες (1959)
Ο θάνατος του Αλέξανδρου (1966)
Ψάχνοντας για την Πηνελόπη (1981)
Δημήτρης Καψοκέφαλος
Ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών.
Φιλμογραφία
Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959)
Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959)
Ένα νερό καρά Βαγγελιώ (1959)
Διαμάντω (1961)
Η κατάρα της μάνας (1961)
Καραγκούνα (1961)
Ματωμένα στέφανα (1961)
Μυρτιά (1961)
Τα σαράντα παλικάρια (1961)
Αναστασά (1962)
Η ωραία της Ρούμελης (1962)
Λαφίνα (1962)
Ο Γεροδήμος (1962)
Λενιώ η βοσκοπούλα (1962)
Σταυραετοί (1963)
Νυχτοπερπατήματα (1964)
Παντρεύουν την αγάπη μου (1965)
Οι εκδικηταί (1966)
Ο καμπούρης (1966)
Η κόρη της Πενταγιώτισσας (1967)
Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
Μενούσης: Ο λεβέντης της Ηπείρου (1969)
Ο Νταβέλης (1969)
Ο αντάρτης του βάλτου (1969)
Τα δέλφια ορκίστηκαν εκδίκηση (1970)
Χριστινιώ, ο θρύλος μιας αγάπης (1970)
Χρυσαυγή (1971)
Αννιώ η τσελιγκοπούλα
της κατάρας (1971)
ΑΠΟ ΤΟ https://retrodb.gr/
Ζαζά Μπριλλάντη
Η Ζαζά Μπριλλάντη (1897–1975) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και του θεάτρου. Ειδικεύτηκε στο μουσικό θέατρο και την οπεράτα. Εμφανίστηκε στις ελληνικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου ''Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά''(1924), ''Ο έρως της Κοντσέτας σώζει τον Μιχαήλ'' (1926),''Οι περιπέτειες του Βιλλάρ''(1924) και πολλές άλλες. Ηχογράφησε μουσική που πουλήθηκε σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο μερικά από τα επιτυχημένα τραγούδια της ήταν τα "Αχ Μαρί", "Όλγα η τραγουδίστρα" και "Το σιγαρέτο". Ήταν μια παγκοσμίου φήμης ηθοποιός και τραγουδίστρια που εμφανίστηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Τραγούδησε πολλά τραγούδια του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη και συνεργάστηκε μαζί του σε έργα του μουσικού θεάτρου. Όταν πέθανε, άφησε όλη της την περιουσία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και άρχισε να παίζει σε αυτήν την πόλη και αργότερα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, έγινε δημοφιλής και μια από τις ερμηνείες της ήταν ο ρόλος μιας σουμπρέτας με το όνομα Λιλή. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου την ανακάλυψε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης. Έπαιξε σε πολυάριθμα μουσικά θεατρικά έργα, όπως ''Το φυντανάκι'', Μπλέ μαζούρκα'' και Η βασίλισσα του φοξ τροτ''. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως τραγουδίστρια, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Προς το τέλος της καριέρας της, αποσύρθηκε από το θέατρο αλλά συνέχισε να τραγουδά μέχρι τον θάνατό της το 1975. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών στην Αθήνα.
Φιλμογραφία
''Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά'' (1924)''
''Οι περιπέτειες του Βιλλάρ'' (1924)
''Ο έρως της Κοντσέτας σώζει τον Μιχαήλ'' (1926)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Φιλμογραφία
Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Βάσος Αργύρης
Βαρύτονος. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1907 και πέθανε στην Αθήνα το 1976.
Φιλμογραφία
Έξω φτώχεια (1932)
Γιώργος Σπέντζος
Γιος του σκηνοθέτη, παραγωγού και ιδρυτή της ''Σπέντζος φίλμ'' Χρήστου Σπέντζου.
Φιλμογραφία
'Ετσι έσβησε η ζωή μου (1952)
Χρήστος Αδαμόπουλος
Φιλμογραφία
Ο Θύμιος τα 'χει 400 (1960)
Ο Καζανόβας (1963)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.retrodb.gr/
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (Αθήνα, 27 Απριλίου 1935 - Πειραιάς, 24 Ιανουαρίου 2012) ήτανΈλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μια αιωνιότητα και μια μέρα.Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Τοπίο στην ομίχλη, Μια αιωνιότητα και μια μέρα, Ο θίασος, Το βλέμμα του Οδυσσέα και Μεγαλέξανδρος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόνη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα Εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα ''Δημοκρατική Αλλαγή'', μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη . Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα προς τιμήν του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου Paris-X Nanterre στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρος Κινηματογράφος. Ανήκε ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς. Στις 24 Ιανουαρίου 2012, κατά την διάρκεια διαλείμματος σε γύρισμα της ταινίας του Η άλλη θάλασσα στη Δραπετσώνα, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσικλέτα ενώ διέσχιζε πεζός τον δρόμο.Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (Festival des Films du Monde de Montréal) Σερζ Λοζίκ (Serge Losique) και προσωπικός φίλος του Αγγελόπουλου αφιέρωσε τη διοργάνωση του 2012 στη μνήμη του Έλληνα σκηνοθέτη.Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο''Ο μελισσοκόμος των αγγέλων'' του ζωγράφου Οδυσσέα Άννινου για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο παρουσιάστηκε στο Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ.Στην επέτειο της γέννησής του τον ίδιο χρόνο, η ελληνική έκδοση της μηχανής αναζήτησης Google εμφάνισε στην αρχική της σελίδα γκραβούρα που παραπέμπει στον Έλληνα σκηνοθέτη. Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώθηκε εκδήλωση στη μνήμη του στο κτήριο της οδού Περαιώς του Μουσείου Μπενάκη. Η προτομή του κοσμεί το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ το όνομα "Θεόδωρος Αγγελόπουλος" φέρει οδός της Θεσσαλονίκης, το 2ο Λύκειο Αθηνών - όπου είχε φοιτήσει ο ίδιος - καθώς και η αίθουσα θεάτρου του Δημοτικού Ωδείου Φλώρινας.
Φιλμογραφία (ως ηθοποιός)
Κιέριον (1968)
Ληστεία στην Αθήνα (1969)
Αναπαράσταση (1970)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ